Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brak dostępu do dysku usb z poziomu windowsa
Autor Wiadomość
herman83 
Klikacz

Dołączył: 12 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 13-07-2013, 18:41   brak dostępu do dysku usb z poziomu windowsa

Cisco epc3208+ router tp link tl-wr1043nd + dysk 120 gb 2,5 cala podłączony pod router. Wpisując recznie w uruchom file: //192.168.1.1/Volume1 dopiero uzyskuje do niego dostęp o ile w opcjach routera jest ustawione wg tego schematu: usb settings ->storage sharing->shared disabled. Czy jest jakaś szybsza metoda np. żeby ten dysk był widzialny w Moim komputerze ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5426
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-07-2013, 19:09   

Cytat:
jakaś szybsza metoda np. żeby ten dysk był widzialny w Moim komputerze ?

Przeczytaj sobie co to jest mapowanie dysków w Windowsie.
_________________
 
 
herman83 
Klikacz

Dołączył: 12 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 13-07-2013, 19:16   

Faktycznie już działa wpisując \\192.168.1.1\Volume1 mam dostęp jako dysk sieciowy. Skoro jesteśmy przy temcie udostępniania tego dysku, rozumiem że jest on dostępny ( jego zawartość ) dopiero po zalogowaniu/uzyskaniu dostępu do routera ? Kolejna sprawa to bardzo wolne transfery ok 2mb jeśli chce skopiować na dysk sieciowy. Podłączając dysk bezpośrednio do usb komputera uzyskuje lesze transfery niż przy kopiowaniu przez router.
Ostatnio zmieniony przez herman83 13-07-2013, 19:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5426
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-07-2013, 19:26   

herman83 napisał/a:
Faktycznie już działa wpisując \\192.168.1.1\Volume1 mam dostęp jako dysk sieciowy.

Możesz tego dysku też szukać w opcjach sieć w Moim Komputerze, tam będzie.
herman83 napisał/a:
Skoro jesteśmy przy temcie udostępniania tego dysku, rozumiem że jest on dostępny ( jego zawartość ) dopiero po zalogowaniu/uzyskaniu dostępu do routera ?

Nie, jeśli go udostępnisz (zmapujesz) to będzie on zawsze widoczny w systemie, router nie bierze w tym udziału, gdyż robi to za niego windows, raz go mapujesz i windows zawsze, aż do wykluczenia tego dysku będzie wszystko "pamiętał" na jego temat, przypisze mu literę dysku.
_________________
 
 
herman83 
Klikacz

Dołączył: 12 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 13-07-2013, 19:32   

Ok ale co z niskimi transferami ?

[ Dodano: 14-07-2013, 10:28 ]
POjawił się kolejny problem: po, bardzo wolnym, skopiowaniu filmu na dysk sieciowy \Volume1, mój odtwarzacz hdd "evolve hd" nie widzi tego filmu. Są inne pliki ale tego konkretnego nie ma. Dysku sieciowego nie widzę w opcjach sieć z poziomu mojego komputera tak jak na załączonym obrazku.
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 15-07-2013, 06:45   

herman83 napisał/a:
Kolejna sprawa to bardzo wolne transfery ok 2mb jeśli chce skopiować na dysk sieciowy.

Sprawdź po protokole ftp i zmień system plików na ext3
 
 
herman83 
Klikacz

Dołączył: 12 Lip 2013
Posty: 5
Wysłany: 15-07-2013, 16:21   

Ftp jest ustawione na disabled. Jeśli sformatuje na z ntfs na ext3 to windows będzie go widział ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2013, 18:12   

Zainstaluj sobie takie coś: http://pliki.onet.pl/Ext2...ows,112408.html
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5426
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-07-2013, 18:31   

herman83 napisał/a:
dysk 120 gb 2,5 cala podłączony pod router

herman83 napisał/a:
Ok ale co z niskimi transferami ?

A czego się niby spodziewałeś?.
Jaki to dokładnie dysk?,
producent, oznaczenia?.

Miałem kiedyś dysk sieciowy Netgear Stora z dyskiem 1 TB, karta lan w tym serwerze to 1 Gb, i max prędkość po lan jaka była to 15-20 MB (megabajtów), procesor tego serwera to 300 MHz, pamięć to 256 MB ram.
W Synology DS 713+ karty lan też są 1 Gb (są 2 takie karty) i transfery mam po lanie teraz około 100 MB, a jak zrobię link agregation (na dwie sieciówki), to nawet i 200 MB wszystko leci, ALE procesor to 2,1 GHz, a pamięc operacyjna serwera to 4 GB DDR3 1333.
Ceny serwerów to Netgear Stora nowa około 300 zł,
Synology DS 713+ to 2 do 2,5 tyś zł,
teraz rozumiesz dlaczego jeden działał tak wolno, a drugi leci jak pocisk.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: