Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak połączenia wifi pomiędzy TP-Link WDR3600 i XBOX360
Autor Wiadomość
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2013, 13:04   Brak połączenia wifi pomiędzy TP-Link WDR3600 i XBOX360

Witam
Zakupiłem niedawno TP-Link WDR-3600 (pracuej wciąż na oryginalnym sklepowym sofcie). Problem jest taki, że nie mogę ustanowić połączenia bezprzewodowego pomiędzy routerem a xboxem 360.
Na starym routerze WRT-54G wszystko śmigało bez problemu. Inne sprzęty działają w domu bez problemu. Łączą się 3 laptopy, 3 telefony i netgear z N.
Próbowałem resetować router UPC, TP-Linka, Xbox nic nie pomaga. Próbowałem już wszystkiego, na 100% wpisuję dobre hasło itp. natomiast xbox pokazuje błąd przy teście sieciowym xbox->tp-link. Może jest jakaś opcja w sofcie Tp-Linka, której odkliknięcie by uruchomiło połączenie ?
WPS o ile pamiętam mam wyłączony w TP-Linku


Pozdrawiam i dziękuję za ew. porady
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 13-02-2013, 15:03   

Podobno Xbox może mieć problemy z tym routerem i pomaga zmiana WPA2-AEE na WPA2-TKIP na routerze. Tyle, że inne urządzenia mogą ci przestać działać, ale warto test zrobić.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2013, 15:10   

Ok na dniach spróbuję powalczyć
A nie wiesz czy wgranie Gargoyle mogło by pomóc ?

[ Dodano: 13-02-2013, 15:20 ]
Doczytałem w instrukcji, że TKIP nie jest wspierane w standardzie n
więc lipa....

Str. 39 - 40
http://www.tp-link.com.pl..._user_guide.pdf
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 13-02-2013, 15:44   

Zaznacz w konsoli i w ruterze funkcję UPnP - to automatyczne przekierowanie portów. Jesli to nie pomoże, przekieruj porty ręcznie, w instrukcji lub w sieci znajdziesz jakie to porty.
Z tego co pamiętam, tplink na firmowym sofcie ma ip 192.168.0.1, a więc konsola powinna mieć ip z zakresu 192.168.0.100 - 192.168.0.199 (standardowe ustawienia). Włącz w ruterze serwer dhcp i upewnij się, ze w konsoli brama i serwer dns to ip rutera a ip konsoli mieści się w podanym zakresie. Jeśli konsola nie potrafi się połączyć na automatycznych ustawieniach, wpisz je ręcznie.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-02-2013, 18:10   

Dzięki
W routrze UPnP jest zaznaczone. Torenty chodzą na lapkach bez problemu. W konsoli nie znalazłem takiej opcji.
Bardziej może to drugie co piszesz, bo ja router Cisko ustawiłem w tryb bridge w związku z czym zmieniłem adres tp linka na 192.168.2.1. Tylko co ciekawe inne sprzęty bez problemu się łączą a xbox widzi moją sieć bezprzewodową....
Muszę ew w konsoli poszperać jak wpisać ręcznie ustawienia sieci
 
 
kosa006 
Klikacz

Dołączył: 14 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: 14-02-2013, 00:53   

Miałem to samo tylko z Linksysem. Połącz się ręcznie i wpisz wszystko. Automatycznie nie dało się połaczyć nigdy. Jeszcze wyjściem jest użycie programu Connectify.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-02-2013, 07:24   

Probowałem ręcznie i nic

Wpisałem adres kosoli 192.168.2.150
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.2.1 (adres Tp linka)

i nic :mad:

Czy wgranie Gargoyle może rozwiązać problem ?
 
 
kosa006 
Klikacz

Dołączył: 14 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: 14-02-2013, 13:01   

Zawsze możesz spróbować to nic nie kosztuje i i chwila roboty. No i zawsze możesz wrócić do starego softu. Gargoyle jest bardziej zaawansowany i na pewno lepszy od oryginalnego softu ale czy pomoże to nie mam pojęcia.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-02-2013, 13:11   

Osobiście uważam że coś nie gra w szyfrowaniu
Bo najpierw xbox pytał o klucz WPA (chociaż w ruterze mam WPA2-PSK) a potem po resecie wszystkich ustawień o WPA2. W routerze mam teraz automatic (poprzednio miałem AES, z TKIP nie próbuję)
komunikat na konsoli pokazuje zawsze że hasło jest nieprawidłowe..

[ Dodano: 15-02-2013, 15:13 ]
Witam
zrobilem upgrade softu do najnowszego ze strony TP-Link i chyba pomogło.
Konsola widzi sieć i łączy się z netem, chociaż wyskakuje komunikat że konfiguracja NAT jest "umiarkowana" i żeby włączyć w ruterze UPnP (mam włączone na 100%) lub przekierować port 3040 o ile pamiętam.

Oprócz upgradu to co jeszcze zrobiłem to "rozdzieliłem" nadawanie 2.4GHz i 5GHz na dwie różne nazwy sieci (dotychczas miałem tą samą nazwę dla 2.4 i 5GHz) i nie wiem czy tak jest optymalnie ?

Czy nazwy SSID powinny byc te same czy różne ? Jesli te same to urzadzenie, które wpisera 5GHz samo wybierze lepszy sygnal ?

Pozdrawiam

[ Dodano: 15-02-2013, 16:38 ]
EDIT

Uff wszystko gra
Przy poprzednich próbach wpisałem na sztywno adres IP konsoli. Teraz zapodałem przywrócenie ustawień fabrycznych, czyli pełny autami i wszystko śmiga bez żadnych dodatkowych komunikatów.
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: