Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup repeatera
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 15-02-2015, 20:03   Zakup repeatera

Cześć,

Może wpierw schemacik mojego mieszkania:


Wiem, wiem kiepsko rysuje, otóż jak widzicie powyżej, router mam w salonie.Stoi w wysokim miejscu. To TP-LINK WR1043. Zasięg w salonie, jak i w każdym pomieszczeniu, prócz mojego pokoju jest całkiem spoko. Natomiast w moim pokoju odczuwam pewne problemy, otóż czasem zrywa necik, czasem jest dużo wolniejszy niż powinien być. No ale dobra, największy mankament w moim pokoju ma mój smartphone oraz tablet, gdyż w niektórych miejscach słabnie drastycznie zasięg, muszę się odpowiednio ustawiać ze sprzętem, eter swoją drogą jest u mnie strasznie zapchany, ale staram się jakoś znajdywać lepsze kanały. Pomyślałem, że może by zakupić repeater, no ale nie wiem jaki, bo to będzie mój pierwszy. Czy wystarczy najzwyklejszy chiński czy lepiej zainwestować w jakiś droższy? Czy lepiej kupić tani router i użyć jako repeater, czy kupić repeater podpinany do gniazdka elektrycznego? Doradźcie. Ah i kwota jaką chciałbym na to cudo przeznaczyć to 40-70 PLN.
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 550
Skąd: Gdynia
Wysłany: 15-02-2015, 22:26   

Rozważałeś może opcję przestawienia routera na korytarz? Sygnał przechodziłby wtedy przez jedną a nie przez dwie ściany.
_________________
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 15-02-2015, 22:55   

Niedawno montowałem (choć w przypadku tego urządzenia "montaż" to za dużo powiedziane ;) ) komuś coś takiego: http://www.tp-link.com.pl...del=TL-WA850RE. Mieszkanie około 120 m2, przykładając do Twojego rysunku, to router stał tam gdzie balkon, wzmacniacz zamontowałem w środku korytarza. W całym mieszkaniu sygnał "doskonały" lub "bardzo dobry".
Tańsza wersja tego urządzenia to TL-WA854RE. To samo, tylko bez gniazda ethernet, które sądząc z opisu tego co masz, nie jest Ci potrzebne.

Pozdrawiam
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 15-02-2015, 23:27   

Niestety nie mogę go przestawić na korytarz, bo nie mam tam kabli i kontaktów.

Produkt nie wyświetla się, tylko strona TP-LINK. Mogę prosić o dokładny model? :)
_________________
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 16-02-2015, 00:49   

Shishak napisał/a:
dokładny model


Widać w linku ;) Konkretny link: TL-WA850RE

Pozdrawiam
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-02-2015, 07:05   

Nie wiesz jak to u niego się sprawuje?

Na jakiej zasadzie to działa?
_________________
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 16-02-2015, 08:18   

Shishak napisał/a:
Nie wiesz jak to u niego się sprawuje?

Wiem, pisałem ;) : "W całym mieszkaniu sygnał "doskonały" lub "bardzo dobry". "
Shishak napisał/a:
Na jakiej zasadzie to działa?

A kliknąłeś w link, który Ci podałem? ;) Tam wszystko opisane, z obrazkami włącznie. Tu dodatkowo skrócona instrukcja obsługi. Tu rozbudowana, pokazująca jak zalogować się do urządzenia i mieć pełną kontrolę.

Pozdrawiam
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-02-2015, 10:17   

Nie dostanę czegoś tańszego chociaż o 30% ? Generalnie taki repeater generuje jakies opóźnienia, lagi?
_________________
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 16-02-2015, 10:55   

TL-WA854RE (czyli wersja bez gniazda ethernet) kosztuje:80 -90 zl . Ciekawostka: w Media Expercie w sobotę kosztowało 86 zl, dziś już 92,99 :) Ja nic taniej nie widziałem, ale możesz szukać.

EDIT: Jest tańszy: ale czy lepszy?
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 16-02-2015, 11:57   

A coś takiego dałoby radę?

http://allegro.pl/wzmacni...5073695862.html
_________________
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 16-02-2015, 13:59   

Ja bym tego nie kupił z trzech powodów:

1. Pentagram
2. antena PIFA - 5dBi
3. do 150 Mbps
_________________
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 22-02-2015, 01:52   

Ja użyłem jakiegoś TP-Linka za 60 zł i daje radę. UWAGA: jak masz jakiś router to może on ma taką opcje. W Netgearze z kolei nie chce to działać. 2 A może 150 Mbps wystarczy?
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 22-02-2015, 02:47   

Mordimer napisał/a:
użyłem jakiegoś TP-Linka za 60 zł i daje radę.


Sprecyzuj "daje radę".
_________________
 
 
kicek 
easy master


Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 33
Skąd: Szczecin
Wysłany: 22-02-2015, 11:15   

Za ~60 zł można kupić nowego TP-Linka TL-WR841N i ustawić go w tryb WDS.
_________________
 
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 23-02-2015, 02:43   

eLO napisał/a:
Mordimer napisał/a:
użyłem jakiegoś TP-Linka za 60 zł i daje radę.


Sprecyzuj "daje radę".
Oj tam. Zasięg w całym lokalu i swoją funkcję spełnia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: