Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przebudowa instalacji kablowej UPC i wykonanie instalacji TV
Autor Wiadomość
Bzyko 
Klikacz

Wysłany: 03-06-2010, 19:24   Przebudowa instalacji kablowej UPC i wykonanie instalacji TV

Witam,

Mam nadzieję że dobrze kieruje postra. Aktualnie mam u siebie w mieszkaniu wykonaną instalcję TV plus Internet z UPC, wszystko działa poprawnie. Niestety instalacja jest poprowadzona po ścianie co już od długiego czasu mnie denerwuję, więc przymierzam się do schowania kabla koncentrycznego w ścianie. Aktualnie kabel z instalacji kończy się przy odbiorniku TV splitterem, na którym mam rozdział sygnału na TV i Internet. po remoncie i schowaniu kabla planuję przenieść modem kablowy łącznie, router WiFi ze spliterem i zamontować go przy wejściu instalacji do mieszkania a dalej na mieszkanie przesłać tylko sygnał TV z wyjścia splitera i zakończyć to gniazdem podtynkowym obok odbiornika TV. Tutaj mam pytanie jakie wybrać gniazdo żeby przeniosło mi cały sygnał UPC TV (mam dekoder z UPC i TV cyfrową).
Dodatkowo z balkonu przy okazji remontu poprowadzić kabel koncentryczny na wszelki wypadek, jak bym chciał skorzystać z satelity lub TV naziemnej i tu pytania jakim gniazdem podtynkowym mogę to zrealizować?

red5555 
easy master

Wysłany: 05-06-2010, 12:12   

najwygodniej jest wpuscic pod tynk szerokie peszele (rurki instalacyjne) lub kanaly instalacyjne z tworzywa sztusznego,
sa dostepne na rynku gniazda z 3 wyjsciami: tv/sat/radio nalezy tylko zwrocic uwage na typ: przelotowe lub koncowe w zaleznosci od miejsca zaplanowanej instalacji

Bzyko 
Klikacz

Wysłany: 07-06-2010, 22:44   

Dzięki za informację, ale głownie chodziło mi o potwierdzenie czy jeżeli kupię gniazdo końcowe RTV i podłącze kabel z usługą telewizji cyfrowej od UPC to bedzie działąć czy muszę przerabiać jakoś to gniazdko?

red5555 
easy master

Wysłany: 08-06-2010, 11:06   

nic nie trzeba przerabiac ! przciez to tylko takie wieksze zakonczenie kabla.... ;)

Bzyko 
Klikacz

Wysłany: 08-06-2010, 23:53   

a nie ma tam jakiś filtrów które wycinają sygnał pomiędzy wyjściem TV a Radiowym i czy to wyjście TV ptracuje na tym samym paśmieco kablówka?

Odpowiedz do tematu