Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł CI+ W upc
Autor Wiadomość
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2017, 13:26   

Robin napisał/a:
Co do (bez)sensu takiego działania, to spójrz przykładowo na MUX z kanałami TVP 1 HD, TVP 2 HD i TVN HD. Kanały TVP pobierane są światłowodem z przepływnością 12 Mbit/s, a TVN HD idzie z satelity (gdzie średni bitrate wynosi 5,5 Mbit/s). UPC rekompresuje te kanały, stosując multipleksację statystyczną. Dla każdego ustawili max. bitrate na 15 Mbit/s, choć sygnał źródłowy żadnego z nich tyle nie ma.


Dobra, skąd wiesz, że TVN jest z satelity, a TVP dostają z rate 12Mbit/s? Czy TVP na HotBirdzie ma właśnie taki rate?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-08-2017, 13:45   

Komputerowy tuner DVB-C i odpowiedni program na to pozwolą.
Z takich komputerowych tunerów to np:
http://dvb24.pl/pl/p/TBS-...CC2-HD/23008865
A co do programu to niech Robin się wypowie jakiego używa (nie mam tunera telewizyjnego do komputera).
_________________
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2017, 13:53   

Oczywiście, tyle, że zbada tym programem tylko to, co dostaje z sieci, nie ma bata by wybadał oryginalny rate kanału przez rekompresją...
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-08-2017, 17:32   

dymekkk napisał/a:
Dobra, skąd wiesz, że TVN jest z satelity

1. Nie słyszałem, aby TVN dystrybuował swoje kanały drogą światłowodową.
2. W wyniku porównania składowych strumienia (UPC - sat).
3. Na podstawie obserwacji samego sygnału, a także zmian prowadzonych przez UPC na tym MUX-ie (były różne konfiguracje, nawet nadawano przez pewien czas wszystkie 3 kanały w CBR).

dymekkk napisał/a:
a TVP dostają z rate 12Mbit/s?

Z taką właśnie jakością TVP wysyła operatorom swoje kanały HD. Nie słyszałem, aby dla UPC przygotowano jakiś niezależny dosył.

dymekkk napisał/a:
Czy TVP na HotBirdzie ma właśnie taki rate?

Nie, na Hot Birdzie nc+ i CP ostro przycinają bitrate głównych kanałów TVP:
http://www.digitalbitrate...5&sec=0&lang=en
http://www.digitalbitrate...5&sec=0&lang=en
Ostatnio zmieniony przez Robin 27-08-2017, 17:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 27-08-2017, 17:37   

Robin napisał/a:
Z taką właśnie jakością TVP wysyła operatorom swoje kanały HD.

Skąd to wiesz?
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-08-2017, 17:38   

To nie jest żadna tajemnica, wystarczy poczytać w necie.
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2017, 19:26   

Poproszę o źródła bo mnie zaciekawiłeś
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-08-2017, 20:01   

SATKurier (red. Janusz Sulisz) napisał/a:
Operatorzy satelitarni i sieci kablowe, jeśli mają dostęp do transmisji światłowodem od TVP, otrzymają tą drogą przekaz o stałej jakości 12 Mbit/s (obraz + dźwięk + dodatki - łącznie) i w jaki sposób będą go retransmitować - zależy już tylko od nich i dostępności wolnych pojemności (można spodziewać się, że na satelicie w ramach platform jakość nie będzie aż tak wysoka z uwagi na skromne możliwości wysupłania pojemności).

Całość artykułu na: http://satkurier.pl/news/...-problemow.html
Więcej na ten temat możecie sobie sami wyszukać w googlach.
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-08-2017, 22:11   

nie wydaje mi się, by sztucznie zawyżali rate mimo wszystko, dzięki za link
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 31-08-2017, 00:34   

Oczywiście nie mam zamiaru nikogo przekonywać na siłę. Każdy ma prawo wierzyć sobie w co chce. Jeśli jednak rozpoczynasz dyskusję na dany temat, to proszę przynajmniej o jakieś sensowne argumenty, a nie stwierdzenia typu "nie wydaje mi się".
Rozumiem, że masz możliwość obserwacji bitrate? A zatem spójrzmy np. na MUX z kanałami: CBS Europa HD, Extreme Sports HD, Cartoon Network HD, TNT HD, Boomerang, Baby First TV.
CBS Europa HD przez długi czas nadawany był bez rekompresji i bitrate tego kanału był identyczny jak na sat. A co się stało w momencie dołożenia do tego MUX-a kanałów TNT HD i Cartoon Network HD? Otóż zmieniono konfigurację enkodera i bitrate CBS Europy HD nagle podskoczył, choć źródło sygnału się nie zmieniło. Czemu? Ano temu, bo teraz wszystkie kanały HD na tym MUX-ie są przez UPC rekompresowne.
W innym temacie (odnośnie pikselozy) abonenci zwrócili uwagę, że podczas burzy TNT HD tnie się, a nawet zanika. Bez wątpienia zatem kanał brany jest z satelity. Porównaj więc bitrate tego kanału na sat i w UPC.
 
 
boywrc 
Klikacz

Dołączył: 30 Sie 2017
Posty: 7
Wysłany: 31-08-2017, 12:08   

Czy ktos z was orientuje sie jak ubiegloroczny telewizor Sony KD-55XD9305 wspolpracuje z modulem CI+? Nizsze serie telewizorow Sony z Androidem sa na liscie certyfikowanych przez UPC odbiornikow wiec podejrzewam ze i z tym wszystko bedzie w porzadku, ale moze ktos ma jakies doswiadczenia?
 
 
grzesiek40 
light master

Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 59
Skąd: Szczecin
Wysłany: 29-09-2017, 12:18   

Witam!
Orientuje sie ktoś czy tv Samsung UE43MU6172 będzie współpracował dobrze z kartą CI bo na liście go nie ma.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-09-2017, 12:35   

Od tego posta trochę informacji o serii 'MU":
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=188581#188581
Nie to szukanie, ale później OK.
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=188637&highlight=upc#188637

Niestety przy szukaniu (moim zdaniem zalecanym) brak jest eksportu listy programów:
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=186183&highlight=#186183
_________________
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 57
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 29-09-2017, 18:25   

grzesiek40 napisał/a:
Witam!
Orientuje sie ktoś czy tv Samsung UE43MU6172 będzie współpracował dobrze z kartą CI bo na liście go nie ma.
Mam MU6472 i działa super , epg, podgląd w okienku ok . Musisz tylko dobrze wpisać wszystkie cyferki i powinno załapać na szybkim ,,,, rób to do upadłego bo mi załapało dopiero za 4-5 razem po wyszukaniu przez operatora UPC , po szukaniu pełnego pasma brak podglądu i złe epg .... Dla scisłości mam inny też model Samsunga sprzed 7 lat z kieszenią CI+ I działa znakomicie ale tylko po pełnym szukaniu bo w nim brak operatora UPC

[ Dodano: 29-09-2017, 19:30 ]
Pitrek napisał/a:
Od tego posta trochę informacji o serii 'MU":
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=188581#188581
Nie to szukanie, ale później OK.
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=188637&highlight=upc#188637

Niestety przy szukaniu (moim zdaniem zalecanym) brak jest eksportu listy programów:
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=186183&highlight=#186183
ale po co komu eksport kanałów ? jeśli załapie jak trzeba to ponowne nawet szukanie pasma po szybkim to minuta a ustawić kanały co to za problem , natomiast znakomicie na pendrivie 64gb w formacie NTFS działa nagrywanie i timeshift ,,,, liste ulubionych też można ułożyć według gustu ale bez zmieniania numerów kanałów
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-09-2017, 11:34   

czarek77 napisał/a:
natomiast znakomicie na pendrivie 64gb w formacie NTFS działa nagrywanie i timeshift
Też tak uważam, :arrow: zawsze polecałem podłączenie dysku USB do TV, :arrow: używam od prawie 4 lat HDD 1TB, podzielony na dwie partycje, jedna dla nagrań TV, druga moja, głównie też filmy.
czarek77 napisał/a:
ale po co komu eksport kanałów ? jeśli załapie jak trzeba to ponowne nawet szukanie pasma po szybkim to minuta a ustawić kanały co to za problem
Kwestia gustu. Ja tam lubię własną numerację i wyrzuciłem mnóstwo badziewnych programów. Nie potrzebuję szukać na nowo, bo przy szukaniu po UPC, programy same się aktualizują, a ja te zmiany i tak w :arrow: "ChanSorcie" układam na nowo.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,31 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: