Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moduł CI+ W upc
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1760
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-08-2017, 15:21   

Powinni już dawno zaktualizować ustawę o must carry i rozszerzyć o programy z DVB-T (MUX1, MUX2, MUX3, MUX8 i może jeszcze MUX4 no i MUX-y regionalne).
_________________
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2017, 17:30   

teraz jest mp2 256k i śmiga ok, poprzedni kodek mógł powodować problemy na urządzeniach innych niż Mediabox i Horizon. Na sprzęcie UPC działało poprawnie.

Robin napisał/a:
Prośba do osób z modułami CI+, którzy mają wyszukane radio. Czy aktualnie na Waszych odbiornikach odbierają stacje radiowe, czy panuje cisza?
UPC kilka dni temu dokonało pewnych nieudolnych zmian, na skutek czego na moim odbiorniku radio przestało grać.
Przy okazji proszę też o info od osób z dekoderami (Mediaboxy, Horizony) jak to wygląda na sprzęcie UPC.
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1100
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-08-2017, 18:23   

Teraz to jest AC3 i 256 kbit/s (bo bezmyślnie rekompresują sygnał, sztucznie zmieniając kodek i bitrate) oraz co gorsze - niepoprawnie nadali identyfikatory. Wcześniej było MPEG1 L2 i 192 kbit/s (tak jak nadawali nadawcy) i było OK.

Update: Rzeczywiście, masz rację - wrócili do MPEG1 L2 i teraz jest OK. Dzięki za info. :)
 
 
czarek77 
easy master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 41
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 20-08-2017, 19:18   

A może ktoś spotkał się z małymi przeskokami obrazu ? np. ma meczu piłka leci górą i jakby dostała małego przyśpieszenia albo np. na innym kanale hd reporter zmienia spokojnie miejsce relacji i też coś obraz lekko mrygnie :lol: Przy oglądaniu filmu z youtuba czy przeglądarki w tv i filmu 4k nawet , nic takiego nie występuje ,nawet szybka akcja w filmie np./ Polsat czy TVN jest ok . Tuner tv nie wyrabia ? Modul CI wariuje ? Telewizor ustawiony bez dopalaczy , nowy model Samsunga z tego roku , soft wgrany najnowszy , do modułu też . Mam go od trzech tygodni i teraz jest to mniejsze ale zastanawia mnie czy to winny tv czy coś innego . Sygnał UPC 100/100
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2017, 23:31   

Robin napisał/a:
Teraz to jest AC3 i 256 kbit/s (bo bezmyślnie rekompresują sygnał, sztucznie zmieniając kodek i bitrate) oraz co gorsze - niepoprawnie nadali identyfikatory. Wcześniej było MPEG1 L2 i 192 kbit/s (tak jak nadawali nadawcy) i było OK.

Update: Rzeczywiście, masz rację - wrócili do MPEG1 L2 i teraz jest OK. Dzięki za info. :)


Nadawcy radiowi nie daja mp2, tylko AAC HE2 160kbps CBR

Źródło:

http://pl.kingofsat.net/sat-astra3b.php
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1100
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-08-2017, 08:45   

Parametry, które podałeś odnoszą się tylko do stacji grupy ZPR. A zobacz jak na satelicie nadawane są np. stacje Polskiego Radia, RMF, ZET, Złote przeboje, Antyradio czy Tok FM:
http://www.digitalbitrate...5&sec=0&lang=en
http://www.digitalbitrate...5&sec=0&lang=en
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2017, 13:54   

Przecież to retransmisja FM robiona przez NC+? Mogli by dać pierwszy lepszy kodek jaki by im się podobał. Na 23.5 masz większość polskich stacji bezpośrednio od nadawców. Widzę ze częściowo masz racje bo RMF na astra 3B nadaje w mp2 od 256k to 384k
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1100
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-08-2017, 16:15   

Niekoniecznie retransmisja. Na Astrze 23.5'E nie ma stacji Polskiego Radia, ZET, Antyradia czy Muzo FM. Zresztą przekazy na Astrze 23.5'E to są dosyły nadawców do nadajników naziemnych (niskie SR). Kablówki korzystają z przekazów od nc+ i CP. Jak nie wierzysz, to włącz jednocześnie tą samą stację z naziemnego eteru i od UPC. Zobaczysz jakie w UPC jest opóźnienie sygnału.
 
 
dymekkk 
easy master

Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-2017, 18:48   

Robin napisał/a:
Teraz to jest AC3 i 256 kbit/s (bo bezmyślnie rekompresują sygnał, sztucznie zmieniając kodek i bitrate)


tak z ciekawości, skąd wiesz ze robią powtórną kompresję zawyżając kodek? jaki by był w tym cel, to przecież bezsensowne zapychanie TSa.
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1100
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-08-2017, 20:19   

Kodek i bitrate można przecież odczytać. Powtórna kompresja to żadna nowość, zdecydowana większość kanałów TV poddana jest rekompresji.
Co do (bez)sensu takiego działania, to spójrz przykładowo na MUX z kanałami TVP 1 HD, TVP 2 HD i TVN HD. Kanały TVP pobierane są światłowodem z przepływnością 12 Mbit/s, a TVN HD idzie z satelity (gdzie średni bitrate wynosi 5,5 Mbit/s). UPC rekompresuje te kanały, stosując multipleksację statystyczną. Dla każdego ustawili max. bitrate na 15 Mbit/s, choć sygnał źródłowy żadnego z nich tyle nie ma. A wręcz prosiłoby się dorzucić tam Polsat HD, TV 4 HD, TV Puls HD (i najlepiej odkodować ich sygnał) tak, aby wszystkie kanały HD "must carry/must offer" były na jednym MUX-ie.
 
 
niewidzialny 
easy master

Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 30
Wysłany: 24-08-2017, 10:48   

Z góry przepraszam za może trywialne pytanie ale jestem laikiem jeśli chodzi o zawiłości techniczne a męczy mnie jedna myśl.

Czy jest technicznie możliwe mając moduł w TV obejście się bez kabli ? Chodzi mi konkretnie o dosył sygnału od UPC. Mam telewizor w innym pokoju niż gniazdko i horizon a myślałem o multiroomie. No bo to, że moduł sobie "siedzi" w drugim TV to czaję. Ale puszczanie kabla z sygnałem do tego drugiego telewizora to już u mnie nie wchodzi w grę.

Z góry dzięki za odpowiedź.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 26 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4094
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 24-08-2017, 11:01   

Nie ma takiej możliwości
ale zawsze możesz używać Horizon GO który działa "bez kabli"
_________________
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 806
Skąd: W-wa
Wysłany: 24-08-2017, 11:01   

Nie :mrgreen: :mrgreen:
Moduł tylko odkodowuje.

Nawet bez modułu możesz mieć ok.30 programów, ale jak nie ma kabla =nie ma sygnału :mrgreen:
 
 
niewidzialny 
easy master

Dołączył: 28 Wrz 2015
Posty: 30
Wysłany: 24-08-2017, 11:02   

Dzięki wielkie za odpowiedź.
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 25
Skąd: Mikołów
Wysłany: 24-08-2017, 18:00   Panasonic DVB-przez-IP

*niewidzialny Jest inne wyjście. Dwa telewizory Panasonic a w tym jeden z podwójnym tunerem DVB-C. Ten telewizor musi mieć dostęp do kabla UPC i on pracuje w domowej sieci po WiFi jako serwer. Drugi TV może mieć jeden tuner i jest klientem. Wymaga tylko połączenia z siecią domową po WiFi lub przez PLC. Oczywiście dwa moduły CI+ a Horizon do szuflady ;)
https://www.youtube.com/watch?v=U7z2l2utz3M
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: