Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Benchmark DNS
Autor Wiadomość
mr_white 
Klikacz

Dołączył: 26 Sie 2014
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-06-2015, 17:58   

pkudlins, ponownie sprowadziłeś wszystko do geolokacji. Wypowiedziałem się na ten temat post wyżej ;) .

Nie musisz mi tłumaczyć opóźnień bo nie jestem tak zielony jak Ci się najwyraźniej wydaje. Wszystkich tak traktujesz z góry?
Uwierz mi, nie wypowiadałbym się na ten temat, gdybym nie miał pojęcia o tym co robię.

PS: W żadnym momencie nie napisałem, że używam DNS'ów Google ;) .
_________________
 
 
pkudlins 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 72
Wysłany: 02-06-2015, 18:05   

Susane napisał/a:
W sąsiednim temacie jest pełno próśb o sprawdzenie jakiegoś adresu, który komuś serwer DNS UPC źle rozwiązuje i problem trwa czasami znacznie dłużej niż kilka godzin :) OpenDNS jest bardziej niezawodny, ale opóźnienia ma jednak większe niż DNS`y UPC.


wystarczy ustawic
DNS UPC PL jako primary
OPEN DNS lub G DNS jako secondary

wowczas tresci CDNow beda dystrybuowane z najblizszego optymalnego wezla a serwisy z ktorymi czasmi DNS UPC sobie nie radzi beda odpytywane przez secondary DNS

obecnie serwery DNS w UPC sa wymieniane i powinny dzialc lepiej niz kiedys

[ Dodano: 02-06-2015, 19:09 ]
mr_white napisał/a:
pkudlins, ponownie sprowadziłeś wszystko do geolokacji. Wypowiedziałem się na ten temat post wyżej ;) .

Nie musisz mi tłumaczyć opóźnień bo nie jestem tak zielony jak Ci się najwyraźniej wydaje. Wszystkich tak traktujesz z góry?
Uwierz mi, nie wypowiadałbym się na ten temat, gdybym nie miał pojęcia o tym co robię.

PS: W żadnym momencie nie napisałem, że używam DNS'ów Google ;) .



mr_white napisał/a:
Wiem jak działa geolokacja. Brałem to pod uwagę.

Korzystając z OpenDNS nie ma problemu, gdyż oni mają serwery w Warszawie.


no i dupa openDNS podaje serwer w DE dla AKAMAI

Kod:

pkudlinski@tanatos{108}~> nslookup
> server 208.67.222.222
Default server: 208.67.222.222
Address: 208.67.222.222#53
>  airdownload.adobe.com
Server:         208.67.222.222
Address:        208.67.222.222#53

Non-authoritative answer:
airdownload.adobe.com   canonical name = airdownload.wip4.adobe.com.
airdownload.wip4.adobe.com      canonical name = airdownload.adobe.com.edgesuite.net.
airdownload.adobe.com.edgesuite.net     canonical name = airdownload.adobe.com.edgesuite.net.globalredir.akadns.net.
airdownload.adobe.com.edgesuite.net.globalredir.akadns.net      canonical name = a1396.d.akamai.net.
Name:   a1396.d.akamai.net
Address: 92.122.226.201
Name:   a1396.d.akamai.net
Address: 92.122.226.211
> exit

[18:51] ttyp0/0                                                                                                                                                 pkudlinski@tanatos{109}~> mtr 92.122.226.201
                                                                     My traceroute  [v0.74]
tanatos.aster.pl (0.0.0.0)                                                                                                             Tue Jun  2 18:51:46 2015
Keys:  Help   Display mode   Restart statistics   Order of fields   quit
                                                                                                                       Packets               Pings
 Host                                                                                                                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
 1. nat-tor.aster.pl                                                                                                  0.0%     3    0.8   0.7   0.7   0.8   0.1
 2. SwBieFarm1-do-BieCORE.net.aster.pl                                                                                0.0%     3    0.9   0.8   0.8   0.9   0.1
 3. pl-waw19a-rd1-ae222-1425.aorta.net                                                                                0.0%     3   25.0  25.0  24.9  25.0   0.1
 4. 84.116.137.69                                                                                                     0.0%     2   24.6  24.4  24.2  24.6   0.3
 5. 84.116.136.141                                                                                                    0.0%     2   44.4  34.4  24.3  44.4  14.2
 6. 84.116.134.17                                                                                                     0.0%     2   24.1  24.1  24.1  24.1   0.0
 7. 213.46.182.54                                                                                                     0.0%     2   24.3  24.3  24.3  24.3   0.0
 8. a92-122-226-201.deploy.akamaitechnologies.com                                                                     0.0%     2   24.3  24.5  24.3  24.7   0.3



sa pewne serwisy duzych dostawcow tresci tylko dedykowane dla sieci UPC PL i dostaniesz sie do nich optymalna sciezka tylko uzywajac DNSow UPC PL

teraz jest AKAMAI i inni za chwile bedzie G. z wlasnym GGC
 
 
mr_white 
Klikacz

Dołączył: 26 Sie 2014
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-06-2015, 18:23   

pkudlins napisał/a:
wystarczy ustawic
DNS UPC PL jako primary
OPEN DNS lub G DNS jako secondary


pkudlins napisał/a:
obecnie serwery DNS w UPC sa wymieniane i powinny dzialc lepiej niz kiedys


Problem nie leży w tym czy tylko jak działają DNS'y UPC.
Nie pamiętam kiedy ostatnio padły całkiem, ale za to wielokrotnie zdarzało mi się, że zwracały nieprawidłowe adresy IP.

Ustawienie jako secondary serwera innego dostawcy nic tu nie da bo klient go w takiej sytuacji nawet nie odpyta.
Po co miałby to robić skoro adres już dostał ;) . To że nieprawidłowy i nie może nawiązać z nim połączenia to inna sprawa.

pkudlins napisał/a:
no i dupa openDNS podaje serwer w DE dla AKAMAI


Będę w domu to sprawdzę ;) .

pkudlins napisał/a:
sa pewne serwisy duzych dostawcow tresci tylko dedykowane dla sieci UPC PL i dostaniesz sie do nich optymalna sciezka tylko uzywajac DNSow UPC PL


Poproszę jakiś przykład bo nie znam takich ;) .
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 02-06-2015, 19:24   

mr_white napisał/a:
Ustawienie jako secondary serwera innego dostawcy nic tu nie da bo klient go w takiej sytuacji nawet nie odpyta.
Po co miałby to robić skoro adres już dostał ;) . To że nieprawidłowy i nie może nawiązać z nim połączenia to inna sprawa.
Odmiennie działa na przykład Dnsmasq, który odpytuje równocześnie wszystkie serwery DNS jakie ma wpisane w konfiguracji.

pkudlins napisał/a:
openDNS podaje serwer w DE dla AKAMAI
Zależy, który serwer:

Kod:
dig @208.67.222.222  a1396.d.akamai.net

; <<>> DiG 9.9.5-9-Debian <<>> @208.67.222.222 a1396.d.akamai.net
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 61371
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096
;; QUESTION SECTION:
;a1396.d.akamai.net.        IN    A

;; ANSWER SECTION:
a1396.d.akamai.net.    20    IN    A    92.122.226.64
a1396.d.akamai.net.    20    IN    A    92.122.226.42

;; Query time: 34 msec
;; SERVER: 208.67.222.222#53(208.67.222.222)
;; WHEN: Tue Jun 02 20:03:02 CEST 2015
;; MSG SIZE  rcvd: 79


Kod:
dig @208.67.220.220  a1396.d.akamai.net

; <<>> DiG 9.9.5-9-Debian <<>> @208.67.220.220 a1396.d.akamai.net
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 14888
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 4096
;; QUESTION SECTION:
;a1396.d.akamai.net.        IN    A

;; ANSWER SECTION:
a1396.d.akamai.net.    20    IN    A    23.61.248.34
a1396.d.akamai.net.    20    IN    A    23.61.248.25

;; Query time: 31 msec
;; SERVER: 208.67.220.220#53(208.67.220.220)
;; WHEN: Tue Jun 02 20:05:25 CEST 2015
;; MSG SIZE  rcvd: 79


OpenDNS 208.67.220.220 wskazuje podobnie tak jak serwery DNS UPC.
 
 
mr_white 
Klikacz

Dołączył: 26 Sie 2014
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-06-2015, 22:14   

Hmm, ciekawe :) .

Mi OpenDNS zwraca adresy 23.61.248.25 i 23.61.248.34. Z obu serwerów.
Google to samo.

Z UPC jest inaczej.
62.179.1.62 zwraca 23.61.248.81 i 23.61.248.89
62.179.1.63 zwraca 23.61.248.25 i 23.61.248.34

Wszystkie otrzymane adresy są z Warszawy.

Ciągle się coś zmienia.
Dla przykładu: Pół godziny wcześniej serwery Google zwracały mi adresy Akamai z Amsterdamu :D . . .
_________________
 
 
pkudlins 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 72
Wysłany: 03-06-2015, 05:14   

CDN na podstawie obciazenia danego wezla / Twojego adresu IP / serwera DNS z ktorego korzystasz przydziela cie do roznych node-ów CDNa

akurat w okolicach 21 i 23 AKAMAI balansowal ruchem na inne nody w troche nie udolny sposob bo przeniosl prawie wszsytko

teraz jest 2x10GE ktore pod wieczor bywa zapchane po rozbudowie koniec czerwca ma byc 2x2x10GE w Warszawie

akamai_waw.png
Plik ściągnięto 77 raz(y) 19,3 KB

 
 
woniu 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2014
Posty: 29
Skąd: Leszno
Wysłany: 07-06-2016, 15:56   

pkudlins napisał/a:
dnsy u providera o ile nie sa przeciazone zazwyczaj beda najlepsze bo masz do nich najblizej

nowe testowe UPC do sprawdzenia jak dzialaja
62.179.1.70
62.179.1.71

w pozniejszym czasie na nie bedzie przepieta adresacja ze starych 62.179.1.60-64


Te DNSy przestaly dzialac, czy tylko u mnie?
 
 
ymawviyrr 
light master

Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 88
Wysłany: 07-06-2016, 15:58   

woniu napisał/a:
Te DNSy przestaly dzialac, czy tylko u mnie?


Działają.

Kod:
; <<>> DiG 9.3.2 <<>> wp.pl @62.179.1.71
; (1 server found)
;; global options:  printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 328
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;wp.pl.                         IN      A

;; ANSWER SECTION:
wp.pl.                  3600    IN      A       81.18.192.65

;; Query time: 19 msec
;; SERVER: 62.179.1.71#53(62.179.1.71)
;; WHEN: Tue Jun 07 16:57:05 2016
;; MSG SIZE  rcvd: 39
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 233
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 23-06-2016, 17:35   

Na osobiście używam DNSCrypt-Proxy na OpenWRT. Nie korzystam ani z adresów UPC ani Googla.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: