Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Live for speed - problem z pakietami UDP
Autor Wiadomość
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-02-2012, 17:23   Live for speed - problem z pakietami UDP

UPC Fiber Power 100Mb/s
Modem Thomsona z wifi. Komputer połączony z pomocą kabla.



Witam,
od czasu do czasu pogrywam w prosty, realistyczny symulator jazdy samochodem o nazwie Live For Speed (nie mylić z NFS). Gra jest niemalże bezproblemowa, stworzona w kategoriach prostoty, niezawodności i małego zapotrzebowania na sprzęt.

Niedawno sprawiłem sobie nową płytę główną, procka i grafikę. Od tego czasu pojawił się problem z tą grą, ponieważ nie mogę się połączyć na serwer główny - na tym serwerze zamieszczona jest lista pod-serwerów, do których zresztą też nie mogę się połączyć. Po kilkunastu próbach w końcu udaje się nawiązać połączenie, ale jest to męczące.
Oto film ukazujący istotę problemu: http://www.youtube.com/watch?v=z0ZbAcwmMrE

Napisałem do developerów tejże gry o pomoc. Dostałem odpowiedź, że coś jest nie tak z moim łączem:

Cytat:
Hello,

When LFS requests a list of hosts, it uses the so called UDP network packet
type. When these packets don't get through (to a host / your network) then
you will receive the error you see.
So my advice would be to check your firewall, perhaps try turning it off for
a short while to test if things do work then.
I could also recommend to check your router, but because you say you've got
a new PC, it can be assumed the router won't be the problem.


Co w tłumaczeniu brzmi mniej-więcej tak:
Cytat:

Witam,

Kiedy LFS żąda listę hostów (pod-serwerów), korzysta z pakietu UDP. Kiedy ten pakiet nie dotrze do hosta lub mnie, wtedy wyświetlają się błędy widoczne na filmie ("Error while waiting for reply"). Moja rada aby wyłączyć firewalla i sprawdzić czy coś dało. Również mogę polecić sprawdzenie routera, ale jak powiedziałeś, masz nowy komputer więc mogę przypuszczać, że router nie stanowi problemu.


Firewall od zawsze wyłączony, antywirusa brak. Co z tym fantem poradzić?

Pozdrawiam.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2012, 19:02   

Wyłącz na chwilę firewalla w Thomsonie i sprawdź, czy połączenie w grze się poprawiło.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-02-2012, 19:54   

W zakładce firewall nic nie jest zaznaczone.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 19-02-2012, 16:42   

Czy po zmianach przeinstalowałeś sobie windowsa i zainstalowałeś grę od nowa? Zmieniło się coś jeszcze oprócz sprzętu?
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 19-02-2012, 17:00   

Mozliwe ze po formacie jakies ustawienia w zabezpeiczeniach windows sie aktywowaly i aplikacja nie ma dostepu do internetu.
Sprobuj tez ping na adres master server przez konsole. Ostatnia opcja jaka widze to mozliwa blokada ip po stronie serwera.
_________________
 
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 19-02-2012, 22:06   

Prócz sprzętu oczywiście robiłem format, ponieważ zakupiłem nowy dysk.
Po każdym formacie wyłączam wszystkie zabezpieczenia windowsa, bo ich nie potrzebuje.
Grę przeinstalowywałem - bez skutku.

Problem jest o tyle dziwny, iż występuje sporadycznie, ale jednak.

Q napisał/a:
Ostatnia opcja jaka widze to mozliwa blokada ip po stronie serwera.

Niemożliwe, ponieważ jeśli nie miałbym dostępu do serwera "list of host" to oznaczałoby bana i utratę licencji. Poza tym developer by o tym powiedział jak go niego pisałem (jest ich tylko trzech) :)
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 19-02-2012, 22:22   

hmmm przez chwile myslalem ze cos z routingiem ale widocznie linux cos nie ogarnia trasy :]
_________________
 
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 19-02-2012, 22:34   

Dodam, że z problemem mam chyba tylko ja (nikt na oficjalnym jak i polskim forum nigdy nie słyszał o takim czymś).

Q napisał/a:
Sprobuj tez ping na adres master server przez konsole

tzn co kontretnie? pingować serwer w momencie kiedy nie mogę się połączyć?
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 19-02-2012, 22:35   

no tak by bylo najlepiej, nie wiem czy przegladales tez ten temat tam sporo ludzi ma ten sam problem chyba http://www.lfsforum.net/s...t=29454&page=11
_________________
 
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2012, 23:38   

Skoro firewall jest wyłączony i żaden program antywirusowy nie blokuje połączenia, to proponuję ustalić adres serwera w ustawieniach gry lub programem netstat, a potem sprawdzić za pomocą WinMTR co się dzieje z pakietami po drodze.
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 20-02-2012, 11:01   

master.liveforspeed.net

tracert niby pokazuje ok, ale nei wiem czy mi cos lft sie pokielbasilo ale nie zawsze jest w stanie pokonac cala trase, dodatkowo pokazuje przy niektorych pozycjach ping rzedu -192
_________________
 
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2012, 13:23   

Skoro problem jest przy połączeniu po UDP, to sugeruję sprawdzać za pomocą tego protokołu:
Kod:
lft -u master.liveforspeed.net
Niestety nie ma lft dla Windows, ale starsze wersje WinMTR uruchomione z parametrem -u też to potrafią.

[ Dodano: 20-02-2012, 13:29 ]
Przy okazji zapytam, czy był instalowany Fiber Power Optimizer?
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-02-2012, 10:31   

Parę dni temu zrobiłem kilka restartów modemu różnymi sposobami. Mój adres IP został zmieniony, a problem w grze się już <chyba> nie pojawia. Nie było mnie dwa dni więc nie mam pewności. Póki co jest wszystko ok.

Susane napisał/a:
Przy okazji zapytam, czy był instalowany Fiber Power Optimizer?

Nie był, mam zainstalować?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2012, 11:07   

Jeśli masz UPC Fiber Power 100Mb/s to powinieneś zainstalować Optimizera. Zrób też test WinMTR, o którym pisałam wyżej.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-02-2012, 12:14   

Zainstalowałem optimizera. W sumie nie odczułem zmian. Nie wiem od kiedy ale niedawno zauważyłem że speedtesty pokazują maksymalnie 70Mb/s, gdzie kiedyś download spokojnie dobijał do 95Mb/s. Pisać do UPC z tym fantem?

Odnośnie polecenia lft -u master.liveforspeed.net, jak to wykonać w WinMTR? Gdy wpisuję w tabelkę host i klikam start to wyskakuje błąd. Jednakże rozpocząłem test bez komendy lft -u, oto wyniki:
http://wklej.org/id/693876/

Nie znam się na tym, dodam że w czasie testu w grze normalni wszystko funkcjonowało.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: