Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Oferta 500 Mb/s i globalne współdzielenie WiFi w UPC!
Autor Wiadomość
yako 
Klikacz

Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 17
Wysłany: 12-09-2017, 13:38   

Neo10 napisał/a:
A u mnie:
Obrazek

wifi 5ghz na karcie USB Tp-link Archer jakieś 80cm od routera
Obrazek

wifi 5ghz na telefonie mi max ok 90cm od routera
http://www.speedtest.net/my-result/a/3199883621

Yako przy testach wifi na pewno miałeś wyłaczoną normalną kartę sieciową lub wypięty kabel czy po prostu masz jakąś lepszą karte wifi :)

Samo pobieranie plików itp maksimum ok 60Mb/s po kablu oczywiście :)


podczas testów równocześnie był włączony komputer stacjonarny (po kablu) oraz Wi-Fi 5.0 GHz jaka tam jest karta nie wiem...... laptop Lenovo YOGA 3, router pod jaki jest podpięty Connect Box (tryb bridge) to Asus RT-AC 5300
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 57
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 12-09-2017, 13:39   

OK może to słaba karta ale jak na łączu 250 mega daje po wifi prędkośc średnio od 180-215 to chyba nie tak ,żle ??? :mrgreen:
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 13:47   

yako napisał/a:
Asus RT-AC 5300

Ouu Panie grubo widzę :mrgreen:
yako napisał/a:
jaka tam jest karta nie wiem

Sprawdź w menedżerze urządzeń
czarek77 napisał/a:
OK może to słaba karta ale jak na łączu 250 mega daje po wifi prędkośc średnio od 180-215 to chyba nie tak ,żle ???

250 jest mało wymagającym łączem. Nada się więc każda karta wifi byleby miała wifi ac. 500 ma swoje wymagania.
_________________
 
 
yako 
Klikacz

Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 17
Wysłany: 12-09-2017, 13:56   

MrPepka napisał/a:
yako napisał/a:
Asus RT-AC 5300

Ouu Panie grubo widzę :mrgreen:
yako napisał/a:
jaka tam jest karta nie wiem

Sprawdź w menedżerze urządzeń
czarek77 napisał/a:
OK może to słaba karta ale jak na łączu 250 mega daje po wifi prędkośc średnio od 180-215 to chyba nie tak ,żle ???

250 jest mało wymagającym łączem. Nada się więc każda karta wifi byleby miała wifi ac. 500 ma swoje wymagania.

Broadcom 802.11 ac
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 14:12   

Neo10 napisał/a:
Samo pobieranie plików itp maksimum ok 60Mb/s po kablu oczywiście

To cienizna panie :mrgreen:
yako napisał/a:
Po wizycie montera

UPC Connect Box (tryb bridge)

Możecie Koledzy wstawić widok ilości kanałów DS/US z ConnectBoxów?
_________________
 
 
yako 
Klikacz

Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 17
Wysłany: 12-09-2017, 14:32   

KOCUREK1970 napisał/a:
Neo10 napisał/a:
Samo pobieranie plików itp maksimum ok 60Mb/s po kablu oczywiście

To cienizna panie :mrgreen:
yako napisał/a:
Po wizycie montera

UPC Connect Box (tryb bridge)

Możecie Koledzy wstawić widok ilości kanałów DS/US z ConnectBoxów?


jhh.PNG
Plik ściągnięto 22 raz(y) 50,62 KB

rff.PNG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 119,98 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 14:39   

Cytat:
To cienizna panie

Trzeba mieć też odpowiedni dysk (i to najlepiej SSD)
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2017, 14:52   

yako napisał/a:
KOCUREK1970 napisał/a:
Neo10 napisał/a:
Samo pobieranie plików itp maksimum ok 60Mb/s po kablu oczywiście

To cienizna panie :mrgreen:
yako napisał/a:
Po wizycie montera

UPC Connect Box (tryb bridge)

Możecie Koledzy wstawić widok ilości kanałów DS/US z ConnectBoxów?


Modulacja maksymalna ale prawdę powiedziawszy to osobiście nie chciałbym siedzieć na nodzie, na którym jest 14 DS i jakaś większa liczba użytkowników z prędkością 500mbps :P
To jest niestety efekt scigania sie z FTTH..i jedni i drudzy sprzedaja pasmo ktorego defacto nie maja dla wszystkich, na speedtescie wyjdzie oczywiscie super ale w rzeczywistości jak trzeba będzie cos pociagnac z netu to wyjdzie jaki jest overbooking...ale kto na to dzisiaj zwraca uwage?
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 612
Skąd: wawa
Wysłany: 12-09-2017, 16:26   

KOCUREK1970 napisał/a:
Neo10 napisał/a:
Samo pobieranie plików itp maksimum ok 60Mb/s po kablu oczywiście

To cienizna panie :mrgreen:
yako napisał/a:
Po wizycie montera

UPC Connect Box (tryb bridge)

Możecie Koledzy wstawić widok ilości kanałów DS/US z ConnectBoxów?


Czemu cienizna? 500megabitów/s to zdajsię 62Megabajty/s czyli wykorzystuje zdajsię pełne łącze 500megabitów praktycznie? :)

Fotki z DS/US:

TWVLTIKZ.png
Plik ściągnięto 19 raz(y) 58,17 KB

EHEnePss.png
Plik ściągnięto 12 raz(y) 29,16 KB

_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 17:07   

Neo10 napisał/a:
Czemu cienizna? 500megabitów/s to zdajsię 62Megabajty/s czyli wykorzystuje zdajsię pełne łącze 500megabitów praktycznie?

Tylko, że Mb (megabity) a MB (megabajty) zapisuje się inaczej - Ty napisałeś 60 Mb a więc megabitów a nie megabajtów, stąd moje reakcja o cienkiej prędkości :twisted:

Dziękuję za wstawienie parametrów pracy Waszych boxów.
pawelb napisał/a:
Modulacja maksymalna ale prawdę powiedziawszy to osobiście nie chciałbym siedzieć na nodzie, na którym jest 14 DS i jakaś większa liczba użytkowników z prędkością 500mbps

To jest niestety efekt scigania sie z FTTH..i jedni i drudzy sprzedaja pasmo ktorego defacto nie maja dla wszystkich, na speedtescie wyjdzie oczywiscie super ale w rzeczywistości jak trzeba będzie cos pociagnac z netu to wyjdzie jaki jest overbooking...ale kto na to dzisiaj zwraca uwage?

Mają parametry minimalnej usługi (Mb) i tego będą się trzymać i klient guzik zrobi.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 12-09-2017, 17:25   

pawelb napisał/a:
Modulacja maksymalna ale prawdę powiedziawszy to osobiście nie chciałbym siedzieć na nodzie, na którym jest 14 DS i jakaś większa liczba użytkowników z prędkością 500mbps

ma być docelowo 16DS. To zawsze niecałe 100Mbps więcej na nod.
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 563
Skąd: Gdynia
Wysłany: 12-09-2017, 18:00   

Musi być więcej, przecież UPC zamierza przyspieszyć do 1 Gb/s w 2018 r. https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9728&postdays=0&postorder=asc&start=0
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 18:03   

To wtedy będą musieli uruchomić 24 kanałów DS (czyli max).
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-09-2017, 18:08   

Spokojnie ludzie - tam jest błąd, nie 2018 a zapewne 2020 :twisted: (pamiętacie kiedy to już miało być 500 Mb) - spokojnie.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2017, 18:15   

MrPepka napisał/a:
To wtedy będą musieli uruchomić 24 kanałów DS (czyli max).


Dlaczego 24 to wedlug ciebie max? Sa modemy roznych firm ktore bonduja 32 kanaly DS
Nie mówiac juz o Docsis 3.1
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: