Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co znowu z tym chello?! (część 2)
Autor Wiadomość
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 30-05-2017, 17:35   

Ostatecznie wywaliłem ten drugi rozgałęźnik modem podłączyłem bezpośrednio a drugi Tv pod gniazdko z UPC bo było tam jeszcze jedno wolne miejsce

Od paru dni internet działa OK TV tez
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-05-2017, 18:02   

Rostoff napisał/a:
... drugi Tv pod gniazdko z UPC bo było tam jeszcze jedno wolne miejsce
Twoja instalacja kablowa jest naprawdę rozległa. :P
_________________
 
 
Rostoff 
plus master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 302
Skąd: Mielec
Wysłany: 30-05-2017, 19:29   

Pitrek napisał/a:
Twoja instalacja kablowa jest naprawdę rozległa.

Żebyś wiedział w sumie to do mieszkania idą mi trzy kable z klatki od UPC (jeszcze pozostałość po firmie przed UPC)
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-05-2017, 19:45   

No to można się pogubić. :P
_________________
 
 
Adi31 
easy master

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-06-2017, 08:26   

Hej, czy tylko mnie nie działa strona
phys.org
?

Przez zend2 łączy, przez dane mobilne w telefonie też. Ale już przez internet od upc nie, ani po kablu ani wifi.

EDIT:
Modem to connectbox (nie wiem jak edytować w profilu :mrgreen: ), mam go od niecałego miesiąca, strona przestała działać jakoś wczoraj.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-06-2017, 08:53   

Zobacz czy Twój DNS rozwiązuje tę nazwę na IP: "nslookup phys.org" , powinien zwrócić adres: 72.251.236.55
Teraz sprawdź w przeglądarce ten adres.

Jak nie działa, to sprawdź gdzie to utyka: "tracert 72.251.236.55".

Jak idzie gdzie trzeba, to sprawdź czy idzie do portu HTTP (80): "telnet phys.org 80".


Jeżeli będzie "Łączenie z phys.org ...Nie można nawiązać połączenia z hostem na porcie 80: Połączenie nie powiodło się." to znaczy, że coś blokuje ruch do "phys.org".
Normalnie jak ten adres jest osiągalny to po: "telnet phys.org 80" będzie reagował na naciśnięcia Entera lub Esc. Pokażą się kwadraciki. Naciśnij kilka razy Enter lub Esc to wyjdziesz z "telneta". Jeżeli to jest osiągalne z Twojego komputera, tzn. że ruch po porcie:80 nie jest blokowany.
_________________
 
 
Adi31 
easy master

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-06-2017, 09:03   

Uhhh, dziękuję za odpowiedź, ale nie bardzo wiem o co chodzi z tymi dnsami, mam to gdzieś wpisać?

W cmd.exe, jeśli o to chodzi- wyskakuje takie coś:
Cytat:

C:\Users\Adam>nslookup phys.org
Serwer: pl-war-dns02.chello.pl
Address: 62.179.1.61

Nieautorytatywna odpowiedź:
Nazwa: phys.org
Address: 72.251.236.55


Wpisuję te 72.25... w pasek adresu przeglądarki i też nic.

Jak w cmd wklejam to "tracert"- wychodzi tak:
Cytat:

C:\Users\Adam>tracert 72.251.236.55

Śledzenie trasy do 72.251.236.55 z maksymalną liczbą 30 przeskoków.

1 1 ms <1 ms 1 ms 192.168.0.1
2 * * * Upłynął limit czasu żądania.
3 10 ms 9 ms 9 ms 89-75-6-129.infra.chello.pl [89.75.6.129]
4 15 ms 14 ms 14 ms pl-gdn01a-rd1-ae1-2137.aorta.net [84.116.252.150
]
5 13 ms 26 ms 14 ms pl-waw26b-rc1-ae13-2109.aorta.net [84.116.252.37
]
6 19 ms 14 ms 14 ms pl-waw02a-ri1-ae0-0.aorta.net [84.116.138.94]
7 13 ms 14 ms 12 ms pni-pl-waw05a-as1299-telia.aorta.net [213.46.178
.50]
8 35 ms 36 ms 34 ms hbg-bb1-link.telia.net [62.115.135.186]
9 55 ms 52 ms 56 ms ldn-bb3-link.telia.net [80.91.254.217]
10 * 132 ms 129 ms nyk-bb3-link.telia.net [213.155.135.69]
11 129 ms 129 ms 126 ms nyk-b5-link.telia.net [62.115.133.243]
12 130 ms 129 ms 128 ms internap-ic-305784-nyk-b5.c.telia.net [213.248.6
6.102]
13 130 ms 129 ms 129 ms border1-po2-bbnet2.nyj004.pnap.net [216.52.95.10
9]
14 134 ms 134 ms 129 ms inapvoxcust-XX.border1.nyj004.pnap.net [74.201.1
36.66]
15 127 ms 126 ms 129 ms 72.251.236.55

Śledzenie zakończone.


EDIT:
Cytat:
Jak idzie gdzie trzeba, to sprawdź czy idzie do portu HTTP (80): "telnet phys.org 80"

To to nie bardzo wiem jak zrobić. Po wpisaniu w cmd komp "nie rozumi" polecenia.
Ostatnio zmieniony przez Adi31 08-06-2017, 09:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-06-2017, 09:06   

Adi31 napisał/a:
Modem to connectbox (nie wiem jak edytować w profilu :mrgreen: )
No, nie żartuj, w edycji Twojego profilu masz wszystko (łącze, modem itp.):
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/profile.php?mode=editprofile&u=6113


Adres IP jest OK. Trace działa, to i pingi też. Łączność z adresem strony jest.

Trzeba sprawdzić czy problemem nie jest przeglądarka, czy brak łączności po porcie 80.

Sprawdź telnet.

Doinstaluj go sobie.

Sprawdzenie "telnetem" to ważna wskazówka, więc doinstaluj sobie "Telnet". W Windows 7, domyślnie go nie ma. W "Panelu sterowania">"Programy i funkcje">"Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows">zaznacz "Klient Telnet".
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 08-06-2017, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Adi31 
easy master

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-06-2017, 09:10   

OMG, faktycznie, kliknąłem tylko profil na dole postu, a tam trzeba jeszcze raz kliknąć profil, na górze. Dzięki, naprawione :mrgreen:
Człowiek se z takimi rzeczami nie radzi... :mrgreen:

Tzn. nazwa modemu naprawiona...

Zobaczę teraz o co chodzi z tym telnetem...
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-06-2017, 09:16   

Nie zwróciłem uwagi, że ta strona jest po https , a nie http, więc trzeba sprawdzać port 443 zamiast 80.
"telnet phys.org 443"

Używasz FF, sprawdź jeszcze w Internet Explorerze.
_________________
 
 
Adi31 
easy master

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-06-2017, 09:29   

Hmm, jeszcze raz dziękuję za pomoc, niestety to chyba coś z systemem, i to chyba ja coś nakręciłem, listę funkcji windows mam pustą, i próbuję z tym walczyć. Tyle że chyba nici, same błędy, nie może uruchomić usługi naprawy itp. itd.
Systemu nie przeinstaluje bo nie mam płyty, instalowałem sam z płyty gościa od którego starsi dostali komputer. To chyba z 10 lat temu :mrgreen: i tak ten system stoi, nic od nowa nie zrobię.

Kiedyś wyłączałem siłowo aktualizacje windows (i coś tam ostrzegało że to permanentna zmiana w systemie i nie można tego cofnąć), bo z czymś mi tam przeszkadzało, i teraz są chyba tego efekty...

Jak coś ruszy to się odezwę, na razie walczę :neutral:

Tak czy owak, raz jeszcze dziękuję.

EDIT: w IE to samo, zresztą do tej strony nie dostanę się nawet po wifi na telefonie (ale po danych kom. już tak), to jest właśnie dziwne. Przecież chyba ustawienia kompa nie mają wpływu na wifi?

EDIT:
Nie no, nie wierzę. Phys.org działa... Nie wiem co zmieniłem, ale coś zaskoczyło.
Dziękuję!
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-06-2017, 10:06   

Adi31 napisał/a:
...zresztą do tej strony nie dostanę się nawet po wifi na telefonie (ale po danych kom. już tak), to jest właśnie dziwne. Przecież chyba ustawienia kompa nie mają wpływu na wifi?

No to widać, że problem był po łączu UPC.

Adi31 napisał/a:
Nie no, nie wierzę. Phys.org działa... Nie wiem co zmieniłem, ale coś zaskoczyło.
Dziękuję!
Raczej nic, po prostu już działa.
_________________
 
 
Adi31 
easy master

Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-06-2017, 10:27   

No, podziałało chwilę po czym znów nie łączy...

Czyli nic z tym nie zrobię bo "to od upc"?
Dziś rano dzwoniłem odwołać tę usługę "bezpieczny internet" u rodziców, bo przy przedłużaniu umowy im dali, i przy okazji poruszyłem temat niedziałającej strony to gość stwierdził żeby się kontaktować z tą stroną...
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3854
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 08-06-2017, 10:30   

Adi31 napisał/a:
Czyli nic z tym nie zrobię bo "to od upc"?
Trudno powiedzieć, musiałby ktoś sprawdzić, kto teraz używa łącza UPC.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1981
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-06-2017, 11:32   

U mnie phys.org działa, ale na górze mam komunikat, żeby wyłączyć ad blocka może to jest to.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: