Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki router WiFI z bramką?
Autor Wiadomość
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2010, 10:41   Jaki router WiFI z bramką?

Możecie polecić jakiś sprawdzony model? Zależy mi na urządzeniu z bramką.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 24-07-2010, 13:03   

na pewno linksysy serii SPA dobrze sie sprawuja

choc ja osobiscie jestem zwolennikiem dobrego routera(n, gibabit lan, linux, nas itd.) plus osobna bramka lub telefonu z wbudowana bramka (np. SIEMENS Gigaset IP)
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2010, 13:51   

Ale ja nie pytam jakoś tak ogólnie tylko o konkretne, sprawdzone na łączu od UPC modele. "Bajerów" nie potrzebuję, mam skromne wymagania co do takiego urządzenia.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 24-07-2010, 14:36   

inaczej
w cenie do 400 zl to chyba nie ma routera z z bramka voip z wieksza iloscia portow lan niz 1, o wifi juz nie wspomne

Linksys SPA2102-EU bez zbednych bajerow obsluguje 2 linie fxs

Linksys SPA3102-EU ten ma ten plus ze oprocz jednej lini fxs ma tez jedna linie fxo, bramka dla ludzi ktorzy maja tez linie analogowa np. z tpsy. Jak siadzie prad to bramka pozwala nadal korzystac z telefonu na lini analogowej

jak chcesz 4 porty lan no to prawie stowke wiecej trzeba dolozyc ( WRP400-G2 - nie wiem jak z jakoscia ale powinno byc ok)
_________________
  precel@wtw.im
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-07-2010, 18:20   

Precelos napisał/a:
w cenie do 400 zl to chyba nie ma routera z z bramka voip z wieksza iloscia portow lan niz 1, o wifi juz nie wspomne

Bez przesady właśnie ten WRP400-G2 można kupić za 375zł http://www.skleplinksys.p...oIP-router.html 4 porty lan i wifi

Jak by dobrze poszukać pewnie by się jeszcze coś tańszego z wifi i więcej niż jednym gniazdkiem lan znalazło.
Ostatnio zmieniony przez Marek 24-07-2010, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  
  marekd@jabberpl.org
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 24-07-2010, 18:26   

Marek, patrzylem tylko w jednym sklepie i tam ten sam model(WRP400-G2) kosztowal prawie 500 zl, wiec moje male niedopatrzenie
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2010, 21:05   

Dziękuję za podpowiedzi. Drogie te urządzenia, a nic w sumie konkretnego nie mają w sobie. Chyba jednak kupię samą bramkę.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 24-07-2010, 22:04   

sam mailem ten dylemat i wybralem sama bramke

ale zrobilem to dosc specyficzny sposob
mi chodzilo o jak najnizsza cene

wybralem uzywanego Thompsona Speedtouch 716 cena z dostawa ponizej 60 zl
http://allegro.pl/item115...ega_okazja.html
co bardziej spostrzegawczy zobacza ze urzadzenie ma wbudowany model adsl wiec teoretycznie sie nie nadaje sie do uzycia w upc
ale mozna zamienic jeden port (konkretnie nr 4) w port WAN :)
najpierw zmienia sie firmware do wersji min. 6.2.29.2
pozniej laduje sie odpowiedni plik konfiguracyjny
opis tutaj
http://support.freespeech...id=104&nav=0,18

oczywiscie po zaladowaniu angielskiej konfiguracji zmienia sie na parametry naszego dostawcy voipa
i juz dziala

posiada qos, wiec nawet jak emule dziala na moim kompie to jakosc rozmow prowadzona w tym czasie byla znakomita (rozmowa z niemcami)

moze komus sie kiedys przyda ten opis.
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2010, 10:15   

Czy ten przerobiony Thompson Speedtouch 716 v5 działa ze zwykłym aparatem telefonicznym? Rozumiem, że po tej przeróbce uzyskujemy router z bramką?
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 25-07-2010, 11:16   

Susane napisał/a:
Czy ten przerobiony Thompson Speedtouch 716 v5 działa ze zwykłym aparatem telefonicznym?

tak testowalem z starym aparatem z tpsy ktory chyba ma z 7 lat
a teraz dziala z sagemem d20t


Susane napisał/a:
Rozumiem, że po tej przeróbce uzyskujemy router z bramką?

tak, na poczatku to jest router 4 portowy z modemem adsl pod annex A z bramka voip, a po przerobce router 3 portowy z wejsciem WAN rj45 z bramka voip :mrgreen:

plusem jest to ze mozna podlaczyc 2 aparaty telefoniczne
minusem jest to ze oba musza byc u tego samego operatora

powinien dzialac z kazdym operatorem, testowalem w freeconet i tlenofon
choc na codzien uzywam tylko tego pierwszego

bym zapomnial
update tego rutera robi sie przy statycznym ip - pamiętaj to jest bardzo wazne
uzywalem bodajze tego firmware
http://www.thomsongateway...e_R62T2_sip.exe
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2010, 11:40   

Dzięki Precelos, z bramki korzystam rzadko, także szkoda płacić 200-250 zł jak można 60 zł :)
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 25-07-2010, 11:44   

dokladnie tak :)

a bym zapomnial przerobiony port WAN dziala tylko z dhcp, nie mozna mu przypisac static ip
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2010, 11:51   

To mi w niczym nie przeszkadza, podłączę Thompsona bezpośrednio do modemu UPC. Brak WiFi jakoś odżałuję, bo i tak korzystam tylko sporadycznie. Już miałam kupować Linksysa, ale coś mnie tknęło, żeby na forum zapytać :)
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 25-07-2010, 12:32   

w takim razie luz
do DMZ dodasz swoje wewnetrze ip i bedzie smigac :mrgreen:

na allegro czasami mozna trafic na 716 wl z wifi ale cena tez jest zdecydownaie wyzsza prawie 3x
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2010, 12:48   

Mam router z WiFi, także w razie pilnej potrzeby sobie go podłączę. Myślałam o urządzeniu typu "all-in-one" (router, bramka, WiFi), żeby mniej "przestrzeni" zabierało, ale ceny są dość wysokie, a urządzenia jak na mój gust, bez rewelacji. Sam router z bramką mi wystarczy, a Twój pomysł to najekonomiczniejsze rozwiązanie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: