Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja Utorrent na FP 50MB
Autor Wiadomość
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 635
Wysłany: 30-08-2010, 14:33   

Canibal, takie podłączenie nie będzie działać przy jednym publicznym IP.
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 31-08-2010, 06:19   

Seavolv napisał/a:
a jakiego masz antywirusa i firewoll'a ?


kaspersky a firewalla niepotrzebuje :)
_________________
 
 
Seavolv 
classic master

Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 183
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-08-2010, 09:05   

Ja musiałem wywalić Kasperskiego co prawda miałem KIS'a, ale tak potrafił przyblokować np.jDownloadera że potrafiło pojawić się co chwila "socket timeout" mimo tego żę jD oraz java.exe dodałem do programów zaufanych i odznaczyłem sprawdzanie sieci to i tak przyblokowywał ściąganie, od kiedy go wywaliłem wszystko śmiga z max prędkościami
_________________
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-12-2010, 16:53   

hmm powroce do tematu :) ustawienia domyslne tak jak utorrent karze i mam 85 sedów i 35 peerów z danego torrenta i nadal mi sciaga tylko po 20-30 kb/s dodam ze to sa seedy od ktorych sciagam bo ogolnie dostepny6ch jest ponad 3 tys .
_________________
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 00:36   

Mam problem z predkoscia fiber 50

Moj zestaw to:
Thomson TWG870u i d-link dir 300. ( UPC -> Thomson -> dlink/wifi)

Jak podpinam bezposrednio kablem laptop z thomsonem to predkosc jest ok, okolo 5 megabajtow/s

Jak podpinam laptop kablem z dlinkiem to predkosc jest okolo 1,3 megabajta/s

Jak podpinam laptop na wifi(dlink) to predkosc wynosi okolo 1.0 megabajta/s
Przekierowalem porty na dlinku.

wczesniej przed przesiadka na fiber 50 mialem wszystko ok z predkosciami zarowno na wifi jak i po kablu.

Ostatnio resetowalem ustawienia dlinka moze o czyms zapomnialem?

czy na thomsonie powinienem cos zmienic?

prosze o pomoc
 
 
TePeO 
UPC Polska


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 836
Wysłany: 04-01-2011, 07:45   

kanaka, Na Thomsonie możesz spróbować wyłączyć wszystkie opcje w sekcji Firewall.

ps.
Sprawdz czy jak przywrócisz domyślne ustawienia na d-linku jest jakaś poprawa.
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 09:27   

Wszystkie firewalle w Thomsonei sa wylaczone.

Dlink ma tylko podstawowoe ustawienia, gdyz podczas instalacji thomsona, zresetowalem wszystkie ustawienia dlinka i skonfigurowalem go od nowa.

Dziwi fakt, ze po kablu z dlinka utorrenty tez slabo dzialaja.
Natomiast jak wlacze speedtest.net to zarowno na wifi jak na kablu z dlinka wszystko dziala na maksa.

Nie rozumiem tylko dlaczego torrenty nie?
 
 
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 635
Wysłany: 04-01-2011, 10:11   

kanaka, warto ustawić przekierowanie portów na obu urządzeniach.
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 12:31   

OK ustawiłem.
Taki sam port na obu urządzeniach. Dalej to samo. maks 2,0 megabajta/s na kablu bezposrednio jest ponad 5,0 megabajta/s

Adres ip czego ma byc ustawiony na thomsonie jesli chodzi o przekierowanie.

Na d-linku ustawilem adres ip karty sieciowej bezprzewodowej, a na Thomsonie?
 
 
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 635
Wysłany: 04-01-2011, 13:47   

W Thomsonie port powinien zostać przekierowany na adres IP jaki D-Link otrzymuje z Thomsona na interfejsie WAN. Jeśli przekierowanie jest prawidłowe w uttorencie powinna być informacje "Sieć ok".
Te 2MB/s to uzyskujesz na torrencie? Jeśłi tak to dobry wynik zwałaszcza dla publicznych trackerów.
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 14:16   

Wszystko swieci mi sie na zielono w torrencie tzn OK.

Chodzi mi o prywatne trackery.
Na kablu z thompsona mam ponad 5 megabajtow/s

Nie rozumiem, dlaczego nie mam tak samo na kablu od dlinka, albo po wifi. :(
 
 
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 635
Wysłany: 04-01-2011, 14:50   

Można spróbować połączenia w ten sposób by d-link służył tylko jako radiowy access point bez routowania połączeń. W tym celu możliwe że wystarczy tylko połączyć Thomsona z gniazdem 1-4(zamiast gniazda WAN) D-Linka i następnie zresetować D-linka. Ewentualnie jeśli to nie spowoduje że komputer uzyska adres z puli Thomsona (192.168.0.x) proponuje wyłączyć serwer DHCP na routerze.

Po tym ostatnim zabiegu aby uzyskać dostęp do d-linka np w celach konfiguracji konieczne będzie ustawienie statyczne IP na komputerze albo zresetować router do ustawińę fabrycznych by aktywować serwer DHCP.

Edit:
Przez tego d-linka masz maksymalne prędkości czyli 50Mb/s także przez WiFi(np na ftp)?
Bo z tego co sprawdziłem jest to router w standarcie g.
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 18:31   

Macie jakis pomysl jak sprawdzic predkosc inaczej niz torrent i speedtest.net

Torrent moga zaklocac porty, a na speedtest.net wychodzi mi jeszcze szybciej niz mam w umowie.

Nie mam kont na prywatnych ftpach.

czy jest jakas strona gdzie mozna to zmierzyc.

pewnie faktycznie problemem moze byc d-link dir 300 ktory obsluguje tylko wifi g a nie n.

choc przeciez po kablu z dlinka powinno isc na maksa.
 
 
pyza27 
classic master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 234
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 04-01-2011, 19:00   

do testu to : http://noc.gts.pl/

Po kablu ma iśc na maksa, co do wifi to router i karty z protokołem n
_________________
 
 
 
kanaka 
Klikacz

Dołączyła: 03 Sty 2011
Posty: 12
Wysłany: 04-01-2011, 19:26   

Test GTS

Po kablu od thomsona - download średnio - 4,5 Megabajta/s

Po kablu od dlinka - download średnio - 3.5 Megabajta/s

Po wifi od dlinka - download średnio - 2.0 Megabajta/s


Wiec sprawa chyba jasna, skoro gdy sciagam na wifi torrenty mam 2.0 Megabajta/s (po kablu mam wyższe transfery) to ograniczeniem jest d-link dir 300.

Rozumiem, że skoro mam w laptopoie (msi ex625) karte Atheros AR5009 802.11 a/g/n Wireless Networ Adapter, to wymiana d-linka na router ktory działa pod "n" rozwiąze sprawe?

Nie rozumiem, tylko dlaczego jest roznia na kablu pomiedzy thomson a dlink?:(

Nie rozumiem, także dlaczego na fiber 25 gdzie nie mialem thomsosna tylko jakies inne urzadzenie i ten sam dlink dir 300 na wifi z torrentow mialem 2.7 Megabajta/s a teraz mam 2.0 Megabajta/s?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: