Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to podłączyć
Autor Wiadomość
fred_flinstone 
Klikacz

Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 10
Wysłany: 24-01-2015, 20:04   Jak to podłączyć

Witam,

w przyszłym tygodniu spodziewam się technika z UPC, który będzie montował TV i internet. W mieszkaniu mam instalacje i zastanawiam jak zostanie zamontowany i gdzie rozdzielony sygnał.

Moje gniazdo TV/Radio/SAT ma tylko jedno wejście.

Rozumiem ze UPC połączy swój wejściowy kabel z moim podtynkowym, zeby sygnał "wychodził ze ściany" i tam zamontuje spliter ?

Czy UPC tylko połączy kable w skrzynce, a moje gniazdo bedzie pełniło funkcje splitera ?
TV do dekodera, a SAT do modemu ?

Moje gniazdo: GNIAZDO SATELITARNE KOŃCOWE ZAR-SAT 1.3

UPC.png
Plik ściągnięto 204 raz(y) 13,31 KB

 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2015, 20:51   

Wątpię, żeby Twoje gniazdko w ścianie zadziałało jako splitter (na 99% będą problemy z internetem).

Prawdopodobnie połączą kable w skrzynce (żeby pod tynkiem puścić sygnał dalej), a zamiast Twojego gniazdka zamontują swój splitter. Bez obudowy wygląda on mniej więcej tak:
http://obrazki.elektroda....86272_thumb.jpg
Natomiast w obudowie (którą też dostaniesz) tak:
http://obrazki.elektroda...._1320598960.jpg
Dopiero ze splittera puszczą po 1 kablu do TV i modemu.

Wiele zależy też od umiejscowienia samego gniazdka. U mnie np. ciężko było zrobić to tak estetycznie (gniazdko znajduje się w rogu, kabel niewiele wystawał ze ściany + był dość sztywny) więc instalacja wygląda bardziej jak na tym zdjęciu (zdjęcie nie moje):
http://obrazki.elektroda...._1351116301.jpg
Inna sprawa, że na milsze dla oka rozwiązanie nawet nie naciskałem, bo wszystko i tak schowane mam za meblami.

Jeśli strasznie przeszkadzałby Ci zewnętrzny splitter (taki jak na pierwszym zdjęciu, zakryty plastikową obudową przyczepioną do ściany) to możesz spróbować wymienić gniazdko z RTV-SAT na RTV-DATA. Nie wiem czy na 100% to pomoże (nie znam się na tym), ale wydaje mi się że prędzej podłączysz modem do wyjścia DATA niż SAT. Tu masz przykładowy sklep (gniazdko DATA znajduje się pod koniec listy): http://www.kontakt-simon....odkategoria=211
 
 
 
fred_flinstone 
Klikacz

Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 10
Wysłany: 24-01-2015, 22:01   

Wielkie dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-01-2015, 22:23   

Nie ma za co :)

Z zakupem nowego gniazdka wstrzymałbym się, aż w temacie odpowie ktoś bardziej obeznany. Wtedy będziesz miał pewność, że spełni ono swoją rolę (inaczej możesz "utopić" kilkanaście/kilkadziesiąt złotych na niepotrzebny kawałek metalu). Pozdrawiam.
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-01-2015, 23:55   

Gniazdko musi mieć blokadę KZ (Kanału Zwrotnego) dla modemu.
Nie ma sensu na razie "szaleć" i szukać odpowiedniego.

Tutaj cały asortyment kablowy:
http://technetix.pl/html/akcesoria.htm
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2015, 00:16   

omufo napisał/a:
Wątpię, żeby Twoje gniazdko w ścianie zadziałało jako splitter (na 99% będą problemy z internetem).
To gniazdo odpada z jednego prostego względu. Mianowicie jest to gniazdo na zwykłe wtyki a UPC wymaga przykręcany F'ek na kablach.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2015, 00:28   

KOCUREK1970 napisał/a:
Gniazdko musi mieć blokadę KZ (Kanału Zwrotnego)
Można też kupić bez (tylko z wyjściami DATA) i dodatkowo nakręcany bloker KZ za około 10 zł jeśli potrzebny.

[ Dodano: 25-01-2015, 00:29 ]
KOCUREK1970 napisał/a:
Tutaj cały asortyment kablowy:
http://technetix.pl/html/akcesoria.htm
Niestety brak sprzedaży detalicznej. Gniazda podtynkowe ma też Satel i Telmor tylko nie wiem, czy mają obecnie na 5-1000 MHz, czy tylko MHz 5-862 MHz.

[ Dodano: 25-01-2015, 00:55 ]
Przykładowe, ale tak podglądowo raczej: http://www.dipol.com.pl/g...nych_R62191.htm
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-01-2015, 15:40   

Susane napisał/a:
Niestety brak sprzedaży detalicznej.

Detalista też może kupić. :mrgreen: , jest nawet wysyłka, i zamówienie wysyłamy na podanego maila i oni wyceniają towar.
Tylko trzeba pamiętać, że kupujemy u nich w cenach NETTO (do podanej ceny doliczamy 23% Vatu).
_________________
 
 
pabloskrak 
classic master

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 151
Wysłany: 25-01-2015, 16:19   

Jeśli chodzi o gniazda to można polecić:

http://dmtrade.pl/p2143,g...lotowe-7db.html przelotowe

lub

http://dmtrade.pl/p2149,g...iowe-3-5db.html wykończeniowe

A jak wpinasz telewizor i nie chcesz mieć kanału zwrotnego w Tv to podłączasz zaraz przed TV blokera kanału zwrotnego i powinno być ok.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-01-2015, 18:12   

KOCUREK1970 napisał/a:
Detalista też może kupić. :mrgreen: , jest nawet wysyłka, i zamówienie wysyłamy na podanego maila i oni wyceniają towar.
Tylko trzeba pamiętać, że kupujemy u nich w cenach NETTO (do podanej ceny doliczamy 23% Vatu).
Prowadzą sprzedaż hurtową dla firm. Nie sprzedadzą zwykłemu Kowalskiemu jednej, czy dwóch sztuk w cenach, które nie są zaporowe. Ale warto szukać ich elementów w serwisach aukcyjnych, często instalatorzy pozbywają się zapasów.

[ Dodano: 25-01-2015, 18:18 ]
pabloskrak napisał/a:
Jeśli chodzi o gniazda to można polecić
Nie bardzo można, bo są:
RadkoR napisał/a:
na zwykłe wtyki a UPC wymaga przykręcany F'ek na kablach
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 25-01-2015, 18:25   

Susane napisał/a:
Prowadzą sprzedaż hurtową dla firm. Nie sprzedadzą zwykłemu Kowalskiemu jednej, czy dwóch sztuk w cenach, które nie są zaporowe.

Zapewniam Cię, że sprzedadzą - mnie sprzedali.
Co do cen - no cóż - ja miałem zdobyć części - płacił ktoś inny.
Susane napisał/a:
Ale warto szukać ich elementów w serwisach aukcyjnych, często instalatorzy pozbywają się zapasów.

To też prawda.
Często na allegro, albo olix można to trafić.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2015, 10:10   

KOCUREK1970 napisał/a:
Zapewniam Cię, że sprzedadzą - mnie sprzedali.
Co do cen - no cóż - ja miałem zdobyć części - płacił ktoś inny.
Bardzo się ucieszyłam, że zmienili politykę od czasu, kiedy się ostatnio tym interesowałam i od razu przystąpiłam do zamówienia dwóch sztuk elementów, ale niestety... jak nie prowadzili sprzedaży detalicznej wcześniej, tak nadal nie prowadzą.

detal.jpg
Plik ściągnięto 114 raz(y) 32,8 KB

 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2015, 20:52   

Trzeba regularnie szukać na popularnym serwisie aukcyjnym.
Ja swego czasu kupiłem TRIS-307P oraz TRIS-212EEN i żongluję nimi w zależności od potrzeb gdyż mają różne tłumienie kanału dosyłowego: 4.2dB vs 8dB. Do tego kupiłem splitter ESI-02N oraz ESI-03N, jak też kilka tłumików DSE (3, 6 i 8 dB). Do tego F'ki samokompresyjne i ściągacz do izolacji.
Od tego czasu kilka razy robiłem spore przemeblowania w mieszkaniu w związku z czym dekoder i modem "latały" po różnych pokojach i parametry sygnału na końcówkach kabla znacznie od siebie odbiegały.
Za pomocą zakupionego "sprzętu" jestem w stanie w każdym pokoju ustawić sygnał na dosyłowym na -1 do 1 dB i na zwrotnym 42 do 45 dB niezależnie od pory roku i temperatury za oknem. :D
Za każdym razem instalatorzy UPC byli zachwyceni jakością sygnału. ;) Kilka razy pytano mnie "czy pan jest z branży" a ja im na to, "nie, pasjonat z forum". :D
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2015, 23:16   

Chyba trochę odbiegliśmy od tematu :)

Zewnętrznego splittera autor tematu dostanie od UPC, a rozmowa dotyczyła ewentualnego doboru gniazdka wewnętrznego gdyby plastikowa skrzynka na ścianie strasznie przeszkadzała.

Sam jestem ciekawy jak skończy się ta instalacja :)
 
 
 
fred_flinstone 
Klikacz

Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 10
Wysłany: 27-01-2015, 09:08   

:) Dam znać. Mam pewną wizję bo w ścianie idą do gniazdka dwa koncentryki.
Także będę za tym zeby spliter umieścić w skrzynce i osobnymi koncentrykami przesłać TV i Internet to gniazda, a tam... można zrobić prowozorke i ładnie to zamaskować (bez gniazda).
Ale to tylko moja wizja.

Nie będę nic sugerował, zobaczymy co zaproponuje monter.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: