Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC blokuje WIFI
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 14-08-2014, 21:04   UPC blokuje WIFI

Cześć,

Mam UPC w Bydgoszczy i w Gdańsku. W Bydgoszczy mam modemo-router UPC, natomiast w Gdańsku własny. Na domowym lapku prędkości w obu lokacjach po WIFI sa cacy, natomiast na służbowy w Gdańsku prędkości są okej, a w Bydgoszczy troche za niskie. Czyżby UPC blokowało WIFI na swoich modemach? Jak to uzasadnić. Wszędzie sygnał po 5 kresek. Da się to jakoś w UPC rozwiąząć? Np. zakup własnego routera i podłączenie do ich modemo-routera?

Pozdrawiam.
_________________
 
 
matifcb 
plus master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 506
Wysłany: 16-08-2014, 23:37   

a jakie masz lacze i jaki transfer ? tez mam w Bydgoszczy Fiber 60mb na technicolorze mam ok 35mb/s
 
  Select HD
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 17-08-2014, 00:52   

Shishak napisał/a:
w Bydgoszczy

Nie ma takiej miejscowości, jest w Bydgoszczu :mrgreen:
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 17-08-2014, 11:42   

Łącze mam 60 mb/s i na lapku firmowym mam od 15-40 mb/s ze speedtesta, natomiast z domowego 40-50 mb/s. W Gdańsku na 30 mb/s stabilnie służbowy laptop działa. Blokują poszczególne karty WIFI. Myślicie że dałoby radę to ominąć własnym routerem podłączonym do Ubee?
_________________
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 17-08-2014, 12:35   

Pomiar przepustowości łącza przy pomocy speedtest i laptopa podłączonego przez WiFi nie ma sensu. Wynika to z faktu, że w obecnych czasach w przeciętnym bloku, w którym działa UPC zwykle jest tuż koło siebie 10-20-30-40 sieci WiFi, które wzajemnie zakłócają swój sygnał. Jak wiadomo w paśmie 2,4 GHz koło siebie mogą działać bez zakłóceń maksymalnie 3 sieci WiFi i to pod warunkiem, że wszystkie zostały prawidłowo skonfigurowane. Wystarczy, że jeden włączy szerokość kanału 40 MHz i już koło niego zmieści się tylko jedna sieć. A tymczasem w bloku nadaje jednocześnie 25 sieci, z czego połowa ma włączony kanał o szerokości 40 MHz. W takich warunkach transfer po WiFi nie ma prawa być dobry. Aby sprawdzić przepustowość łącza trzeba podłączyć się kablem LAN.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 17-08-2014, 21:09   

No dobra ale w tej samej chwili praktycznie dwa laptopy - dwie inne prędkości. Jak to wytłumaczyć?
_________________
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 17-08-2014, 21:16   

Aby uzyskać takie same wyniki na dwóch laptopach potrzeba dwóch identycznych laptopów, w identycznej konfiguracji, dokładnie takim samym oprogramowaniem oraz w warunkach laboratoryjnych dokładnie takich samych warunków propagacji fal radiowych, aby sygnał WiFi między oboma urządzeniami a Access Pointem miał identyczne warunki propagacji.
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2014, 00:16   

KOCUREK1970 napisał/a:
Shishak napisał/a:
w Bydgoszczy

Nie ma takiej miejscowości, jest w Bydgoszczu :mrgreen:

http://pl.wiktionary.org/wiki/Bydgoszcz ;)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-08-2014, 01:18   

RadkoR,
Sam wiem co słyszałem, poprzedni minister finansów pan Rostowski Wincenty powiedział, że zamieszka w Bydgoszczu :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=x1LYTCOk-G4
_________________
 
 
intrygant 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 188
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2014, 15:17   

Kocurek, czy błędy językowe innych trzeba powtarzać? Jak jakiś polityk powie "weszłem" to też zaktualizujesz swój słownik?

Cytując jedną z gwiazd tego forum
PLANETA napisał/a:
1 słowem żenada. :mrgreen:
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-08-2014, 15:19   

intrygant,
Dobrze, że sam do tego "doszłeś" :) .
_________________
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 30-08-2014, 17:56   

Jeden laptop ma WiFi w standardzie G a drugi N. Ile punktów wygrałem?
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 31-08-2014, 10:22   

Chyba nie za wiele, bo w przypadku G nigdy na speedteście nie zobaczyłby 40Mbps.
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 31-08-2014, 16:19   

Zobaczyłby.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 01-09-2014, 10:01   

A masz coś na poparcie tej ciekawej teorii, czy tylko tak sobie piszesz? Chociaż jeden odnośnik do testu, gdzie ktoś używając G osiągnął chociaż 30Mbps (już o 40 nie wspominając). Pomijamy tu oczywiście wszelakie niszowe wynalazki typu Super G, Xtreme G, czy 108G... chodzi po prostu o 802.11g.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: