Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Plynnosc otwierania się stron.
Autor Wiadomość
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 16-08-2017, 17:04   Plynnosc otwierania się stron.

Jak w temacie internet FP120, strony otwierają się z lekkim opóźnieniem. Jedna rzecz co zauważyłem to to ze na speed test na początku ciągnie do 80-90 ms i po chwili spada na 18ms . U znajomego na Neostradzie odrazu na speed test jest 20 ms i tak trzyma
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-08-2017, 17:19   

Czyli na początku rośnie ci ping i po chwili spada? Jakie masz oprogramowanie na Compalu?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-08-2017, 17:39   Re: Plynnosc otwierania się stron.

Prawdopodobnie to problem :arrow: opisywany tutaj.
Zobacz test: :arrow: http://www.dslreports.com/tools/puma6

Sprawdź czy nie płynie u Ciebie ping. Zapuść "ping -t wp.pl" i zobacz czy to jest stabilne.
Możesz też sprawdzić inne speed testy:
http://speedtest.ipartners.pl/tester/
http://www.speedtest.net/
Czy też jest takie zachowanie.
Czy to jest o wszystkich porach dnia, może w Twoim miejscu zamieszkania wysyca się łącze.
Warto puścić "ping -t" do takiego samego serwera co robiony test.
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 16-08-2017, 17:43   

Ok będę w domu to obadam, jakiś czas temu robiłem test puma to był na czerwono. Upc twierdzi ze intel puma 6 to nie problem, drugi konsultant powiedział ze pracują nad problemem. Tak MrPepka rośnie raczej zaczyna od 80 i spada do 18. Wersja softu ta najnowsza co nie dawno ludzie się nią na forum chwalili. Wee free wylaczone
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-08-2017, 17:49   

Sprawdź jeszcze to.
Jeżeli raz przeczytana strona, po zamknięciu przeglądarki, drugi raz otwiera się bez opóźnień, to najczęściej problem DNSów. Możesz to sprawdzić, jeżeli zrobisz "ipconfig /flushdns" i znowu otworzysz tę stronę, na nowo będzie musiał być znaleziony w DNSie adres IP danego URLa.
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 16-08-2017, 17:54   

Trochę skomplikowane ale wieczorem spróbuje
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-08-2017, 18:07   

Czemu?
Jak wpisujesz w przeglądarce adres URL jakiejś strony, to musi być najpierw znaleziony w DNSie jej adres IP kropkowy, to może powodować jakieś tam opóźnienia. Jeżeli wpiszesz w przeglądarce adres IP kropkowy, to przeglądarka od razu wie gdzie ma wysłać żądanie.

Adresy IP są cache'owane. "IPConfig /flushdns" opróżnia cache i znowy trzeba szukać adresy IP kropkowe danych stron.

Można przez "nslookup" odczytać dane adresy IP kropkowe adresów URL.
"nslookup adres_url"

Jeżeli używasz swojego routera, to na sztywno ustaw w nim DNSy, lub na próbę ustaw DNSy na Twojej karcie sieciowej i zobacz czy to coś zmienia.

Możesz też wypróbować DNS wujka Google: 8.8.8.8 lub 8.8.4.4 , ale najpierw sprawdź, które DNSy są szybsze:
Ping 8.8.8.8
ping dns_upc
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 16-08-2017, 18:23   

Sprawdzę.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-08-2017, 16:40   

Czy może coś sprawdziłeś :?:
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2017, 16:55   

Otwórz wiersz poleceń jako administrator i wpisz po kolei te komendy wcześniej zatwierdzajac każdą enterem, wykonaj restart kompa i napisz czy coś pomogło.

netsh winsock reset
netsh int ip reset
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns

I takie głupie, a może i nie, pytanie, próbowałeś wykonywać test z innej przeglądarki?
_________________
 
 
Nikt 
easy master

Dołączył: 08 Mar 2017
Posty: 48
Wysłany: 20-08-2017, 18:10   

Jeżeli ktoś nie korzysta z DHCP a ma ustawione ręcznie IP na karcie sieciowej to niech sie zastanowi przed wykonaniem dwóch pierwszych komend.
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 21-08-2017, 12:26   

Problem występuje na IE i firefoxie. Włączenie strony i wyłączenie przeglądarki nic nie daje ta sama strona z minimalnym opóźnieniem się laduje.. Raz lepiej raz gorzej. Kolega mieszka z 500metrow ode mnie miał lte plusa i sam się mnie pytał czy u mnie te strony otwierają się jak by wolniej z tydzień temu wziął 120 z upc. Wpina plusa i jest ok. Win mtr maxymalny ping pokazał mi wczoraj 65 ms. Ping t raz na jakiś czas pukał do 85 parę dni temu
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 164 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3561
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-08-2017, 17:14   

Jeżeli się to zmienia w ciągu dnia i wieczorami jest najgorzej, to czyżby "urok" waszej lokalizacji :?:
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-2017, 13:04   

A próbowałeś na innym komputerze? Albo na telefonie puscic test?

Aha, dobra nieważne, jeżeli podpina plusa do tego samego komputera i jest ok, to masz coś u siebie w okolicy lub z routerem.

U mnie winmtr pokazuje nieraz tez i 100ms, pojedyńcze skoki.. ale żadnych negatywnych skutków poza testem nie idzie się dopatrzec w przegladarce i test też od razu wskakuje na 7ms do warszawskich serwerach. Ping na compalu jest strasznie niestabilny, bo sa wahania ciagle o te 5-10ms, np. do wp raz mam 14ms a raz ponad 20, w orange po miedzi nawet mialem ciagle staly z wahaniem max 5ms a przewaznie to byla 1ms.
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 118
Wysłany: 22-08-2017, 23:30   

Wsparcie z UPC stwierdzilo ze jest git wysłałem im testy z win mtr. Dzisiaj jak by lepiej to chodziło. Ten compal jest już 3 albo 4 od października i na każdym było to samo. Ja ewentualnie mogę się przepiac na horizona na próbę tylko co na to szanowne upc?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: