Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TP-LINK - WR1043ND V2
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 08-04-2014, 20:53   TP-LINK - WR1043ND V2

Hej,

Dzisiaj wymieniłem mojego starego poczciwego Linksysa WRT54GL na nowego TP-Linka WR1043ND V2.
Jestem z niego zadowolony, osiąga max czyli 30 mbit/s (bo takie mam łącze internetowe), natomiast w pokoju u mnie prędkości są już niższe, około 20 mbit/s.
W otoczeniu działa wiele sieci WIFI. Siła sygnału w moim pokoju to koło 40%.

Router ma włączone wybieranie optymalnego kanału AUTO. Nie wiem czy można mu ufać. Przypisać mu na sztywno jakiś kanał czy zaufać mu przy wyborze tego kanału?
Mam włączony tryb TURBO czyli prędkość do 450 mb/s, warto to stosować czy nie?
Czy instalacja otwartego firmware na tym routerze da mi coś więcej niż kilka funkcjonalności?
To co ma zaimplementowane w domyślnym firmowym firmware mi wystarcza, ale czy lepiej działa na otwartych?
Od mojego pokoju do miejsca, gdzie stoi router jest jakieś 10-20m.

Co radzicie?

Czy wszystko jest jak w największym porządku? Odpowiedźcie mi proszę na powyższe pytania :)

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Michal 
Jr Admin



Pomógł: 40 razy
Dołączył: 05 Lis 2004
Posty: 1332
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-04-2014, 21:32   

Spadek ma prawo wystąpić, ale nie wiem czy aż taki.

Odpal testowo WifiInfo (www.nirsoft.net/) (jak sie znasz ciut to wtedy lepiej Network Stumblera) i testuj z drugiego pokoju na różnych kanałach ustawiając router.

Mnie, a w zasadzie znajomemu raz się zdarzyła sytuacja, że auto wybrało ten sam kanał u trzech sąsiadów obok i w pokoju bliżej sąsiada nie widać było routera wcale.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2014, 21:38   

Jeśli masz WR1043ND na Realteku to nie wgrasz alternatywnego softu.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 08-04-2014, 22:53   

Jakiś program na linuksa? Bo te chyba są do Windowsa.

Router jest w takim razie dobry czy trafiony, ze taka a nie inna prędkość?
Widziałem testy i po 20 metrach takie prędkości to norma.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2014, 23:15   

Na Ubuntu jest LinSSID z graficznym interfejsem: https://launchpad.net/~wseverin/+archive/ppa
Co do wydajności Wi-Fi to kwestia doboru kanału, ewentualnych zakłóceń od innych sieci, odległości, przeszkód i tak dalej.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 08-04-2014, 23:52   

Okej, miałem problem z pobraniem LinSSID, ale pobrałem iwscanner, rezultaty poniżej:




Moja sieć to Kebab Network. Jak widzicie mam strasznie zapchany eter, ale kanał 12 jest wolny, więc zmieniłem działanie sieci na kanał 12 i jest trochę lepiej. Dochodzi do 3 MB/s w moim pokoju.

Co radzicie? Czy tak już ma zostać? W sumie widziałem testy routera na takie odległości, to tylko przy routerze można było uzyskać bardzo dużo, w pokojach już normalnie. Jaka szerokość kanału? 20 czy 40? Ja mam ustawione teraz 40, w sumie to wymuszone przez speed boost.

Edit. Patrze teraz z Task i z mojego łóżeczka średnio ciągnie 3,3 MB/s :) Pomogło :) ale poradźcie z tymi pytaniami powyżej :)

Edit. 2 Speedtest.net:


Edit. 3: Speedtest.pl:


Ciekawe, kiedy mi mój 12 kanał kolejny jakiś AP zajmie :/
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2014, 00:25   

Można pobrać stąd: http://sourceforge.net/pr...es/Linssid_2.1/
Potem instalacja:
Kod:
apt-get install wireless-tools iw
sudo dpkg -i /ścieżka/nazwa_pobranego_pakietu
apt-get install -f
sudo iw list
sudo linssid
Program podobny do inSSIDer. Natomiast bardzo prosty jest WiFi Radar, ale pokazuje co trzeba:
Kod:
sudo apt-get install wifi-radar
Opis dotyczy Debiana, ale na Ubuntu też się sprawdzi.
Zmiana szerokości kanału przy 30 Mb/s i tylu sieciach obok ma średni sens, ale można przetestować. Wynik 3,3 MB/s jest dobry.
Screeny w troszkę większej rozdzielczości możesz dodawać do tematu jako załącznik.

Linssid.jpg
Plik ściągnięto 344 raz(y) 114,1 KB

 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 09-04-2014, 06:31   

Dziwi mnie to że mam niewielki pokój, na kanapie 2,9MB/s - 3,1 MB/s jakoś, a z biurka, które jest w rogu pokoju 2,5-2,8 MB/s.

Wyniki z biurka:








Jak mówie. pokój jest troche dalej od salonu, biurko, mam w samym rogu :)
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 09-04-2014, 07:23   

powiem ci tak ja na tym samym routerze w pokoju mam okolo 80-90 bo karta wi-fi do 150 ;/ wiec wiecej nie osiagne a jakies 20 metrow dalej mam 70-80. czyli cos moze byc z karta. a jaki masz wlaczony plan zasilania? i czy masz odchaczone zeby nuie wylaczac jej w menadzeze urzadzen.
_________________
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 09-04-2014, 08:35   Re: TP-LINK - WR1043ND V2

Shishak napisał/a:
Router ma włączone wybieranie optymalnego kanału AUTO

Powinno się ręcznie ustawiać kanał zwłaszcza w routerach z klasy 'domowych'.
Shishak napisał/a:
Mam włączony tryb TURBO czyli prędkość do 450 mb/s, warto to stosować czy nie?

Wyłącz turbo i przejdź na szerokość kanału 20MHz.
Jaką masz kartę wlan. Jaka prędkość widnieje nawiązanego połączenia. Pokaż zrzuty ekranów z jej ustawieniami.
Shishak napisał/a:
zmieniłem działanie sieci na kanał 12 i jest trochę lepiej. Dochodzi do 3 MB/s w moim pokoju. Co radzicie? Czy tak już ma zostać?

Chcesz większą przepustowość po wifi, to puść przewód ethernet lub zastosuj dLAN i postaw AP w miejscu gdzie sygnał pierwszego AP jest już słaby. Ale jeśli nie kopiujesz plików po LAN i masz internet o prędkości 30Mb/s, czyli masz stratę ~4Mb/s, to szukanie na siłę jak tą stratę odzyskać jest chybionym pomysłem.
Możesz jeszcze poczytać te wskazówki. Podstawiowe czynności i opis ustawień na przykładzie karty wlan Intela.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 09-04-2014, 09:37   

Hej, ogólnie teraz jestem w pracy, ale testowałem prędkości na Windows, jak i Linux i jest to samo. Jak sprawdzić dokładne ustawienia karty pod Linuxem? A czy w moim mieszkaniu powodem nie jest, to że mam wiele sieci WIFI działających. Wyłącze tryb turbo i włącze szerokość kanału 20 MHz jak wróce do domu. Więc jak na linuksie i windowsie jest to samo to co w takim razie?
Szyfrowanie mam WPA2-PSK AES, anteny lekko odgięte, środkowa pionowo, natomiast boczne odgięte w lewym i prawym kierunku. Bluetooth może mieć wpływ? Karta wlanowa to:
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

Co polecacie? Reklamować czy nic z tym nie zrobie, pokój a salon dzielą z zakamarki. Router stoi w wysokim miejscu. Jak sprawdzić czy wifu nie pracuje w trybie oszczędzania energii? W salonie, gdzie jest router osiągam 3,5 MB/s. Po zmianie kanału na 12 uzyskuje takie wyniki jak podałem w poście wyżej, chodzi o mój pokój. W pokoju karta pokazuje 135 mb/s, w salonie 150 mb/s

Co do planu zasilania w KUBUNTU znalazłem tylko TYLE:


Natomiast w Windows mam ustawione High Perfomance, ale nie bawiłem się w zaawansowane.

Tutaj macie mój niezdarny rysunek, tak to wygląda u mnie, tylko kuchnia wyszło za duża.
Mieszkanie ma 80m2
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 09-04-2014, 11:36   

powiem ci tak ja mam ustawione na swoim
Channel: auto
Mode: 11 bgn mixed
Channel Width: auto

a co do windowsa mi na kilku lapkach pokazuje max 150 bo mamy takie same karty draft n. a co do ustawien wejdz w zarzadzanie menadzer urzadzen i karta zarzadzanie energia i na nim uzyskuje okolo 90 na 4 lapkach sprawdzane.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 09-04-2014, 11:39   

Aha, a jak w linuksie?
A co jak to nic nie da?
Przed zmianą kanału było gorzej.
Mówie w salonie gdzie mam router śmiga na maksa, może faktycznie zakłócenia w powietrzu?
Ja miałem channel auto to mnie przerzucało do 11 najbardziej zatłoczonego kanału.

Jak to zrobić w linuksie? BO tego systemu głównie używam.

Jakie masz zabezpieczenia i szyfrowanie?

W testach PurePC znalazłem coś takiego:


Też spore straty, ja mam jeszcze przeszkody przecież i chyba nawet dalszą odległość. Co o tym sądzicie?
_________________
Ostatnio zmieniony przez Shishak 09-04-2014, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 898
Skąd: Szczecin
Wysłany: 09-04-2014, 11:43   

powiem tak ci linux to nie dla mnie nie pomoge ci z nim. a powiec mi jeszcze jedno jakie urzadzenie od upc modem czy modemorouter? jesli to 2 to moze byc tak ze ma mocniejszy sygnal. a sproboj jeszcze zaktualizowac firmware routera . bo cos moze jest n tym orginalnym nie tak
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 201
Skąd: Banino
Wysłany: 09-04-2014, 11:47   

beny8989 napisał/a:
powiem tak ci linux to nie dla mnie nie pomoge ci z nim. a powiec mi jeszcze jedno jakie urzadzenie od upc modem czy modemorouter? jesli to 2 to moze byc tak ze ma mocniejszy sygnal. a sproboj jeszcze zaktualizowac firmware routera . bo cos moze jest n tym orginalnym nie tak


Hej,

Mam najnowszy firmware jaki jest, był zainstalowany od razu na routerze, sprawdziłem numer i się zgadzał. Mam modem bez wifi.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: