Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubee evw3226
Autor Wiadomość
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 02-01-2017, 21:20   

kubowy, ale tysiące czy miliony userów nie wpina sobie co im się żywnie podoba, większość korzysta z funkcji routera. domyślnie u mnie tak działało dopóki nie dostałem stałego adresu ip, mogłem sobie zmieniać mac - dostałem wtedy inny dynamiczny adres ip - z bodajże rocznym lease time.
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 02-01-2017, 21:23   

rozumiem, anyway nie dziala. podpinam lapka na dhcp, netgeara na dhcp do bridge'a ubee i nie dziala. potrzeby static ip. a do static ip potrzebna jest brama. pytanie jeszcze czy klonowanie maca jest potrzebne.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-01-2017, 03:01   

A może ten Netgear jest na WANie uszkodzony?
MAC klonować nie ma potrzeby.
Statyczne IP też nie możesz mieć, bo detalista ma dynamiczne.
_________________
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 77
Wysłany: 03-01-2017, 21:04   

Kubowy proszę, zrozum że działa to dokładnie tak, jak mówimy. Każdy własny router działa bezproblemowo z routerami UPC zmienionymi w tryb bridge ;)
Adres IP tak naprawdę to chyba dostaje wtedy modem, a nie Twój router...
 
 
Wplaster 
light master


Dołączył: 05 Lut 2015
Posty: 56
Skąd: Lublin
Wysłany: 04-01-2017, 10:40   

Ubee dostaje adres ip w trybie bridge tylko wewnętrzny
Adres IP modemu CM 10.196.137.xxx :mrgreen:

Ja bym podłączył łapka za ubeee i zobaczył czy dostanie zewętrzne IP i wszystko będzie jasne. ;)
 
 
kris777 
Klikacz

Dołączył: 10 Kwi 2016
Posty: 8
Wysłany: 10-01-2017, 20:58   

u mnie na Netgear-rze podaje takie dane :

Connection Type DHCP
IP Address 89.66.241.XXX
Subnet Mask 255.255.252.0
Gateway 89.66.241.1
DNS 62.179.1.62:53, 62.179.1.63:53
MTU 1500

...a jak podłączę do Ubee inny sprzęt zamiast routera np. lapka lub inny komputer np taki co mam na nim HTPC ( bo tylko jedno urządzenie może być podpięte do Ubee w trybie bridge ) ..to karzdemu przydziela inny adres IP ... ale zawsze taki sam !. Chyba zapamiętuje moję urządzenia po MAC-adresie.
 
 
PoirotAGH 
Klikacz

Dołączył: 18 Mar 2015
Posty: 7
Wysłany: 05-02-2017, 12:04   

Mam problem ze swoim Ubee. Tydzień temu przeniosłem go do innego pokoju, podłączyłem normalnie kablem do gniazdka i Internet hulał. W czwartek wieczorem próbuję włączyć internet i router niby się włącza, świecą się cały czas cztery pierwsze diody od lewej, ale diody TEL1, TEL2 i WLAN migają i Internetu, ani przez kabel ani przez WiFi nie ma. Próbowałem zresetować, poprawić kable - dalej to samo. Zadzwoniłem do UPC, technik miał przyjść w piątek rano, ale piętnaście minut przed przyjściem technika diody TEL1 i TEL2 przestały migać i internet zaczął działać więc odwołałem technika. Przez piątek i sobotę Internet działał, dziś niestety znowu to samo - migające diody TEL1 i TEL2 i brak Internetu. Ktoś miał podobne przygody? Macie może jakieś rady?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-02-2017, 22:41   

PoirotAGH napisał/a:
Tydzień temu przeniosłem go do innego pokoju, podłączyłem normalnie kablem do gniazdka

PoirotAGH napisał/a:
Macie może jakieś rady?

Może sygnał zbyt słaby?
Jak to w tym gniazdku podłączone, i co to za gniazdko podłączone?
_________________
 
 
PoirotAGH 
Klikacz

Dołączył: 18 Mar 2015
Posty: 7
Wysłany: 06-02-2017, 12:55   

Gniazdko na kabel Coaxial. Przez ostatnie pół roku stało nieużywane, wcześniej był do niego podłączony tylko tv. Teraz jednocześnie tv i router przez rozdzielacz. Tv działa zawsze, router wczoraj zaczął działać po dwóch godzinach i działał do wieczora, dzisiaj trzeba go było już parę razy resetować.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-02-2017, 00:26   

PoirotAGH napisał/a:
Teraz jednocześnie tv i router przez rozdzielacz.

Jaki rozdzielacz?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1784
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-03-2017, 22:50   

Zastanawia mnie w tym modemie jedno. USB jest zablokowane ok. Ale czy po odłączeniu od modemu kabla koncentrycznego i resecie z prądu USB dalej jest zablokowane czy można z niego korzystać? Ktoś tak próbował?
_________________
 
 
Miczq 
light master


Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 110
Wysłany: 15-04-2017, 17:57   

Wciaz macie fv 1.0.16, czy wskoczylo na ten nowszy?
_________________
 
 
antyjupisi 
classic master


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 185
Skąd: Śląsk
Wysłany: 18-04-2017, 17:23   

MrPepka napisał/a:
Zastanawia mnie w tym modemie jedno. USB jest zablokowane ok. Ale czy po odłączeniu od modemu kabla koncentrycznego i resecie z prądu USB dalej jest zablokowane czy można z niego korzystać? Ktoś tak próbował?
Jest zablkowane na amen.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1784
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 18-04-2017, 17:40   

antyjupisi napisał/a:
Jest zablkowane na amen.

Nie pomaga odłączenie kabla antenowego i reset modemu? To jak jest blokowane?
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 227
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 28-04-2017, 21:21   

W związku z tym tematem dostałem propozycję wymiany modemu Compal CH7465LG na Ubee EVW3226.
http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=184135

Co powinienem wiedzieć przed wymianą. W sensie jakieś usterki czy problemy, o których powinienem być świadomy wcześniej? Widziałem, że sporo użytkowników wymienia Ubee na Compale. Czy to z jakiegoś konkretnego powodu czy po prostu wymiana na nowszy?

Urządzenie ma działać w trybie bridge.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: