Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ping dla Fiber Power 25
Autor Wiadomość
myst 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 2
Skąd: Szczecin
Wysłany: 16-02-2011, 14:46   Ping dla Fiber Power 25

Witam, z góry przepraszam jeśli wybrałem zły dział, ale chodzi mi głownie o ping w grach. Chciałbym się tylko dowiedzieć czy ping 20-35 jest prawidłowy przy tej usłudze(Fiber Power 25) dla serwerów ATM?

Przykładowy ping:






Pozdrawiam, Gracjan
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2011, 14:50   Re: Ping dla Fiber Power 25

myst napisał/a:
Chciałbym się tylko dowiedzieć czy ping 20-35 jest prawidłowy przy tej usłudze(Fiber Power 25) dla serwerów ATM?
Tak, 20-30ms to dobry ping.
 
 
myst 
Klikacz

Dołączył: 16 Lut 2011
Posty: 2
Skąd: Szczecin
Wysłany: 16-02-2011, 14:52   

Dzięki bardzo,

Pozdrawiam, Gracjan
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 17-02-2011, 02:11   

Prędkość łącza nie ma wpływu na ping.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 17-02-2011, 18:21   

Ma wpływ, bo serializacja pakietu też zajmuje czas... tyle, że w porównaniu do transit time jest marginalny.
 
 
taggan 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 113
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-02-2011, 19:43   

U mnie na FP10 ping do podanego wyżej IP Atmana jest w przedziale 5-13 ms.
Czyli naprawdę nieźle.
 
 
dexters84 
Klikacz

Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Stolyca
Wysłany: 31-03-2011, 13:54   

No to i ja się podepnę pod temat.
Z zadziwiającym latency na łączu 25 MBit/s walczę z UPC od jakiegoś czasu, konkretnie od około miesiąca. Miesiąc temu wymienili mi modem, bo ten co miałem się zawiesił i już nie chciał wstać. Dostałem coś nowego, bo podobno takich jak ten co miałem już nie montują bo stare (dostałem go pół roku wcześniej). Od tego się zaczęło.
Żeby nie przedłużać - ping 9KB po kablu z PC do mojego routera przy pustym łączu 4 ms, przy obciążonym 6 ms. Ping 9KB z mojego PC do default gw routera 50 ms dla pustego łącza i 300 ms dla obciążonego (około 700 połączeń TCP i 60% pasma).
Wszystkie powyższe wartości to średnie liczone z mojego PC w czasie co najmniej 30 minut.

A teraz ostatnia odpowiedź z UPC

Cytat:
Witam,



nawiązując do otrzymanej wiadomości, uprzejmie informuję, że opisany przez Pana problem został ponownie przekazany do Działu Wsparcia Usług Cyfrowych.

Na podstawie opinii, którą otrzymałam udzielam stosownych wyjaśnień.

Modem pracuje poprawnie na właściwych parametrach sygnałowych. Test, który Pan wykonał t nie jest miarodajny. Wykorzystał Pan zapytania ICMP do docelowych hostów. Czasy odpowiedzi zależą od ścieżki, jaką pakiety muszą przejść. Dodatkowo taki ruch nie jest traktowany priorytetowo. Przesył danych ma priorytet. Natomiast odpowiedzi na zapytania ICMP mogą być wydłużone lub nie są traktowane priorytetowo. Przy dużej ilości połączeń czasy mogą być znacznie dłuższe. Ze strony UPC Polska sieć działa poprawnie.


Zostałem wysłany na drzewo. Ich odpowiedź mnie nieźle poirytowała, nasmarowałem kilka miłych słów i czekam na odzew.

Czy wam też się wydaje że opisane opóźnienia są "nieco" za duże ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2011, 14:53   

Wklej logi z tych pingów w znacznikach "code", bo nie do końca wiadomo o co chodzi. Nie zawadzi też zmienić kabli na inne, bo może któryś jest uszkodzony. I wyłącz firewalle przy robieniu testów.
 
 
dexters84 
Klikacz

Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Stolyca
Wysłany: 31-03-2011, 20:28   

Wstawiam arkusz Excel-a z wykresem czasów odpowiedzi

Test:
Jeden ICMP 9KB co sekundę, mierzymy czas odpowiedzi

Maszyna testowa:
Mój PC z W7 x64 Pro
Karta Marvell

Kable:
- szkielet domowy zrobiony na drucie Kat. 6e
- patchcordy Kat. 6 0,5 m
- patchpanel w szafie Kat. 6e

Warunki:
Na PC wyłączone wszystkie usługi i zbędne aplikacje, FW odpuszczony całkowicie.
Po uruchomieniu zapisu PING-a odpalam BFBC2, i gram przez czas testu.
Jedyne odpalone w L3 LAN-u urządzenia to mój PC i router, w L2 jest po drodze TP-Link 16 x 1Gbit
Modem wpięty w jeden z interfejsów routera patchcordem Kat. 6 1m
Modem ma do splitera (ten bajer co rozdziela sygnal na tv i internet) 1m kabla "operatora", ze splitera do gniazdka w ścianie jest jeszcze około 5 m kabla "operatora"

Kolumna router obrazuje czasy odpowiedzi z mojego routera do PC
Kolumna UPC obrazuje czasy odpowiedzi z default gateway (jakie mój router otrzymał z DHCP) do mojego PC-ta

net-stats.zip
Pobierz Plik ściągnięto 7187 raz(y) 38,46 KB

 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2011, 22:41   

Podłącz komputer bezpośrednio do modemu, najlepiej innym kablem - dopiero wtedy wykonaj test, żeby wykluczyć ewentualne problemy po stronie Twojego sprzętu i wrzuć logi na forum w rozsądnym formacie, choćby txt lub tak:
Kod:

PING onet.pl (213.180.146.27) 56(84) bytes of data.
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=1 ttl=55 time=6.72 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=2 ttl=55 time=7.37 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=3 ttl=55 time=8.91 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=4 ttl=55 time=7.39 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=5 ttl=55 time=7.81 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=6 ttl=55 time=8.02 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=7 ttl=55 time=9.87 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=8 ttl=55 time=6.99 ms
64 bytes from s4.m1r2.onet.pl (213.180.146.27): icmp_req=9 ttl=55 time=8.15 ms
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 01-04-2011, 08:10   

dexters84 napisał/a:
Ping 9KB z mojego PC do default gw routera 50 ms dla pustego łącza i 300 ms dla obciążonego (około 700 połączeń TCP i 60% pasma).

Czemu akurat taki rozmiar pinga wybrałeś do testów? U mnie na pustym łączu waha się ok. 40ms (używając 9KB). Ten plik, który załączyłeś później niewiele wnosi, bo pokazuje sytuację z pustym łączem, zgadza się? Nie widać tam żadnych skoków do 300ms. Poza tym 700 sesji TCP na raz to nie jest "zwykła" sytuacja i jakiś wpływ na wydajność może mieć.
dexters84 napisał/a:
Wykorzystał Pan zapytania ICMP do docelowych hostów. Czasy odpowiedzi zależą od ścieżki, jaką pakiety muszą przejść. Dodatkowo taki ruch nie jest traktowany priorytetowo. Przesył danych ma priorytet. Natomiast odpowiedzi na zapytania ICMP mogą być wydłużone lub nie są traktowane priorytetowo.

Co do ścieżki jaką pakiety muszą iść, to oczywiście nie ma zastosowania przy twoich pomiarach, bo ścieżka do routera, czy gatewaya jest jedna. UPC ma natomiast rację co do pomiarów ICMP. Po pierwsze jest zazwyczaj traktowany jako ruch o najgorszym priorytecie, a po drugie same urządzenia po drodze mogą go zwyczajnie ignorować, albo odpowiadać później jeśli mają coś lepszego do roboty (czyli na przykład obsługę twoich 700 sesji). Możesz ten argument wytrącić z rąk UPC jeśli użyjesz jakiegoś innego narzędzia, które wykorzystuje TCP do pomiarów. Np. http-ping (znajdziesz łatwo) do www.upc.pl (najlepiej z opcją -q) da ci możliwość porównania czasów odpowiedzi na łączu obciążonym i nieobciążonym.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 01-04-2011, 10:40   

Nosuid TCP/IP ping, LFT traceroute tool - te narzędzia też wykonują ping po tcp, a nie tylko po ICMP.
 
 
dexters84 
Klikacz

Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Stolyca
Wysłany: 02-04-2011, 18:17   

Chwilowo nie wiem co testować bo na moim łączu 25 Mbit/s dzieją się dziwne rzeczy.
Szczegóły w obrazkach o.0

speedtest2.jpg
Plik ściągnięto 425 raz(y) 57,86 KB

speedtest.jpg
Plik ściągnięto 417 raz(y) 57,72 KB

 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2011, 21:37   

To normalne, że speedtesty przekłamują. Jeśli już chcesz z czegoś takiego korzystać to użyj wersji od UPC: http://speedtest.upc.pl/
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 08-04-2011, 14:04   

Wyłacz zaporę i antywirusa i firewalla. Tj Odinstaluj.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: