Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc z modyfikacji sieci domowej
Autor Wiadomość
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2015, 18:36   Pomoc z modyfikacji sieci domowej

Witam,

Mam problem z "modyfikacją" mojej prostej sieci domowej i prosiłbym Was o pomoc. W tej chwili sieć wygląda tak:

W pierwszym pokoju (gdzie jest główne gniazdko w mieszkaniu) znajduje się stary TV (który nie musi być w LANie) i modem, w drugim router który rozdziela sygnał na wszystkie pozostałe urządzenia (TV, PC i NAS). Przez korytarz łączący oba pomieszczenia idą dwa kable (1 telewizyjny, 1 ethernet) i nie ma możliwości położenia kolejnego.

Gdzie jest problem? Ze względu na NAS planuję zakup jakiegoś UPSa, a skoro będzie UPS to pomyślałem że warto podłączyć do niego również modem oraz router i w razie dłuższej awarii prądu mieć dostęp do internetu przez jakiś czas (NAS by się po kilku minutach wyłączał, UPS podtrzymywał by tylko modem i router, PC-laptop działałby na baterii). Jak to zrobić?

1.
Router przenieść do pierwszego pokoju (i tam wraz z modemem i NASem wpiąć go do UPSa), a do drugiego pokoju wstawić switcha. W razie braku prądu laptop łączyłby się z internetem przez Wifi. Nigdy nie miałem sieci opartej o więcej niż 1 router (prosta "pajęczynka"), czy proponowane przeze mnie rozwiązanie ma sens? I jaki switch radzilibyście kupić, żeby nie było z nim później żadnych problemów?

2.
Olać zalecenie UPC, by modem był przy pierwszym rozdzielaczu, i przenieść modem do drugiego pokoju? Jest to w ogóle możliwe? Nie byłoby problemów z kanałem zwrotnym, itp.? Dużo straciłbym na sygnale? W chwili obecnej nie mam nawet drugiego rozdzielacza, by takie rozwiązanie przetestować.

3. Olać w ogóle modyfikację sieci, bo UPS i tak zbyt długo nie utrzyma routera z modemem, więc gra nie warta świeczki.

Z góry dzięki za pomoc,
omufo
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 08-04-2015, 18:59   

Jak wywali prąd to modem nie będzie miał jak się zalogować do sieci bo nie będzie zasilania na wzmacniaczu. więc odpada podłączenie go do ups.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2015, 19:27   

Huh, o tym nie pomyślałem ;p

Gdzie znajdują się wzmacniacze, o których piszesz? Na każdej klatce schodowej? Czy jeden na blok/grupę bloków? Czasem zdarzają się lokalne awarie i prądu nie mają tylko niektórzy...
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 08-04-2015, 19:32   

na zewnątrz pod blokiem bądź w bliskiej odległości.

[ Dodano: 08-04-2015, 20:36 ]
a wracając do modyfikacji sieci miałem podobnie jak ty podałeś pozycje 2. Ale że sygnał mi się za bardzo rozjeżdżał to byli zmuszeni pociągnąć 2 kabel. Wszystko zależy jaki będziesz miał poziom sygnału. Musiał byś kupić rozdzielacz na 2 i wiedział byś czy wszystko się by mieściło w normach i nie miał byś problemów z takim układem.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2015, 19:50   

Ok, dziękuję za pomoc :)

UPSa i tak kupię (ze względu na bezpieczeństwo danych na NASie), ale modyfikację sieci w takim razie sobie odpuszczę bo nie ma ona przynajmniej w tej chwili żadnego sensu.

Zadam jeszcze jedno, mam nadzieję ostatnie pytanie. Zakładając, że za jakiś czas wymienię TV w pierwszym pomieszczeniu na lepszy (i/lub dodam tam też kilka innych "internetowych" urządzeń) - jak mógłbym to wtedy rozwiązać?

Czy mógłbym to zrobić tak jak w pierwszym przykładzie, tzn. modem z routerem postawić w pierwszym pokoju i switch w drugim? Do routera podpiąłbym kilka urządzeń (np. NAS, TV, konsolę) i do switcha również (laptop, TV)? Nie byłoby wtedy żadnego problemu by wszystkie urządzenia się widziały? Położenie dodatkowych kabli w korytarzu jak już pisałem jest niestety niemożliwe ;/
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 08-04-2015, 19:55   

możesz równie dobrze 2 ap kupić i postawić je i byś nie miał tylu kabli. Sprawdzone działa nawet na 150 metrach. Bądź kupić router z 4 portami gigabitowymi i byś miał podłączone to co na switchu. Konsole, tv i laptop po wifi a reszta kablem. W przyszłości nawet kilka smartfonów i masz wszystko załatwione 1 urządzeniem. A z upc to musiał byś z lekkim zapasem z kosztem okolo 400-500 zł.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2015, 20:15   

Nie mam zaufania do Wifi. Tablet czy smartfon - ok, ale NAS, TV, PC czy konsola (ze względu na duże pliki = maksymalnie wysokie transfery) muszą być na kablu.

Dlatego zapytałem czy można to rozegrać tak, że w pierwszym pokoju (tym z modemem) postawię router, 2-3 porty wykorzystam na różne urządzenia (np. TV i konsola), a do czwartego podepnę kabel lecący pod podłogą w korytarzu i w drugim pokoju do niego wpięty zostanie switch (a do pozostałych portów switcha np. laptop, drugi TV, itp.).

Pytam, bo nigdy nie miałem sieci opartej na kilku routerach/switchach. Zawsze było to jedno urządzenie sieciowe i prosta pajęczynka... A teraz potrzebowałbym dwóch - jednej rozprowadzonej po pierwszym pokoju i drugiej po drugim. Po pokojach kable jakoś pochowam, problemem jest tylko jeden ethernet puszczony w korytarzu.

No ale nic... To i tak pieśń przyszłości, bo TV i konsolę do pierwszego pokoju planuję zakupić dopiero za jakiś czas. Zapytałem o to przy okazji (skoro pomysł z UPSem podtrzymującym modem nie wypalił).
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 08-04-2015, 20:24   

możesz tylko router jak sam mówisz nie sprawdzi się z natem ale z kartami klasy ac już się sprawdzi. A koszta będą porównywalne do switcha. Posprawdzaj koszta tych urządzeń i sam oceń co na przyszłość. Switch możesz nawet 10 portowy kupić ale wówczas dodatkowe urządzenie z wifi musiał byś mieć pod urządzenia do 10 cali
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2015, 22:19   

Z tym brakiem zasilania to nie jest przesądzone, ja u siebie miałam podpięty Cisco do UPS`a i kiedy nie było prądu nie tylko u mnie, ale nawet pobliskie latarnie zgasły, to modem działał i był Internet na laptopie więc każdy niech sobie sprawdzi we własnej lokalizacji jak to jest z awariami. Problemem były dla mnie krótkotrwałe zaniki zasilania w mieszkaniu i tu UPS sprawdzał się doskonale.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: