Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jasna instrukcja podłączenia Thomsona z dodatkowym routerem
Autor Wiadomość
mikolajek 
Klikacz

Dołączył: 20 Lis 2012
Posty: 1
Wysłany: 20-11-2012, 19:07   

To ja bym może poprosił o małą podpowiedź dla mnie, bo się z lekka pogubiłem.

Ponieważ w moim egzemplarzy TWG870EU praktycznie nie da się korzystać z WiFi, próbuję podłączyć do niego używany przeze mnie jeszcze w Asterze D-Link DIR-645.

Problemy mam 2:

1. rozumiem, że mam połączyć oba modemy przez gniazda Thomson LAN => D-link LAN a nie Thomson LAN => D-Link INTERNET? Bo to trochę dla mnie dziwne, bo na chłopski rozum (który pewnie tu nie ma zastosowania ;) ), to wydawało mi się, że raczej powinno być podłączenie pod INTERNET w D-Linku, tyle, że przy takim podłączeniu nie ma WiFi... :shock:

2. Adresy IP - mam tak: Thomson chodzi na 192.168.0.1, zaś D-Linkowi dałem 192.168.0.10 - wyjaśniam dlaczego - bo DMZ w Thomsonie mam sztywno ustawione na 192.168.0.X, gdzie mogę zmieniać tylko X, zatem nie mogę jako DMZ ustawić adresu np. 192.168.1.1 :(
Teraz kiedy w D-Linku próbuję ustawić jako Internet Connection - Static IP i podaję adres 192.168.0.10 + standardowe dane (czyli 192.168.0.1 jako gateway, 255.255.255.0 jako maskę podsieci + IP UPC), to dostaję komunikat błędu "The network ID of LAN-1 is the same with WAN-1" :( I nie bardzo to rozumiem... Może ktoś życzliwy pomoże?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-11-2012, 21:10   

mikolajek napisał/a:
1. rozumiem, że mam połączyć oba modemy przez gniazda Thomson LAN => D-link LAN a nie Thomson LAN => D-Link INTERNET? Bo to trochę dla mnie dziwne, bo na chłopski rozum (który pewnie tu nie ma zastosowania ), to wydawało mi się, że raczej powinno być podłączenie pod INTERNET w D-Linku, tyle, że przy takim podłączeniu nie ma WiFi...

Tak jak pisałem są 2 sposoby w jednym łączysz porty LAN obu urządzeń (Thomson LAN => D-link LAN ) , w drugim wyjście LAN z wejściem WAN (Thomson LAN => D-Link INTERNET)
W obu przypadkach będzie działać ale w obu wymaga to zupełnie innej konfiguracji rutera.

Cytat:
2. Adresy IP - mam tak: Thomson chodzi na 192.168.0.1, zaś D-Linkowi dałem 192.168.0.10 - wyjaśniam dlaczego - bo DMZ w Thomsonie mam sztywno ustawione na 192.168.0.X, gdzie mogę zmieniać tylko X, zatem nie mogę jako DMZ ustawić adresu np. 192.168.1.1
Teraz kiedy w D-Linku próbuję ustawić jako Internet Connection - Static IP i podaję adres 192.168.0.10 + standardowe dane (czyli 192.168.0.1 jako gateway, 255.255.255.0 jako maskę podsieci + IP UPC), to dostaję komunikat błędu "The network ID of LAN-1 is the same with WAN-1"

Proponuję abyś skorzystał z pierwszego sposobu, wtedy sobie to DMZ ustawiasz bezpośrednio na IP komputera który go potrzebuje a D-Link nie bierze w tym udziału (możesz wtedy na nim ustawić dowolne IP takie aby tylko nie przeszkadzało, żadne dane nie będą przez to IP przechodziły, potrzebujesz go tylko aby dostać się do konfiguracji D-Linka)
  marekd@jabberpl.org
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-01-2013, 12:38   

ra napisał/a:
Wszystkie czynności wykonujemy podłączając najpierw Thomsona przez przewód z komputerem, a następnie router z komputerem. Po ich skonfigurowaniu podłączamy oba urządzenia ze sobą

Thomson

Network -> LAN:
IP Address: 192.168.0.1
DHCP Server: No

Advanced -> DMZ Host:
DMZ Address: 192.168.0.2 (IP dołączonego routera) [Przez przekierowanie wszystkich portów na router będziemy mogli z jego poziomu przekierowywać porty]

Firewall -> Web Filter:
wyłączyć wszystkie opcje, niech tym się zajmie router

Wireless -> Basic:
Interface: Disabled
Jeśli nie da się wyłączyć wifi w Thomsonie, należy:

Wireless -> Basic:
Channel: ustawić kanał nie nakładający się od ustawionego w dołączonym routerze

Wireless -> Advanced:
Output Power: najmniejsza wartość

Dołączany router

Podłączenie:
Router: WAN
Thomson: dowolny port LAN (Ethernet)

Network:
Type: Static
IP Address: 192.168.0.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1
Primary DNS: 62.179.1.63
Secondary DNS: 62.179.1.62
DHCP: Enabled

Wireless:
Wireless Mode: Access Point
SSID: nazwa naszej sieci
Channel: przez program inSSIDer sprawdzamy jaki przedział pasma mamy wolny / najmniej użytkowany i ustawiamy odpowiedni kanał
[url=http://t.imgbox.com/admmF7WJ.jpg]Obrazek[/URL]
Channel Width (Bandwidth): 40MHz jeśli chcemy uzyskać synchronizację wifi powyżej 144 Mbps dla routera 300 Mbps. Wiąże się to z zablokowaniem 8 kanałów: http://www.dd-wrt.com/wik...2.4GHz_Channels
Security: WPA2 Personal
Encryption: AES
Shared Key: hasło im dłuższe tym lepsze składające się z małych, wielkich liter, cyfr i znaków specjalnych



Witam mam Cisco 3925 a nie Thomsona ale tak samo jest badziewny jeśli chodzi o wifi
Chciałem podłączyć swój starszy router Linksys WRT54G i poległem. Zrobiłem wszystko jak piszesz z poniższymi ustawieniami:

Cisco (z UPC):

IP Address: 192.168.1.1
DHCP Server: No
DMZ Address: 192.168.1.2
Firewall -> off
Wireless -> off

Dołączany router WRT54G

Router: WAN z LAN Cisco

IP Static
IP Address: No i tu nie wiem co wpisać, bo jest takie pole gdzie chyba powinno być IP z UPC
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
Local IP adress 192.168.1.2
Primary DNS: 62.179.1.63
Secondary DNS: 62.179.1.62
DHCP: Enabled

Nie wiem co robię nie tak ?
NIe puszcza mnie na tym adresie IP jak wpiszę 192.168.1.1 czyli taki sam jak Cisco to krzyczy komunikat, że nie mogę użyc tego adresu itp

Próbowałem jeszcze z tą opcją zmiany kodu Cisco
http://www.boards.ie/vbul...hp?t=2056758726
ale nie potrafię tego zmienić. Tzan router za moment wraca do poprzednich ustwaień, chociąż Bridge mode pokazuje się na chwilę :?

Pomożecie?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5426
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 19-01-2013, 21:45   

Arek101 napisał/a:
Nie wiem co robię nie tak ?
NIe puszcza mnie na tym adresie IP jak wpiszę 192.168.1.1 czyli taki sam jak Cisco to krzyczy komunikat, że nie mogę użyc tego adresu itp

Podłącz do kompa SAMEGO Linksysa, wejdź w panel admina i tam zmień jego ip, bo obydwa urządzenia mają ten sam adres sieciowy
Zmień linksysa na np. 192.168.1.2
i dalej jak radzi kolega wyżej
_________________
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-01-2013, 22:25   

Witam
Próbowałem jeszcze z podmianą tego kodu w Cisco i w końcu się udało, tyle, że w ruterze w menu zniknęło prawie wszystko… dobrze, że chociaż można było wyłączyć wifi. Tak zrobiłem i podłączyłem Linksysa do LAN Ciskacza. Na początku nie chodziło, ale coś mnie tknęło i zmieniłem Linksysa na 192.168.2.1 (z 1.2) i ruszyło. Śmiga dobrze, ale straciłem cały wieczór bo już myślałem, że bez pomocy UPC się nie obędzie żeby przywrócili poprzedni firmware. Teraz z Ciskaczem absolutnie nic nie mogę zrobić tzn wgrać backupu, ustawić IP, dosłownie nic. Jest tylko zakładka status, wireless i log-off ale jak będzie działać to mi to nie przeszkadza. Ciekawe czy oni zdalnie mogą to przywrócić ? Ja próbowałem reset guzikiem, trzymałem z minutę i nic się nie zmieniło….
W poniedziałek tak czy tak pójdę chyba do komputronika i kupię WRD3600 na podmiankę Linksysa, mają go chyba za 220 zł a mój Linksys to już starszawy model i nadaje tylko w b i g chociaż na razie ciągnie bo mam net 30Mb. Dobry wybór 3600 ?

Pozdrawiam
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 19-01-2013, 22:59   

W cisco moglbys wylaczyc serwer dhcp tylko w trybie bridge, ale nie potrafisz tego zrobic mimo instrukcji, nie wiem dlaczego. Tak jak chcesz zrobic, oba rutery musza byc serwerami dhcp - bo to wlasnie cisco musi ten ip przydzielic linksysowi, ale tylko w linksysie zalacz wifi i firewall. Dobrze zrobiles, ze dales linksysa do dmz, przekierowania portow bedziesz mogl robic teraz w linksysie.
Tak, ze te ustawienia z pierwszego postu sa dobre, tylko zalacz dhcp w cisco.

[ Dodano: 19-01-2013, 23:17 ]
Jest jeszcze inna opcja:
cisco przez port LAN podlacz do portu LAN linksysa
w cisco zalacz serwer dhcp, wylacz wifi, wylacz firewall
w linksysie wylacz serwer dhcp, zalacz wifi, zalacz firewall
Przekierowania portow rob w cisco
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2013, 10:07   

marder napisał/a:
W cisco moglbys wylaczyc serwer dhcp tylko w trybie bridge, ale nie potrafisz tego zrobic mimo instrukcji, nie wiem dlaczego. Tak jak chcesz zrobic, oba rutery musza byc serwerami dhcp - bo to wlasnie cisco musi ten ip przydzielic linksysowi, ale tylko w linksysie zalacz wifi i firewall. Dobrze zrobiles, ze dales linksysa do dmz, przekierowania portow bedziesz mogl robic teraz w linksysie.
Tak, ze te ustawienia z pierwszego postu sa dobre, tylko zalacz dhcp w cisco.

[ Dodano: 19-01-2013, 23:17 ]
Jest jeszcze inna opcja:
cisco przez port LAN podlacz do portu LAN linksysa
w cisco zalacz serwer dhcp, wylacz wifi, wylacz firewall
w linksysie wylacz serwer dhcp, zalacz wifi, zalacz firewall
Przekierowania portow rob w cisco


Dwa tygodnie temu próbowałem podmienić kod wg instrukcji i na chwilę działało i praktycznie nie było zmian w menu rutera poza tym że w rozwijalnej liście pokazywała się dodatkowa opcja Bridge czyli było przez moment super, tak jak chciałem, jednak po save ruter wracał do poprzednich ustawień i opcja Bridge znikała. Myślałem, że może ściąga konfigurację z serwera UPC? Wczoraj spróbowałemm jeszcze raz, otworzyłem Operę, wkleiłem kod z podanej strony i zastosowałem zmiany. Ruter wszedł w stan reload, ale ponieważ długo się nic nie działo jeszcze raz dałem reload w przeglądarce. No i chyba wszedł w permanentny stan Bridge. Wczoraj mogłem podłączyć tylko jedno urządzenie, więcej nie obsługiwał czyli jakby tylko we i wy. I tak jak pisałem zniknęła większość opcji. Nie mogę wyłączyć DHCP, nie ma DMZ itp także ta opcja jest nieaktualna. Nie ma żadnych opcji przekierowania portów itp.
Poniżej obrazki jak to wyglada. Czy to jest jakiś stan serwisowy ?





To co piszesz jako dodatkowa opcja to chyba ta z pojedynczym NATem jak pisał Marek na pierwszej stronie ? W sumie to dziwne że ruter po LAN a nie WAN będzie "rozgłaszał" net

BTW może zadzownić do UPC i powiedzieć że coś się popsuło, żeby wgrali poprzedni firmware i przy okazji uaktywnili opcję Bridge ? Jest to możliwe ?

No i ponawiam pytanie co do WDR3600. Dobry wybór ? Dzisiaj linksys się zwiesił i musiałem go wyłączyć z prądu i wszystko ponownie ruszyło

Dziekuję za porady

[ Dodano: 20-01-2013, 10:07 ]
marder napisał/a:
W cisco moglbys wylaczyc serwer dhcp tylko w trybie bridge, ale nie potrafisz tego zrobic mimo instrukcji, nie wiem dlaczego. Tak jak chcesz zrobic, oba rutery musza byc serwerami dhcp - bo to wlasnie cisco musi ten ip przydzielic linksysowi, ale tylko w linksysie zalacz wifi i firewall. Dobrze zrobiles, ze dales linksysa do dmz, przekierowania portow bedziesz mogl robic teraz w linksysie.
Tak, ze te ustawienia z pierwszego postu sa dobre, tylko zalacz dhcp w cisco.

[ Dodano: 19-01-2013, 23:17 ]
Jest jeszcze inna opcja:
cisco przez port LAN podlacz do portu LAN linksysa
w cisco zalacz serwer dhcp, wylacz wifi, wylacz firewall
w linksysie wylacz serwer dhcp, zalacz wifi, zalacz firewall
Przekierowania portow rob w cisco


Dwa tygodnie temu próbowałem podmienić kod wg instrukcji i na chwilę działało i praktycznie nie było zmian w menu rutera poza tym że w rozwijalnej liście pokazywała się dodatkowa opcja Bridge czyli było przez moment super, tak jak chciałem, jednak po save ruter wracał do poprzednich ustawień i opcja Bridge znikała. Myślałem, że może ściąga konfigurację z serwera UPC? Wczoraj spróbowałemm jeszcze raz, otworzyłem Operę, wkleiłem kod z podanej strony i zastosowałem zmiany. Ruter wszedł w stan reload, ale ponieważ długo się nic nie działo jeszcze raz dałem reload w przeglądarce. No i chyba wszedł w permanentny stan Bridge. Wczoraj mogłem podłączyć tylko jedno urządzenie, więcej nie obsługiwał czyli jakby tylko we i wy. I tak jak pisałem zniknęła większość opcji. Nie mogę wyłączyć DHCP, nie ma DMZ itp także ta opcja jest nieaktualna. Nie ma żadnych opcji przekierowania portów itp.
Poniżej obrazki jak to wyglada. Czy to jest jakiś stan serwisowy ?





To co piszesz jako dodatkowa opcja to chyba ta z pojedynczym NATem jak pisał Marek na pierwszej stronie ? W sumie to dziwne że ruter po LAN a nie WAN będzie "rozgłaszał" net

BTW może zadzownić do UPC i powiedzieć że coś się popsuło, żeby wgrali poprzedni firmware i przy okazji uaktywnili opcję Bridge ? Jest to możliwe ?

No i ponawiam pytanie co do WDR3600. Dobry wybór ? Dzisiaj linksys się zwiesił i musiałem go wyłączyć z prądu i wszystko ponownie ruszyło

Dziekuję za porady
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 20-01-2013, 10:28   

Arek101 napisał/a:
No i chyba wszedł w permanentny stan Bridge. Wczoraj mogłem podłączyć tylko jedno urządzenie, więcej nie obsługiwał czyli jakby tylko we i wy. I tak jak pisałem zniknęła większość opcji. Nie mogę wyłączyć DHCP, nie ma DMZ itp także ta opcja jest nieaktualna. Nie ma żadnych opcji przekierowania portów itp.
Poniżej obrazki jak to wyglada. Czy to jest jakiś stan serwisowy ?

Skoro mozesz podłączyć tylko jedno urzadzenie, to własnie jest to tryb modemu (bridge), czyli to o co Ci chodziło - teraz podłacz do niego ruter.
Arek101 napisał/a:
To co piszesz jako dodatkowa opcja to chyba ta z pojedynczym NATem jak pisał Marek na pierwszej stronie ? W sumie to dziwne że ruter po LAN a nie WAN będzie "rozgłaszał" net

Moze wydawac się to dziwne, ale działa! Twoje urzadzenia beda za jednym serwerem dhcp czyli własnie jednym natem, dlatego jest to lepsza opcja, od podwójnego natu, ale gorsza do trybu modemu (bridge) w cisco.
Arek101 napisał/a:
BTW może zadzownić do UPC i powiedzieć że coś się popsuło, żeby wgrali poprzedni firmware i przy okazji uaktywnili opcję Bridge ? Jest to możliwe ?

Spróbuj zadzwonić, ale wątpię, ze sie uda. Z tyłu cisco jest przycisk reset, przytrzymaj go co najmniej 10 sek. to nastapi jego reset do ustawień fabrycznych.

[ Dodano: 20-01-2013, 10:30 ]
Arek101 napisał/a:
No i ponawiam pytanie co do WDR3600. Dobry wybór ?

Dobry. Ja sam mam wdr4300 (z dd-wrt) i jestem bardzo zadowolony, a to bardzo podobny model.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2013, 12:12   

marder napisał/a:

Skoro mozesz podłączyć tylko jedno urzadzenie, to własnie jest to tryb modemu (bridge), czyli to o co Ci chodziło - teraz podłacz do niego ruter.


Tak właśnie zrobiłem, ruter hula o wiele lepiej niż Cisco, i jest umiejscowiony w centralnym miejscu mieskzania, tyle, że 10cm od pod logi. Ale teraz Netgear na N pokazuje zieloną diodę, że sygnał jest ok. (wcześniej na Cisco była czerwona, że kiepskie wifi)
Na lapkach bezprzewodowo w krańcach mieszkania po obu stronach download jest ok. 15Mb (pakiet UPC 30) , zobaczymy jak będzie po wymianie Linksysa. Rano mu zmieniłem kanał z 6 na 1 i było bardzo kiepsko więc zmieniłem na 13 i jest o niebo lepiej


marder napisał/a:
Moze wydawac się to dziwne, ale działa! Twoje urzadzenia beda za jednym serwerem dhcp czyli własnie jednym natem, dlatego jest to lepsza opcja, od podwójnego natu, ale gorsza do trybu modemu (bridge) w cisco.


No nic, na razie zostawiam jak jest chyba że wykryją zdalnie że coś jest nie halo z ich punktu widzenia i przywrócą poprzednie ustawienia.

marder napisał/a:
Spróbuj zadzwonić, ale wątpię, ze sie uda. Z tyłu cisco jest przycisk reset, przytrzymaj go co najmniej 10 sek. to nastapi jego reset do ustawień fabrycznych.


Robiłem wczoraj reset jak się przestraszyłem, że coś namieszałem. Trzymałem guzik z minutę i…. nic, stare menu się nie pojawiło, jest tylko to okrojone nowe. To dziwne co się stało, może jakimś cudem nie wkleiło całego kodu strony administration ? Ale to dziwne. Poprzednią razą wklejałem dokładnie to samo i pojawiała się tylko ta opcja bridże na chwilę, teraz jest zupełnie inaczej, ale w sumie ok., do Cisco nie muszę zaglądać. Ważne że dało się wyłączyć wifi. Tak na marginesie to wielki minus dla Operatora po pierwsze, że dają masowo badziewne Thomsony i nieco lepsze Cisco ale też z fatalnym wifi. O ile ludzie lepiej by postrzegali jakość usług, mniej by było reklamacji itp. gdyby dawali choć nieco lepszy sprzęt. Tak samo dla mnie niezrozumiałe jest czemu ukryli część kodu aby wyłączyć opcję Bridge ?
Przecież ona nie daje chyba możliwości namieszania w sieci UPC ? [/quote]

marder napisał/a:
Dobry. Ja sam mam wdr4300 (z dd-wrt) i jestem bardzo zadowolony, a to bardzo podobny model.


Super , jutro może mi się uda kupić. Wgrywać od razu Open wrt ? Nie wiem jaka jest różnica w dd-wrt, sorki, zawsze korzystałem z firmowego sortu. Muszę poszperać gdzie pobrac ten soft itp Nie wiem zatem co lepiej Open czy DD ?

Pozdrawiam
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 20-01-2013, 12:48   

Arek101 napisał/a:
Ważne że dało się wyłączyć wifi. Tak na marginesie to wielki minus dla Operatora po pierwsze, że dają masowo badziewne Thomsony i nieco lepsze Cisco ale też z fatalnym wifi.

Wifi może zostać zdalnie wyłączone przez UPC, wystarczy zadzwonić do UPC i tego zażądać. Nie trzeba do tego zmieniać trybu pracy - tak na marginesie, jest to kolejna rzecz zablokowana przez UPC, każdy użytkownik powinien móc dowolnie włączać lub wyłączać wifi, tak jak to jest w każdym ruterze.
Arek101 napisał/a:
Tak na marginesie to wielki minus dla Operatora po pierwsze, że dają masowo badziewne Thomsony i nieco lepsze Cisco ale też z fatalnym wifi. O ile ludzie lepiej by postrzegali jakość usług, mniej by było reklamacji itp. gdyby dawali choć nieco lepszy sprzęt. Tak samo dla mnie niezrozumiałe jest czemu ukryli część kodu aby wyłączyć opcję Bridge ?

Faktycznie niezrozumiałe. Ktoś, kto ma własny, lepszy ruter mógłby na legalu korzystać z trybu mostu, a Ci co nie mają, dostawaliby modem i ruter w jednym. Same plusy dla obu stron.
Arek101 napisał/a:
Przecież ona nie daje chyba możliwości namieszania w sieci UPC ?

W jaki sposób mozesz namieszać w UPC? Przecież korzystasz z urządzenia zgodnie z jego przeznaczeniem. A to UPC zablokowało funkcję którą ten sprzęt fabrycznie posiadał.
Arek101 napisał/a:
Super , jutro może mi się uda kupić. Wgrywać od razu Open wrt ? Nie wiem jaka jest różnica w dd-wrt, sorki, zawsze korzystałem z firmowego sortu. Muszę poszperać gdzie pobrac ten soft itp Nie wiem zatem co lepiej Open czy DD ?

Ja korzystam akurat z dd-wrt, ale jestem pewien że oba firmware'y będą o niebo lepiej działały od firmowego. Z tym, że musisz wiedzieć, ze utracisz gwarancje wgrywając takie oprogramowanie. Ale coś za coś, w zamian otrzymujesz stabilniej działające urządzenie. Ja zmieniłem oprogramowanie w swoim wdr4300 zaraz po zakupie, bo z fabrycznymi firmware'ami mam negatywne doświadczenia.

[ Dodano: 20-01-2013, 12:58 ]
Arek101 napisał/a:
Robiłem wczoraj reset jak się przestraszyłem, że coś namieszałem. Trzymałem guzik z minutę i…. nic, stare menu się nie pojawiło, jest tylko to okrojone nowe. To dziwne co się stało, może jakimś cudem nie wkleiło całego kodu strony administration ? Ale to dziwne. Poprzednią razą wklejałem dokładnie to samo i pojawiała się tylko ta opcja bridże na chwilę, teraz jest zupełnie inaczej, ale w sumie ok., do Cisco nie muszę zaglądać.

Trochę nie rozumiem. Chyba możesz wrócić z powrotem do trybu rutera, więc nie widzę problemu.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-01-2013, 08:47   

Hej
wifi mogłem wyłączyć zarówno na "starym" panelu jak też i na "nowym" po zmianach kodu.
Z tego co widzę, nie mam możliwości przywrócenia poprzedniego firmware, ale na razie działa więc nie wnikam, czyli nie mam możliwości ustawienia trybu rutera. Nie wiem może coś się namieszało przy podmianie kodu przy ponownym reloadzie. Zobacz zresztą na obrazki, które wkleiłem, menu jest bardzo okrojone

Co do rutera to ten jest ok ?

http://www.komputronik.pl...TL_WDR3600.html
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 21-01-2013, 10:52   

@Arek101, Tak, jest bardzo dobry. Następca TP-Link TL-WR1043ND.
 
 
Arek101 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2012
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-01-2013, 11:35   

ra napisał/a:
@Arek101, Tak, jest bardzo dobry. Następca TP-Link TL-WR1043ND.


Ra dzięki, własnie go kupiłem. Tylko teraz muszę się zastanowić czy wgrać alternatywne oprogramowanie i stracić gwarancję, czy zostać przy firmowym na razie. Chyba tak zrobię.
Ew możesz podpowiedzieć skąd ściągnąć dobry pewien soft do 3600 ?


Mam jeszcze jedno pytanko bo ruter stoi teraz na podłodze w centrum mieszkania bo jest dosyć krótki kabel ze ściany z wtyczką LAN. Czy są jakieś sposoby przedłużenia kabla eth ? Jakieś przelotki itp ? Bo lutowanie chyba odpada ?

Pozdrawiam
 
 
PawSie 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 172
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 21-01-2013, 21:50   

Przy zmianie na alternatywne zawsze w razie problemów i konieczności oddania na serwis możesz powrócić na oryginalne firmware.
http://ecco.selfip.net/ga...ustment/ar71xx/

Są adaptery do przedłużania: http://www.comp-art.pl/op...p=1&id=FFEF2E90
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5426
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 21-01-2013, 21:53   

Arek101 napisał/a:
możesz podpowiedzieć skąd ściągnąć dobry pewien soft do 3600

Tutaj też masz cos ciekawego i też po POLSKU soft jest (musisz tylko go w GUI ustawić)
ftp://ftp.dd-wrt.com/othe...k_tl-wdr3600v1/
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: