Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja Utorrent na FP 50MB
Autor Wiadomość
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-03-2010, 12:18   Konfiguracja Utorrent na FP 50MB

Siemka czytałem kilka tematów które już były na forum ,lecz mam pytanie.
Jak należycie skonfigurowac Utorrenta na FB 50 ? Rzadko u mnie pojawia sie 1Mb/s nawet przy kilku plikach :-/ mam modem motoroli do tego router linkysys wrt54gc ver 2,0 i kabelek idzie do kompa. Lecz z prędkosciami słabo jest :-/
W routerze mam ustawiony port z utorrenta tylko nie bardzo wiem jak z IP które wpisac itp ;P Tu pojawia sie problem bo dziś chciałem zmienic IP w dziale "Applications &Gaming" -> To IP Address na adres IP który mi pokazuje gdy robie test na speedtest.net ;) i net przestał działac.Który IP mam tam wpisac ? I jak poprawnie skonfigurować to ?

Z góry dzięki za pomoc ;)
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 14-03-2010, 17:03   

start uruchom wpisz cmd
poznije
ipconfig

i tam wyswietli ci sie ip prawdopodobnie w formacie 192.168.x.x
to jest wlasnie twoje wewnetrze ip ktore musisz pzrekierowac
_________________
  precel@wtw.im
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-03-2010, 19:10   

przekierowac ? tzn ?

I jak to sie ima do FTP w UPC niby jest IP zew tak ? I jak zalozyc serwer ftp aby inni mogli z niego sciagac ?Wiem ze na lanie to nie ma problemu z zalozeniem ale to tylko lan
_________________
 
 
forthcoming 
Klikacz

Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 4
Wysłany: 14-03-2010, 20:03   

jeśli masz IP wewnętrzne (192.168.x.x; 10.x.x.x) używasz routera, wówczas musisz przekierować odpowiedni port (lub zakres portów w zależności od potrzeb) na routerze (port forwarding). Jeśli natomiast posiadasz adres IP zewnętrzny nie musisz właściwie robić nic (wyjątkiem jest tu posiadanie software'owego firewalla, w takim przypadku musisz przekierować w nim port lub zakres portów).
Co do serwera ftp: wpisz w google "windows server ftp". (w przypadku postawienia serwera ftp powinieneś przekierowac port 21 - patrz powyżej).
 
 
Icemen 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 194
Wysłany: 15-03-2010, 11:17   

Ja nie wiesz jak przekierować poprawnie port to tu jest pomocna strona klikasz odpowiedni ruter http://portforward.com/en...routerindex.htm
potem

klikasz w prawym górny rogu [ Click here to skip this advertisement...] i wybierasz odpowiedni program z listy .......
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-03-2010, 09:49   

kiedys korzystałem z tej strony :P Lecz jesli chodzi o FTP pytałem wujka google nie raz i tu mam problem.Poniewaz jak suatwie FTP to działa tylko na lanie.A mi chodzi o to aby dzialal normalnie na necie.Mam XP HOme a microshit nie pomyslal ze ktos bedzie chcial postawic FTP i pozałowal "Internetowe usługi informacyjne (IIS)" które na home nie ma i nie działaja :) . A uzywałem program CesarFTP i to mi dziala tylko po lanie :-/
_________________
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 16-03-2010, 18:43   

Canibal, system operacyjny na komputerze nie ma tu nic do tego, bo port musisz przekierować bezpośrednio na routerze. Przeczytaj instrukcję obsługi routera (jak nie masz to ściągnij w PDF ze strony producenta), tam jest wszystko napisane krok po kroku.
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-03-2010, 12:24   

co do przekierowania portu wiem ze winda nie mam nic do tego .Chodzilo mi o serwer FTP ze na home nie da rady ;) poniewaz nie ma "Internetowe usługi informacyjne (IIS)" jest to dostepne tylko na XP PRO :)
_________________
 
 
obi-wan 
light master


Dołączył: 09 Maj 2009
Posty: 126
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 19-03-2010, 07:52   

A komu potrzebny IIS do FTP? Jest milion lepszych serwerów. GuildFTPd, BulletProof FTP, ProFTPD, to tylko niektóre.
_________________
 
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 19-03-2010, 18:21   

No właśnie, poza tym IIS jest strasznie dziurawy. :P
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29-08-2010, 19:28   

Witam postanowiłem ponowic temat ponieważ mam problem ;) Sprawdzałem z sasiadem i plik na torrencie on i ja uzywamy Utorrent , neta mamy tego samego jak i taki sam modem. Problem pojawil sie taki ze on na tym samym pliku mial DL 1,4 Mb/s przy 21 seedach a ja z kolei przy 43 seedach mialem 50-80kb/s .Czego to moze byc wina ?Routera ?

a czy to ma cos z tym wspolnego ?
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 29-08-2010, 19:55   

Canibal napisał/a:
Czego to moze byc wina ?Routera ?

masz ruter?
mysle ze masz wiec podlacz kompa bezposredio i sprawdz

poznije sie bedziemy marwic co dalej
_________________
  precel@wtw.im
 
Saddam01 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 30 Wrz 2009
Posty: 105
Skąd: Szczecin
Wysłany: 29-08-2010, 21:54   

Canibal napisał/a:
Problem pojawil sie taki ze on na tym samym pliku mial DL 1,4 Mb/s przy 21 seedach a ja z kolei przy 43 seedach mialem 50-80kb/s .Czego to moze byc wina ?Routera ?

Jeśli to nie wina routera to przecież może być wina tego, że może ciągniesz od "gorszych" użytkowników. Nie napisałeś czy to był ten sam plik czy ciągniesz z prywatnych czy publicznych trackerów. Bo to też wszystko jest ważne.

Na dodatek warto byłoby spróbować ściągnąć coś z jakiś szybkich serwerów i zobaczyć jakie prędkości osiągasz.
_________________
 
 
Canibal 
light master

Dołączył: 06 Sty 2010
Posty: 55
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 30-08-2010, 06:39   

pisałem ze "na tym samym pliku" czyli on i ja sciagalismy ten sam plik. Co do wypiecia routera troche lipa poniewaz w domu pracuja dwa lapki przez wifi i jak odlacze to beda mi truc w domu ze nie maja neta.Czy moge podlaczyc np modem pod switcha i potem do routera ?i wtedy kompa podlaczyc przez switcha i router do switcha i dac wifi ?
_________________
 
 
Seavolv 
classic master

Dołączył: 16 Mar 2010
Posty: 183
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-08-2010, 07:59   

a jakiego masz antywirusa i firewoll'a ?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: