Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Thomson TWG850-4U i migająca dioda US
Autor Wiadomość
Sentinel 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 19
Wysłany: 09-09-2010, 17:09   Thomson TWG850-4U i migająca dioda US

Witam.
Stałem się użytkownikiem routerka z UPC Thomson TWG850-4U. (Czy szczęśliwym to się zobaczy za jakiś czas. :) na razie działa)

Nurtuje mnie jedna rzecz: router podczas logowania się do UPC (np po restarcie) miga sobie lampkami. To normalne. Po zalogowaniu diody Power, DS, US, Online palą się już na stałe.
Po ok 15 minutach dioda US zaczyna jednak migać. I tak sobie już miga. Jednostajnie. Jakby negocjował US, ale internet w tym czasie działa, nie mam problemu.
W instrukcji nie znalazłem żadnej wzmianki o sygnalizacji tą diodą. No przecież nie miga bez powodu. Może ktoś wie co ona sygnalizuje?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2010, 17:18   Re: Thomson TWG850-4U i migająca dioda US

Szukaj w instrukcji "Sygnalizacja diod podczas pracy urządzenia".
 
 
Sentinel 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 19
Wysłany: 09-09-2010, 17:37   

Wspominałem, że już czytałem instrukcję.
W punkcie "Sygnalizacja diod podczas pracy urządzenia" odnośnie rzeczonej diody widzę same "krzyżyki" w tabelce. Albo mam coś ze wzrokiem. :shock: A legenda nic nie wspomina o "krzyżykach".

Jedyną wzmiankę o pulsującej US znajduję w tejże instrukcji, w dziale "Rozwiązywanie problemów technicznych" w punkcie "Program Internet Explorer wyświetla błąd połączenia lub pusty ekran." :roll:
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2010, 18:06   

A jak przedstawia się poziom sygnału?
 
 
Sentinel 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 19
Wysłany: 09-09-2010, 18:33   

Czytając przyklejony post o parametrach modemu myślę, że idealne jak na razie (tfu tfu odpukać)
Downstream Channel
Modulation:QAM256
Channel ID: 2 Locked
Downstream Power: 9.4 dBmV
SNR 37.3 dB

Upstream Channel
Modulation QAM16
Channel ID: 3 Locked
Upstream Power 44.9 dBmV

Nic na razie strasznego się nie działo. Ze 2 albo 3 razy "No Ranging Response received - T3 time-out " w ciągu 10 dni, więc pytam raczej z ciekawości o tę diodę. :)
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 09-09-2010, 18:34   

Sentinel napisał/a:
No przecież nie miga bez powodu

miga zeby cie wkurzyc :mrgreen:

nie wiem po sie tym przejmowac jesli dziala normalnie internet

zawsze mozesz sprobowac przywracania ustawien fabrycznych i zobaczyc czy cos sie zmieni
_________________
  precel@wtw.im
 
Sentinel 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 19
Wysłany: 09-09-2010, 18:54   

Precelos napisał/a:
miga zeby cie wkurzyc

A to jest całkiem możliwe. Damn You przebiegłe UPC :mrgreen:
 
 
FIL 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 420
Skąd: Warszawa Ursynów
Wysłany: 12-09-2010, 20:22   

Sentinel napisał/a:
Po ok 15 minutach dioda US zaczyna jednak migać. I tak sobie już miga. Jednostajnie. Jakby negocjował US, ale internet w tym czasie działa, nie mam problemu.

U mnie podobnie ;)

Z parametrami poniżej:

Downstream Channel
Modulation:QAM256
Channel ID: 2 Locked
Downstream Power: 0.9 dBmV
SNR 36.3 dB

Upstream Channel
Modulation QAM16
Channel ID: 6 Locked
Upstream Power 45.7 dBmV

Nie ma się czym przejmować. Widocznie ten modem tak ma. Niby mam w logach jakieś rozłączenia ale jak korzystam to działa a to najważniejsze ;)
 
 
Sentinel 
Klikacz

Dołączył: 04 Wrz 2005
Posty: 19
Wysłany: 13-09-2010, 23:26   

No cóż, na razie tajemnica pozostanie niewyjaśniona.

Gorzej, że mam jeszcze jedną, bardziej tajemniczą zagadkę :roll: :

Do czego służy drugi interfejs bezprzewodowy w modemie Thomson TWG850-4U?

W zakładce Wireless\Access control jeden mam standardowy, nazwany UPCxxxxxx, a drugi nazwany UPC_MultiMedia. Mają różne adresy MAC (chociaż podobne) i oba są widoczne na sofcie Zydas (ten drugi jako bez nazwy) a w sofcie np od Visty nie jest widoczny ten drugi.

I znów nic nie ma o tym w instrukcji :mad:
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 14-09-2010, 14:02   

Temat byl juz porusznay przez jednego ciekawskiego
http://forum.mediaswiat.p...ighlight=#78452
moge powiedziec tylko ze to jest normane a dlaczego tak robia to nie wiem :mrgreen:

nie widac go w viscie bo nie rozgłasza ssida ;)
_________________
  precel@wtw.im
 
kfiatulla 
easy master

Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 39
Wysłany: 07-11-2010, 19:25   

Mam ten sam problem od ponad pół roku. Zastanawiam się czy ma to na coś negatywny wpływ. Wysłałem zapytanie do jednego z pracowników UPC pojawiającego się na tym forum ale nie ma go od 22 października - zobaczymy co z tego będzie:)
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 07-11-2010, 19:39   

kfiatulla, internet ci dziala normanie to nie ma co sie przejmowac

u mnie tez teraz tak miga
ul i dl sa ok
zero strat pakietow
_________________
  precel@wtw.im
 
skarbniq 
Klikacz

Dołączył: 22 Sie 2012
Posty: 1
Wysłany: 22-08-2012, 11:33   

Temat stary ale wciąż aktualny ;)

Mam podobny problem z tym samym routerem tylko, że mam wrażenie, że rzeczywiście jest to problem.

Otóż jeżeli wszystko jest ok to ciągnę z prędkością 2,5 MB/s ale większość czasu jest to transfer na poziomie 100 - 200 KB/s. (10-20 razy mniej). Mam wrażenie, że przy maksymalnych osiągach dioda US nie miga albo miga bardzo sporadycznie i krótko zaś przy niskich osiągach interwał świecenia jest równy interwałowi nie świecenia.

Czy zatem to wolne mruganie może być symptomem jakiegoś problemu z siecią powodującego przez większość dnia mniejszą wydajność łącza ?

Nie dzwoniłem jeszcze na pomoc techniczną UPC ale pewnie to zrobię wkrótce :)
 
 
jerzu 
light master

Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 130
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-07-2013, 18:15   

To może ja odgrzeję starego kotleta :) Mam Thomsona 870, od kilku dni mruga u mnie dioda "US", a w sobotę zaczęła do kompletu mrugać dioda "Phone 2". Ki diabeł?
_________________
 
 
 
comer 
light master

Dołączył: 06 Kwi 2012
Posty: 109
Wysłany: 01-07-2013, 18:34   

U mnie też miga dioda phone 2 to już dobre 2 tygodnie :?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: