|
Logitech Harmon 555/One |
| Autor |
Wiadomość |
marcinbb
plus master
|
Wysłany: 18-11-2009, 17:35 Logitech Harmon 555/One
|
|
|
Chciałem Was zapytać czy udało Wam się w jakiś sposób poprawnie skonfigurować urządzenia UPC pod kątem pracy to z Philipsem lub Cisco.
Moj 555 niestety w żaden sposób nie radził sobie z paczkami ściąganymi z internetu i pomimo wyboru poprawnego ( jak sądze modelu Cisco ) odmawiał współpracy, tylko ręczna nauka pilota przyniosła oczekiwane rezultaty - i to nie wszędzie np. nie udało mi się skonfigórować "niebieskiego przycisku ) - kasowanie nagrań.
Jako że w dniu dzisiejszym moj 555 poszedł w odstawkę na rzecz Ona zresztą po głębszych przemyśleniach opisanych przez niektórych użytkowników ( choć broniłem sie 2 tyg. przed jego zakupem ).
Czy w One komuś udało się zassać odpowiednie kody z sieci dla Cisco, bez nauki pilota.
Oraz to jak odbywa się ustawianie ikon kanałów wraz z ich numeracją, rozumiem że pilota należy nauczyć gdzie jaki kanał jest ale i czy na "tacy" należy mu podać jpg z miniaturką? |
|
|
|
 |
POL
light master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Gru 2008 Posty: 107 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 18-11-2009, 17:49
|
|
|
Przy wyborze wpisałeś model DCR 8111 ?
Posiadam 555 od roku i bez problemu działa z Philipsem HD jak i z każdym innym sprzętem. |
|
|
|
 |
marcinbb
plus master
|
Wysłany: 18-11-2009, 18:10
|
|
|
Niestety mam Cisco więc DCR 8111 - w tym przypadku nie pomoże.
Ale potwierdzam z całą resztą działa bezproblemowo. |
|
|
|
 |
POL
light master
|
Wysłany: 18-11-2009, 18:23
|
|
|
| marcinbb napisał/a: | Niestety mam Cisco więc DCR 8111 - w tym przypadku nie pomoże.
Z listy "odbiornik tv kablowej wybierasz Cisco, wpisujesz 8485DVB? |
|
|
|
 |
marcinbb
plus master
|
Wysłany: 18-11-2009, 18:27
|
|
|
| Dokładnie tak jak piszesz niestety po wybraniu z listy tych parametrów mój Cisco w ogóle nie reaguje, tak jakby kody były zupełnie od innego urządzenia. |
|
|
|
 |
POL
light master
|
Wysłany: 18-11-2009, 18:35
|
|
|
| marcinbb napisał/a: | | Dokładnie tak jak piszesz niestety po wybraniu z listy tych parametrów mój Cisco w ogóle nie reaguje, tak jakby kody były zupełnie od innego urządzenia. |
Nie mam Cisco to nie sprawdzę.... Może ktoś inny? Ale jeśli po wybraniu odpowiedniego modelu nie działa to chyba One będziesz musiał uczyć jak wcześniej 555 |
|
|
|
 |
marcinbb
plus master
|
Wysłany: 18-11-2009, 19:41
|
|
|
| POL napisał/a: | Ale jeśli po wybraniu odpowiedniego modelu nie działa to chyba One będziesz musiał uczyć jak wcześniej 555 |
Może pokuszę się o kontakt z supportem, a jeśli nie to "wychowam" go sobie, zresztą za tak śmieszną cenę 200 PLN za One (Kiedy często 555 kosztuje więcej ) mogę spokojnie wychowywać go przez jakiś do czasu aż będzie posłuszny. |
|
|
|
 |
mp_lasso
light master
|
Wysłany: 19-11-2009, 00:11
|
|
|
| marcinbb napisał/a: | Niestety mam Cisco więc DCR 8111 - w tym przypadku nie pomoże.
Gdzieś czytałem, że Philips i Cisco mają ten sam pilot. Spróbuj skonfigurować Harmony pod DCR 8111 i napisz czy działa. |
|
|
|
 |
Miguel
light master
|
Wysłany: 19-11-2009, 13:13
|
|
|
Czy w takim pilocie mozna zaprogramować sekwencję poleceń, np.
1. włącz TV
2. wciśnij AV
3. strzałka w górę
4. OK
i po wciśnieciu jednego przycisku na pilocie TV wykona te wszystkie polecenia?
Pzdr |
|
|
|
 |
damga
light master
|
Wysłany: 19-11-2009, 13:57
|
|
|
Ja mam 555 i wybrałem urządzenie "UPC Media Box". Jak później zmieniłem dekoder ze standardowego na HD Philipsa, to nic nie musiałem zmieniać - po prostu działało.
[ Dodano: 19-11-2009, 13:58 ]
| Miguel napisał/a: | Czy w takim pilocie mozna zaprogramować sekwencję poleceń, np.
1. włącz TV
2. wciśnij AV
3. strzałka w górę
4. OK
i po wciśnieciu jednego przycisku na pilocie TV wykona te wszystkie polecenia?
Pzdr |
tak, a nawet lepiej - za naciśnięciem jednego przycisku włączy TV, dekoder, amplituner i poprzestawia wszystko na odpowiednie wejścia. A potem za naciśnięciem drugiego przycisku sam wyłączy dekoder, włączy DVD i tylko zmieni wejście w TV i ampli bez wyłączania ich.
[ Dodano: 19-11-2009, 14:05 ]
A czym tak naprawdę się One różni od 555?
Bo normalna cena sugeruje, że wieloma rzeczami, ale na oko to różnica tkwi głównie w kolorowym ekranie i ładowarce zamiast paluszków, nie wspominając o innym designie.
Czy działa szybciej, dokładniej, można dłuższe sekwencje programować, itp? |
|
|
|
 |
POL
light master
|
Wysłany: 19-11-2009, 14:44
|
|
|
| Damga napisał/a: |
A czym tak naprawdę się One różni od 555?
Bo normalna cena sugeruje, że wieloma rzeczami, ale na oko to różnica tkwi głównie w kolorowym ekranie i ładowarce zamiast paluszków, nie wspominając o innym designie.
Czy działa szybciej, dokładniej, można dłuższe sekwencje programować, itp? |
 |
|
|
|
 |
marcinbb
plus master
|
Wysłany: 19-11-2009, 15:05
|
|
|
| damga napisał/a: | | A czym tak naprawdę się One różni od 555? |
Nie jestem specem w tych sprawach mój One jeszcze nie przyjechał a z 555 korzystam od około miesiąca.
One: ładowarka, dotykowy wyświetlacz wyświetlający ikonkę programu ( nie trzeba pamiętać na którym kanale jest dany program ), Cena, wygląd.
| damga napisał/a: | | Czy działa szybciej, dokładniej, można dłuższe sekwencje programować, itp? |
Szybkość działania można ustawić w sofcie ( jeśli mowa o wysyłaniu poleceń przez podczerwień )
Dokładność: pilota należy skierować w kierunku sprzętów AV i większość pilotów tak działa
Długość sekwencji nie bawiłem się tym choć przyznam że muszę bliżej zapoznać się z funkcją automatycznego ustawienia głośności np. Włączam system TV a AV ustawia poziom głośności na wcześniej zaprogramowany + ustawia odpowiednie "efekty" CinemaDSP. Do tego doliczyć należy jeszcze aby cholerstwo zwane dekoderem Cisco ZAWSZE przełączało sie na DD2.0/5.1 bo ludzie z UPC zapomnieli o informacji ze swoich reklam cyfrowa jakość video i dźwięku - tak tylko aby tą cyfrową jakość usłyszeć muszę zawsze przechodzić przez klawiszologię bo po co np. przez złącze optyczne ( zgodnie z jego funkją ) podawać cyfrowy format DD2.0/5.1 jak można PCM Stereo. Po co po HDMI podawać DD2.0/5.1 jako Default jeśli można PCM Stereo.
Ale wracając do pilota jest kilka ograniczeń sekwencji ponieważ wiadomo że pilot musi wysyłać różne sekwencje sygnałów więc musisz pilota cały czas trzymać skierowanego w TV i całą resztę. U mnie podczas samego włączania pilot przez około 6 sek musi tam być skierowany im dłuższa sekwencja tym dłużej śle wszystko i dłużej trzymasz pilota.
Więc One od 555 tylko nieznacznie różni się na rzecz One w postaci gadżeciarstwa wyświetlacz dotykowy i nowocześniejszy wygląd. |
|
|
|
 |
plesniak
classic master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-11-2009, 18:34
|
|
|
różnią się tym że One ma ekran dotykowy i nie ma kolorowych przycisków telegazetowych na klawiaturze (tylko na ekranie dotykowym) W One wchodzi tylko 6 programówna ekran.
One mam od pół roku i jestem zadowolony.
Ja ustawiałem Philipsa i działa perfekcyjnie |
|
|
|
 |
damga
light master
|
Wysłany: 19-11-2009, 21:47
|
|
|
Co do szybkości działania, to wiem, że to można ustawić, ale jak dam za szybko, to gubi czasami polecenia, a jak za wolno, to wciskanie kilku klawiszy po kolei (channel up, głośność o kilka kresek w górę w dół) trwa za długo i jest masakrą. Oryginalne piloty wydają się działać natychmiast. Podobnie z ilością powtórzeń - jak za mało to się gubią, a wartość przy której przestaje się gubić znów wydłuża przerwy między możliwymi naciśnięciami.
Nie wydaje mi się też, żeby jakoś sensownie dało się ustawić na pilocie zmianę dźwięku na DD - po prostu po każdej zmianie kanału wraca do PCM więc dokładanie do zmiany kanału kilku kolejnych kliknięć zabierze sensowną możliwość szybkiego przełączenia kanałów, nie mówiąc już o możliwości zmiany kanałów z mini przewodnika, z której często korzystam. A dokładanie osobnej w praktyce nic nie zmienia. Tym bardziej, że sporo kanałów nie nadaje w ogóle DD.
Dodatkowo mojemu Harmony czasami nie uda się włączyć lub wyłączyć jednego z urządzeń, czy zmienić wejścia. Tak raz na 20 użyć włącznika/wyłącznika muszę wciskać HELP i nie jest to wynikiem złego trzymania pilota. |
|
|
|
 |
plesniak
classic master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-11-2009, 11:05
|
|
|
| Nie mam takich problemów z moim One. Kupowałes tzw. bez klapki? Ja kupowałem normalną wersję pudełkową. |
|
|
|
 |
|
|