Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy UPC udostępnia modemo/router z zewnetrzną anteną?
Autor Wiadomość
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-04-2015, 19:03   Czy UPC udostępnia modemo/router z zewnetrzną anteną?

Witam. Mam pytanie takie jak w temacie czy UPC posiada jakiś modemo/router z zewnętrzną anteną? Czy wszystkie jakie oferują są tak samo beznadziejne jeżeli chodzi transfer przez WIFI?
Na technicolor 7200 przy odległości ok 5m bez żadnych przeszkód po drodze osiągam zaledwie 20mb... moc sygnału ustawiona na 100%
Zależy mi o ile to możliwe na niepodłączaniu dodatkowego routera tylko zostaniu przy jednym urządzeniu.
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 27-04-2015, 20:59   

Thomson TWG870 posiada dwie zewnętrzne anteny, ale w porównaniu do technicolora czy ubee (oba bez zewnętrznych anten) szału nie ma :)
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 27-04-2015, 22:01   

Sam fakt posiadania anteny zewnętrznej, czy wewnętrznej nie ma związku z transferami po WiFi.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2015, 00:29   

Wstawienie mocniejszych anten może poprawić zasięg. Natomiast transfer zależy od innych czynników - rodzaju karty Wi-Fi (najlepiej markowa, 300 Mbps, a nie żadna N Lite 150 Mbps), jej sterowników (aktualizuj do najnowszych), konfiguracji routera (wybór kanału i jego szerokości - na przykład skrajny 13 i 40 MHz) systemu operacyjnego, zakłóceń transmitowanych od sieci z okolicy. Warto też rozważyć przejście na 5 GHz.
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 28-04-2015, 09:15   

Próbowałem różnych kanałów itp. bez żadnego efektu. Przy odległości 1m transfer ok.43mb, 3m ok. 35mb, 5m 20mb, 8m 8mb transferu... Po podłączeniu swojego routera (modelu obecnie nie pamiętam a jestem poza domem) czy to jestem przy samym routerze czy z 8m metrów dalej i kilkoma ścianami po drodze to osiągam w okolicy 45mb tak jak po kablu. Więc karta wifi w laptopie daje rade spokojnie Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter.
Jak widać z mojej strony sprzęt daje rade. Wyciągnięcie od nich TWG870 pomogło by?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2015, 10:37   

To jest karta 802.11n-draft do 150 Mbps i ona właśnie nie daje rady z Technicolorem, a wymiana na Thomsona nie ma sensu. Jeśli już to na Cisco. Z moich obserwacji wynika, że z routerami UPC najlepiej radzą sobie w obydwu pasmach karty Intela - dual band, 300 Mbps.
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-04-2015, 15:28   

Tak jak napisałaś do 150Mbps więc powiedzmy 50-60 obsłuży spokojnie a internet ma być właśnie do 60 :) Przejście na 5GHz jest na chwile obecną słabym pomysłem z tego względu że by trzeba było kupić 2 karty sieciowe do laptopów i do tego telefony też tego nie obsługują więc trzeba zostać przy 2.4

Sprawdziłem jeszcze raz ustawienia tego Technicolor'a i miałem ustawiona szerokość pasma na 20MHz, zmiana na 40MHz przyniosła kolosalną zmianę. Przed chwilą testowałem prędkość i wyszło tak: na odległości 8m + kilka ścian mam 21Mb, na 5m 56Mb, na 3m 58Mb. Prędkości w ciągu dnia też się niestety zmieniają i to nieraz o 20Mb spada...

A i jeszcze jedno, przez kilka pierwszych dni laptopy łączyły się z siecią z prędkością chyba 72MB/s a od wczoraj zauważyłem że jest 150MB/s, czyżby UPC wypuściło nowe oprogramowanie?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2015, 16:01   

Krystian4 napisał/a:
Prędkości w ciągu dnia też się niestety zmieniają i to nieraz o 20Mb spada...
Jeśli w pobliżu uaktywniają się sieci i zakłócają Twój kanał ustawiony na 40 MHz silnym sygnałem to spadek transferu jest nieunikniony. Druga sprawa to stabilne działanie karty z tym routerem i to potrafią jedynie naprawdę te lepsze. Zainteresuj się też tym, czy router nadaje Wi-Free i czy ktoś z niego korzysta, to będzie miało wpływ na pracę Twojego Wi-Fi.
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-04-2015, 17:42   

Z tego co widzę to raczej żadne sieci się nie pojawiają, dodam też że mieszkam na najwyższym 10 pietrze więc potencjalnych osób korzystających z WIFI-Free raczej nie ma za wielu ;) Będę też dzwonił aby mi tą usługę wyłączyli gdyż jej w ogóle nie potrzebuje.

A czy siła i jakość sygnału idącego kablem od kablówki też ma wpływ na transfer? Monter w czasie instalacji zauważył że siła sygnału jaka do nas dochodzi to ok. 50% i jakość w okolicy 70-80%, podobno mieli przyjść technicy i coś z tym zrobić gdyż cały blok tak ma ale jeszcze nic się nie zmieniło.

PS. Wiesz może czy przy odstąpieniu od umowy w ciągu 14dni od razu ją rozwiązują czy np. dzwonią z jakąś propozycją i można z nimi wtedy wynegocjować wymianę routera na inny?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2015, 18:12   

Kiedy pojawią się kłopoty z przepustowością Wi-Fi to sprawdź dwie rzeczy. Pierwsza to co się dzieje z sygnałem Wi-Fi w Twoim routerze oraz ile i z jaką siła nadają okoliczne sieci (polecam program inSSIDer). Ja mam tak, że w dzień działa ponad 40 sieci Wi-Fi, a w nocy połowa tego. Druga sprawa to poziom sygnału w modemie (downstream i upstream), możesz też podłączyć się na chwilę kablem i sprawdzić, czy szybkość jest w porządku.

[ Dodano: 30-04-2015, 19:15 ]
Możesz wypowiedzieć w ciągu 14 dni i jak najbardziej jest szansa na lepsza ofertę oraz inny modem, czyli Cisco. Ale też będzie bez rewelacji jeśli idzie o transfer Wi-Fi i zasięg, jednak to bardziej stabilny sprzęt i dlatego myślę, że warto.
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-04-2015, 18:40   

Teraz będę miał kilka dni wolnego to po testuję jak się zachowuje w tym czasie. Dzisiaj jak na razie wszystko w normie jedynie w jednym pokoju prędkość odbiega od normy.

Przed chwilą też dzwoniłem do UPC aby wyłączyli to WI-Free bo sam nie mogłem i po restarcie routera zdziwienie, :shock: wybór kanału WIFI kończy się na 9 a przed było do 13.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2015, 18:45   

Coś jest nie tak, kanałów musi być 13.
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-04-2015, 19:37   

A no w inSSider pokazuję że nadaje na kanale 9 i 13 jednocześnie jak to możliwe?
Z pokoju gdzie najgorzej działa:
ww w.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9faab239aef377c9.html

A tak w miejscu gdzie najwięcej się korzysta:
htt p://images67.fotosik.pl/849/99c6f167a483b6b2.jpg

Po przywróceniu ustawień fabrycznych zaczął nadawać na jednym kanele. Jednak teraz jak się ustawi szerokość kanału na 40MHz to automatycznie stają się. dostępne tylko kanały 1-9, przy 20MHz są dostępne wszystkie kanały.
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 01-05-2015, 13:57   

Krystian4 napisał/a:
A no w inSSider pokazuję że nadaje na kanale 9 i 13 jednocześnie jak to możliwe?
(...).

Masz włączoną szerokość kanału 40 MHz
 
 
Krystian4 
Klikacz

Dołączył: 25 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-05-2015, 09:25   

A to jest normalne że mając ustawioną szerokość kanału na 40MHz można wybrać miedzy kanałami 1-9?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: