Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
spory problem! nie ma prawidlowej konfiguracji protolkoło ip
Autor Wiadomość
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 21-07-2012, 22:43   spory problem! nie ma prawidlowej konfiguracji protolkoło ip

co robic?? mam wielki problem mianowicie mam liveboxa jest do niego podlaczany tv i internet. internet bezprzewodowy dziala bardzo dobrze natomiast polaczenie lokalne nie i po zdiagnozowaniu wyskakuje komunikat polaczenie sieciowa "nie ma poprawnej konfiguracji protokolu ip" siec ta jest niezindetyfikowana i wyswietla brak połaczenie. mialem wczesniej komputer z win xp i tam chodzilo normalnie natomiast ten z win7 nie wykrywa.. kolega przyniusl swojego laptopa tez z win 7 i wykrylo mu odrazu połaczenie. do liveboxa mam jeszcze polaczenie bezprzewodowe z netbookiem z tamtego czasu jak mialem jeszcze internet ze stacjonarnego komputera xp i odbiera. moze problem tkwi zeby połaczyc komputery grupa domowa ? lub na tym netbooku udostepnij połaczenie lokalne laptopowi ? reinstalowalem sterowniki do karty sieciowej dzwonilem do ludzi z tp aktualnie to chyba teraz jest orange. prosze o wyrozumialosc poniewaz nie znam sie wgl na tych sprawach nie mam pojecia prosze o pomoc. dostosuje sie do wszystkich waszych polecen. i z gory dziekuje.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 13:08   

Format c i instalacja systemu na czysto, sterowniki i cała reszta, bo z tego co piszesz wynika, że cokolwiek podłączysz do liveboxa to to działa prawidłowo, a nie działa tylko Twój komp, więc wychodzi ,że to tylko z nim jest coś nie halo, a poza tym to najszybszy sposób by to rozwiązać.
Na forum będziesz czekał na odpowiedz, jeśli ją w ogóle dostaniesz, a za pół godzinki będziesz miał system na czysto i wszystko śmigające, a jeśli nadal nie będzie to działać to przynajmniej będziesz wiedział, że z softem jest wszystko ok a wina leży po stronie sprzętu.
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 19:35   

wiesz co? mialem postawiony caly system i robil to fachowiec przed tym dodawal jeszcze ram i robil formata i dalej nic. a jak sprawdzam to w szczegolach i komenda ipconfig /all to nie uzyskuje bramy domyslnej.. masz jakis pomysl ??

[ Dodano: 22-07-2012, 20:37 ]
KOCUREK1970, wez odpisz co o tym myslisz ok ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 19:50   

mackoslaw napisał/a:
masz jakis pomysl

Może coś z kartą sieciową?, albo zresetuj liveboxa przyciskiem z tyłu obudowy i poustawiaj wszystko na nowo.
mackoslaw napisał/a:
nie ma poprawnej konfiguracji protokolu ip

A w ustawieniach sieciówki masz wszystko poustawiane na auto?, może coś masz wpisane na sztywno.
A pisząc o formacie miałem na myśli to, że czasami nawet nie ma się pojęcia co mogło nakitrasić się w systemie, coś sie pochrzaniło w ustawieniach systemowych i jak postawisz znowu system na nowo to powrócą standardowe(zalecane) ustawienia.
Możesz jeszcze spróbować tego:
http://www.speedguide.net/downloads.php/
po odpaleniu wybierasz zakładke file i tam masz reset TCP/IP potem dajesz zastosuj, ok i resetujesz kompa, jeśli i to nie pomoże to...formacik na nowo, bo coś musisz wykluczyć, a w tej chwili to winne jest wszystko w Twoim kompie bo i system i sam sprzęt, a tak można by jedną sprawe wykluczyć.
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 20:00   

jak wejsc w te ustawienia sieciowki ? resetowalem tego liveboxa z 5 razy i gdzie ta zakladka file ???
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 20:11   

mackoslaw napisał/a:
gdzie ta zakladka file

W tym programie co masz go z netu sciągnąć
mackoslaw napisał/a:
jak wejsc w te ustawienia sieciowki

to jest do windy 7:
Ikona koło zegara połączenia sieciowego , prawym klikiem wybierasz otwórz centrum i udostępnianie, potem szukasz napisu połącz lub rozłącz i tam niżej będzie połączenie lokalne-klikasz na to i otwiera się ustawienia karty sieciowej, na następnej zakładce w lewym dolnym rogu masz właściwiści, odnajdujesz pole z napisem protokół internetowy 4-klikasz to i tam powinno być ustawione wszystko na auto, jeśli jest inaczej to przestaw na auto i reset kompa
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 20:16   

jest autro i wziałem to tym programem

[ Dodano: 22-07-2012, 21:17 ]
ale ja jestem lama i nie wiem jak formatowac dysk nawet. utrace wszystkie gry itp po formacie prawda ??
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 20:29   

mackoslaw napisał/a:
utrace wszystkie gry itp po formacie prawda

Niekoniecznie, jeśli instalowałeś ja na innej partycji niż c to większości nic nie będzie, tylko przenieś sobie z dysku c dokumenty(bo tam się zapisują gry) i favorites( skróty internetowe), ale niestety stracisz wszystko co jest na c....przyroda!
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 20:33   

ale czekaj czyli to ten koles cos zjebał jak formatowal ?? a jeszcze jutro napisze do Cb bo dam koledze lapka i on podlaczy do swojej neostrady i sprawdzi czy chodzi wtedy bedzie wiadomo ze wina po stronie modemu livebox ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 20:35   

mackoslaw napisał/a:
ale czekaj czyli to ten koles cos zjebał jak formatowal

On nie ma z tym nic wspólnego, jeśli to działało, a przestało po jakimś czasie, to znaczy, że się gdzieś pokitrasiło wszystko
mackoslaw napisał/a:
on podlaczy do swojej neostrady i sprawdzi czy chodzi wtedy bedzie wiadomo ze wina po stronie modemu livebox ?

Ale to TYLKO Twój komp teraz nie działa z liveboxem, a wszystko, wszyscy inni jak się podłączą do niego to działa, ja raczej wykluczam wine routera
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 20:45   

ale on mi formatowal i odrazu jak podlaczalem to takie cos bylo wiec to chyba jego wina format byl dokladnie 2 tydz temu a ja sie z tym mecze 1.5tydz..

[ Dodano: 22-07-2012, 21:46 ]
a i jak czyszcze rejest programem wise register cleaner 7 to mam 2 problemy ktorych nie da sie usunac wgl. to moze byc powiazane z tym ?? problem 1 jest w activex/com i typy plikow
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4702
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-07-2012, 20:48   

mackoslaw napisał/a:
ale on mi formatowal i odrazu jak podlaczalem to takie cos bylo wiec to chyba jego wina format byl dokladnie 2 tydz temu a ja sie z tym mecze 1.5tydz..

Czyli wynika z tego ,że przez pół tygodnia Ci to działało?, albo powiedz temu gościowi, że ma przyjść do Ciebie do domu i to poprawić.....a jeśli wzioł za to kase to tym bardziej
Co do drugiego pytania to NIE bo to wskazuje na błąd w przeglądarce internetowej bo się zainstalowały jakieś pierdoły(śmieci) wciskana na siłę do instalowanych programów
_________________
 
 
mackoslaw 
Klikacz

Dołączył: 21 Lip 2012
Posty: 7
Wysłany: 22-07-2012, 20:54   

ale on robil calego kompa sterowniki do wszystkiego stawial nowego win7 wiec niby co sie moglo zepsuc z mojej winy ??

[ Dodano: 22-07-2012, 21:58 ]
dostalem tego laptopa od siostry ma juz z 4 lata bo juz jej niepotrzebny i tu byla vista ale nie byla orginalna cos takiego i on mial wszystko z tym zrobic ja nie sprawdzalem wczesniej jak łaczylem sie przez kabel ale ona mowila ze wtedy wszystko chodzilo wiec.. a jak podlacze od kolegi kablem i bedzie chodzilo wiec to bedzie wina albo kabla no albo liveboxa wiecej opcji wedlug mnie nie ma
 
 
PrezesOi 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Lip 2010
Posty: 474
Wysłany: 21-10-2012, 11:56   

//EDYTA: O bogowie archeologii, ale odkopałem staroć :D


Jakiego używasz antywirusa i/lub firewalla programowego?
Sprawdz jego reguły, lub po prostu wywal go na próbę
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: