Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odblokowanie portu 7171 - proszę o pomoc.
Autor Wiadomość
karu 
Klikacz

Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 6
Wysłany: 06-08-2012, 21:53   Odblokowanie portu 7171 - proszę o pomoc.

Witam serdecznie, nie dawno zobaczyłem, że w mojej umowie posiadam jeden publiczny adres IP, tutaj pojawia się pytanie. Czy mogę postawić serwer w grze tibia na tym adresie? i Jak powinno przebiec odblokowanie portu 7171 w moim routerze. Dziękuje ;)

Router Thomson TWG 870UG
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-08-2012, 22:49   

Zapomnij, Thomson "daje" tylko adres IP prywatny, nie postawisz na tym nic!.
Publiczne ip masz jak masz modem kablowy i router(a tomek to modemorouter)
_________________
 
 
karu 
Klikacz

Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 6
Wysłany: 06-08-2012, 22:51   

No to nieciekawie. Znalazłem w internecie też coś takiego:
http://portforward.com/en...G855/Otserv.htm

Może jednak na Thomsonie coś da się wyskrobać? ;>
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-08-2012, 23:53   

Publiczne IP nie jest potrzebne do postawienia sobie serwera z grą, wystarczy przekierować porty na prywatny adres - zresztą już widzę, że nawet instrukcja się znalazła więc chyba nie muszę dalej tłumaczyć.
  marekd@jabberpl.org
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-08-2012, 00:03   

Marek napisał/a:
Publiczne IP nie jest potrzebne do postawienia sobie serwera z grą

Do postawienia serwera z grą nie...ale czy inni (z sieci) z takim serwerem sie połączą?
Ja często gram w CoD 4 MP i choć mam namiary na "lewe" serwery z tą grą to na prywatne ip nie mogę się wbić, a do tych co mają publiczne nie mam żadnych problemów
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 07-08-2012, 00:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-08-2012, 00:05   

Połączą się - po to właśnie przekierowuje się porty.
  marekd@jabberpl.org
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-08-2012, 00:13   

Marek napisał/a:
Połączą się - po to właśnie przekierowuje się porty.

Włączenie funkcji uPnP w tomku też powinno załatwić sprawę bo nie trzeba manualnie przekierowywać portów, co będzie potrzebowało to samo się zgłosi do routera
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-08-2012, 00:37   

KOCUREK1970 napisał/a:
Włączenie funkcji uPnP
Ta funkcja prawie nigdy nie działa jak należy (i to niezależnie od rutera), jeśli miałeś problem aby się gdzieś połączyć to pierwszej z możliwych przyczyn szukaj waśnie w tym miejscu.
  marekd@jabberpl.org
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5341
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-08-2012, 00:45   

Marek napisał/a:
Ta funkcja prawie nigdy nie działa jak należy

W moim Netgearze WNDR 3700 v2 zawsze to działa
Marek napisał/a:
jeśli miałeś problem aby się gdzieś połączyć to pierwszej z możliwych przyczyn szukaj waśnie w tym miejscu.

Też o tym pomyślałem, ale niestety ręczne wbicie portów do przekierowania też nic kompletnie nie dało
Mam swój dysk sieciowy ustawiony na serwer ftp i jak miałem tomka to nie dało się z zewnątrz na ten serwer wbić(czyli z netu, po lanie ok), po zmianie na modem kablowy i własny router-NO PROBLEMO z każdej możliwej lokalizacji i miejsca z netu wszystko śmiga i działa-na tomku robiłem cuda na kiju i ni dudu jak nie było dostępu z neta do ftp to nie było, ale po zmianie na modem kablowy- :mrgreen:
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1567
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 07-08-2012, 14:43   

Marek napisał/a:
Ta funkcja prawie nigdy nie działa jak należy (i to niezależnie od rutera)

Funkcja ta działa prawidłowo, w wielu modelach routerów z niej korzystam a także jak kiedyś już pisałem tu na forum w modem-routerze Thomson z równie pozytywnym skutkiem. Warunek jest jeden: aplikacja która potrzebuje przekierowanego portu musi wspierać usługę UPNP, jeśli takiej opcji nie wspiera to logiczne, że to nie zadziała.
_________________
 
 
karu 
Klikacz

Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 6
Wysłany: 07-08-2012, 20:14   

Marek napisał/a:
Publiczne IP nie jest potrzebne do postawienia sobie serwera z grą, wystarczy przekierować porty na prywatny adres - zresztą już widzę, że nawet instrukcja się znalazła więc chyba nie muszę dalej tłumaczyć.



Wszystko by grało, gdyby miał taką samą tabelkę jak jest pokazana w instrukcji. Mi pokazuje się takie coś.
ZDJĘCIE

I po wielu próbach wpisywaniu w różne tabelki, nic nie dawało poprzez sprawdzenie programem, czy port 7171 jest odblokowany.
 
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1567
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 07-08-2012, 20:22   

Musisz wskazać końcówkę IP twojego komputera podłączonego za modem-routerem. Na screenie jest wskazany adres ip 192.168.0.0 dlatego nie działa.
_________________
 
 
karu 
Klikacz

Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 6
Wysłany: 07-08-2012, 20:33   

Przepraszam bardzo, że tak spamuje tutaj, ale dla jasności chciałbym zadać pytanie. UPC daje mi publiczny adres IP, kolega z drugiego postu pisze, że dzięki mojemu routerowi nie posiadam owego adresu. To nie ma nic wspólnego z tym, że mogę mieć wewnętrzny adres ip i po prostu nie jest to możliwe, żebym postawił serwer?. Bo jeśli jest szansa na postawienie, to będę próbował do upadłego. Dziękuje i pozdrawiam ; )
 
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1567
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 07-08-2012, 20:42   

Masz publiczny adres IP, tyle że nie masz możliwości uzyskać go na urządzeniu końcowym (na komputerze).
Adres publiczny jest przypisany do routera wbudowanego w Twoim modemie. Na szczęście router ten jest konfigurowalny i możesz sobie ustawić przekierowanie dowolnego portu na komputer.
Możesz ustawić opcję DMZ i wówczas wszystkie porty będą przekierowane na komputer, oczywiście musisz w modemie wskazać adres IP komputera. Komputer podłączony do modemu dostaje adres IP niepubliczny z klasy 192.168.0.xxx
Po ustawieniu opcji DMZ końcowy efekt jest taki sam jak byś miał na komputerze publiczny adres IP. Jednak bezpieczniej jest przekierować potrzebne porty a nie wszystkie.
_________________
 
 
karu 
Klikacz

Dołączył: 06 Sie 2012
Posty: 6
Wysłany: 07-08-2012, 20:50   

Czy to powinno wyglądać tak? Jeśli nie to bardzo bym prosił o naprowadzenie mnie na dobry kierunek.

ZDJĘCIE
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: