Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z internetem 120mb
Autor Wiadomość
flacha 
light master

Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 17:35   Problem z internetem 120mb

Witam

Zmienilem internet z 60 na 120mb. Mam modem UPC i swój router ovislink wl1600gl. I teraz przez moj router leci max 70mb a jak go odlacze i jest tylko modem upc jest ponad 100-120. Ze specyfikacji mojego routera wyczytalem ze obsluguje do 125mb wiec nie wiem o co chodzi..
 
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 17:51   

wl1600gl ma porty WAN i LAN jedynie Fast Ethernet 10/100.
To ogranicza prędkość praktycznie do tej, którą osiągasz.
_________________
 
 
flacha 
light master

Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 18:06   

Czyli na tym routerze wiecej nie wyciągne?
 
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 01-11-2014, 18:33   

dokladnie potrzebny jest z portami 1GB
_________________
 
 
flacha 
light master

Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 18:53   

Jaki router klasy tego co mam byscie polecili? żeby był tani i mial b.dobrą siłę sygnalu tak zebym mial zasieg w domu wszedzie..Bo ten Thompson UPC pod tym wzgledem to kpina jakas..mieszkanie 60m2 a ja w drugim pokoju mam ledno 60% sile sygnalu
 
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 01-11-2014, 19:20   

A ile PLN, planujesz na to przeznaczyć ?
 
 
flacha 
light master

Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 20:15   

tak okolo 100-150?
 
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-11-2014, 20:37   

TP-LINK TL-WR1043ND
_________________
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 01-11-2014, 20:50   

Za taką kwotę, trudno kupić coś z powtarzalną jakością.
Może TL-WR1043ND - http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/860794 (??)
Jak trafisz na dobry egzemplarz, to powinieneś być zadowolony.

p.s.: nie połakom się czasem na TL-WR1042ND - miałem dwie sztuki i każda miała identyczne wady wi-fi.
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 01-11-2014, 21:01   

1043 ma te same wady mam 2 egzemplarz tego. 1 wytrzymal prawie 9 miesiecy
_________________
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 01-11-2014, 21:31   

Netgeary, znowu się grzeją i tym samym długiego żywota (moim zdaniem) nie ma się co po nich spodziewać.
Czyli za te kwotę, chyba nie ma nic choć średnio pewnej (powtarzalnej) jakości.

Nowy Asus RT-N15U za około 200 zł
Albo rozejrzyj się może za jakimś używanym Asusem RT-N16 - nowy kosztuje około 250 zł.

Możesz też zagadać na forum, może ktoś coś tam ma do sprzedania - https://openlinksys.info/forum/index.php
 
 
flacha 
light master

Dołączył: 21 Lis 2011
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2014, 10:57   

A co w takim razie byście proponowali za większą kwotę? Tak do 300 coś już bedzie ok?
 
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 609
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 03-11-2014, 11:43   

Jak tak patrzę na przeróżne routery i czytam opinie użytkowników to jeśli bym miał kupować, to szukałbym chyba tylko wśród Asusów - oczywiście, każdy ma swoje spojrzenie.
Musisz jeszcze sobie odpowiedzieć na pytanie, czy nie będziesz potrzebował pasma 5 GHz (?)

Jeśli jednopasmowy (2,4 GHz), to zdecydowanie wybrałbym RT-N18U (od 300 zł w górę) a potem ... RT-N16 ; RT-N15U
Jeśli dwupasmowy (2,4 oraz 5 GHZ), to zdecydowanie wybrałbym RT-AC56U - tylko kosztuje od około 400 zł w górę.

Pooglądaj, poczytaj i sam wybieraj.

Ponawiam zachętę - dla rozwiania wszelakich wątpliwości - zajrzenia na forum https://openlinksys.info/forum/index.php
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 03-11-2014, 17:07   

Netgear WNR3500L v2 - ok. 215 zł. Gigabit, N300, USB - super do takiego łącza. Jak będziesz chciał, to możesz wgrać do niego Tomato, które znacznie powiększa możliwości routera.
_________________
 
 
PrezesOi 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 474
Wysłany: 03-11-2014, 19:30   

pugilares napisał/a:
Netgear WNR3500L v2 - ok. 215 zł. Gigabit, N300, USB - super do takiego łącza. Jak będziesz chciał, to możesz wgrać do niego Tomato, które znacznie powiększa możliwości routera.

Uzywam tego routera, standardowy soft od producenta. Obecnie znowu na Fiber 30, ale na 120 (które miałem przez kilka tygodni) śmigał ile UPC dało w danym momencie (czyli ~90 - ~114 Mb).

Kolega wyżej twierdzi że się przegrzewa. Nie wiem, nie badałem, ma działać stabilnie i tak działa. TP Linki odradzam, bo sprzęt tej firmy to loteria.

U rodziny instalowałem ostatnio osławionego Asusa RT-N16. Router jak router, mi bardziej pasuje Netgear. Ale z tego pułapu cenowego radziłbym właśnie jeden z tych dwóch.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: