Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oferta 500 Mb/s i globalne współdzielenie WiFi w UPC!
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 19:17   

Cytat:
Sa modemy roznych firm ktore bonduja 32 kanaly DS

Owszem, ale UPC na chwilę obecną nie ma modemów z taką ilością kanałów.

[ Dodano: 12-09-2017, 19:18 ]
Cytat:
Nie mówiac juz o Docsis 3.1

UPC nie dysponuje sprzętem z Docsis 3.1
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2017, 19:30   

MrPepka napisał/a:
Cytat:
Sa modemy roznych firm ktore bonduja 32 kanaly DS

Owszem, ale UPC na chwilę obecną nie ma modemów z taką ilością kanałów.

[ Dodano: 12-09-2017, 19:18 ]
Cytat:
Nie mówiac juz o Docsis 3.1

UPC nie dysponuje sprzętem z Docsis 3.1


Ale z dużym prawdopodobienstwem bedzie szlo w te strone, juz juz duzo sprzetu na rynku zgodnego z Docsis 3.1, jest naturalne ze UPC bedzie bazowac na kablu RF ktory ma polozony w mieszkaniu abonenta a to jest ogromna wartosc, jednym z wazniejszych powodow dlaczego abonenci nie przechodza chetnie na swiatlo jest wlasnie okablowanie RF w domu, dlatego Orange testuje i uruchamia u klientow konwertery MoCA bo ludzie nie chca prucia scian ;)
  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 19:45   

Do 2020 (nie) zdążą :twisted:
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 20:15   

pawelb napisał/a:
dlatego Orange testuje i uruchamia u klientow konwertery MoCA bo ludzie nie chca prucia scian

Nie tylko to - tym sposobem blokują klienta przed zmianą operatora na innego.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 12-09-2017, 20:19   

KOCUREK1970 napisał/a:
Spokojnie ludzie - tam jest błąd, nie 2018 a zapewne 2020 (pamiętacie kiedy to już miało być 500 Mb) - spokojnie.


Hehe, pewnie będzie te 1G w 2018 ale kilku testowo wybranych odbiornikach :> Podobnie jak było 500 Mbps, oficjalnie jest od teraz dostępne (jeszcze nie w całej sieci) a tak naprawdę ta usługa jest dostępna jakieś 2 lata dla wąskiej grupy testerów którzy mieli szczęście i znaleźli się na kilku wytypowanych odbiornikach.
MrPepka napisał/a:
UPC nie dysponuje sprzętem z Docsis 3.1

dysponuje.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 20:22   

kvs napisał/a:
MrPepka napisał/a: UPC nie dysponuje sprzętem z Docsis 3.1

dysponuje.

Ożesz ty :shock: - a można prosić o konkrety :P
_________________
  
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 12-09-2017, 20:26   

część cmtsów które obecnie działają wspierają docsis 3.1, wystarczy je odpowiednio skonfigurować. Na razie trwają testy w labie i jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie...
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2017, 20:38   

To jest naturalny kierunek rozwoju...zdziwilbym sie gdyby nie testowali juz Docsisu 3.1 :)
Producenci modemow maja juz modemy bez problemu serwujace 1Gbps do klienta w D3.1
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4527
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 20:41   

kvs napisał/a:
Na razie trwają testy w labie

O takie testy zawsze jestem spokojny :twisted: - wynik końcowy to ZAWSZE 100% skuteczność, wydajność, działania.
Potem takie info otrzymuje dział PR, a klient słysząc to myśli sobie "o czym oni pier....niczą...., przecież to bulshit".

A tak przy okazji, czy UPC planuje net dla graczy ROG :twisted: , taki wiesz z migającymi kolorowymi diodami (ale nie takimi na modemie)? :twisted:
_________________
  
 
 
klm 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 12-09-2017, 21:03   

Jeżeli chodzi o speed to jest ok: down 449.52 Mbps up 24.04 Mbps są jednak problemy natury technicznej. Po zleceniu przez konsultanta zmiana nie jest wykonywana np. oraz po zmianie prędkości następuję aktualizacja softu do nowej wersji w której nie ma możliwości zmiany pracy trybu routera na modem, a soft modemu umożliwia przekierowanie portów tylko ipv6 mimo ze pracuje ipv4 ;s
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1785
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 21:05   

kvs napisał/a:
część cmtsów które obecnie działają wspierają docsis 3.1, wystarczy je odpowiednio skonfigurować.

Ale czy UPC dysponuje modemami z docsis 3.1? Bo jak nie to co po testach skoro jeszcze będą musieli wybrać producenta modemów (a sam connectbox jeszcze się dobrze nie przyjął)?

[ Dodano: 12-09-2017, 21:06 ]
klm napisał/a:
soft modemu umożliwia przekierowanie portów tylko ipv6 mimo ze pracuje ipv4

A skąd wiesz, że umożliwia przekierowanie tylko ipv6? Da się to gdzieś sprawdzić?
_________________
 
 
klm 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 12-09-2017, 21:13   

no wgrali config fiberpower500_v6-sip.cfg i czekam żeby przełączyli na v4
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2017, 21:16   

klm napisał/a:
no wgrali config fiberpower500_v6-sip.cfg i czekam żeby przełączyli na v4


Czyli wykorzystuja kazda okazje zeby przerzucic abonenta na IPv6 ;)
I trzeba ich pilnowac na kazdym kroku
  
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1227
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 12-09-2017, 21:19   

Po telefonie do nich to powinno zająć 10 minut. Czyli po wgraniu nowego konfiga do 500tki automatycznie jest zmieniany soft z ipv4 na ipv6 i trzeba ich prosić żeby wrócili do v4 (o ile sie da przy 500?) ?

@klm: możesz zobaczyć na stronie modemu http://192.168.0.1/index.html w trybie modemo-routera czy jest w ogóle zakładka do przekierowania portów ?
usawienia zaawansowane/bezpieczeństwo/pzekierowanie portów
_________________
  
 
 
 
klm 
Klikacz

Dołączył: 11 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: 12-09-2017, 21:45   

zakładka do przekierowania ipv6 i opcja włączenia dhcp v6 jest, nie ma natomiast opcji pracy w trybie modemu

po 2 telefonie i pytaniu dlaczego potrzebuje v4 wgrali: fiberpower500_v4-sip.cfg
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: