Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lagi - ciąg dalszy (nowe informacje)
Autor Wiadomość
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 31-01-2010, 14:14   Lagi - ciąg dalszy (nowe informacje)

Wtajemniczeni zapewne wiedzą o co chodzi. Dla tych, którzy nie wiedzą w skrócie napiszę:
Pewnego dnia nie miałem prądu. Po podłączeniu miałem wysoki ping w grach, ale żadnych lagów. Pewnego dnia znów nie miałem prądu. Teraz mam mały ping, za to lagi. Trwa to już półtora roku i nikt nie jest w stanie mi pomóc. Próbowałem już chyba wszystkiego. Więcej informacji jest zawartych w moich tematach, wystarczy tylko kliknąć parę razy i wszystko jak na dłoni.

Pojawił się nowy problem i nowe informacje:
Nie mogę wejść do gry z pingiem oznaczonym jako "green" - czyli od 0 do 100 ms. Mój ping w grze zatem przekracza teraz 100ms - i to na wszystkich serwerach dostępnych dla Polaków.
Ba, powiem więcej o serwerach. Polacy mają dostęp do 5 serwerów, które dzielimy z innymi krajami, które leżą blisko nas. To rozwiązanie zmniejszyło INNYM lagi pomiędzy graczami z innych krajów (nie wiem po co, ja nigdy nie czułem większych zmian, czy to grałem z polakami, czy z obcokrajowcami). Ale mniejsza.
Wracając do nowego problemu - mam duży ping, bo 100ms, a przy 70ms w mojej grze zaczynają się lagi. To dość dziwne jak na 15Mb/s, które mam "na papierze".

Załączam testy do wszystkich serwerów dostępnych dla polaków w grze.

EU East Server:
http://img14.imageshack.u...ueastserver.jpg

EU North Server:
http://img199.imageshack....northserver.jpg

Europe Server:
http://img15.imageshack.u...uropeserver.jpg

Europe 2 Server:
http://img21.imageshack.u...ropeserver2.jpg

International Server:
http://img694.imageshack....ionalserver.jpg

Dodam dość istotne informacje:
1. Znajomi w tym samym czasie nie mają żadnych kłopotów z działaniem internetu. Normalnie wchodzą na ping "green" i czują pełen komfort z gry.
2. W grze spotkałem wiele osób, które są ze Szczecina (tak jak ja) i mają UPC. Nawiązałem z nimi kontakt i okazało się, że WSZYSCY (a było ich 5-6) mają problemy z grami na łączu UPC i nikt nie potrafi im pomóc. Oni się tym zbytnio nie przejmują, jednak ja nie po to płacę 90zł miesięcznie za jakiś syf, przez który nie mogę sobie w spokoju zagrać w głupią grę. Poza obrębem Szczecina nikt nie ma problemów i wszyscy są zadowoleni z UPC. Zrobiłem nawet specjalny temat na forum o tej grze i tak jak się spodziewałem - Szczecin: nikt nie jest zadowolony, reszta: "super, upc wymiata, niskie ceny, super łącza".

Ave!
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 01-02-2010, 12:13   

maq616 napisał/a:
To dość dziwne jak na 15Mb/s, które mam "na papierze".

Na papierze to masz co najwyżej umowę o świadczenie usług, na całym tym papierze nie znajdziesz informacji o GWARANTOWANYM pingu, ba nawet nie ma informacji o CIR/EIR za te Twoje marne 90 PLN nikt niczego Ci nie zagwarantuje ( poza dostępem do internetu ).

Proponujemy Ci zmianę na łącze biznesowe np. Crowley Data, Energis, ProFuturo, wybierz sobie jakąś firmę za około 2k PLN może któraś z nich zaoferuje Ci gwarantowane 1 lub 2 Mb/s ( z gwarancją ale pasma nie pingu i nie do serwera docelowego a do brzegowego operatora )
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 01-02-2010, 13:25   

Przepraszam bardzo, co miała na celu Twoja wypowiedź i co ona wniosła do tematu? Nie chcesz pomóc to nie, nie potrzebuje tutaj sporów zadowolonych i niezadowolonych klientów UPC.

Usługa jaką świadczy mi UPC mija się z celem, a skoro technicy UPC, którzy odpisują żeby coś odpisać tak działają, to szukam pomocy na różnych forach i portalach. Może to wydawać się dziwne, aczkolwiek tylko to mi pozostało.

Nie pomagasz - nie piszesz.
Jasne?
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 01-02-2010, 14:18   

Próbuje Ci tylko pokazać że za 90 PLN, które płacisz UPC nikt nie będzie zajmował się tak błahym problemem jak ping do zagranicznych serwerów. Jeśli internet działa znaczy że wszystko jest OK.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 01-02-2010, 18:57   

Żeby to był tylko problem z pingiem do zagranicznych serwerów... Ale to chodzi o lagi, które ma cały Szczecin i nikt nie wie o co chodzi -.-
 
 
mateusz123 
easy master

Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 24
Wysłany: 01-02-2010, 21:48   

Lublin też :evil:
Ping w niedziele do 170 na zagranicznych
w polskich 140 :p

A tak wogóle, problem występuje tylko wieczorami. A jak u ciebie ?
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 01-02-2010, 22:01   

Cytat:
ping -t 212.162.6.204

Badanie 212.162.6.204 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=42ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=27ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=28ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=27ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=29ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=27ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=45ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=28ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=27ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=29ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=57ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=73ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=102ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=120ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=27ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=32ms TTL=118
Odpowiedź z 212.162.6.204: bajtów=32 czas=29ms TTL=118

Statystyka badania ping dla 212.162.6.204:
Pakiety: Wysłane = 17, Odebrane = 17, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 27 ms, Maksimum = 120 ms, Czas średni = 44 ms

Też mam w granicach 120, czasem więcej czasem mniej :shock: też by mnie lagowało?
 
 
Misiek999 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 197
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-02-2010, 14:20   

marcinbb, imo troche sie zapedzasz w swoich opiniach. :P
Przyzwoita wartosc "ping" to taka sama skladowa oferty dostepu do sieci jak transfer.
Upc promuje swoje uslugi jako "megaszybki" internet i nigdzie nie ma tam napisane, ze chodzi wylacznie o predkosc transferu. ;)

Zgadzam sie, ze to nie lacze biznesowe i cudow nie mozna wymagac. Jednakze jesli wartosci dosylania pakietow przekraczaja rozsadne minimum (dla mnie to np. wartosc 100ms) i w efekcie tego utrudnia np. prowadzenie rozgrywek sieciowych, to klient ma takie samo prawo domagac sie poprawy tego stanu na lepszy jak i w przypadku problemow z transferem. (a to ostatnie jako tak ciebie nie razi :P )

Moglbym jeszcze zrozumiec oburzenie/zdziwnienie/niesmak wzgledem osoby narzekajacej na ping 40-70ms (gdzie nie ma to wiekszego wplywu na jakosc rozgrywki) a domagajacej sie jego poprawy dla zasady (bo kolega ma 22ms)... Jednak jesli komus cos "haczy" a alternatywy (inny serwer) nie ma, to trzeba walczyc o swoje.
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 02-02-2010, 15:16   

Misiek999 napisał/a:
Upc promuje swoje uslugi jako "megaszybki" internet i nigdzie nie ma tam napisane, ze chodzi wylacznie o predkosc transferu.


Tak tak promuje go jako megaszybki ( w takim razie łącze biznesowe 2mb/s CIR/EIR jest megawolne ).
Megaszybki nie określa skąd dokąd ten megaszybki internet obowiązuje, mało to opinii o innych ISP że mają szybkie łącza a pingi do niczego daleko by szukać Vectra.
Tak jak promocja nie mówi że coś jest tańsze.

A jak to działa zakładam własną firmę ISP i daję Ci umowę i wtyczkę ETH do kopa, zaraz za nią można znaleźć switcha 1 Gb/s później router 1 Gb/s ale to niego podłączone jest tylko łącze z DSL`a 1 Mb/s. Czyli daję Ci łącze DO 1 Gb/s no bo w mojej sieci możesz tyle osiągnąć tylko że rury na świat próżno szukać :lol:
Teraz to się zapędziłem w opinii :)

Ale na temat... Dla Ciebie rozsądna wartość to 100ms, dla mnie do 140 ( takie mam pingi do SIP`a VoIP`a ) i bez problemu mogę jeszcze gadać, a dla UPC rozsądna wartość ping`a nie jest określona dodatkowo zawiera ona zbyt wiele zmiennych ( własna infrastruktura/ obca / wix / sieć docelowa ) kto zagwarantuje Ci cokolwiek poza własną siecią.
Więc należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy serwery do giery znajdują się w sieci UPC - NIE więc nie obowiązuje nikogo żadna wartość transferu/pingu.
 
 
waler 
Klikacz

Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 1
Wysłany: 02-02-2010, 19:40   Re: Lagi - ciąg dalszy (nowe informacje)

maq616 napisał/a:
Wtajemniczeni zapewne wiedzą o co chodzi. Dla tych, którzy nie wiedzą w skrócie napiszę:
Pewnego dnia nie miałem prądu. Po podłączeniu miałem wysoki ping w grach, ale żadnych lagów. Pewnego dnia znów nie miałem prądu. Teraz mam mały ping, za to lagi. Trwa to już półtora roku i nikt nie jest w stanie mi pomóc. Próbowałem już chyba wszystkiego. Więcej informacji jest zawartych w moich tematach, wystarczy tylko kliknąć parę razy i wszystko jak na dłoni.

Pojawił się nowy problem i nowe informacje:
Nie mogę wejść do gry z pingiem oznaczonym jako "green" - czyli od 0 do 100 ms. Mój ping w grze zatem przekracza teraz 100ms - i to na wszystkich serwerach dostępnych dla Polaków.
Ba, powiem więcej o serwerach. Polacy mają dostęp do 5 serwerów, które dzielimy z innymi krajami, które leżą blisko nas. To rozwiązanie zmniejszyło INNYM lagi pomiędzy graczami z innych krajów (nie wiem po co, ja nigdy nie czułem większych zmian, czy to grałem z polakami, czy z obcokrajowcami). Ale mniejsza.
Wracając do nowego problemu - mam duży ping, bo 100ms, a przy 70ms w mojej grze zaczynają się lagi. To dość dziwne jak na 15Mb/s, które mam "na papierze".

Załączam testy do wszystkich serwerów dostępnych dla polaków w grze.

EU East Server:
http://img14.imageshack.u...ueastserver.jpg

EU North Server:
http://img199.imageshack....northserver.jpg

Europe Server:
http://img15.imageshack.u...uropeserver.jpg

Europe 2 Server:
http://img21.imageshack.u...ropeserver2.jpg

International Server:
http://img694.imageshack....ionalserver.jpg

Dodam dość istotne informacje:
1. Znajomi w tym samym czasie nie mają żadnych kłopotów z działaniem internetu. Normalnie wchodzą na ping "green" i czują pełen komfort z gry.
2. W grze spotkałem wiele osób, które są ze Szczecina (tak jak ja) i mają UPC. Nawiązałem z nimi kontakt i okazało się, że WSZYSCY (a było ich 5-6) mają problemy z grami na łączu UPC i nikt nie potrafi im pomóc. Oni się tym zbytnio nie przejmują, jednak ja nie po to płacę 90zł miesięcznie za jakiś syf, przez który nie mogę sobie w spokoju zagrać w głupią grę. Poza obrębem Szczecina nikt nie ma problemów i wszyscy są zadowoleni z UPC. Zrobiłem nawet specjalny temat na forum o tej grze i tak jak się spodziewałem - Szczecin: nikt nie jest zadowolony, reszta: "super, upc wymiata, niskie ceny, super łącza".

Ave!


Witam
Również jestem ze szczecina i musze napisać ze jest dokładnie tak jak napisałeś tylko co zaobserwowałem to że ping rano jest w miarę normalny przynajmniej da się grać do 70 na niemieckim serwerze to nie tragedia ale powinien być około 40 lecz tak nie jest .Ping po godzinie 18 jest już powyżej setki wiec o jakim kol wiek normalnym graniu na niemieckich serwerach można zapomnieć na polskich serwerach ping powinienem mieć jakieś 24 a mam 56 WTF?? Nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest ale tak jest i zaczyna mnie to skutecznie denerwować i jeszcze jedna rzecz mnie zadziwia na umowie mam prędkość 2MBb/s a UPC Speed Test pokazuje nie dwa a prawie 4Mb/s wiec może ktoś wyjaśnić o co chodzi

pozdro
 
 
Misiek999 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 197
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-02-2010, 23:31   

marcinbb, tylko ze lacze biznesowe jak sama nazwa mowi jest kierowane do innych odbiorcow niz uzytkownik domowy. To, ze znajda sie osoby, ktore mimo wszystko zechca z roznych wzgledow takowe nabyc, nieczego tu nie zmienia.
Ile razy to UPC sie reklamowalo, wez nasz "superszybki rodzinny internet dzieki ktoremu bedziesz mogl sie cieszyc jeszcze szybszym pobieraniem plikow, filmami online czy grami..."

Gdyby przyjac tok twojego myslenia to uzytkownik tzw. "zwyklej" oferty nie ma prawa zloscic sie na cokolwiek, bo nikt mu niczego nie gwarantowal...

Jednak juz widze twoj "stoicki spokoj" gdyby nagle realizacja polaczen po VoIP od innych operatorow niz dostawca pogorszyla sie na tyle aby uniemozliwic przeprowadzenie spokojnej rozmowy.
To samo tyczy sie graczy, wynajmujac tego typu usluge maja prawo oczekiwac, ze dzieki niej beda mogli pograc w swoja ulubione gry.

Konczac, moge sie zgodzic, ze wartosc przyzwoitego "pinga" jest plynna bo wyznaczaja ja aplikacje i ich wymogi celem zapewnienia poprawnego dzialania.

Dla mnie eot, swoim postem chcialem tylko zaznaczyc, ze gracze to tacy sami uzytkownicy i maja takie samo prawo domagac sie poprawnej realizacji uslugi wzgledem ich wymogow co osoby kozystajace np. z realizacji polaczen VolIP. (czyt. ma dzialac poprawnie)
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 05-02-2010, 22:55   

Nie sądziłem, że w temacie rozpocznie się taka dyskusja.
Po powrocie z "odlotowego" wypoczynku w górach powracam do tematu.

Padło stwierdzenie "rano - dobre pingi, wieczorem - złe". Owszem, również tak mam. Z tym, że testy wykonywałem rano i dlatego to mnie zdziwiło (że rano wysokie pingi) i powstał ten temat.
Natomiast nie wiem czy można uznać te wysokie pingi wieczorami za normalne zjawisko, gdyż wtedy najwięcej ludzi zasiada przed komputerem zawalając te marne serwery UPC.

Nie mniej niezależnie od pory dnia lub nocy, wartości ms pingu lagi w grze są takie same.
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 06-02-2010, 00:10   

Cytat:
Statystyka badania ping dla 212.162.6.204:
Pakiety: Wysłane = 50, Odebrane = 50, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 24 ms, Maksimum = 121 ms, Czas średni = 33 ms


Cytat:
c:/ping -l 4096
Statystyka badania ping dla 212.162.6.204:
Pakiety: Wysłane = 135, Odebrane = 131, Utracone = 4
(2% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 25 ms, Maksimum = 179 ms, Czas średni = 33 ms


Masakra nie da się grać w gry online lagi i w ogóle, przedstawiłem jak to wygląda z Wawy nawet z większymi pakietami... chyba macie jakieś słabe kompy i nie ogarniają tematów po UDP?
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 06-02-2010, 11:03   

Cytat:
chyba macie jakieś słabe kompy i nie ogarniają tematów po UDP?

Rewelacji nie mam, ale roczny komputer jeszcze daje rade na najniższych detalach.
Nie mniej nie będę zmieniał co roku komputera żeby internet od UPC w miarę przyzwoicie chodził. To jest śmieszne...
Z drugiej strony nie sądzę, aby tyle osób ze Szczecina z problemami w działaniu internetu miało akurat słaby komputer i przez to powodowało lagi.
 
 
marcinbb 
ultra master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 744
Skąd: Wawa
Wysłany: 06-02-2010, 21:50   

Ale nadal nie rozumiem Warszawa czy Szczecin kable te same i pakiety lecą tą samą drogą.
Jeśli faktycznie coś w Szczecinie było by uszkodzone pingi do wszystkich serwerów nie tylko gier były by nie do końca OK.

Zapal pinga bez odpalonej gry i pokaż wyniki jak ja.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: