Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ubee evw3226
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-12-2016, 23:08   

Puniek napisał/a:
Co może być przyczyną.....?

Nie wiem co może być przyczyną - na moje wina TP Linka - gdyby Ubee w trybie mostu z własnym routerem przestał gadać, to już by tu huczało.

Może zresetuj Twój router przyciskiem, albo wgraj mu nowsze oprogramowanie.
Zresztą Ubee też można zresetować przyciskiem i spróbować.

Puniek napisał/a:
tego TP-LINK-a wybralem po zwrocie dwóch Asusów AC68U, które okazały się wadliwe.

A wybrałbyś Asusa i nie było by problemu (też miałem Asusa RT-N18U i działało z miejsca, tak samo jak z Cisco RV180W).
Nadal twierdzę, że TP Linki to g...o (miałem i 1043ND i 741ND - never ever again TP Link).
_________________
 
 
Puniek 
Klikacz

Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 5
Wysłany: 10-12-2016, 20:28   

Już działa tzn ruszyło. Wgrałem oryginalny tzn starszy firmware a dodatkowo w ustawieniach Internet IPV4 w TP-Link rcher C2600 wybrałem opcję "Get IP using Unicast DHCP (usally not required) - i po tym natychmiast ruszyło tzn pojawiły się adresy i zaczął działać internet !!!!

Pozdrawiam
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 01-01-2017, 16:30   

Czesc wszystkim,
Podpinam sie pod ten watek z prostym pytaniem - jak sprawdzic/dowiedziec sie jaka mam brame domyslna przypisana do swojego adresu ip w upc?

Cel jest prosty - przestawic ubee w tryb bridge i skonfigurowac wlasny router netgeara jako glowny router.
Ubee niestety nie pokazuje bramy a jedynie adres ip i maske. Dzwonilem do upc - infolinia masakra -3 podejscia, za kazdym razem bzdurne informacje ze nie maja, nie moga, nie znaja itd. wiec szkoda czasu.

I jeszcze pytanie czy w routerze netgeara musze klonowac mac adres ubee?

Dzieki z gory!
 
 
f0ku5 
light master

Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 78
Wysłany: 01-01-2017, 17:01   

Ale po co Ci brama przy własnym routerze? Ustaw Netgear'a tak, żeby sobie wszystko sam pobierał i nie będziesz musiał nic ustawiać. Klonować adresu MAC też nie ;)
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 01-01-2017, 21:52   

Nie bardzo rozumiem pytania po co mi brama? Jesli ubee pracuje w trybie bridge'a a dhcp upc nie przydziela adresu mojemu netgearowi to jak inaczej mam skonfigurowac łącze nie majac bramy?
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 01-01-2017, 22:53   

kubowy, wszystkie adresy w upc są przydzielane przez dhcp - wyjątkiem są stałe adresy ip. jeżeli tak się nie dzieje tzn że coś jest nie tak
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 01-01-2017, 23:03   

januszmk kiedy podpinam Netgeara pod Ubee ustawionego w trybie bridge'a (port lan ubee, port wan Netgear oczywiscie) i wybieram konfiguracje lacza w Netgear na DHCP to Netgear nie dostaje adresu ip. Troche mi sie nie chce wierzyc zeby to mialo tak latwo dzialac ze wpinam dowolny router za bridgem z upc i od razu dostaje adres ip. Jakim cudem serwery dhcp upc wiedzialyby jaki adres ip mi przydzielic skoro zawsze dostaje ten sam na ubee 89.73.90.XXX - moj netgear ma inny mac adres niz ubee wiec nie dostanie tego samego adresu ip (o ile w ogole jakis dostanie). Probowalem opcji z klonowaniem maca ale nie dziala neistety :(
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 02-01-2017, 01:31   

kubowy, to spróbuj podłączyć bezpośrednio komputer zamiast routera i ustaw adres ip z dhcp. Skąd ma wiedzieć? a no bierze sobie pierwszy lepszy wolny adres ip które jest w dynamic.chello.pl. Na ubee dostajesz zawsze ten sam, bo jest długa dzierżawa dla danego maca.
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 02-01-2017, 19:59   

Janusz to nie zadziala. Nie mam sily tlumaczyc po 20 rozmowach na infolinii dlaczego nie. Po prostu nie i koniec. Serwer dhcp nie przydzieli zadnego adresu obcemu urzadzeniu wpietemu w siec upc. To nie dhcp ktory ktos sobie w garazu postawil na windows serwerze tylko autoryzacja po certfikatach i macach. Jedyne czego proboje sie dowiedziec to adres cholernej bramy ktory mam wpisac w konfiguracje routera i nie jestem w stanie znikad tego dostac. Na infolinii odpowiedz jaka dostaje to 192.168...rece opadaja. Ale prosze, podlaczylem lapka bezposrednio do ubee w trybie bridge'a:

C:\Users\Kuba>ipconfig

Windows IP Configuration


Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::57d:ac5c:c3bd:832e%19
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.131.46
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

To by bylo na tyle jesli chodzi o "dostawanie" adresu z dhcpa w upc.

[ Dodano: 02-01-2017, 20:02 ]
Moja konfiguracja Ubee wyglada tak:

IP: 89.73.90.XXX
Netmask: 255.255.252.0
GW: ?.?.?.?

DNS1: 62.179.1.62
DNS2: 62.179.1.63

wnoszac po masce obstawialem ze adres gw bedzie wygladal tak: 89.73.88.1 ale niestety nie podaje. probowalem sie wbic puttym po ssh/telnet do ubee zeby sobie to sprawdzic ale connection refused.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 02-01-2017, 20:08   

kubowy, no sory, ale tak to właśnie działa w upc, dzięki temu że mają rejestrowane modemy w sieci, możesz sobie zmieniać MAC dowolnie - oni i tak cie zidentyfikują że to ty. Tak było u mnie na Compalu, tak było u mnie na Hitronie, tak jest u znajomego na ubee i tak jest u znajomego na cisco. To że tobie tak nie działa jest dziwne, może problem z modemem. 89.73.88.1 jest najprawdopodobniej nie prawidłowy. Spróbuj tak: ustaw ubee w tryb routera, zrób traceroute do jakiegoś adresu z zewnątrz sieci i spróbuj podać za maskę adres za twoim ubee.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 02-01-2017, 20:10   

kubowy napisał/a:
port lan ubee

Który port? - ja miałem pod LAN1.
kubowy napisał/a:
Troche mi sie nie chce wierzyc zeby to mialo tak latwo dzialac ze wpinam dowolny router za bridgem z upc i od razu dostaje adres ip.

Podpinałem 5 własnych routerów i działały wszystkie.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 02-01-2017, 20:16   

kubowy
kubowy napisał/a:
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::57d:ac5c:c3bd:832e%19
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.131.46

Na Ubee musisz mieć wyłączony IPv6. Dzwoń do UPC. Jak widać IPv4 nie jest przydzielany przez DHCP, bo to adres APIPA. Stąd Twój router Netgear nic nie dostajez DHCP z UPC.

A wszystko co napisał januszmk prawdą jest.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 02-01-2017, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 02-01-2017, 20:18   

Pitrek, skoro miał możliwość przełączenia się na tryb bridge, to znaczy że nie ma włączonego IPv6
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 02-01-2017, 20:19   

OK, ale laptop nie dostał IPv4 z modemoroutera w trybie bridge.
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.131.46
IPv6 też nie dostał z UPC:
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::

Proponuję od zera, reset Ubee i jeszcze raz ustawić tryb bridge i ponowna próba.
_________________
 
 
kubowy 
Klikacz

Dołączył: 01 Sty 2017
Posty: 6
Wysłany: 02-01-2017, 21:01   

Panowie, dzieki za komentarze. Jednakowoz...Netgear nie ma ipv6, w lapku na sieciowce wylaczylem ipv6 i tez nie pomaga. Port w ubee nie ma znaczenia - powinno dzialac na ktorymkolwiek lanowym. Ubee bylo resetowane do fabrycznych ze 4 razy. jedyne co jeszcze moge sprobowac zrobic to postawic serwer sysloga, przekierowac na niego logi z ubee i zobaczyc jaki dostaje GW z dhcp. Ale troche mi sie nie chce tyle z tym walczyc dlatego pisze tu.
Tracert tez byl grany i pierwszy hop za ubee ktorym powinnna byc brama domyslna jest ukryty:

C:\Users\Kuba>tracert wp.pl

Tracing route to wp.pl [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 * * * Request timed out.

[ Dodano: 02-01-2017, 21:02 ]
na ubee nie ma zadnej konfiguracji dotyczacej ipv6 czy ipv4

[ Dodano: 02-01-2017, 21:07 ]
I ktos tu jeszcze pisal ze mozna wpiac cokolwiek i dostanie automatycznie adres ip od upc - no ja sie nie zgodze, gdyby tak bylo i tysiace czy miliony userow wpielo by sobie co by im sie zywnie podobalo i wszystko by dostawalo adresy ip z infrastruktury upc to upc musialoby miec chyba data center tylko na same serwery dhcp...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: