Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Restartujący się router przy wielu połączeniach P2P.
Autor Wiadomość
enigmapl 
easy master

Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 39
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2012, 12:41   Restartujący się router przy wielu połączeniach P2P.

Jestem użytkownikiem Fiber30 z routerem Scientific Atlanta EPC2203.
Do routera UPC mam podłączony D-Link DIR-300 (z DD-WRT), następnie po LAN -> PC, a po WiFi laptopy. [port do sopcast/utorrent sforwardowane na ip.PC].

Od dłuższego czasu doświadczam problemów z internetem:
W momencie dużego obciążenia (np. gdy korzystam z utorrenta albo gdy z PC oglądam na sopcast a inni domownicy po wifi z tvnplayer) co jakiś czas rozłącza mi internet, a router UPC samoczynnie się restartuje. Po ok. 2 minutach internet ponownie jest dostępny.
Niestety te 2-3 minuty braku internetu są strasznie denerwujące (szczególnie podczas wtorkowych meczów Ligi Mistrzów).

Próbowałem już wielu rozwiązań i nic nie pomogło.
- zainstalowałem fiber-power.exe - problem dalej występuje
- wyeliminowałem router d-link i tylko pc korzystał z internetu (p2p/utorrent) po LAN bezpośrednio z EPC2203 - problem dalej występuje
- wezwałem technika (był dzisiaj), który "wyregulował sygnał" - problem dalej występuje


Czy macie może jakieś porady jak rozwiązać mój problem?

W mojej opinii wina leży definitywnie po stronie UPC (łącze? router?), a tłumaczenie technika "przy włączonych wielu urządzeniach tak już będzie" nie jest satysfakcjonujące. Super miły akwizytor nie wspominał, że nie będę mógł nawiązywać wielu połączeń jednocześnie, a 30mbit to będę miał jedynie w teście prędkości na stronie upc - chociaż notabene tam mam zawsze ~23/2.8 mbit.

Wcześneij byłem użytkownikiem ASTER, duże obciążenie nie powodowało zrywania połączenia.


Ps. Mam nadzieję, że temat założyłem w dobrym dziale. Jeśli nie to proszę o przeniesienie i informację w PW.
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 26-11-2012, 12:57   

Witaj
Na tym forum jest bardzo dużo tematów z tym problemem. Sam mam tak samo. Podobno jest to problem po za budynkiem. Są jakieś zakłócenia których UPC szuka. Twój problem może być taki sam. Teraz czekam na usługę internet 30 MB zobaczę co to da. Z tego co czytałem nasze modemy nie nadają się do neta 30 i wyżej. Są 2.0 a muszą być 3.0.
_________________
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 26-11-2012, 13:36   

Ja mam łacze 30 Mb, modem docsis 2.0 (Arris CM550) i u mnie taki problem nie występuje. Jeśli po podłączeniu komputera bezpośrednio do modemu problem dalej wystepuje, to przyczyna ewidentnie leży po stronie UPC. Jesli był technik i sprawdzał sygnał, to dzwoń na infolinie i domagaj sie wymiany modemu, najlepiej już takiego ED3.0.
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 26-11-2012, 13:59   

=marder=
Widocznie te problemy nie dotyczą Twojego regionu. Ja mam tak od roku a wcześniej nie zwracałem na to uwagi.Życzę zadowolenia z usług UPC.Pozdrawiam
_________________
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 26-11-2012, 17:44   

jedrek, Prosilbym o nie powielanie informacji ktore srednia maja sie do rzeczywistosci EPC2203 nadaja sie do 30 Mb/s i taka predkosc mozna uzyskac na ED2.0

Tutaj jak to wyglada u mnie, bez zadnych zwiech, restartow, wiec kazdy kto twierdzi ze takiej predkosci nie uzyska sie na ED 2.0 zwyczajnie gada bzdury.
(test robiony przed chwila czyli w szczycie ruchu)



Jesli macie problemy wynika to zwyczajnie albo ze zlego dzialania modemu (wiele tych urzadzen jest poserwisowych i zwyczajnie zuzytych) albo problemow sieci ze strony upc, a nie ED2.0.
_________________
 
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1562
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 26-11-2012, 19:07   

enigmapl napisał/a:
Jestem użytkownikiem Fiber30 z routerem Scientific Atlanta EPC2203.
Do routera UPC mam podłączony D-Link DIR-300 (z DD-WRT)


Było już wcześniej pisane na forum, EPC2203 to nie jest router tylko zwykły modem, prośba aby nie wprowadzać zamieszania.

enigmapl napisał/a:
co jakiś czas rozłącza mi internet, a router UPC samoczynnie się restartuje.


Które urządzenie się resetuje ?
Router, czy modem?

Jeśli modem się resetuje, i również wówczas gdy jesteś do niego podłączony prosto kablem do komputera, to może to znaczyć że jest on uszkodzony i należy się domagać wymiany na inny egz. Najlepiej na 3.0 przy prędkości jaką posiadasz.

Q napisał/a:
EPC2203 nadaja sie do 30 Mb/s i taka predkosc mozna uzyskac na ED2.0

Nadają się tak samo jak świniakowi trampki.
Przepływność kanału to 48 Mbps, jeśli będzie sporo użytkowników na obszarze to uzyskanie tych 30 Mbps może stanowić nie lada wyczyn.
Q napisał/a:
wiec kazdy kto twierdzi ze takiej predkosci nie uzyska sie na ED 2.0 zwyczajnie gada bzdury.

Nie koniecznie, bo tu dużo zależy od obciążenia kanału dosyłowego. Jak ktoś ma szczęście i znajduje się w obszarze gdzie jest nieduże obciążenie sieci to uzyska bez problemów 30.
_________________
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 26-11-2012, 20:02   

W moim boku i na osiedlu naprawiano sieć UPC. Od rana czyli od godz. 3.00 mam Fiber 30 Na modemie Webstar EPC 2203 uzyskiwałem około 22 Mb/s DU i UL 0,95. Było to dziś przed zmianą na Cisco. Teraz DU jest prawie 30 a UL-1.95 Mb. Jest to chyba różnica.
_________________
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 26-11-2012, 20:23   

Widocznie jestem szczesciarzem ze u mnie dziala normalnie, mimo ze cale osiedle korzysta tylko z upc bo nie ma innej alternatywy :)
_________________
 
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 26-11-2012, 21:03   

Q
Tu nie chodzi tylko o sprzęt co jest też ważne. Podsłuchałem rozmowy pracowników UPC którzy ostatnio krążyli po kilkunastu budynkach na moim osiedlu i szukali usterek. Mówili oni że takiego bałaganu nie widzieli. Małe skrzynki a podpięte kable są w kupie. Nie ma tak aby w jednym lokalu były jakieś zespolenia Nie znam się ale w dwóch trzech pokojach wychodzą do piwnic garaży pojedyncze kable i tam są spinane w małych szafkach. Wielu z nas otrzymało info że zakłócenia są poza miejscem zamieszkania i to nie tylko w warszawce.Pozdrawiam.
_________________
 
 
enigmapl 
easy master

Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 39
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-11-2012, 03:35   

kvs napisał/a:
Które urządzenie się resetuje ?

Oczywiście chodzi o modem EPC2203, który otrzymałem od UPC. Niestety nie mogę już zmienić postu/tematu, aby nie mylić pojęć modem<->router.

kvs napisał/a:
Jeśli modem się resetuje, i również wówczas gdy jesteś do niego podłączony prosto kablem do komputera, to może to znaczyć że jest on uszkodzony i należy się domagać wymiany na inny egz. Najlepiej na 3.0 przy prędkości jaką posiadasz.

Tak, resetuje się również przy bezpośrednim połączeniu kablowym. Oczywiście te rozłączenia następują przy dużym obciążeniu - np. jednoczesnym ściąganiu 5 dystrybucji ubuntu przez utorrent.

A czy wiecie może jakie modemy są dostępne w UPC z obsługą ED3.0?
Póki co znalazłem informację o Cisco EPC3208 i EPC3212, które niestety są oferowane jedynie klientom Fiber60/120.

FReeQ napisał/a:
Na infolinii dowiedziałem się, ze UPC dla tej prędkości montuje tylko takie modemy, i nie ma możliwości zmiany na inny model.

Macie może jakieś sugestie czym motywować zmianę na modem z ED3.0? Wielce prawdopodobne, że na infolinii spotkam się z odpowiedzią jak kolega powyżej.

Q napisał/a:
Tutaj jak to wyglada u mnie, bez zadnych zwiech, restartow, wiec kazdy kto twierdzi ze takiej predkosci nie uzyska sie na ED 2.0 zwyczajnie gada bzdury.

U mnie ten plik pobiera się z prędkością ~2.5MB/s [poprzez przeglądarkę chrome]. 3+MB/s nigdy nie osiągnąłem, nawet na prywatnych trackerach.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2012, 09:51   

Te EPC2203, które się restartują muszą istotnie być uszkodzone, bo mam taki sam modem (z firmware epc2203-ESIP-12-v202r1262-080915.bin) i bez względu na obciążenie łącza nic podobnego nie ma miejsca, a torrenty chodzą pełnym transferem. Jeśli już jest taki problem, to trzeba reklamować, załączając logi z modemu.
 
 
jedrek 
ultra master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 761
Skąd: Ursynów
Wysłany: 28-11-2012, 10:10   

=Susane=
Przed zmianą usługi cieszyłem się Webstarem EPC 2203 ale jak dochodziło do pobierania pliku z prędkością ponad 1 MB/s to modem się restartował. Firmware takie samo co u Ciebie. Dość często sprawdzałem logi i dziwiłem się tym restarom. Nie wiem czy pomogła generalna inspekcja sieci w budynku czu zmiana modemu ale jest ok.
_________________
 
 
kowal-dr 
light master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 139
Wysłany: 06-12-2012, 13:38   

Po 1 jeśli się restartuje przy torrentach gdzie mówimy również o uploadzie, to w przypadku ED 2.0 trzeba wziąć pod uwagę poziom sygnału kanału zwrotnego (upstream) ponieważ jego wahania mogą doprowadzić do wysycenia się zwrotnicy, na co modem zareaguje właśnie restartem (niektóre, np. mój EPC2100R2 wymagają ręcznego restartu żeby przywrócić je do życia). Sprawdź sygnał i ew. wezwij jeszcze raz technika.
_________________
 
 
enigmapl 
easy master

Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 39
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2012, 15:09   

Druga (i w sumei trzecia, 3. grudnia był u mnie o 11 i później o 17) wizyta technika również nie przyniosła efektu. Technik wymienił dwukrotnie modem (na taki sam jak posiadam - EPC2203). Niestety i to nie pomogło, problemy występowały nawet w czasie jego wizyty. Technik stwierdził, że może modem z EuroDocsis 3.0 by naprawił problem. Przy sobie miał niestety tylko Thomsona, więc powiedziałem mu, że wolałbym zwykły modem z 3.0. On stwierdził, że doskonale mnie rozumie, ale obecnie nie posiada przy sobie takiego modemu. Zapewnił mnie, że sprawdzi w magazynie i skontaktuje się ze mną. Niestety nie skontaktował się wciąż.

@kowal-dr: technik stwierdził, że źródłem problemu mogą być "karty upstream zamontowane przez UPC na infrastrukturze Aster". Ja niestety nie znam się na technicznym aspekcie dostarczania interntu, ale brzmi mi to na usterkę, która może być trudna do wyeliminowania i moje pojedyncze zgłoszenie (mieszkam w bloku) może nie być wystarczające, jeśli okaże się, że to właśnie owe karty upstream są winne.
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 11-12-2012, 19:29   

Kolego a gdzie dokładnie mieszkasz na Mokotowie bo mam podobne problemy z tym samym modemem?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: