Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lagi - ciąg dalszy (nowe informacje)
Autor Wiadomość
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 06-02-2010, 23:03   

Cytat:
Ale nadal nie rozumiem Warszawa czy Szczecin kable te same i pakiety lecą tą samą drogą.

(Bez obrazy ofc.) Może po prostu Twoja wiedza techniczna ogranicza się do kabli i pakietów? Tak na chłopski rozum, w Polsce jest robione coś tylko po to, aby zrobić i dostać za to pieniądze. Może w Szczecinie coś jest inaczej, coś jest źle wykonane i takie efekty? To właśnie próbuję ustalić.

Cytat:
Statystyka badania ping dla 212.162.6.204:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 <0% straty>,
szacunkowy czas błędzenia pakietów w milisekundach:
Minimum = 47 ms, Maksimum = 51 ms, Czas średni = 49 ms


Z wykorzystaniem 4096 bajtów danych:
Cytat:
Statystyka badania ping dla 212.162.6.204:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 <0% straty>,
szacunkowy czas błędzenia pakietów w milisekundach:
Minimum = 60 ms, Maksimum = 66 ms, Czas średni = 62 ms



Wpadłem na pewien pomysł: może jest jakiś sposób na odczytanie IDEALNEJ wartości MTU dla mojej gry i jej ustawienie? Kiedyś próbowałem ustawić z wartością 1468 - bez rezultatów, a nawet nie pamiętam czy nie było gorzej.
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 07-02-2010, 09:22   

maq616 napisał/a:
Tak na chłopski rozum, w Polsce jest robione coś tylko po to, aby zrobić i dostać za to pieniądze.


Pewnie taniej jest wykupić dla samego Szczecina inne wyjście na świat, niż ma reszta kraju. Z ekonomicznego punktu widzenia niezły pomysł :mrgreen:
A co do pingów to ciekawe że w czasie gry masz niewiele większe pingi, szkoda tylko że w czasie gry o ile się nie mylę wsio leci po UDP a ping z cmd po tcp?
Jeśli sie mylę niech ktoś mnie poprawi.

Jednakże z mojego punktu widzenia tragedii nie ma. A parametrem MTU możesz majstrować dowoli w granicach 1500
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-02-2010, 10:15   

Ping idzie po protokole ICMP
Ale można użyć też programu który wykorzystuje inny protokół
np mtr wykorzystuje protokół UDP, a hping potrafi wykorzystać zupełnie dowolny.

Większość gier działa na protokole TCP, czasem zdarzają się i takie które wykorzystują protokół UDP.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 07-02-2010, 12:59   

Cytat:
tragedii nie ma

Tragedii nie ma, lagi są.

Gra wykorzystuje protokół TCP - jeśli to coś zmieni...

Zagłębiając się w problematykę lagów przez komputer - mógłbym stracić te ~100-200 zł i kupić procesor - tylko czy jest sens?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-02-2010, 13:33   

Ping w granicach 100ms to nie są lagi, ludzkie oko i tak szybciej nie jest w stanie zareagować.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 07-02-2010, 13:56   

Ponawiam pytane - czy jest sens kupna procesora? Może będzie szybsza rozgrywka i lagi znikną?
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 07-02-2010, 14:42   

Cytat:
Ponawiam pytane - czy jest sens kupna procesora? Może będzie szybsza rozgrywka i lagi znikną?


a jaki masz teraz sprzęt, całościowo bo sam procesor niewiele powie i jakie wymagania ma gra? Choć przyznaje że nie zagłębiałem się w procesory ale za 100-200 to za wiele nie kupisz.
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 07-02-2010, 16:56   

Przecież procesor (i cała reszta sprzętu, ew. poza kartą sieciową) nie ma nic wspólnego z lagiem Internetowym.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 07-02-2010, 19:38   

Cytat:
Przecież procesor (i cała reszta sprzętu, ew. poza kartą sieciową) nie ma nic wspólnego z lagiem Internetowym.

Akurat w mojej grze bardzo dużo zależy od sprzętu, a najwięcej właśnie od procesora. To właśnie on wpływa na płynność rozgrywki. Dajmy na to przez podkręcenie procesora można szybciej biegać, jeździć, strzelać - wszystko się robi szybciej.
Podkręcać procesora nie chcę, gdyż jestem uczciwy. Tak jak powiedziałem, po podkręceniu byłbym niczym turbodymomen.

O procesorach założyłem już temat na peb.pl - oni mi pomogą wybrać. Ja się tylko was spytałem czy to w ogóle coś zmieni.
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 07-02-2010, 20:08   

No to wiadomo, ale jak routing na łączu jest gówniany to żaden sprzęt nic nie pomoże.

BTW. Podkręć procesor, przecież po to są te ustawienia w BIOS-ie, a dużo płyt głównych jest robiona nawet specjalnie pod OC. Karty graficzne zresztą też. Jak ma się możliwości do OC to nie widzę sensu, żeby tego nie robić, bo to tak jakby kupować Ferrari i jeździć nim tylko po parkingu. :P
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 07-02-2010, 22:12   

Sąsiad dosyć zna się na rzeczy. Próbował podkręcić procesor przez bios - nie dało się. Jedyne co to pozostaje przez program - ale tak jak napisałem, zwiększy to szybkość rozgrywki. W sumie to można spróbować i zobaczyć czy zmniejszy to lagi.
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 08-02-2010, 09:04   

KeFaS napisał/a:

BTW. Podkręć procesor, przecież po to są te ustawienia w BIOS-ie, a dużo płyt głównych jest robiona nawet specjalnie pod OC. Karty graficzne zresztą też. Jak ma się możliwości do OC to nie widzę sensu, żeby tego nie robić, bo to tak jakby kupować Ferrari i jeździć nim tylko po parkingu. :P


Aż boje się myśleć jakbym tak zaczął podkręcać mojego lapka ( które to z założenia mają słabą wentylację ) nie dość że zrobił by się dość ciepł, to i wiatraczek chodził bym na okrągło :evil:

Tylko nasuwa się pytanie po co podkręcać Intela C2D T9400 2,53Ghz i NVIDIA GeForce 9600M GT + 4 Gb Ram. Jak na laptopa to i tak ma wystarczające parametry, bez podkręcania.
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 08-02-2010, 14:21   

Laptopów akurat się nie kręci, właśnie ze względu na "piekło" w środku. :P
Chociaż są i tacy co kręcą, ale wiele to nie da, a tylko podniesie temperaturę niepotrzebnie.
W PC można zmienić chłodzenie, dodać jakieś wiatraki, otworzyć budę - w lapku już trudniej bez utraty gwarancji.

maq616, a jaki masz dokładnie sprzęt? Żeby nie robić spamu można przenieść dyskusję o OC do działu Offtopic. Chętnie pomogę w OC, jeżeli się da u Ciebie, bo niektóre budżetowe płyty główne mają po prostu za słabe chipsety, albo w ogóle okrojony BIOS z opcji zmiany taktowań, timingów pamięci, itp.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 08-02-2010, 21:19   

Procesor: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5200+
Pamięć fizyczna (RAM): 2GB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600 GT (512 MB)
Płyta główna: GIGABYTE GA-MA770-DS3

AC INPUT: 115/230 V, 9.0/4.0 A
FREQUENCY: 50-60 Hz
MAX LOAD: 430 W

Cytat:
Żeby nie robić spamu można przenieść dyskusję o OC do działu Offtopic. Chętnie pomogę w OC, jeżeli się da u Ciebie

Dziękuję za Twą uprzejmość i wyrozumiałość. Nie wiem czy pisałem, ale napiszę jeszcze raz: sąsiad dosyć dobrze zna się na komputerach. Poprosiłem go, aby podkręcił mi procesor przez bios. Ledwo co podniósł jakiś tam licznik i już komputer nie chciał się włączyć. Potem była zabawa żeby jakoś go przywrócić do poprzedniego stanu - więc zdecydowanie wolę tego samemu nie tykać. Tym bardziej, że skoro sąsiad nie dał rady to my też nic nie wskóramy.

Możesz za to powiedzieć jak podkręcić przez program - o ile wiesz i o ile się da... :)
 
 
sugarPL 
easy master

Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 30
Wysłany: 08-02-2010, 21:59   

Drogi Przyjacielu,
Zacznę od tego, że mało gier obsługuje w pełni procesory dwurdzeniowe, a wręcz większość gier działających na komputerach gdzie jest ów procesor gorzej działa, pojawiają się lagi, zmniejsza się ilość FPS. Na początek proponuję włączyć grę, i ustawić koligację na jeden rdzeń i pograć tak z godzinkę i zobaczyć czy jest jakaś różnica. U mnie przy grze America's Army jest różnica kolosalna o innych grach się nie wypowiadam bo w nie mało gram. To, że masz ramu 2GB to nic nie mówi, pytanie czy masz DDR2 czy DDR3, jakie pamięci mają taktowanie a co za tym idzie do jak wysokiego taktowania pamięci Twoja płyta główna jest przystosowana. Karta graficzna i znów kolejne, ale czy jest to AGP czy PCIE, czy ten ram na karcie graficznej to DDR2 czy DDR3 i czy masz najnowsze sterowniki do karty graficznej (bo często od nich wiele zależy). Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę to jest stan Twojego systemu, czy masz jakiegoś antywirusa, firewalla, programy działające w tle, czy Twój system nie jest zasyfiony, zawirusowany, czy przypadkiem nie masz jakiś błędów, że nagle np. proces svchost.exe czy też inne nagle nie wariują, to wszystko jest istotne. Lag nie koniecznie musi być przyczyną internetu. Proponuję też sprawdzić płynność internetu, ściągnąć programy diagnostyczne które będą przez kilka godzin monitorowały stabilność łącza. U mnie często w UPC się zdarza, że tak jakby tracę na 2-5 sekund połączenie z internetem. O lagu można by wiele pisać, podać wiele przyczyn. Radziłbym również sprawdzić traceroute do serwerów na których masz wysoki ping, może dzięki temu znajdziesz w którym miejscu Twoje pakiety mogą się blokować. Postarałem się umieścić w swojej wypowiedzi kilka najbardziej istotnych z którymi miałem spotkanie pierwszego stopnia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: