Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z torrentami i pobieraniem plików w UPC - FP30
Autor Wiadomość
LNR 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 1344
Skąd: W-wa
Wysłany: 12-10-2012, 21:16   Problem z torrentami i pobieraniem plików w UPC - FP30

Witam,
Od niedawna posiadam usługi UPC (w tym internet FP 30mb/s). Mam problem z torrentami :? . Przedtem byłem w Aster i pod tym względem było ok. Do pobierania torrentów używam programu BitComet. W ustawieniach modemu (Thomson TWG870) odblokowałem porty dla torrentów (http://192.168.0.1 zakładki Advanced->Forwarding {protokół TCP}). Mimo to czasem pojawia się informacja że port nasłuchu jest zablokowany i muszę restartować program albo mimo że port nasłuchu jest odblokowany i jest dużo seedów to torrent stoi (nie pobiera się)...
Czy powinnem zmienić Protokół TCP na UDP lub Both? Czy przyczyna jest jakaś inna? Dodam że w ustawieniach prędkość wysyłania/pobierania mam ustawione na Nieograniczona/Nieograniczona -> Tak żeby było najszybciej.

Również podczas pobierania jakiegoś pliku z serwera (np chomikuj.pl) prędkość pobierania jest malutka (od 45kb/s do max115-120 kb/s), a kiedy sprawdzam prędkość neta na speedtest.net to pokazuje że wszystko jest ok (ok 30 mb). Rozumiem że prędkość pobierania pliku z serwera zależy też od jakości tego serwera i jego obciążenia, ale czy to trochę nie za mało?

Bardzo proszę o pomoc... :(
_________________
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 12-10-2012, 21:54   

jeśli się nie myle warto tez wylaczyc ip flood detection w ustawieniach firewalla na routrze
_________________
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-10-2012, 22:54   

LNR napisał/a:
Czy powinnem zmienić Protokół TCP na UDP lub Both?
powinno być oba (both)
LNR napisał/a:
Dodam że w ustawieniach prędkość wysyłania/pobierania mam ustawione na Nieograniczona/Nieograniczona -> Tak żeby było najszybciej.
prędkość wysyłania ogranicz do do około 75% możliwości łącza, zbyt szybkie wysyłanie wprowadza bardzo duże opóźnienia na modemie, opóźnienia z kolei mają wpływ na prędkość pobierania.
LNR napisał/a:
Również podczas pobierania jakiegoś pliku z serwera (np chomikuj.pl) prędkość pobierania jest malutka (od 45kb/s do max115-120 kb/s),
bo pobierasz akurat z bardzo kiepskiego serwera jakim jest chomikuj

Ściągnij sobie coś dużego np z ftp://ftp.task.gda.pl/

Torrenty też trzeba mieć odpowiednie aby chodziło szybko tak do wypróbowania czy wszytko działa prawidłowo - te powinny iść pełnym łączem
http://download.stefan.ub...0p.webm.torrent
http://releases.ubuntu.co...386.iso.torrent
  marekd@jabberpl.org
 
LNR 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 1344
Skąd: W-wa
Wysłany: 12-10-2012, 23:08   

Q napisał/a:
jeśli się nie myle warto tez wylaczyc ip flood detection w ustawieniach firewalla na routrze

wyłączony.



Marek napisał/a:
powinno być oba (both)

Czyli odblokować TCP i Both? A co z UDP? Nie trzeba?

Marek napisał/a:
prędkość wysyłania ogranicz do do około 75% możliwości łącza, zbyt szybkie wysyłanie wprowadza bardzo duże opóźnienia na modemie, opóźnienia z kolei mają wpływ na prędkość pobierania.

Tylko 75% możliwości łącza 30 mb/s = 22500 kb/s (22,5 mb/s), a w BitComet max wysyłanie można ustawić na 9999 kb/s lub "nieograniczony".

Marek napisał/a:
bo pobierasz akurat z bardzo kiepskiego serwera jakim jest chomikuj

Rozumiem, ale za poprzedniego łącza (20mb/s) w Aster mimo wszystko szło lepiej z tego samego serwera...


Nie wiem już co robić :cry:
_________________
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 12-10-2012, 23:48   

Cytat:
Czyli odblokować TCP i Both? A co z UDP? Nie trzeba?


"both" oznacza oba czyli wybierajac to odblokowywujesz jednoczesnie TCP i UDP
_________________
 
 
 
zygikuleczka 
ultra master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 1332
Skąd: Tam gdzie się pije...
Wysłany: 13-10-2012, 00:23   

LNR napisał/a:
Tylko 75% możliwości łącza 30 mb/s

chodzi o wysyłanie czyli 75 % z 3 megabitów...
LNR napisał/a:
Rozumiem, ale za poprzedniego łącza (20mb/s) w Aster mimo wszystko szło lepiej z tego samego serwera...

To to akurat nie ma nic do rzeczy. Mogłeś trafiać na momenty kiedy nie było przeciążenia itd.
Co z prędkością pobierania np. ubuntu, które Ci podlinkował Marek?
_________________
 
 
LNR 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 1344
Skąd: W-wa
Wysłany: 13-10-2012, 00:24   

Dzięki. Chyba już działa wszystko tyle że po włączeniu BitCometa kompletnie nie działa net (nawet jak nic nie pobieram) i jak włączę jakiś torrent do ściągania to długo strasznie trzeba czekać aż zacznie pobierać, tak samo po wyłączeniu programu, z 5 min mija nim zadziała internet w przeglądarce.
_________________
 
 
zygikuleczka 
ultra master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 1332
Skąd: Tam gdzie się pije...
Wysłany: 13-10-2012, 00:27   

Zmień klienta. Polecam utorrent:)
_________________
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-10-2012, 01:25   

zygikuleczka napisał/a:
Zmień klienta. Polecam utorrent:)


Dokładnie utorrent to podstawa jak na niego sie przesiadłem zastanawiałem jak inne klienty mogą się w ogóle plasować jako klient torrent:)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5146
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-10-2012, 01:29   

zygikuleczka napisał/a:
Zmień klienta. Polecam utorrent:)

Ja akurat polecam Transmission
_________________
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-10-2012, 08:50   

KOCUREK1970 napisał/a:
zygikuleczka napisał/a:
Zmień klienta. Polecam utorrent:)

Ja akurat polecam Transmission


Co ma czego nie ma utorrent ?
 
 
zygikuleczka 
ultra master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 1332
Skąd: Tam gdzie się pije...
Wysłany: 13-10-2012, 11:07   

KOCUREK1970, Tylko w mojej propozycji chodziło o to aby LNR, wybrał cokolwiek innego niż bitcomet,który powoduje dziwne problemy. Kto wie czy te opisane wyżej nie wynikają właśnie ze specyfiki tej aplikacji.
Poleciłem utorrenta bo jest prosty w konfiguracji i lekki. Wiadomo, że możemy się tu wymieniać poglądami który program lepszy ale trochę nie o to chodzi. Poza tym przegłosowaliśmy już, że utorrent jest lepszy:P
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-10-2012, 11:46   

ANIOŁ, odwrotnie co ma µtorrent czego nie mają opensourcowe klienty torrenta takie jak transmission.
Wiadomo że zawsze lepiej instalować program znany i pewny o otwartm kodzie jak transmission bez zaszytego żadnego crapware jakie ma mitorrent, po co dawać dostęp do swojego komputera jakimś obcym osobom ?

A poza tym Transmission mam mniejsze wymagania co do systemu i sprzętu (obsługuje więcej platform - zarówno sprzętowych jak i systemowych).
  marekd@jabberpl.org
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 13-10-2012, 12:33   

Marku o jakim zaszytym crapware mowisz ?
_________________
 
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2012, 13:16   

LNR napisał/a:
za poprzedniego łącza (20mb/s) w Aster mimo wszystko szło lepiej
Trzeba tylko skonfigurować router i klienta torrenta. W Thomsonie musi być wyłączona opcja firewalla "Ip Flood Detection", o której pisał Q oraz przekierowany port tcp/udp na adres komputera, który ma korzystać z P2P. Zamiast przekierowania można użyć UPnP lub DMZ jeśli na komputerze jest aktywny firewall.
Marek napisał/a:
Transmission mam mniejsze wymagania co do systemu i sprzętu
Również polecam, to bardzo dobry, lekki i prosty w konfiguracji klient. Wystarczy wpisać numer portu ustawionego na routerze, włączyć DHT, PEX, preferowanie szyfrowania, ustawić uplad zgodnie ze wskazówkami podanymi wcześniej, aby wszystko działało jak należy. Na screenie w załączniku widać średni transfer (3,54 MB/s) pliku podanego przez Marka dla łącza 30 Mb/s przy ustawieniach Transmission jak wyżej.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: