Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór optymalnego kanału WIFI
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 26-03-2012, 21:57   Wybór optymalnego kanału WIFI

Witajcie,
Proszę o pomoc przy wyborze optymalnego kanału WIFI, mam strasznie zapchany eter.
Obecnie działam na 5 kanale.

Oto screen z samego oprogramowania TOMATO routera:


A tutaj screeny z programu INSSIDER 2.1 zainstalowanego na moim laptopie:



Według mnie kanał 5 wydaje się być najlepszym wyborem a według Was?

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2012, 22:02   

Zasada doboru kanału jest prosta: http://forum.mediaswiat.p...ighlight=#86690
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 26-03-2012, 22:10   

Ja bym wrzucił 11, bo na 5 trochę się "gryziesz" ze stosunkowo mocnym "techmex", który jest nawet mocniejszy od ciebie. W okolicach 11 też są sieci wifi, ale sygnały są słabiutkie.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-03-2012, 23:30   

Jak już to na 13 bo na 11 gryzł by się zarówno z siciami z 9 jak i z 13 a jak wybierze 13 to tylko z tymi z 13

Dodatkowo jeśli sieci działają na tym samym kanale to przeszkadzają sobie w mniejszym stopniu niż gdy są przesunięte o 5MHz albo 10MHz (gdy jest równo jest szansa, że klienci obu sieci są zobaczą i podzielą pasmem - każdy dostanie po 50%, a gdy są przesunięte to się nie widzą jeden robi szum dla drugiego i przepustowość spada znacznie bardziej).
  marekd@jabberpl.org
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 27-03-2012, 00:03   

No ale na 5 nie ma żadnych APsów.
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-03-2012, 07:08   

Ale na 2,3,6,7 są dość silne sieci które będą zakłócać działanie twojej sieci na kanale 5.
Przełącz sobie w tym programie na zakładkę z graficznym wykresem to zobaczysz o co chodzi.

Nie wiem kto to wymyślił aby robić 5MHz kanały gdy potrzeba 20MHz, gdyby było by do wyboru tylko 1,5,9,13 (nazwało by się to odpowiednio 1234) to by ludzie nie marnowali miejsca wybierając coś pomiędzy i nie zakłócali się wzajemnie, no ale niestety tak już zrobili i się teraz niektórym wydaje, że skoro kanały są tak gęsto to im 5MHz starczy.
  marekd@jabberpl.org
 
ggg000 
light master


Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 52
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-08-2015, 18:30   

a w moim przypadku który kanał najlepiej wybrać?



może 13?

przy okazji jakie wybrać Channel Width ? 20mhz - standard czy 40mhz - wide ?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 21-08-2015, 01:31   

ggg000 napisał/a:
a w moim przypadku który kanał najlepiej wybrać?

2, 4, 8, 12 - to tylko w teorii ;)
ggg000 napisał/a:
przy okazji jakie wybrać Channel Width ? 20mhz - standard czy 40mhz - wide ?

Warto spróbować 40 MHz - tylko nie zawsze to tez zdaje egzamin z powodu kart sieciowych...
_________________
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 21-08-2015, 14:17   

40 MHz ma sens tylko w domku na prerii, czyli w miejscu, gdzie eter jest czysty, bo nie ma innych sieci WiFi. W bloku, czy też innym miejscu, w którym jest pełno sieci, włączanie 40 MHz, to jak wsiadanie do tramwaju w godzinach szczytu z wypchanym plecakiem na plecach.
_________________
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 21-08-2015, 20:14   

pugilares napisał/a:
40 MHz ma sens tylko w domku na prerii, czyli w miejscu, gdzie eter jest czysty, bo nie ma innych sieci WiFi. W bloku, czy też innym miejscu, w którym jest pełno sieci, włączanie 40 MHz, to jak wsiadanie do tramwaju w godzinach szczytu z wypchanym plecakiem na plecach.

Wyobraziłem sobie ten plecak przygniatający mnie do ledwie domykających się drzwi tramwaju :lol:
Przepraszam za ten spam, musiałem ;)
Ja na szczęście mieszkam w domku i ustawienie swojego routera mam bardzo kiepskie, bo w narożnym pokoju na półce pod biurkiem, ale eter czyściutki, sporadycznie jeden intruz mi się pojawia z sygnałem ~ -90 i całkiem fajnie działa wifi. A ono i tak jest dodatkiem, bo w najważniejsze miejsca podciągnąłem sobie skrętkę. W takim eterze jaki na zdjęciu widać to marne szanse na osiągnięcie super efektów, ja bym zainwestował w przejście na 5GHz. Wiem, że to wiąże się z kosztami, ale sieci 2,4GHz raczej nie zacznie ubywać w najbliższym czasie, więc nie ma co liczyć, że w eterze będzie lepiej. Raczej gorzej :)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 21-08-2015, 21:26   

sirkubas napisał/a:
przejście na 5GHz

Tylko, że 5 GHz działa gorzej niż 2,4 GHz - większa wrażliwość na przeszkody terenowe itd.
Trzeba by najpierw zakupić kartę na 5 GHz - przeskanować eter, a dopiero potem zależnie od wyników inwestować kasę dalej... :shock:
_________________
 
 
pugilares 
classic master

Dołączył: 29 Sty 2014
Posty: 282
Wysłany: 23-08-2015, 12:44   

KOCUREK1970 napisał/a:
sirkubas napisał/a:
przejście na 5GHz

Tylko, że 5 GHz działa gorzej niż 2,4 GHz - większa wrażliwość na przeszkody terenowe itd.


Jeżeli komuś 2,4 GHz działa dobrze, to nie kombinuje i nie szuka możliwości uruchomienia u siebie 5 GHz.
Jeżeli ktoś kombinuje, jak uruchomić sobie łączność 5 GHz to znaczy, że prawdopodobnie mieszka w bloku, eter w paśmie 2,4 GHz ma "zapaskudzony" i łączność na 2,4 GHz działa mu kiepsko.
Oczywiście należy mieć świadomość, że fale radiowe w paśmie 5GHz są silniej tłumione przy przechodzeniu przez przeszkody w rodzaju ścian itp. Jest to zarazem wada i zaleta. Dlaczego wada, tego nie trzeba wyjaśniać. Zaleta dlatego, że o ile sygnały 2,4 GHz od sąsiadów dobrze przenikają nie tylko przez ściany między pomieszczeniami w mieszkaniu sąsiadów, to także dobrze przenikają przez ściany między mieszkaniami. A sygnały 5 GHz od sąsiada - jeżeli też wpadnie na ten sam pomysł i włączy sobie 5GHz - ponieważ ogólnie gorzej przechodzą przez ściany - będą również słabiej uchwytne u nas i mniej będą zakłócały naszą sieć 5GHz.
_________________
 
 
działek 
easy master

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-05-2017, 11:47   

A moje pytanie może naiwne...czy można samemu zmodyfikować kanał czy należy pisać prośbę do UPC?
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-05-2017, 12:06   

ustawienia routera wszystko masz co do zmiany
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 15-05-2017, 12:15   

działek napisał/a:
...czy można samemu zmodyfikować kanał

Tak, ale musisz już sam odnaleźć Twoje urządzenie.
:arrow: https://pytania.upc.pl/?q=Zmiana%20kana%C5%82u%20Wi-Fi

Compal:
5 GHz:    :arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007380
2,4 GHz: :arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007356
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: