Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa instalacja w mieszkaniu.
Autor Wiadomość
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 12-09-2014, 08:34   Nowa instalacja w mieszkaniu.

Witam robię całkowity remont w mieszkaniu.
I mam pytanie jaki najlepiej kabel puścić w podłodze do dekodera TV tak żeby potem technik z upc nie miał z tym problemów.
I czy puścić jeden kabel do telewizji a drugi do internetu. Czy nie będzie problemu jak pójdzie na jednym kablu.
 
 
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 426
Skąd: Śląsk
Wysłany: 12-09-2014, 12:38   

UPC wprowadza Ci do mieszkania jeden kabel który możesz sobie rozprowadzić gdzie Ci się podoba. Najlepiej przy remoncie poprowadzić sobie osobny kabel do każdego pokoju gdzie ewentualnie będzie/jest net czy tam TV. Oczywiście warto przemyśleć gdzie będzie kabel rozdzielony bo z tego miejsca będą szły wszystkie osobne przewody. Jeśli będzie sytuacja , że w danym pokoju będzie miał być i net i tv to nic nie szkodzi na przeszkodzi aby na jednym kablu za zwrotnicą podpiąć takie odbiorniki. Do tego trzeba bezwzględnie mieć na uwadze techniczny aspekt całej instalacji czyli aby sygnał doprowadzony do każdego odbiornika (TV, modem) mieścił się w odpowiednim zakresie. Wiadomo wszystko po drodze na kablu , jak i sam kabel ma swoje tłumienie.
_________________
 
 
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 12-09-2014, 13:19   

A więc bedzie jeden kabel tylko do jednego pokoju w którym bedzie umieszczony telewizor i laptop.
Żadnych dodatkowych rozdzieleń nie będzie. A chcę ten kabel sam puścić pod nową podłogą zanim przyjdzie technik. Nie chcę by był na wierzchu.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2014, 00:05   

modoc napisał/a:
A chcę ten kabel sam puścić pod nową podłogą zanim przyjdzie technik. Nie chcę by był na wierzchu.

No to wołaj serwis UPC (cena 50 zł BRUTTO dopisane do faktury, jako całkowite koszty usługi ze wszystkim razem), zanim zrobisz podłogę.
I przy okazji, kup peszel, albo daj dobrą plastikową rurkę w beton do tego kabla.
_________________
 
 
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 14-09-2014, 05:49   

Tylko po co wołać serwis upc.
I zakładać usługę którą będę potrzebował za 1,5 miecha.
Chcę sam sobie kabel puścić a potem UPC niech sobie podłącza.
Nie mam tam na razie nic ani telewizora ani laptopa nawet tynków nie ma dopiero elektrykę robią.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-09-2014, 14:18   

modoc napisał/a:
Tylko po co wołać serwis upc.

Co byś problemów za 1,5 miesiąca nie miał.
Jak zrobisz Sam, to mogą (i będą to robić), zwalać winę na ewentualne problemy na Ciebie.
_________________
 
 
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 15-09-2014, 13:25   

No niestety zadzwoniłem na infolinię chcąc zamówić wizytę technika. Jednak jak się dowiedziałem nie jest to możliwe i jedynie przy usłudze montażu pakietu usług może do mnie przyjść technik i to zrobić podłączając odrazu wszystkie usługi.

Ps.
Zadzwoniłem drugi raz i okazuje się, że jest taka usługa. :D
Ostatnio zmieniony przez modoc 15-09-2014, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zygfryt 
plus master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 432
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-09-2014, 13:31   

Byłem 4 lata temu w podobnej sytuacji. Dogadałem się z technikiem, że położy mi okablowanie, ja zrezygnuję z usługi przed upływem 10 dni, a gdy się wprowadzę do nowego mieszkania, zamówię je ponownie.
 
 
 
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 22-09-2014, 10:02   

KOCUREK1970 napisał/a:
modoc napisał/a:
A chcę ten kabel sam puścić pod nową podłogą zanim przyjdzie technik. Nie chcę by był na wierzchu.

No to wołaj serwis UPC (cena 50 zł BRUTTO dopisane do faktury, jako całkowite koszty usługi ze wszystkim razem), zanim zrobisz podłogę.
I przy okazji, kup peszel, albo daj dobrą plastikową rurkę w beton do tego kabla.


No niestety wizyta technika nie jest możliwa przed zamówieniem usług. Próbowałem już na wszelkie sposoby.
 
 
c3861119 
light master

Dołączył: 05 Sty 2014
Posty: 92
Wysłany: 22-09-2014, 11:42   

jest coś takiego tylko nie jako "wizyta technika" bo to jest dla już istniejących abonentów za 50zł tylko takie coś jak "preinstalacja" tylko że cena jest dużo większa chyba coś koło 200zł
 
 
modoc 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 46
Wysłany: 26-09-2014, 10:34   

c3861119 napisał/a:
jest coś takiego tylko nie jako "wizyta technika" bo to jest dla już istniejących abonentów za 50zł tylko takie coś jak "preinstalacja" tylko że cena jest dużo większa chyba coś koło 200zł


Niestety nic takiego nie ma.
Puściłem kabel w peszelu zobaczymy co z tego wyjdzie :D
Mam nadzieję, że nie lipa bo na inne podłączenie nie ma mowy :)
 
 
screw77 
Klikacz

Dołączył: 13 Maj 2014
Posty: 6
Wysłany: 14-10-2014, 09:04   

Podłączę się pod temat. Ma ktoś namiary na technika z UPC, który może prywatnie przygotować instalacje pod podłączenie w przyszłości usług UPC? Muszę zabudować kable, a na razie usługa w budynku nie jest dostępna.
 
 
Tygrysek27 
Klikacz

Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 14
Wysłany: 27-08-2015, 11:37   

Ta usługa serwisowa fajnie działa, usługi przenosiłem na nowy adres ,udało się to zrobić o dziwo bezpłatnie, lecz jak potem policzyłem wszystkie koszty aby do każdego pokoju poprowadzić kabel do tv, to zamówiłem usługę 50 zł do rachunku.Osoba co przyjechała na początku miała ale, ale pociągnął mi kable jak chciałem ,dodatkowo zostawił mi 2 20 m kable rj45 ,Za sam kabel, końcówki , złączki ,czy rozgałęźniki musiałbym zapłacić z 200 zł a tu tylko 50 .
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 27-08-2015, 16:50   

A powiedział, żeby rozgałęźników nie zatynkować w ścianie? Musi być do nich dostęp.
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 751
Skąd: Ursynów
Wysłany: 03-10-2016, 16:40   

Odświeżam temat Mój problem polega na tym że w trakcie budowy bloku wykonawca dał za krótki kabel w ścianie.Po demontażu gniazdka RTV okazało się że ni jak nie da się już wysunąć przewodu. Każdy serwisant robi co może ale przy przesuwaniu szafki zawsze się złączka poruszy i tracę moc sygnału. Budynek jest własnością Państwa a ja jestem tylko najemcą. Czy UPC może mi dać inny przewód do internetu bo nie ma mądrego co by skonstruował stabilne łącze na tym kawałku.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: