Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sygnał analogowy
Autor Wiadomość
taggan 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2018, 19:52   

Drodzy,
Potwierdzam i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Sprawdziłem jeszcze raz i tak:

7. TVP 3 Warszawa (prawdopodobnie leciały akurat jakieś telezakupy i stąd to Mango)
14. TVP INFO (prawdopodobnie jak sprawdzałem - leciało pasmo lokalne).

Cała reszta listy się zgadza. Przepraszam za zamieszanie :)
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 35
Skąd: Mikołów
Wysłany: 12-06-2018, 19:01   Wyłączenie sygnału analogowego?

Czy to prawda, że od sierpnia sygnał analogowy TV zostanie całkowicie wyłączony?
Z taką informacją zadzwoniono do mnie dzisiaj z UPC.
Konsultantka za wszelką cenę chciała mi wcisnąć dodatkowy dekoder bez nagrywarki za 10zł lub moduł CI+ za 15zł.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4605
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 12-06-2018, 20:52   

Wreszcie!
Mam nadzieje ze to prawda ale co zrobią z azartami?
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1160
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2018, 22:14   

Akurat. Pewnie w kolejnej miejscowości po Warszawie nastąpi druga redukcja i tyle. ;)
Swoją drogą Deutsche Telecom wyłącza analog, ale proszę zobaczyć ile oni oferują cyfrowych kanałów w postaci nieszyfrowanej. Pakiet Start UPC przy tym to śmiech na sali. :lol:
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2546
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-06-2018, 22:36   

Unitymedia miało w tym roku wyłączyć analog:
http://satkurier.pl/news/...uchomi-uhd.html
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-06-2018, 22:41   

MrPepka napisał/a:
Unitymedia miało w tym roku wyłączyć analog:

Raczej w TAMTYM roku, patrz na datę materiału w linku. :mrgreen:
GDA napisał/a:
Wreszcie!

Mam nadzieje ze to prawda

Też nie mogę się doczekać FIZYCZNEJ likwidacji tv analogowej w UPC Polska. :mrgreen:
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 35
Skąd: Mikołów
Wysłany: 13-06-2018, 22:41   

Już wyjaśniłem sprawę na infolinii UPC i wyszło, że konsultantka dzwoniąca do mnie próbowała mnie zwyczajnie oszukać. Nie mam nic przeciwko wyłączeniu pakietu analogowego pod warunkiem, że w niekodowanym pakiecie START DVB-C znajdą się wszystkie kanały oferowane w naziemnej DVB-T. W przypadku mojej 65-letniej mamy już wiem, że gdy wyłączą w analogu TVS a nie włączą tego w pakiecie START za free, to będzie koniec przygody z telewizją UPC. Próbowałem już mamę namówić na dekoder satelitarny i nic z tego nie wyszło. Dodatkowe pudło, plątanina kabli, dwa piloty i cyrki z wyborem odpowiedniego wejścia HDMI gdy przypadkiem skorzystało się z klawiatury numerycznej pilota TV to za wiele jak na starszą osobę. Ma być telewizor, jeden pilot i koniec ;)
 
 
szczepaniu 
easy master

Dołączył: 22 Lut 2017
Posty: 48
Wysłany: 14-06-2018, 00:01   

xtrem007 napisał/a:
Już wyjaśniłem sprawę na infolinii UPC i wyszło, że konsultantka dzwoniąca do mnie próbowała mnie zwyczajnie oszukać. Nie mam nic przeciwko wyłączeniu pakietu analogowego pod warunkiem, że w niekodowanym pakiecie START DVB-C znajdą się wszystkie kanały oferowane w naziemnej DVB-T. W przypadku mojej 65-letniej mamy już wiem, że gdy wyłączą w analogu TVS a nie włączą tego w pakiecie START za free, to będzie koniec przygody z telewizją UPC. Próbowałem już mamę namówić na dekoder satelitarny i nic z tego nie wyszło. Dodatkowe pudło, plątanina kabli, dwa piloty i cyrki z wyborem odpowiedniego wejścia HDMI gdy przypadkiem skorzystało się z klawiatury numerycznej pilota TV to za wiele jak na starszą osobę. Ma być telewizor, jeden pilot i koniec ;)

Jeżeli telewizor miałby tuner satelitarny nie było by to przeszkodą połączyć naziemną+sat i pakiet ma się całkiem fajny.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-06-2018, 14:20   

xtrem007,
Ale do DVB-T i tak będziesz potrzebował zewnętrzny dekoder jeśli Twoja babcia ma stary tv CRT (więc i tak drugi pilot się pojawi), lub zmienić jej tv na LCD (i wtedy jeden pilot od tego tv wystarczy).
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 35
Skąd: Mikołów
Wysłany: 26-06-2018, 20:12   

Mama posiada TV LCD z głowicami DVB-T i DVB-C. Korzysta obecnie z pakietu START a kanały analogowe uzupełniają w tej chwili ofertę kanałów cyfrowych. Właściwie to wystarczyłby jej TVS, Polsat i TVN. W cyfrowym pakiecie START brakuje wielu kanałów dostępnych w naziemnej DVB-T. Wyłączenie analogu pozbawiłoby jej między innymi wspomnianego TVS. UPC powinno zrozumieć, że dla starszych ludzi dodatkowe dekodery to duży problem. To taki sam problem jak kiedyś z programowaniem magnetowidu. Niby proste a wielu sobie z tym nie radziło. Wszystko jest zawsze proste, póki starsza osoba nie naciśnie jakiegoś dziwnego guziczka na jednym czy drugim pilocie. Wtedy cały wyuczony schemat obsługi TV i dekodera zaczyna się sypać. W przypadku pilota TV sprawa jest prosta - naciskasz klawisz "1" to TV włączy się na kanale nr 1 i już możesz oglądać. Jeśli to samo zrobisz posiadając zewnętrzny tuner/dekoder, to potem by oglądać TV trzeba wybrać odpowiednie wejście HDMI do którego podłączony jest sprzęt i tu zaczynają się schody;)
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4605
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 26-06-2018, 20:32   

Po co mamie archaiczny analog z UPC?
skoro ma.telewizor który odbiera naziemną to może oglądać 21 kanałów naziemnych plus dodatkowe regionalne
TVS znajdzie też
https://tvs.pl/odbior-tvs/
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 35
Skąd: Mikołów
Wysłany: 26-06-2018, 20:34   

Mieszka w bloku w którym nie ma anteny zbiorczej a lokatorzy maja tylko kabel od UPC.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4605
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 26-06-2018, 20:38   

To kup jej antenę siatkową do dvb-t A jeżeli spółdzielnia zakazuje montażu to spróbuj z wewnetrzna
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-06-2018, 20:38   

xtrem007,
Skoro nie ma tam żadnej anteny do DVB-T - to jak/czym jej ten sygnał dostarczysz?
Pozostaje wieszania anten gdzieś po ścianach (jeśli spółdzielnia się zgodzi), albo wewnętrzna antena która może wcale nie zadziałać.
Wszystko zależy od tego jak daleko jest do nadajnika DVB-T.
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 35
Skąd: Mikołów
Wysłany: 26-06-2018, 20:43   

No jest problem z odbiorem TVS bo jest słaby sygnał z tego MUX'a na antenie pokojowej.
Anteny na elewacji bloku nie można zawiesić.
Te dwa czynniki spowodowały, że zaniepokoił mnie telefon konsultantki UPC i wiadomość o wyłączeniu analogu. Póki co niczego UPC nie wyłączy więc nie ma problemu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: