Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lagi - ciąg dalszy (nowe informacje)
Autor Wiadomość
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 08-02-2010, 22:40   

maq616, masz chłodzenie BOX-owe (standardowe) na procesorze, czy może jakieś lepsze? Jak wyglądają temperatury podczas grania? Napisz też firmę zasilacza (musisz odczytać z naklejki na nim).
Generalnie procesor (i jednocześnie RAM) podkręca się spod BIOS-u, a karty graficzne spod systemu (np. programem RivaTuner, lub bezpośrednio w sterownikach).
Chociaż nVidia udostępnia program nTune, dzięki któremu możesz łatwo podkręcić taktowania karty graficznej i procesora (i RAM-u i HTT jednocześnie) bezpośrednio w systemie. Jednak, jeżeli nie wiesz jakie wartości ustawić (przy AMD wygląda to nieco inaczej niż przy Intelu) to najpierw przeczytaj jakiś poradnik (jest tego pełno w Internecie). Sąsiad pewnie nie zmniejszył mnożnika HTT po zwiększeniu taktowania i dlatego chipset nie wyrobił.
Poza tym i tak dużo lepiej i pewniej jest podkręcać spod BIOS-u, bo wtedy ustawienia działają niezależnie od systemu i jest to ogólnie stabilniejsze (programy pod Windowsem do tego często lubią się wysypać i położyć cały system, bo co innego jest w nim, a co innego w BIOS-ie).
No a jak coś się nie uda to wystarczy zresetować BIOS baterią lub zworką.
No i napisz jeszcze jakie dokładnie masz pamięci RAM, możesz to sprawdzić np. w programie CPU-Z (zakładki Memory i SPD wklej najlepiej sceeny). Daj też najlepiej screen z głównego okna CPU.

A ogólnie to w jaka grę grasz? Bo chyba nie napisałeś nawet. :P
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 13-02-2010, 11:22   

Na ostatnie dwa posty jeszcze odpowiem.

Mam kolejną nowinkę. Mianowicie z czystej ciekawości na komunikatorze głosowym Team Speak 2 (przeznaczonym specjalnie dla graczy, miliony osób z niego korzysta) kliknąłem sobie "Get connection info". Co się okazało? Mam aż 4% straty pakietów! To jest wg mnie za dużo... Co prawda grałem z 32 osobami, no ale co z tego? Jak gram z 8 to też mam lagi, tylko jak z 32 to o wiele większe. Co z tym fantem robić? Zadzwonię do tej pomocy technicznej to powiedzą żebym wysłał testy (winmtr), które będą rozpatrywać 3 tygodnie, po czym napiszą, że według nich wszystko jest ok, a ja dalej będę miał lagi.

Już naprawdę nie mam do tego sił...
 
 
mortex 
plus master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 333
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 14-02-2010, 13:35   

KeFaS napisał/a:
A ogólnie to w jaka grę grasz? Bo chyba nie napisałeś nawet. :P


maq616 napisał/a:

Akurat w mojej grze bardzo dużo zależy od sprzętu, a najwięcej właśnie od procesora. To właśnie on wpływa na płynność rozgrywki. Dajmy na to przez podkręcenie procesora można szybciej biegać, jeździć, strzelać - wszystko się robi szybciej.


Grand Theft Auto IV?
_________________
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 14-02-2010, 14:03   

Nie, jest to gra WarRock.
Cytat:
Na ostatnie dwa posty jeszcze odpowiem.
 
 
witkacy 
easy master

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 37
Skąd: Zoppot
Wysłany: 22-02-2010, 02:06   

podobne problemy z UPC na steam. Podczas grania, występują spike lagi 5-20 sekund, wtedy też tracę połączenie z steam oraz podczas tego laga strony www nie wczytują się, po 15 sekundach internet wraca oraz ustępuje lag w grze. Cała sytuacja trwa od lutego.
_________________
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 09-03-2010, 18:41   

Witam,
znalazłem w końcu siły na kolejny etap walk z lagami i postaram się odpowiedzieć na powyższe posty.

sugarPL,
Cytat:
ustawić koligację na jeden rdzeń

Bez różnicy czy gram na jednym, czy na dwóch.

Dalej o sprzęcie - po dłuższym namyśle jestem w stanie postawić tezę, że lagi graficzne nie mają nic do sieciowych. Oczywiście to jest błędna teza, jednakże w mojej grze się sprawdza. Po prostu to nie od sprzętu mam te lagi. Tak więc temat procesorów zamknięty...

Cytat:
U mnie często w UPC się zdarza, że tak jakby tracę na 2-5 sekund połączenie

U mnie też i regularnie co jakiś czas. Powodem jest modem, który przechodzi w inny tryb. Szczegóły tutaj: http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=66160
Ps. oczywiście wg. upc wszystko jest git jak powinno : )

Cytat:
Radziłbym również sprawdzić traceroute do serwerów na których masz wysoki ping,

A jest taki serwer. Nosi on nazwę International, nie mam pojęcia gdzie jest położony. Nazwy serwerów w mojej grze mówią, którzy użytkownicy z danego kraju mogą na niego wchodzić. Takie rozwiązanie miało zmniejszyć lagi pomiędzy graczami z innych krajów. Powiem więcej o serwerach - to nie są żadne stawiane serwy na domowym łączu. Są to serwery specjalnie do tej gry, własnością firm K2 Network oraz GamersFirst.
Ping do tego serwera co mam większe lagi wynosi 141ms - nie wiem czy jest sens zgłaszania tego, gdyż wszyscy Polacy praktycznie mają na tym serwie lagi (M.in. dlatego, że jest on cały czas przeciążany).
Ba - drugi serw: o połowę mniejsze przeciążenia - ping: 190ms.
Gram na serwerze, na którym praktycznie nie ma lagów. Sami rodacy na nim śmigają, pingi wynoszą ok. 50ms. Mimo tego i również na nim mam lagi -.-.



Jeszcze jedna rzecz. Lagi mogę dosłownie odrobinkę zmniejszyć dzięki zmianie w rejestrze. Może to jakoś naprowadzi was na drogę.

Cytat:
1) Start > Uruchom > regedit

2) Znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ Tcpip \ Parameters \ Interfaces \, a następnie wybierz folder z opisanymi Twoimi konfiguracjami (IP, IP routera, adres maski podsieci) [jest to zazwyczaj folder z największą ilością kluczy]

3) Kliknij prawym przyciskiem myszy w prawym panelu strony i kliknij przycisk Dodaj nową wartość DWORD o nazwie "TcpAckFrequency" w folderze z kroku 2, kliknij prawym przyciskiem myszy wpis. Następnie kliknij przycisk Modyfikuj i przypisać wartość 1 hex. Powtórz czynność z tworzeniem wartości DWORD - stwórz "TCPNoDelay" o wartości 1 hex w tym samym folderze.

4) Dla użytkowników XP: Start> Ustawienia> Panel sterowania, następnie Dodaj / Usuń programy, Składniki systemu Windows na lewym pasku, dół i sprawdź wpis Message Queuing (KOLEJKOWANIE WIADOMOŚCI) i kliknij przycisk Dalej. Vista Users: przejdź do Panelu sterowania -> należy odinstalować program (Message Queuing)

5) Uruchom ponownie komputer.

6) Start > Uruchom -> regedit (patrz punkt. 1)

7) Znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ MSMQ \ Parameters i kliknij prawym klawiszem myszy i dodaj nową wartość DWORD - TCPNoDelay,-> kliknij prawym przyciskiem myszy na wpis i przypisz mu modyfikator z 1. Zamknij rejestr, uruchom ponownie komputer!

Jeśli z jakiegoś powodu chcesz zmienić swój system z powrotem do normalnego, sprzed modyfikowania tych wszystkich wcześniejszych rejestrów, odnajdź je i zmień ich wartość hex do 2, która je dezaktywuje. Jeśli to nie zadziała sprawdź ponownie, czy zrobiłeś wszystko dokładnie i poprawnie. Baw się dobrze!


EDIT: odnośnie jeszcze tych serwerów. Zagrałem na Europe2, praktycznie nie miałem z kim grać, gdyż nikogo nie było na serwerze. Ping do niego mam ok. 40ms, jednakże lagi większe. Czy to nie jest głupie? ;/
Grało się strasznie, a gracze ze względu na odległość mieli "żółte" pingi. Czyli powyżej 100ms.
Dorzucę jeszcze jeden link: http://forum.warrock.com....&highlight=peer

Temat założony w 2007 roku, jednakże informacje powinny być aktualne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: