Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Horizon w UPC Polska
Autor Wiadomość
Theshinebox 
Klikacz

Dołączył: 18 Gru 2016
Posty: 10
Skąd: Gdynia
Wysłany: 18-12-2016, 14:42   

Jak wygląda sprawa z Horizonem czy warto dopłacić do wersji z dyskiem i wtedy abonament wyszedłby 80 zł czy lepiej wziąć za 70zł Mediabox z dyskiem 320gb i odzielny router Wi-Fi?
Czy Horizon ma jakąś przewagę? Jest cichszy lub mniej prądożerny? Bo u mnie router WI-Fi działa całą dobę a telewizję oglądam rzadko. Raczej wolałbym coś czasem niezłego nagrać na dysk.

Czy przy takim używaniu Horizon będzie brał sporo więcej prądu niż oddzielnie router Wi-Fi i Mediabox z dyskiem ( który przecież jak nie używam akurat mogę odłączyć z gniazdka)? Gdzieś w wątku czytałem, że Horizon nawet w standby bierze dużo prądu (ktoś pisał nawet,że 40groszy dziennie wychodzi) a ja miałbym go włączonego chyba non stop ze względu na WiFi.
 
 
mati12 
classic master

Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 214
Wysłany: 19-12-2016, 00:36   

Theshinebox napisał/a:
Jak wygląda sprawa z Horizonem czy warto dopłacić do wersji z dyskiem i wtedy abonament wyszedłby 80 zł czy lepiej wziąć za 70zł Mediabox z dyskiem 320gb i odzielny router Wi-Fi?


W "RUMix IX" możesz mieć:

Horizon Select PVR 48zł + Internet 120 Mb/s 21,02zł + MyPrime 10zł (usługa obowiązkowa z Horizonem) - ulga za zgodę marketingową i rachunek elektroniczny 10,02zł = 69zł

Oddzielny router możesz wziąć także z Horizonem. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Zaproponują Ci pewnie Compala.

Theshinebox napisał/a:
Czy Horizon ma jakąś przewagę? Jest cichszy lub mniej prądożerny? Bo u mnie router WI-Fi działa całą dobę a telewizję oglądam rzadko. Raczej wolałbym coś czasem niezłego nagrać na dysk.


Nagrywa do czterech programów jednocześnie. Z tym, że jeden musisz w tym czasie oglądać. Ma nowocześniejszy interfejs użytkownika, aplikację YouTuba (nie odtwarza niektórych teledysków VEVO). Nie jest to urządzenie głośne. Funkcję routera WiFi możesz całkowicie wyłączyć. Horizon ma pełne skalowanie do 1080p w przeciwieństwie do Mediaboxa, który ma do 1080i. Oprócz tego dostajesz jeszcze dwustronny pilot z klawiaturą qwerty. Ciekawie zapowiada się opcja Replay TV.

Cytat:
Dzięki Replay TV możesz obejrzeć film, serial czy program:
- nawet po 7 dniach od emisji – bez konieczności jego nagrania!
- od początku, jeśli jego emisja już się rozpoczęła!


Jest też sporo problemów związanych z tym dekoderem. Zapoznaj się z tym tematem jak też z innymi. U mnie o dziwo działa całkiem dobrze. Na temat zużycia energii możesz poczytać sobie tutaj.
 
 
Theshinebox 
Klikacz

Dołączył: 18 Gru 2016
Posty: 10
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19-12-2016, 03:45   

Dzięki wielkie za odpowiedź

Mam jeszcze kilka wątpliwości

Cytat:
Oddzielny router możesz wziąć także z Horizonem. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Zaproponują Ci pewnie Compala.


Właśnie, jeżeli dekoder Horizon nie jest podłączony do internetu tylko będzie oddzielny router Wi-Fi to wtedy jak mogę korzystać z YouTuba na Horizonie?
Łapie sygnał Wi-Fi z routera Compala?

Bo rozumiem, że lepszym rozwiązaniem jest mieć internet Wi-FI na Compala a Horizona podłączonego tylko do kabla telewizji?

Za oddzielny router Wi-Fi nie skasują mnie dodatkowo?
 
 
michal2237 
easy master

Dołączył: 24 Lut 2015
Posty: 41
Wysłany: 19-12-2016, 08:13   

Skasowałem wszystkie nagrania, razem z tymi zaplanowanymi, a cały czas mam zajętość dysku ok 68-70%. Czy to normalne ?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-12-2016, 08:36   

Spróbuj :arrow: tego.
_________________
 
 
mati12 
classic master

Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 214
Wysłany: 19-12-2016, 14:52   

Theshinebox napisał/a:
Właśnie, jeżeli dekoder Horizon nie jest podłączony do internetu tylko będzie oddzielny router Wi-Fi to wtedy jak mogę korzystać z YouTuba na Horizonie?
Łapie sygnał Wi-Fi z routera Compala?


Nie ma potrzeby dodatkowego podłączania do Internetu ani przez WiFi ani kablem Ethernet. Wpinasz kabel koncentryczny do dekodera i wszystko "działa". :P

Theshinebox napisał/a:
Bo rozumiem, że lepszym rozwiązaniem jest mieć internet Wi-FI na Compala a Horizona podłączonego tylko do kabla telewizji?


Zdecydowanie tak. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że jest do niczego. ;) Jak Ci padnie np. dekoder to masz jeszcze oddzielny modemorouter i na odwrót. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Theshinebox napisał/a:
Za oddzielny router Wi-Fi nie skasują mnie dodatkowo?


Nie skasują. :)
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-12-2016, 14:59   

mati12 napisał/a:
Theshinebox napisał/a:
.. jeżeli dekoder Horizon nie jest podłączony do internetu ... to wtedy jak mogę korzystać z YouTuba na Horizonie?
Nie ma potrzeby dodatkowego podłączania do Internetu ... Wpinasz kabel koncentryczny do dekodera i wszystko "działa". :P

Hmmm :?:
_________________
 
 
mati12 
classic master

Dołączył: 07 Sie 2013
Posty: 214
Wysłany: 19-12-2016, 15:04   

Pitrek, co chciałeś przekazać?
 
 
stivi 
ultra master

Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 898
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-12-2016, 15:05   

Niby działa ale za takie YT to ja dziekuje ...Kazdy smart tv jest lepszy od tych aplikacji z horizona .Lepiej sie na to nie napalaj a najlepiej zapomnij....
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4709
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 19-12-2016, 15:10   

stivi napisał/a:
Lepiej sie na to nie napalaj a najlepiej zapomnij....

otóz właśnie - multimedia w Horizon to jakaś pomyłka i lepiej o tym nie myśleć
_________________
 
 
Theshinebox 
Klikacz

Dołączył: 18 Gru 2016
Posty: 10
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19-12-2016, 15:11   

[/quote]Nie ma potrzeby dodatkowego podłączania do Internetu ... Wpinasz kabel koncentryczny do dekodera i wszystko "działa". :P [/quote]
Hmmm :?: [/quote]

Czyli jak to jest, nie zgadzasz się z tym co napisał Pitrek? Mogę podłączyć Horizona pod sam kabel telewizyjny i mieć Compala router oddzielnie do internetu? Wtedy dekoder Horizom będzie łapał sygnał Wi-Fi od niego i będę mógł na nim oglądać YouTube i inne?

Zgadzasz się też z tym, że Horizon PVR za 69 zł z Select HD i 120Mb/s i dodatkowym routerem TV to możliwa do wynegocjowania oferta?
 
 
kr@k@dyl 
light master

Dołączył: 15 Gru 2016
Posty: 101
Wysłany: 19-12-2016, 15:14   

W tzw smarcie horizona nie wejdziesz nawet w kanały youtube, jak również nie działają strumienie z telewizją na żywo nadawaną w youtube. Do tych celów to najlepiej jakiś box android albo tv z android. Ale za to niedługa ma wejść bardzo pożyteczna usługa replay, gdzie można będzie oglądać kanały tv dwa tygodnie wstecz, na tych starszych dekoderach bez zintegrowanego internetu, ta usługa chyba nie będzie działać.
 
 
Theshinebox 
Klikacz

Dołączył: 18 Gru 2016
Posty: 10
Skąd: Gdynia
Wysłany: 19-12-2016, 15:14   

GDA napisał/a:
stivi napisał/a:
Lepiej sie na to nie napalaj a najlepiej zapomnij....

otóz właśnie - multimedia w Horizon to jakaś pomyłka i lepiej o tym nie myśleć


ALe jako dekoder TV jest lepszy od Mediabox PVR rozumiem?
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4709
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 19-12-2016, 15:15   

Theshinebox napisał/a:
Wtedy dekoder Horizom będzie łapał sygnał Wi-Fi od niego i będę mógł na nim oglądać YouTube i inne?

żadnego wifi nie bedzie łapał, multimedia będą chodzić po kablu UPC jaki wepniesz w niego
Theshinebox napisał/a:

ALe jako dekoder TV jest lepszy od Mediabox PVR rozumiem?

oczywiście że tak
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-12-2016, 15:19   

mati12 napisał/a:
Pitrek, co chciałeś przekazać?
A tak z ciekawości, bo ja nie mam Horizona. Jeżeli Horizon nie robi za router to YouTube chodzi?

Edit:
Widzę, że już GDA odpowiedział.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 19-12-2016, 15:24, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: