Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubee EVW3226, przekierowanie portów
Autor Wiadomość
Pilipo 
Klikacz

Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 6
Skąd: Sopot
Wysłany: 25-07-2014, 19:49   Ubee EVW3226, przekierowanie portów

Witam szanownych zebranych.
Dzisiaj z racji przejścia na pakiet 250Mb, Thomsona zamieniono mi na Ubee EVW3226.
Wszystko niby ładnie, pięknie, gdyby nie jeden szkopuł: nie działa przekierowanie portów!
Jest na to jakaś rada?
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 26-07-2014, 18:29   

U mnie działa bez problemu na tym urządzeniu. UPC Kontakt.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2014, 20:04   

Jak przekierowanie portów nie działa to ustaw DMZ lub włącz UPnP o ile aplikacje, z których zamierzasz korzystać też je obsługują.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 26-07-2014, 20:06   

Firewall może również blokować :)
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2014, 20:20   

Zakładam, że ktoś umie sobie odblokować na Zaporze albo ją do testów wyłączyć.
 
 
Pilipo 
Klikacz

Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 6
Skąd: Sopot
Wysłany: 27-07-2014, 20:32   

Sytuacja została zgłoszona do UPC, jednak dzisiaj okazało się, że problem jest zgoła innej natury.
Ostatecznie przekierowanie portów działa, jednak tylko wtedy, kiedy połączenie jest inicjowanie z zewnątrz. Będąc w tej samej sieci co modem/router, nie jestem w stanie uzyskać połączenia z serwerem (do którego porty są przekierowywane) używając adresu zewnętrznego.
Dla przykładu, na moim serwerze jest zaparkowana jedna z moich domen "ganbaran.ai", jak sami możecie sprawdzić z zewnątrz działa bez problemu, jednak łącząc się z wewnątrz sieci dostaje piękną informację o odrzuceniu połączenia. Używając adresu wewnętrznego problemu z połączeniem nie ma.
Dla formalności dodam, że konfiguracja serwera nie uległa, od czasu instalacji routera Ubee, w żaden sposób zmianie.
Wszelkie możliwe wariacje ustawień firewalla/DMZ nic nie zmieniają.

Wniosek jaki by się z tego nasuwał jest taki, iż router Ubee nie obsługuje funkcji jaką jest "NAT reflection".
 
 
embrion 
Klikacz

Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 13
Wysłany: 15-08-2014, 09:03   

Czesc,

u mnie wczoraj go zainstalowali i moglem wybrac w menu tryb bridge. Po restarcie w ogole przestalem go widziec, nie odzywa sie na domyslnym 192.168.0.1, wiec jak mniemam stal sie transparentny.
_________________
 
 
 
Liberator 
light master

Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 116
Skąd: Żory
Wysłany: 15-08-2014, 21:29   

embrion napisał/a:
Czesc,

u mnie wczoraj go zainstalowali i moglem wybrac w menu tryb bridge. Po restarcie w ogole przestalem go widziec, nie odzywa sie na domyslnym 192.168.0.1, wiec jak mniemam stal sie transparentny.

W trybie bridge modem jest dostępny pod adresem 192.168.100.1. W trybie routera panel jest dostępny również pod końcówkami "*.0.1", "*.1.1" itd.
 
 
Esko 
light master

Dołączył: 19 Paź 2007
Posty: 77
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-08-2014, 21:42   

Hmm, Ubee możecie przestawic w tryb bridge? Gdzie dokladnie? U siebie nie widze takiej opcji.
 
 
Liberator 
light master

Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 116
Skąd: Żory
Wysłany: 15-08-2014, 22:05   

W zakładce "System" jest "Switch Mode". Opcja jest w fazie testów, więc możliwe, że nie u wszystkich posiadaczy Ubee jest ona udostępniona.
 
 
siary 
light master

Dołączył: 01 Wrz 2010
Posty: 77
Skąd: Wawa
Wysłany: 01-09-2014, 09:58   

Witam.Proszę o pomoc- jak skonfigurować połączenie :ubee-bramka voip pap2t linksysa. Przy włączonym trybie bridge i podpiętym do bramki miom routerze netgear wnr2000v3 wszystko śmiga.Jak podłącze bramkę pod ubee przy trybie router połączenie telefoniczne jest słyszalne około 30-50 sekund i przerywa.Chciałbym wszystko skonfigurować tak, aby działało w połączeniu ubee-linksys (bez udziału dodatkowego routera).Prosze o poradę co i gdzie ustawić, aby hulało...Czy wystarczy DMZz adersem bramki na sztywno i czy wtedy w bramce wyłączyć dhcp i ustawić manual?Czy też przekierować w ubee porty (jakie)?Pzdr.
 
 
pawel159 
Klikacz

Dołączył: 11 Sie 2010
Posty: 1
Wysłany: 09-10-2017, 07:21   

Pilipo napisał/a:
Sytuacja została zgłoszona do UPC, jednak dzisiaj okazało się, że problem jest zgoła innej natury.
Ostatecznie przekierowanie portów działa, jednak tylko wtedy, kiedy połączenie jest inicjowanie z zewnątrz. Będąc w tej samej sieci co modem/router, nie jestem w stanie uzyskać połączenia z serwerem (do którego porty są przekierowywane) używając adresu zewnętrznego.
Dla przykładu, na moim serwerze jest zaparkowana jedna z moich domen "ganbaran.ai", jak sami możecie sprawdzić z zewnątrz działa bez problemu, jednak łącząc się z wewnątrz sieci dostaje piękną informację o odrzuceniu połączenia. Używając adresu wewnętrznego problemu z połączeniem nie ma.
Dla formalności dodam, że konfiguracja serwera nie uległa, od czasu instalacji routera Ubee, w żaden sposób zmianie.
Wszelkie możliwe wariacje ustawień firewalla/DMZ nic nie zmieniają.

Wniosek jaki by się z tego nasuwał jest taki, iż router Ubee nie obsługuje funkcji jaką jest "NAT reflection".


Czy udało się komuś ustawić NAT hairpinning / NAT reflection na Ubee EVW3226 ? Pytam o rozwiązanie uwzględniające tylko ten router. Nie chodzi mi o bridge mode.

Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, co UPC powiedziało po zgłoszeniu do nich tej sprawy? Czy wymienili router na inny, który to potrafi?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-10-2017, 07:33   

pawel159 napisał/a:
Jeśli jednak nie ma takiej możliwości

No, no. Temat po trzech latach. :mrgreen:
Nie ma takiej możliwości, :arrow: brak NAT Loopback.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: