Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lista TV współpracujących z mediamodułem CI+ UPC
Autor Wiadomość
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 15:10   

mkw napisał/a:
...będzie jak na dekoderze ale docelowo chciałbym mieć po swojemu..
Tu chodzi o to jak ma być po wyszukaniu, czyli można by "rzec" na start. Ten sposób szukania zapewni m.in. automatyczną aktualizację, automatyczne dodawanie nowych programów itp.

Odrębną sprawą jest indywidualne posortowanie programów. To później zrobisz po swojemu.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5241
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-03-2018, 15:15   

mkw napisał/a:
Sharp LC-40CFG6022E

mkw napisał/a:
Gdyby ktoś chciał się podzielić "mykiem" jak w tym TV wejść w tryb serwisowy albo jak dotrzeć do "copy mode

Jeśli to nowy tv to nie majstruj w trybie serwisowym bo utracisz gwarancję!
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 15:21   

mkw napisał/a:
Pewnie po zastosowaniu podanych parametrów będzie jak na dekoderze ale docelowo chciałbym mieć po swojemu.
Ten TV ma dwie opcje, które wpływają na sortowanie programów już przez sam TV.
1. Sortowanie po LCN - Ustaw opcję LCN na Włącz, jeśli chcesz ustawić kanały według preferencji dostawcy.
2. Automatyczna aktualizacja kanałów - jeśli opcja zostanie włączona, pozycje kanałów, nazwy i częstotliwości będą okresowo aktualizowane.

Włączona 2 opcja może spowodować zniszczenie Twojej listy.
_________________
 
 
mkw 
Klikacz

Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 9
Skąd: W-wa
Wysłany: 07-03-2018, 16:08   

KOCUREK1970 napisał/a:
Jeśli to nowy tv to nie majstruj w trybie serwisowym bo utracisz gwarancję!

Tak, jest nowy. Nie upieram się na majstrowanie w trybie serwisowym, chciałbym tylko wyeksportować listę programów

Pitrek napisał/a:
Włączona 2 opcja może spowodować zniszczenie Twojej listy.
.
Jeszcze jej nie stworzyłem ale dzięki za ostrzeżenie.

Dziękuje za porady.
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 07-03-2018, 19:10   

Dla ciekawych: Na Smarttech LE-4019N modul dziala poprawnie. :)
Niestety wyszukiwanie kanalow jest tylko pelne, szybkie i zaawansowane gdzie moge wpisac wszystkie parametry a i tak TV znajduje wszystko w tym masa smieciowych testow. Rowniez zmiana kraju na Czechy nie sprawila, ze sa pl znaki w epg :( Poza tym chyba niepotrzebnie zostawilem "auto aktu kanalow - wlaczone" oraz "LCN - wylaczone". Tak czy siak mniej wiecej kanaly ustawilem po swojemu i oby nagle za kilka dni lista nie zniknela bo bede zly.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-03-2018, 20:29   

mates21 napisał/a:
"auto aktu kanalow - wlaczone" oraz "LCN - wylaczone"
Ta pierwsza opcja może spowodować, że jeżeli UPC coś zmieni na MUXach, to te wszystkie programy dostaną pierwotną numerację. Z drugiej strony, być może jest ona niezbędna, żeby właśnie TV zauważył te zmiany. Włączenie drugiej opcji powoduje narzucenie numeracji programów, takiej jaka jest w tabeli NIT Other, w strumieniu SI (Service Information) i być może też zablokować możliwość własnej numeracji.

Szkoda, że nie podałeś nam jaka jest pierwotna numeracja programów zależnie, który sposób szukania wybrałeś: "pelne, szybkie i zaawansowane" no i jeszcze jaki ma wpływ opcja "LCN", czyli razem jest to 6 kombinacji sposobów szukania.
mates21 napisał/a:
Rowniez zmiana kraju na Czechy nie sprawila, ze sa pl znaki w epg
Być może na innych "krajach" będą, na początek sprawdziłbym "Słowacja", może też być tak, że nigdy nie będą.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 07-03-2018, 23:28   

Pitrek, na szybko jak sprawdzilem to tak:
Pelne wyszukiwanie - nie mozna nic zmienic poza Id sieci (wszystkie parametry typu modulacje itd) na auto. Efekt: Na poczatku listy kanaly niekodowane, pozniej reszta + smieci
Szybkie - praktycznie to samo co wyzej - nic nie mozna zmienic. Tutaj juz wszystko jest na auto.
Zaawansowane - Mozna zmienic kazda opcje (wpisac recznie, lub ustawic na auto). Wpisalem id sieci dla slaska, czestotliwosc z instrukcji karty Ci+ oraz modulacje na 256 (rowniez zgodnie z instrukcja karty ci+). Efekt: Znow poczatek niekodowane, pozniej hd + smieci.

Moze powinienem ustawic zaawansowane i tam tylko wpisac id sieci a reszta na auto?
Zalezy mi by kanaly byly domyslnie jak na mediaboxie (tak mialem na poprzednim TV, ktory padl) a tu cos nie umiem odpowiednio wyszukac kanalow.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-03-2018, 07:48   

mates21 napisał/a:
Zaawansowane - Mozna zmienic kazda opcje (wpisac recznie, lub ustawic na auto). Wpisalem id sieci dla slaska, czestotliwosc z instrukcji karty Ci+ oraz modulacje na 256 (rowniez zgodnie z instrukcja karty ci+). Efekt: Znow poczatek niekodowane, pozniej hd + smieci.
Właśnie tak powinno być: ręcznie. A efekt? Może "ten typ tak ma".
Ustaw opcję LCN włączoną, wtedy numeracja powinna być wg UPC, czyli taka jak w mediaboxie.
_________________
 
 
mkw 
Klikacz

Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 9
Skąd: W-wa
Wysłany: 08-03-2018, 11:20   

Potwierdzam słowa Pitrka, u mnie dopiero włączenie LCN ostawiło numeracje jak na mediaboxie.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-03-2018, 11:31   

Czy przy włączeniu LCN (Logical Channel Number) można samemu zmieniać numerację, czy nie jest to blokowane?
_________________
 
 
mkw 
Klikacz

Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 9
Skąd: W-wa
Wysłany: 08-03-2018, 11:33   

Sprawdzę i napisze.
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 08-03-2018, 13:17   

Ze tak zapytam: za kolejnosc kanalow odpowiada tylko id sieci? Mozna wpisac tylko to, reszte na auto i powinno ustawic i wyszukac to co na mediaboxie (bez dubli i testowych kanalow)? Czy musi byc wpisana tez recznie czestotliwosc i modulacja?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-03-2018, 13:51   

mates21 napisał/a:
Ze tak zapytam: za kolejnosc kanalow odpowiada tylko id sieci? Mozna wpisac tylko to, reszte na auto i powinno ustawic i wyszukac to co na mediaboxie (bez dubli i testowych kanalow)? Czy musi byc wpisana tez recznie czestotliwosc i modulacja?

Zawsze musimy podawać "Id Sieci", bo to odpowiada za wyszukanie programów dla danej lokalizacji. Możesz wpisać ID Sieci =43162 i znajdziesz programy dla Zielonej Góry, nie zobaczysz nic ale lista będzie, nawet EPG będzie, bo ono jest w tabeli EIT strumienia SI, który jest wspólny dla całego UPC we wszystkich lokalizacjach.

Posługiwanie się "Id Sieci" powoduje, ze przeszukiwana jest tabela NIT Other ze strumienia SI (Service Information). Różne TV, różnie się zachowują. Niektórym wystarcza tylko "Id Sieci", innym potrzebna jest jeszcze "Częstotliwość". Tutaj opisane jest jak :arrow: jest w samsungach.

Druga kwestia to numeracja programów, w samsungach nie ma opji "LCN". Samsungi ustawiają to według LCN zawartego w tabeli NIT Other. Można zmienić sortowanie na alfabetyczne, ale numery pozostaną. W innych TV jak jest opcja LCN to ona dyktuje sposób numeracji.

_________________________________________________________________________________
Pouczenie: Nie cytujemy całego postu, szczególnie post po poście.                        Ostatnio zmieniony przez Modarator 08-03-2018, 14:15
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 08-03-2018, 17:52   

Przysiadlem troche przy TV i sprawdzilem.
Kraj: Czechy
LCN: wl
Auto aktu kanalow: wl
Skanowanie zaawansowane:
id sieci: wpisane recznie
czestotliwosc: wpisane recznie
reszta auto.

Efekt: Lista tak jak na dekoderze :)
Niestety pl znakow w epg brak i na koncu listy sa kanaly testowe+sd

Zmienilem Kraj na Slowacje - dalej brak efektow (pl znakow), Pozniej na Niemcy - tutaj w ogole kanaly porozwalane.

Wiecej juz mi sie nie chce bawic. Trudno nie bedzie pl znakow, za to liste mam tak jak na dekoderze. :)
PS Zmiana na jaki kraj moze dac jeszcze efekt (pojawienie sie pl znakow)?
Sprawdzilbym wszystkie, ale zmiana kraju jest tylko przy szukaniu kanalow a samo szukanie tez trwa dlugo,wiec nie sprawdze wszystkich Panstw.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-03-2018, 21:40   

Raczej zawsze nie będzie polskich liter.
mates21 napisał/a:
ale zmiana kraju jest tylko przy szukaniu kanalow a samo szukanie tez trwa dlugo
I to jest dziwne. Przy szukaniu podając "ID Sieci", tak naprawdę nie szukamy programów, tylko wczytujemy listę zdefiniowanych kanałów. To wszystko znajduje się w tabeli NIT Other w strumieniu SI (Service Information). Takie wyszukanie powinno trwać ok. 10 sekund.
Tak wygląda fragment tabeli NIT Other, dla Zielonej Góry, MUX z TVP1/2 HD i TVN HD.
Kod:
<NetworkID Value="43162" Name="Zielona Gora">
          <Descriptor HValue="0x40" Name="Network Name">
            <DescriptorLength Value="12"/>
            <NetworkName String="Zielona Gora"/>
          </Descriptor>
          <TransportStreamID Value="24" Name="146000 kHz">
            <OriginalNetworkID Value="1537" Name="UPC_PL SOURCE NETWORK"/>
            <Descriptor HValue="0x44" Name="Cable Delivery System">
              <DescriptorLength Value="11"/>
              <Frequency Value="146000" Unit="kHz"/>
              <FECOuter Value="1" Name="No outer FEC coding"/>
              <Modulation Value="5" Name="256 QAM"/>
              <Symbolrate Value="6900"/>
              <FECInner Value="0" Name="Not defined"/>
            </Descriptor>
            <Descriptor HValue="0x5F" Name="Private Data Specifier">
              <DescriptorLength Value="4"/>
              <PrivateDataSpecifier HValue="0x00000028"/>
            </Descriptor>
            <Descriptor HValue="0x83" Name="Logical Channel Number">
              <DescriptorLength Value="20"/>
              <ServiceID Value="2401" Name="TVN HD">
                <VisibleServiceFlag Value="1"/>
                <LogicalChannelNumber Value="7"/>
              </ServiceID>
              <ServiceID Value="2403" Name="TVP 1 HD">
                <VisibleServiceFlag Value="1"/>
                <LogicalChannelNumber Value="1"/>
              </ServiceID>
              <ServiceID Value="2405" Name="TVP 2 HD">
                <VisibleServiceFlag Value="1"/>
                <LogicalChannelNumber Value="2"/>
              </ServiceID>
            </Descriptor>
          </TransportStreamID>

Programy, które mają w tabeli NIT, zdefiniowane LCN są wyświetlane przez TV a reszta jest ignorowana. Dlatego też wcześniej przy szukaniu wg UPC nie było "Radia", a teraz po zmianach przez UPC (przez ustalenie LCN), "Radio" już jest. Szukanie, gdzie nie podajemy "ID Sieci" obywa się inaczej. TV przeszukuje pasmo częstotliwości w poszukiwaniu kanałów na wszystkich MUXa i dlatego to trwa ok. 15 minut.

Niestety nie wiem jak Twój TV szuka programów, może korzysta z NIT, a dalej szuka po częstotliwości i dlatego to trwa długo.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: