Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł CI+ W upc
Autor Wiadomość
wacie72 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-06-2018, 19:00   

Oczywiście , dwa moduły , na tym mi najbardziej zależało :)
_________________
 
 
elrobertos 
Klikacz

Dołączył: 26 Lis 2014
Posty: 17
Wysłany: 14-06-2018, 21:53   TELEWIZOR THOMSON 40FC3201

Szybkie pytanie
Działa CI UPC z tym modelem ?
 
 
wacie72 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-06-2018, 22:00   Re: TELEWIZOR THOMSON 40FC3201

elrobertos napisał/a:
Szybkie pytanie
Działa CI UPC z tym modelem ?


Przepraszam , nie rozumiem Twojego pytania .
O jaki model Ci chodzi ?
_________________
 
 
elrobertos 
Klikacz

Dołączył: 26 Lis 2014
Posty: 17
Wysłany: 14-06-2018, 22:13   

TELEWIZOR THOMSON 40FC3201
 
 
wacie72 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Wrz 2011
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 14-06-2018, 22:18   

Ale ja nie mam takiego TV :roll:

[ Dodano: 18-06-2018, 12:08 ]
No i d..a blada :(
Tak się cieszyłem na dzisiejszą wymianę dekoderów na karty , a tu nie ma technika .
Minęła zaplanowana pora wiec dzwonię z pytaniem co i jak a tam odpowiedź że nie ma takiego zgłoszenia :(
Miła Pani nie wie czemu to "spadło" , czekam na telefon od niej z informacją.
Przykre to jest i niepoważne gdy człowiek organizuje sobie wolne a od UPC brak wcześniej jakiejkolwiek informacji.
_________________
 
 
Tomi 
Klikacz

Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 3
Wysłany: 19-06-2018, 13:51   

Blacha napisał/a:
Jak wygląda sprawa rozdzielczości obrazu w telewizorach z kartą CI+? Na dekoderach manualnie można ustawić np. Na hurajzonie na 1080P Czy taka opcja jest w ustawieniach modułu?


Moi drodzy, u mnie wczoraj instalacja modułu na Panasonic TX-P42G30, działa i na razie problemow brak.

Jeśli chodzi o rozdzielczość to wyświetla 1080i.

Pozdrawiam
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 415
Wysłany: 21-06-2018, 16:52   

Rozdzielczość będzie taka, w jakiej nadawany jest kanał. Dla kanałów HD będzie to zazwyczaj 1080i (nie wiem czy w UPC jest jakiś kanał 720p), dla kanałów sd 576i, a jeśli UPC kiedyś wprowadzi 4k będzie to 2160p. Deinterlacingiem i upscalingiem i wogóle jakimkolwiek przetwarzaniem sygnału do natywnej rozdzielczości TV zajmie się wtedy telewizor, mediamoduł odpowiada jedynie za dekodowanie.

W przypadku dekodera horizon wybranie opcji 1080p powoduje, że deinterlacing i upscaling kanałów SD odbywa się w dekoderze. Większość telewizorów radzi sobie z tym dużo lepiej niż dekoder, więc zazwyczaj jakość obrazu jest lepsza używając mediamodułu, aczkolwiek to zależy od konkretnego telewizora. Wybranie opcji 1080i powoduje, że deinterlacingiem zajmuje się TV. Jeśli lubimy i używamy wszelkiego rodzaju upłynniacze czy interpolację klatek w TV lepiej wybrać w Horizonie 1080i.
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 259
Wysłany: 21-06-2018, 19:32   

W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?
 
 
czarek77 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 188
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 21-06-2018, 19:56   

Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?
Człowieku Setki razy to było pisane …. moduł to tylko klucz do oglądania kodowanych kanałów … a 1080p w smieciowym dekoderze nigdy nie będzie lepsze niż procesor w np. takim telewizorze …. http://www.hdtv.com.pl/fo...tml#post1460073 i możeta se hejtowac i bronic horizona ile wlezie
 
 
djdark 
easy master

Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 21
Skąd: Szczecin
Wysłany: 21-06-2018, 19:57   

Moduł nie bierze udziału w wyświetlaniu obrazu, jeśli stacja nadaje w 1080i to tak się będzie wyświetlać, jak będzie nadawać w 4k i telewizor też jest 4k to bez problemu pójdzie. Moduł CI+ nie posiada żadnych kodeków.
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 259
Wysłany: 21-06-2018, 20:44   

czarek77 napisał/a:
Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?
Człowieku Setki razy to było pisane …. moduł to tylko klucz do oglądania kodowanych kanałów … a 1080p w smieciowym dekoderze nigdy nie będzie lepsze niż procesor w np. takim telewizorze …. http://www.hdtv.com.pl/fo...tml#post1460073 i możeta se hejtowac i bronic horizona ile wlezie


Dlaczego śmieciowym?
Absolutnie się z tobą nie zgadzam.Jak ci nawala horizon to złóż reklamację a nie hejtuj.
 
 
marian_wierzbic 
easy master

Dołączył: 18 Cze 2018
Posty: 23
Wysłany: 22-06-2018, 08:10   

Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?


W NC+ przez moduł idzie sygnał 2160p
 
 
czarek77 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 188
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 22-06-2018, 10:21   

Blacha napisał/a:
czarek77 napisał/a:
Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?
Człowieku Setki razy to było pisane …. moduł to tylko klucz do oglądania kodowanych kanałów … a 1080p w smieciowym dekoderze nigdy nie będzie lepsze niż procesor w np. takim telewizorze …. http://www.hdtv.com.pl/fo...tml#post1460073 i możeta se hejtowac i bronic horizona ile wlezie


Dlaczego śmieciowym?
Absolutnie się z tobą nie zgadzam.Jak ci nawala horizon to złóż reklamację a nie hejtuj.
Mi nic nie nawala bo pozbyłem się tego gówna po paru dniach i mam moduł ,,, i żaden dekoder tego nie zmieni …. a mówiłem o tym co ten gówniany dekoder ma w środku w porównaniu z telewizorem który podałem dla przykładu ….

[ Dodano: 22-06-2018, 10:36 ]
marian_wierzbic napisał/a:
Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?


W NC+ przez moduł idzie sygnał 2160p
możesz to pisać setki razy ,a i tak za chwile ktoś zapyta czy sygnał 4k pójdzie przez moduł CI+ czy potrzebny jest do tego dekoder ... :D
 
 
zylx 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 415
Wysłany: 22-06-2018, 11:41   

Blacha napisał/a:
W dekoderze można wybrać sobie opcję 1080P więc teoretycznie obraz powinien być wtedy lepszy niż z modułu gdzie max to 1080i.
Jak UPC wpuści 4K to kodeki modułu dadzą radę?

Teoretycznie i praktycznie nie masz racji. Moduł nie ma rozdzielczości, on tylko dekoduje sygnał, wszystko jedno czy 576i, 720p, 1080i, 1080p, 2160p. Zarówno Horizon jak i telewizor z Media modułem otrzymują taki sam sygnał, zazwyczaj 1080i dla kanałów HD. Taki sygnał przed wyświetleniem musi przejść deinterlancing, czyli połączenie pól z sygnału 1080i w całe klatki 1080p. W zdecydowanej większości przypadków lepiej sobie z tym zadaniem radzą procesory obrazu w telewizorach niż horizon. To samo tyczy się upscalingu kanałów SD do 1080p, jak i kanałów 1080i do 2160p. Tego ostatniego horizon nawet nie potrafi.
 
 
Blacha 
classic master


Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 259
Wysłany: 22-06-2018, 12:46   

Oj to ty czarek77 ;) mało jeszcze widziałeś.Porównaj sobie jakość obrazu IPTV w Orange lub nc+ z tym co dostajesz od UPC.To ci zmięknie rura i nawet w takim porównaniu karta od UPC wysiada. :P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: