Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fax w UPC pytanie.
Autor Wiadomość
Hand 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 373
Skąd: warszawa, goclaw
Wysłany: 27-01-2014, 19:13   

no tak ale dla problemu kolegi dotyczacego analogowego faksu nie ma to znaczenia

poza tym raczej oczywistym jest to ze nie idzie to po liniach telefonicznych skoro zadna linia telefoniczna nie jest do modemu podlaczona
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2014, 19:21   

GDA napisał/a:
ale mi chodziło o sposob przekazywania tego głosu
nie idzie po drutach telefonicznych a przez voip

Mógłby być nawet przekazywany satelitą. Faks analogowy działa na zasadzie transmisji danych dźwiękiem. Koniec i kropka. :)

Transmisja faxu brzmi dokłądnie tak samo jak dial-up w starych modemach montowanych w kompach:
http://www.youtube.com/watch?v=iHW1ho8L7V8

Jeden fax nadaje te trzaski, drugi je nasłuchuje i tak się komunikują. Jak już wpomniałem jest to transmisja analogowa w torze głosowym.


Inna sprawa to prędkość transmisji danych w VoIP (w przypadku głosu jest to po prostu jego jakosć - trzaski, itp.) w UPC. Ta kiedyś była za niska i czasem faxy nie działały poprawnie ze względu na zbyt słabą jakość łącza. Bodajże w 2007 roku UPC to poprawiło i faxy chodzą normalnie.
 
 
seven of nine 
ultra master


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 1305
Skąd: Sopot
Wysłany: 27-10-2015, 20:26   

Odswieżam temat i proszę o pomoc.
Z mojego banku w prezencie dostałam faks - Phillipsa (nówka). Zzy w ogóle będzie działał pod UPC ? W jednym pokoju mam podpięty telefon do modemu, w drugim zaś znajduje się dekoder Horizon. Czy mogę podpiąć go do Horizona? A jeśli tak, to co dalej?
_________________
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 751
Skąd: Ursynów
Wysłany: 28-10-2015, 11:16   

Jak w dekoderze masz sygnał telefoniczny to może. Ja czasem podpinam fax pod modem z kombajnu Canona.
_________________
 
 
seven of nine 
ultra master


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 1305
Skąd: Sopot
Wysłany: 29-10-2015, 14:00   

Dzieki za info :) :mrgreen:
_________________
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 31-10-2015, 10:24   

Jeżeli masz horizon i oddzielny modem do telefonu, to pod horizonem nie będzie działał. Usługa telefoniczna (i internetowa) jest podpięta tylko do jednego urządzenia, czyli w Twoim przypadku do modemu.
 
 
R10 
Klikacz

Dołączył: 18 Maj 2016
Posty: 1
Wysłany: 18-05-2016, 18:39   

Połącz gniazdko RJ-11 faksu oznaczone 'Line' z gniazdkiem RJ-11 modemu UPC (u mnie w modemie [i]UPC są dwa gniazdka telefoniczne oznaczone numerami 1 i 2, trzeba wybrać właściwe - to, dla którego świeci się dioda na panelu czołowym[/i]), a aparat telefoniczny podłącz do gniazdka w faksie oznaczonego 'Tel'.
Faksy na linii telefonicznej UPC chodzą bardzo dobrze i szybko (33,6kbps), mimo iż tak naprawdę telefon w UPC to VOiP (kodek G.711 PCMA, ale UPC nie obsługuje T.38 niestety, tyle ze nie znam żadnego operatora VOiP, który by obsługiwał T.38, który okazuje sie dość martwym standardem).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: