Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Horizon w UPC Polska
Autor Wiadomość
Wysiek 
Klikacz

Dołączył: 13 Sie 2018
Posty: 10
Wysłany: 06-09-2018, 19:59   

Mam pytanie do posiadaczy dekodera Horizon. Mam już niemal 2 lata ten dekoder i przez cały ten okres czasami bądź nawet dość często mam problem sekundowymi lub dwusekundowymi przerwami w sygnale. Obraz robi się nagle czarny i zanika dźwięk. Dekoder jest podłączony pod ampli , z którego dopiero przewodem głównym idzie sygnał do tv. Mam też podłączony pod ampli inny sprzęt i tu problemów nie ma. Nie ma też znaczenia, czy ampli jest włączone czy wyłączone. Jeśli jest włączone, to miga ikonka HDMI informująca o braku sygnału. Czasem też kolory potrafią się przestawić na różowe, ale dzieje się to tylko na włączonym amplitunerze. Wyłącze go i pojawiają się dobre kolory. Zaznaczam, że DVD i komputer podłączone pod pozostałe wejścia HDMI działają bez zarzutu. Teraz nie mam pewności, czy to jest wina dekodera, czy coś się gryzie, czy coś tu innego nie gra... Może ktoś się z czymś podobnym spotkał?
 
 
gst 
light master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 111
Wysłany: 07-09-2018, 20:59   

Mam pytanie - czy ktoś zauważył jakakolwiek różnice w jakości obrazu przesiadając się z mediabox na horizon?
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 391
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-09-2018, 21:12   

Czy w dekoderach Horizon jest opcja włączania dekodera razem z TV (nie trzeba przestawiać pilota aby włączyć TV i wybrać odpowiednie złącze HDMI) zauważyłem ze taka opcja jest w dekoderach Vectry (znajomy ma Vectre i TV Samsung i jednym przyciskiem włącza dekoder i TV)
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 840

Wysłany: 07-09-2018, 21:31   

Pilot od dekodera horizon można zaprogramować tk by obslugiwał również TV. OIDP działa wyłączanie jednym przyciskiem.

gst, mediaboxa dawno nie mam, ale widzę różnicę pomiędzy horizonem, a gdy do tego samego telewizora wepnę kartę Ci+
_________________
 
 
gst 
light master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 111
Wysłany: 07-09-2018, 22:34   

zylx napisał/a:
gst, mediaboxa dawno nie mam, ale widzę różnicę pomiędzy horizonem, a gdy do tego samego telewizora wepnę kartę Ci+


Rozumiem, że wychodzi "ładniej" na karcie CI+?
_________________
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4815
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 07-09-2018, 22:41   

karta CI+ Nie odpowiada za jakość obrazu
ona tylko odkodowuje sygnał
wszystko zależy od telewizora czym droższy tym lepszy obraz

a obraz z Horizon jest bardzo dobry nie ma co narzekać na tor wizji zastosowany w tym sprzęcie
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 840

Wysłany: 07-09-2018, 22:59   

gst napisał/a:
zylx napisał/a:
gst, mediaboxa dawno nie mam, ale widzę różnicę pomiędzy horizonem, a gdy do tego samego telewizora wepnę kartę Ci+


Rozumiem, że wychodzi "ładniej" na karcie CI+?


Dokładnie tak ja napisał @GDA, wszystko zależy od telewizora. W moim przypadku zauważyłem trzy rzeczy. Telewizor mam profesjonalnie skalibrowany i widać różnicę w kolorach. Obraz z horizona jest jakby bardziej nasycony, co powoduje lekkie przekłamanie kolorów. Telewizor sobie zdecydowanie lepiej radzi z upscalingiem do 4k surowego sygnału x264 z DVBC niż gotowego sygnału od dekodera po HDMI, co jest raczej oczywiste. Tak samo z upłyniaczem, interpolacja klatek powoduje zdecydowanie mniej artefaktów gdy telewizor odpowiada za dekodowanie i renderowanie sygnału niż gdy dostaje gotowca przez HDMI. Aczkolwiek niuanse są drobne, nie warto tym sobie nawet zawracać głowy. Horizon ma zdecydowanie gorsze bolączki.
 
 
aandin 
classic master

Dołączył: 30 Paź 2010
Posty: 266
Skąd: Żory
Wysłany: 08-09-2018, 08:15   

zylx napisał/a:
Telewizor mam profesjonalnie skalibrowany i widać różnicę w kolorach.

No właśnie,to jest kluczowa sprawa.Ja również mam odpowiednio skalibrowany telewizor.Jesteśmy chyba wyjątkami,bo nikt kogo znam tego nie zrobił i narzekają na jakosć obrazu.Powłączają wszystkie "ulepszacze" i obraz jest landrynkowy.
 
 
grzegorzcze 
classic master

Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 184
Skąd: Tychy
Wysłany: 09-09-2018, 12:58   

panowie forumowicze ,proszę o podpowiedź, mam Horizona i Connect Box-a. Moje zapytanie to - wg czego robić ,,spid testa''?, bo przez Horizon to test pokazuje mi właściwą prędkość ( Fiber 120) a przez Connect box pokazuje mi do 50 mbp (czy jak mu tam), a jak wyłączę Connect box to w ogóle nie mam neta. Troche si pogubiłem . :)
_________________
 
 
greenik 
Klikacz

Dołączył: 15 Cze 2018
Posty: 11
Wysłany: 10-09-2018, 11:35   

grzegorzcze napisał/a:
panowie forumowicze ,proszę o podpowiedź, mam Horizona i Connect Box-a. Moje zapytanie to - wg czego robić ,,spid testa''?, bo przez Horizon to test pokazuje mi właściwą prędkość ( Fiber 120) a przez Connect box pokazuje mi do 50 mbp (czy jak mu tam), a jak wyłączę Connect box to w ogóle nie mam neta. Troche si pogubiłem . :)


A czym dokładnie robisz speedtest? Łączysz się po kablu czy po WiFi?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-09-2018, 13:21   

grzegorzcze napisał/a:
wg czego robić ,,spid testa''?,

Szybkich serwerów FTP:
ftp://ftp.atman.pl/
http://ftp.atman.pl/
Z nich pobierasz jednocześnie 3 pliki po 1GB każdy i sumujesz wynik.
_________________
 
 
grzegorzcze 
classic master

Dołączył: 08 Lip 2013
Posty: 184
Skąd: Tychy
Wysłany: 10-09-2018, 18:06   

greenik napisał/a:
grzegorzcze napisał/a:
panowie forumowicze ,proszę o podpowiedź, mam Horizona i Connect Box-a. Moje zapytanie to - wg czego robić ,,spid testa''?, bo przez Horizon to test pokazuje mi właściwą prędkość ( Fiber 120) a przez Connect box pokazuje mi do 50 mbp (czy jak mu tam), a jak wyłączę Connect box to w ogóle nie mam neta. Troche si pogubiłem . :)


A czym dokładnie robisz speedtest? Łączysz się po kablu czy po WiFi?
WiFi, ale w UPC powiedzieli mi , ze w mojej lokalizacji jest awaria i podobno naprawią do 14 tego :mrgreen:
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 391
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-09-2018, 20:52   

zylx napisał/a:
Pilot od dekodera horizon można zaprogramować tk by obslugiwał również TV. OIDP działa wyłączanie jednym przyciskiem.

Co masz na mysli "OIDP" ?

Pilot programuje, a to wystarczy aby TV włączał/wyłączał sie razem z dekoderem ?
Do tej pory w dekoderach tej opcji nie było dlatego wybrałem CI+, ale jeśli Horizon udostępnia tą funkcje to bym chciał wypróbować.
Wydaje mi sie ze musi to byc CEC w HDMI aby to działało wtedy jednym przyciskiem włączam dekoder razem z TV (w Vekrze wystarczy dowolny klawisz numeryczny aby włączyć dekoder razem z TV i ustawić odpowiedni numer HDMI)
 
 
Goros 
Klikacz

Dołączył: 02 Cze 2014
Posty: 7
Wysłany: 17-09-2018, 14:41   

Jak uważacie? Mam MAX HD Mediabox - skończyła mi się umowa. Warto przejść na Horizon? Bo dużo negatywnych opinii a chciałbym konkretna odpowiedz czy zostać przy starym mediaboxie czy nie.
 
 
swordfish 
light master

Dołączył: 28 Gru 2014
Posty: 105
Wysłany: 17-09-2018, 14:55   

Czy w dobie serwisów VOD (filmy oglądam na HBO GO, Netflix i Showmax) i usługi Replay TV, warto jeszcze dokupywać dekoder Horizon z opcją PVR? Nie jestem kibicem, co musi nagrać cały mecz i obejrzeć z odtworzenia. Programów typowych z ogólnodostępnej telewizji nie oglądam, ale jak mnie coś zainteresuje, to mogę obejrzeć powtórkę na TVP Vod, IPLA, Player czy Playpuls.pl. Brakuje mi tylko VOD dla Fox TV i National Geographic, ale jak przegapię odcinek jakiegoś serialu, to i tak w minutę znajdę odcinek na stronach CDA-podobnych.
Telewizję oglądam głównie dla kanałów newsowych, aby sprawdzić, czy świat się jeszcze nie zawalił i dla bezpośrednich transmisji ważnych wydarzeń.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: