Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z UPC Fiber Power 50Mb/s i uTorrent
Autor Wiadomość
bjukanon 
Klikacz

Dołączył: 08 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 08-11-2011, 14:50   Problem z UPC Fiber Power 50Mb/s i uTorrent

Witam serdecznie,
Od razu, na wstępie zaznaczam, że przeszukałem całe forum, jak i Google w poszukiwaniu odpowiedzi/wyjaśnienia mojego problemu. Co prawda natknąłem się na podobne tematy, ale tylko podobne. W żadnym z nich nie chodziło w 100% o to, o co ja chciałbym zapytać. Dlatego też mam nadzieję, że uda mi się tutaj rozwiązać mój problem.
Mianowicie ostatnio zmieniłem dostawcę z Aster na UPC, a dokładniej mówiąc mam w tej chwili łącze UPC Fiber Power 50Mb/s. No i tutaj pojawiły się problemy. Otwieranie się stron internetowych, oraz pobieranie plików bezpośrednio poprzez strony – to wszystko działa bez zarzutu. Pliki pobierają się z największą, możliwą prędkością. Jednak jeśli chodzi o ściąganie poprzez uTorrent to średnia prędkość jaką uzyskuję to 5kb/s. Wiem, że to wszystko zależy w dużej mierze od seedów i peerów, ale mimo wszystko, nie pamiętam kiedy ostatnio miałem tak niską prędkość w uTorrencie.

Jeśli chodzi o dodatkowe informacje to wygląda u mnie to następująco:

- łącze UPC Fiber Power 50Mb/s.

- router Thomson TWG870.

- Kabel routera Thomson TWG870 podciągnięty jest bezpośrednio do kompa stacjonarnego.

- Wchodziłem w ustawienia routera poprzez 192.168.0.1 i ustawiłem/odblokowałem porty, zgodnie z tym co jest pokazane na http://portforward.com/en...70/default.htm. Teraz są odblokowane i takie same jakie ustawione są w uTorrencie.

- Zarówno w konf. Routera jak i uTorrent zaznaczyłem UPnP.

- Bawiłem się również kreatorem ustawień w uTorrent – nic to nie dało.

- uTorrent dodany do „wyjątków” w zaporze.

- Windows 7 64

-uTorrent 3.0

Dlatego też będę bardzo wdzięczny za pomoc. Sam nie wiem ten problem rozwiązać. Mam nadzieję, że Wam uda się mi pomóc.

Z góry dziękuję.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 08-11-2011, 15:04   

Wyłącz firewalla w Thomsonie i sprawdź, czy jest lepiej.
 
 
Q 
classic master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 288
Skąd: CK
Wysłany: 08-11-2011, 15:12   

uTorrent zglasza jakies problemy z polaczeniem ? Ile masz ustawionych max polaczen w uT ? Przy ilu podlaczonych seedach wyciaga taka wartosc ?
_________________
 
 
 
bjukanon 
Klikacz

Dołączył: 08 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 09-11-2011, 08:17   

Co do Firewalla, to będę musiał sprawdzić, czy jest włączony w opcjach routera, czy też nie. Może właśnie po tej stronie leży problem...;)


Jeśli chodzi o max ustawionych połączeń, to tutaj nic nie zmieniałem, liczba jest taka sama jaka była ustawiona automatycznie. Co do ilości podłączonych seedow/peerów to jest różnie, trudno mi teraz sobie przypomnieć, jestem teraz w pracy, a wczoraj nie uruchamiałem kompa. ;) . Jednak łączy się z odpowiednią ilością seedów z tego co pamiętam, ilość jest taka sama jak i w przypadku kiedy korzystałem z Aster, tylko jest ta katastrofalna różnica w prędkości pobieranych plików.
 
 
Daniel 
classic master

Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 155
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 09-11-2011, 11:19   

Cytat:
Zarówno w konf. Routera jak i uTorrent zaznaczyłem UPnP.


To ma być nieznaczone. Odpalasz uTorrent następnie opcje---ustawienia---połączenie. Odznaczasz opcje " Włącz mapowanie portów UPnP ", " Włącz mapowanie portów NAT-PMP " oraz " Losuj port przy starcie programu ". Następnie wyłączasz firewalla w Thomsonie. Gdy nadal nie ma efektu zmieniasz port na inny. Ja mam u siebie ustawiony port 28629 i wszystko śmiga.
 
 
bjukanon 
Klikacz

Dołączył: 08 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 09-11-2011, 11:49   

Z wszystkimi odznaczonymi opcjami też próbowałem. Efekt tego był taki sam - download jakby w ogóle go nie było. No, ale spróbuję jeszcze wyłączyć firewalla w Thomsonie i znowu odznaczyć te opcje. Może faktycznie oto właśnie w tym wszystkim chodzi, a przynajmniej mam taką nadzieję...:)
 
 
19PG45 
easy master

Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 39
Wysłany: 10-11-2011, 12:35   

A takie pytanko: trackery publiczne czy prywatne?
 
 
bjukanon 
Klikacz

Dołączył: 08 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 10-11-2011, 18:11   

Trackery publiczne, z tym że wcześniej mając Aster 10mb/s, pobierając również z publicznych nie miałem takich problemów, download 400/450/480kb/s - takie osiągi bez większego problemu miałem.

Firewalla nie miałem jednak włączonego, więc niestety po jego stronie nie leżała wina...

Nic nie działa, próbowałem wszystkiego, wciąż to samo. Pobieranie niemalże zerowe...:(
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2011, 20:46   

bjukanon napisał/a:
Firewalla nie miałem jednak włączonego, więc niestety po jego stronie nie leżała wina...
W Thomsonie firewall jest domyślnie włączony więc jeżeli go nie wyłączyłeś ręcznie to nadal jest aktywny. Druga sprawa to konfiguracja klienta torrenta, np. włączenie szyfrowania, prawidłowe przekierowanie portu itd.

Do testowania można ściągać plik z tego linku: http://releases.ubuntu.co...d64.iso.torrent jest tyle seedów, że prawie zawsze idzie z pełną szybkością, przynajmniej u mnie.
 
 
Daniel 
classic master

Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 155
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 11-11-2011, 12:35   

@bjukanon

Zmień port na inny, przekieruj, opcje o których pisałem wyżej zostaw odznaczone i próbuj dalej. U mnie też nie chciało działać na początku na porcie domyślnie ustawionym przez uTorrenta, pomogła zmiana na port 28629. Spróbuj jeszcze całkowicie wyłączyć Firewall w Win7.
 
 
bjukanon 
Klikacz

Dołączył: 08 Lis 2011
Posty: 5
Wysłany: 11-11-2011, 21:45   

Susane napisał/a:
bjukanon napisał/a:
Firewalla nie miałem jednak włączonego, więc niestety po jego stronie nie leżała wina...
W Thomsonie firewall jest domyślnie włączony więc jeżeli go nie wyłączyłeś ręcznie to nadal jest aktywny. Druga sprawa to konfiguracja klienta torrenta, np. włączenie szyfrowania, prawidłowe przekierowanie portu itd.

Do testowania można ściągać plik z tego linku: http://releases.ubuntu.co...d64.iso.torrent jest tyle seedów, że prawie zawsze idzie z pełną szybkością, przynajmniej u mnie.



Hmmm... w zakładce Firewall wszystko mam odznaczone, to w takim razie gdzie/jak ma go wyłączyć, co zrobić żebym był na 100% pewien, że jest nieaktywny?

Zmieniłem też port na wyższy i go odblokowałem, niewiele to dało..:(

A co do samych ustawień uTorrenta, to jakie wartości macie wpisane w:

BANDWIDTH

- W globalnym limicie wysyłania: "maksymalna prędkość" ?

- Globalne ustawienia przepustowości - co macie zaznaczone, a co odznaczone?

- Liczba połączeń:
Globalna maks liczba połączeń?
Maksymalna liczba połączonych peerów na torrent?
Liczba slotów wysyłania na torrent?

BITTORRENT:

Co macie odznaczone, a co zaznaczone?


Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc i czekam na kolejne rady :)
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2011, 00:19   

Jeśli jest odznaczona opcja "Firewall Protection" to firewall jest nieaktywny. Ustaw maksymalną maksymalna prędkość wysyłania na powiedzmy 4,5 Mb/s, a reszta ustawień może mieć domyślne wartości. Włącz preferowanie szyfrowania, DHT i PEX (dla publicznych trackerów).

W ramach testów wyłącz Zaporę w Windows i antywirusa, a w Thomsonie ustaw DMZ na IP komputera, na którym korzystasz z torrenta. Zakładka: Gateway -> Advanced -> DMZ Host. Upewnij się, że wybrany przez Ciebie port jest otwarty (jest komunikat przy tej opcji). Pobierz próbnie torrenta z linku podanego wcześniej.
 
 
nice88 
Klikacz

Dołączył: 17 Lis 2011
Posty: 3
Wysłany: 17-11-2011, 19:05   

Witam

u mnie występuje taki sam problem i muszę Cie niestety zmartwić ze z tego co się dowiedziałem to rodzaj routera jaki daje UPC do fiber 50mb ma wgrana fabrycznie blokadę która blokuje ściągnie plików z torrentow, rapidshare, filesonic itp(możn nie blokuje ale działa tak ze ściągasz po 10, 20, 100kb/s i nie więcej) natomiast cala reszta chodzi bardzo szybko jak np ściąganie plików z poczty, stronki itp. Ja na szczęście mam jeszcze czas żeby zrezygnować z nich i tak uczynię ponieważ to jest oszustwo !
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2011, 19:33   

Nice88, nie ma żadnych blokad tego rodzaju. Co prawda w routerach Thomsona domyślnie włączona jest opcja w firewallu, która może powodować problemy z torrentami, ale można ją samodzielnie wyłączyć.
 
 
nice88 
Klikacz

Dołączył: 17 Lis 2011
Posty: 3
Wysłany: 17-11-2011, 19:45   

No nie wiem taka informacje otrzymałem od technika upc (nieoficjalnie oczywisicie) wiec nie bylbym taki pewien
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: