Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam czy mogl by mi ktos wytłumaczyć i pomóc
Autor Wiadomość
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 13-10-2009, 20:10   Witam czy mogl by mi ktos wytłumaczyć i pomóc

Mam opcję internet turbo 25MB/s router thomson TWG850-4U,zainstalowałem uTorent przez 2 dni chodził dobrze transfery miałem pk.1,5 MB, strony mi się lądowały powoli więc odznaczyłem firewall tak jak mi mówił pan z infolinii.Pomogło lądują sie szybciej.natomiast uTORENT działa tak strasznie ze transfery najwyżej dochodzą do 70KB/s a przeważnie transfer ma 20 do 30Kb/s.Dodatkowo mam komunikat z wykrzyknikiem (brak połączeń wychodzących,jeśli ten status pojawia się dłużej może oznaczać problem z konfiguracja sieci).
Choć sedy sa wysokie to i tak nic nie daje,próbowałem już różnych ustawień
uTORENTA,natomiast po wyłączeniu i włączeniu powraca do tych samych ustawień,przeinstalowałem nawet system i to samo.Pisza coś o portach natomiast nie wiem jak je ustawić.Czy mógłby mi ktoś w tym wszystkim pomoc bardzo proszę.Bo szlag mnie trafia chciałem szybciej ściągać dlatego postanowiłem zwiększyć internet a tu katastrofa.
 
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 13-10-2009, 20:36   

W ustawieniach routera przekieruj port taki jaki masz ustawiony w uTorrencie na swoje wewnętrzne IP.
 
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 13-10-2009, 20:46   tak mam to zrobic

nie wiem czy dobrze to robię. Tobie to pomogło

scren.GIF
Plik ściągnięto 1097 raz(y) 53,37 KB

 
 
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2009, 13:45   

Sprawdź jakie masz IP ustawione w routerze-jeśli DHCP jest włączone to przypisuje Ci zazwyczaj różne...więc takie forwardowanie portów nic nie da. Musisz mieć stałe IP 192.168.0.11 w tym przypadku. Zakładam, że w firewallu (windowsa, albo jakiegoś internet security) też odblokowałeś ten port 6112 i masz ustawione na stałe w utorrencie ten port...
_________________
  brak
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 15-10-2009, 17:30   Prosze o szczególne wytłumaczenie

W routerze mam tak ustawione ,prosze o dokładne istrukcje poniewaz jestemm laikiem w tych sprawach,a transfer mnie dobija

bez tytułu.GIF
Plik ściągnięto 1031 raz(y) 40,53 KB

 
 
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2009, 18:17   

Czyli masz włączone DHCP, więc teraz trzeba przypisać na stałe adres IP komputerowi, na którym korzystasz z utorrenta. Domyślnie u Ciebie przydziela od 192.168.0.10 do 192.168.0.254, czyli możesz sobie na stałe ustawić np. 192.168.0.11. Później ustawiasz przekierowanie portu tak jak już wyżej pokazywałeś.
Jak sprawdzić, czy komputer ma już dany adres IP? Klikasz na pasku zadań na połączenie bezprzewodowe, a następnie zakładkę "Obsługa".
_________________
  brak
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 15-10-2009, 19:10   odp

Możesz mi powiedzieć napisać dokładnie krok po kroku,co i gdzie trzeba wpisać? Ja nie mam zakładki połączenia bezprzewodowe bo mam podpięty kabel skrętka komputer-router

zakładkę "Obsługa".
 
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 15-10-2009, 19:32   

w
Lease Pool Start daj 192.168.0.2
Lease Pool End daj 192.168.0.5

w zakladce Forwarding dajesz
192.168.2 start port i end wg uznania proponuje jakis wiekszy zakres
192.168.3
j.w. az do 5
dzieki temu bedziesz mial przekierowane porty na kazdym ip

mozna tez jak mowil poprzednik dac staly adres i dodac go do DMZ
  precel@wtw.im
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 15-10-2009, 21:53   wiec zrobniłem tak

Czy wszystko dobrze zrobiłem aby uTorent ściągał mi teraz szybciej? Bardzo Proszę o info

3.GIF
Po trzecie tak
Plik ściągnięto 872 raz(y) 89,33 KB

2.GIF
Po drugie zrobiłem tak
Plik ściągnięto 875 raz(y) 58,9 KB

1.GIF
Po pierwsze zrobiłem tak
Plik ściągnięto 869 raz(y) 50,74 KB

 
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 15-10-2009, 22:32   

jesli chodzi o 2 screen to masz zaznaczone enable tylko przy 1 okienku. dla reszty ip musisz tez musisz dac haczyk przy enable

co do pandy to nie wypowiadam sie bo nie wiem
  precel@wtw.im
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 16-10-2009, 10:30   Prosze o końcowe instrukcje

Mam nadzieje że chyba dobrze porobiłem wszystko,wrzucam screny,tylko czy dobrze ustawiam Pandę w ustawieniu reguł mam ustawić w przychodzących i wychodzących ten sam NR.portu i ten sam Nr.IP.Bardzo Proszę o INFO

2.GIF
Plik ściągnięto 749 raz(y) 300,47 KB

1.GIF
NR!
Plik ściągnięto 811 raz(y) 55,78 KB

 
 
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2009, 12:59   

Hmm też tak można, nawet łatwiejszy sposób, tylko jednocześnie może tylko 4 komputery podpiąć do routera ;) .
W drugim screenie musisz wpisać przedział portów dla wszystkich 5 opcji, a nie tylko dla pierwszej (tzn ten sam port jak dla 192.168.0.2) :!:
Pandę zaraz zobaczę, chociaż sam mam kasperskiego :P

Dziwna jest ta panda, w kasperskim ustawia się po prostu, żeby zezwalał na ruch TCP i UDP na konkretnym porcie i nie ma tej opcji z adresem IP...bo w Pandzie nie wiem, czy nie powinieneś zrobić kilka reguł dla każdego możliwego adresu IP od 192.168.0.2 do 192.168.0.5...albo tylko jedną regułę z IP routera, czyli 192.168.0.1. Szczerze mówiąc nie wiem :oops:
_________________
  brak
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 16-10-2009, 13:46   

L0b0 napisał/a:
tylko jednocześnie może tylko 4 komputery podpiąć do routera

watpie zeby podlaczal wiecej niz 1-2 kompy
L0b0 napisał/a:
czy nie powinieneś zrobić kilka reguł dla każdego możliwego adresu IP od 192.168.0.2 do 192.168.0.5

chyba bedzie musial dla wszystkich - dziwna ta panda :?
_________________
  precel@wtw.im
 
pero71 
Klikacz

Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 15
Wysłany: 16-10-2009, 13:58   Ok

Zrobiłem tak jak mówiłeś w routerze zmieniłem :
a co do pandy to nadal nie wiem jak ja ustawić

[ Dodano: 16-10-2009, 14:02 ]
A kopmy mam dwa ale używam przeważnie 1,nie wiem dlaczego ale strony się ładują powoli i w przeglądaniu również ich.Wyniki Sped test mam rożne co mnie również dziwi ale zachwojua się od 19-do 23 MB

2.GIF
Plik ściągnięto 832 raz(y) 195,41 KB

1.GIF
Plik ściągnięto 829 raz(y) 63,46 KB

 
 
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2009, 14:06   

Teraz przekierowanie portów w routerze wygląda ok. Jeśli masz w utorrencie ustawiony ten port to sprawdź czy działa (wcześniej wyłącz na chwilę zaporę w pandzie).
Opcje/kreator ustawień/przycisk "sprawdź przekierowanie portu"
_________________
  brak
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: