Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 06-02-2013, 23:08   technicolor TC7200

Dziś dołączyłem do grona użytkowników UPC!
Monter wyposażył mnie w modemo-router Technicolor TC7200. I tu zaczynają się schody: umowę mam bez WiFi (własny router z AP), więc technik tylko wyłączył tą opcję w ustawieniach modemu. Cóż z tego, skoro teraz podłączając mój router, nie uzyskam na nim publicznego IP, na czym mi zależy (różnorakie usługi odpalone na moim pomidorku). Opcja bridge nie jest nigdzie dostępna w modemie :(

Pytania:
    - Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić?
    - Korzysta ktoś z Was z TC7200?
    - Posiada ktoś do niego rzeczową instrukcję?
    - Według producenta, TC7200 ma możliwość
    Cytat:
    The TC7200 acts as a fully compliant
    (DMS). (...) In addition, the TC7200 supports hot plugging of USB hard disk drives, allowing you to simply plug and play devices without the need to switch the gateway off first.
    - ja takiej opcji nigdzie nie widze :(


Edit: Ma ktoś jakikolwiek dodatkowe informacje o tym modemie? W googlach cisza, na stronie producenta też lichutko...
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 07-02-2013, 01:01   

cil90 napisał/a:
Cóż z tego, skoro teraz podłączając mój router, nie uzyskam na nim publicznego IP

No nie uzyskasz, bo to nie jest modem ale modemoruter.
cil90 napisał/a:
Opcja bridge nie jest nigdzie dostępna w modemie

Raczej nie. Tylko do cisco epc3925 mozna znalezc w sieci opis przelaczenia go w tryb mostu.
cil90 napisał/a:
ja takiej opcji nigdzie nie widze

Z tego co widze to port usb jest, podlacz do niego dysk lub pendrive to zobaczysz.
cil90 napisał/a:
Ma ktoś jakikolwiek dodatkowe informacje o tym modemie? W googlach cisza, na stronie producenta też lichutko...

Tutaj masz specyfikacje:.
http://www.technicolor.co...olor_tc7200.pdf
 
 
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 07-02-2013, 12:07   

marder, mam wrażenie że mój post czytałeś jednym okiem. Wiem że jest to modemo-router, piszę przecież o tym w drugim zdaniu :D Co z tego że USB fizycznie jest, skoro w GUI brak jest dostępu do jakichkolwiek opcji mass storage czy DMS. Co według Ciebie mam zobaczyć po podłączeniu nośnika do USB? Objawi się nowa karta w GUI? :P

"Specka" od producenta to bardziej materiał reklamowy - nie wiadomo tak naprawdę na czym to fruwa, ani jak to ugryźć.
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 07-02-2013, 13:25   

IP publicznego na routerze nie będziesz miał za tym modemem, ale możesz na adres IP routera włączyć z poziomu modem-routera DMZ. Efekt końcowy będzie taki sam jak byś miał na routerze publiczne IP, z poziomu routera będziesz mógł sobie otwierać dowolne porty.
_________________
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 07-02-2013, 13:52   

Tu masz instrukcję z UPC Rumunia: http://www.upc.ro/pdf/Tec...user_manual.pdf

Dziwna jakaś jest. Niby przystosowana na potrzeby UPC, a zawiera też opcje, które na pewno nie działają jak tryb bridge, czy USB. Zresztą to też Thomson, tyle że zrebrandowany :) .
 
 
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 07-02-2013, 21:18   

kvs napisał/a:
możesz na adres IP routera włączyć z poziomu modem-routera DMZ

Masz rację, jednak nadal będzie to NAT za NATem :)

bulek napisał/a:
Tu masz instrukcję z UPC Rumunia

O super, dzięki za link! :)
Te opcje razem z bridge mode w firmware jako takim na bank są zaimplementowane. Pozostaje tylko kwestia tego co UPC pozwala na nim "wyklikać".
 
 
Maths 
Klikacz

Dołączył: 21 Kwi 2010
Posty: 10
Wysłany: 07-02-2013, 21:31   

U mnie ten badziew działał 15 min ...
Po wyjściu techników po 15 minutach zablokował się interface LAN, działało tylko WiFi.
Ciekawa ciekawka bo elektrycznie int eth był, tylko nic z niego nie wychodziło.
Po reklamacji wymienili mi na EPC3925.
_________________
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 07-02-2013, 23:39   

Ogólnie na austriackim forum narzekają. Podobno często resetować trzeba, ma słaby zasięg, 2.4GHz i 5GHz nie działają jednocześnie (mimo, że instrukcja podaje inaczej), port forwardingu nie ma, rezerwacji DHCP nie ma, USB nie działa. Najwyraźniej to następca Thomsona 870 będzie.
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2013, 21:26   

Widać Thomsona tak poruszyła jakość swoich produktów, że chcąc dalej trzepać kasę na g**nie zmienił nazwę na Technicolor. ;)
A tak serio to, jak słusznie bulek zauważył, rebranding był. Technicolor to dalej ten sam syf.
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 09-02-2013, 09:06   

cil90 napisał/a:
kvs napisał/a:
możesz na adres IP routera włączyć z poziomu modem-routera DMZ

Masz rację, jednak nadal będzie to NAT za NATem :)

Router nie będzie za NATem
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 09-02-2013, 17:15   

Dopóki technicolor będzie działał w trybie routera cokolwiek do niego podłączysz i jakkolwiek podłączysz (DMZ, czy port forwarding) będzie za NAT-em. To nie ma większego znaczenia, bo na prawdę niewiele aplikacji nie działa przez NAT.
 
 
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 10-02-2013, 17:24   

bulek napisał/a:
Dopóki technicolor będzie działał w trybie routera cokolwiek do niego podłączysz i jakkolwiek podłączysz (DMZ, czy port forwarding) będzie za NAT-em. To nie ma większego znaczenia, bo na prawdę niewiele aplikacji nie działa przez NAT.


Punkt dla Ciebie :)
Dla mnie to nie jest tyko kwestia puryzmu sieciowego (dwa NAT'y) tylko... braku zaufania do Technicolor (aka Thompson jak ktoś słusznie zauważył) i ich oprogramowania. Wolę jako bramę mieć urządzenie sprawdzone, zaufane, na którym mogę zrobić wszystko, a nie tylko to co pozwala mi wyklikać okrojone oprogramowanie UPC. Jeżeli ktoś powie że to przesada z mojej strony, to pewnie ma rację, ale cóż - jestem maniakiem e-bezpieczeństwa i wykazuję na tym punkcie lekką paranoję :P
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 11-02-2013, 07:43   

bulek napisał/a:
Dopóki technicolor będzie działał w trybie routera cokolwiek do niego podłączysz i jakkolwiek podłączysz (DMZ, czy port forwarding) będzie za NAT-em. To nie ma większego znaczenia, bo na prawdę niewiele aplikacji nie działa przez NAT.

modemo-router -> dmz -> router -> komputer
modem -> router -> komputer

W obu przypadkach żeby na komputerze uruchomić np. serwer ftp trzeba na routerze przekierować port. Jeżeli chcesz uruchomić serwer ftp na routerze w obu przypadkach nie trzeba przekierowywać portu.

Z NAT masz tylko to, ze masz IP z przedziału sieci lokalnej.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 11-02-2013, 08:18   

Przekierowanie portów czy dmz nie jest tak samo dobre jak publiczne ip, bez przesady. Jesli masz ip wewnętrzne, to znaczy ze sygnał dociera do ciebie z opóźnieniem, w końcu to ip musiało zostać przydzielone przez ruter. Ruter tez nie jest nie zawodny w 100 procentach i przy dużym obciążeniu moze przerwać sygnał, wiec nie pisz, że dmz całkowicie zastepuje publiczne ip.
 
 
hudas2 
Klikacz

Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 1
Wysłany: 11-02-2013, 08:21   

Cześć!

Poczytałem sobie o Twoim problemie i jedyne co moge Ci polecić to zadzwoń do biura obługi (wiem że troche trzeba poczekać ) i powiedz ze w zwiazku z tym ze nie masz WiFi chcialbys wymienic ro-uter na zwykly modem. Na 100% dostaniesz Cisco EPC 3212. UPC odeszlo juz od montazu innych sprzetow. Masz do wyboru takie zabawki :

- TC7200
- TWG870
- Cisco EPC3925

I modem Cisco EPC3212

Pozdrawiam :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: