Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lagi w grach online! wszystko przez brak prądu
Autor Wiadomość
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 19-09-2009, 09:30   

Zaraz jeszcze załączę wyniki z testu, który jest aktualnie robiony.

Test nr 3. Tym razem na pokoju 16-osobowym, na serwerze o najmniejszej liczbie graczy online, na którym nikt nie ma lagów tylko ja...
Screen:
http://img10.imageshack.us/i/test2h.png/
Chciałbym jeszcze dodać, że gdy w grze ma się ping w granicach 60-70ms już odczuwa się lagi. Sprawdzone i udowodnione przeze mnie.
Marek napisał/a:
Niestety trzeba będzie dalej szukać przyczyny.

Co proponujesz? ;/
 
 
Sh4dow99 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 21
Wysłany: 20-09-2009, 02:20   

Zalozyc sobie konto dla polaczenia VPN na stronie http://itshidden.com - bedziesz mial pewnosc czy to przez net (tzn zly ruting)
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-09-2009, 13:16   

Mógłby mi ktoś napisać jakie jest postępowanie, gdy przyczyną lagów są straty pakietów? Jakie czynności podejmują technicy itp.
 
 
tiolys 
easy master

Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 24
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-09-2009, 15:53   

Pewnie zadne. Powiedza ze wina po twojej stronie i zleja. Nie spodziewalbym sie "cudu". Za granice nie wyczarujesz 20ms.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-09-2009, 15:58   

tiolys napisał/a:
Za granice nie wyczarujesz 20ms.

Kolega mieszkający w Krakowie, posiadający internet o prędkości 2Mb/s do serwera gry ma ping 40ms. Ja przy swoim 15Mb/s mam średni ping 31ms. Nie chodzi tu o ping, tylko o te zasrane lagi. Kiedyś do serwera gry miałem ping 120-180ms, a lagów nie miałem.

Zadam pytanie jeszcze raz, w innej formie: Co się robi, gdy ma się straty pakietów ? Nie chodzi mi o techników, bo oni są mistrzami w olewaniu klienta, ale o jakąś regułę, może samemu uda mi się to naprawić? Bo tak jak napisałeś, nie będę sobie robił nadziei na cud ze strony upc.
 
 
tiolys 
easy master

Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 24
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-09-2009, 16:06   

Ja bym zaczal szukac osoby ktora gra w ta gre z laczem UPC i poprosil aby sprawdzila jak jej dziala. Albo jakies PL serwery.

Moze jakis wirus kto wie. Format instalacja od nowa i dopiero mozna szukac dalej.

W sumie te parametry co pokazales sa wg. mnie w normie.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-09-2009, 16:48   

Dosłownie każdy, którego spotkałem z łączem upc ma ten sam problem co ja.

Polskich serwerów nie ma! Wszystkie znajdują się w jednym miejscu - we Frankfurcie, a w grze wygląda to tak, że są podpisane dane serwery. Np. chcesz zagrać w rodakami - wchodzisz na Poland. Chcesz pograć z Turkami - wchodzisz na Turkey i tak dalej, ale wszystkie są we Frankfurcie..

O wirusie nie ma mowy. Mam problem z lagami dosłownie od podpisania umowy, tylko przez parę miesięcy było dobrze. Podpisałem umowę jakieś 1,5 roku temu, a przez ten czas zdążyłem już zrobić ponad 5 formatów.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-09-2009, 17:33   

Cytat:
Co się robi, gdy ma się straty pakietów ?

Zależy w którym miejscu. Jeśli gdzieś dalej na łączach operatora
Wymienia się uszkodzony kabel lub ruter (czy też kartę w ruterze), ewentualnie zmienia jego konfigurację (zależy co było przyczyną tych strat).
W przypadku gdy staraty występują na drodze modem ctms, w pierwszej kolejności sprawdza się parametry sygnału i szuka możliwych źródeł zakłóceń, jeśli takich nie ma wymienia sie najpierw modem potem stację czołową.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-09-2009, 17:44   

Marek, o to mi właśnie chodziło, dzięki.
Marek napisał/a:
Wymienia się uszkodzony kabel

Kabel na drodze puszka - modem, czy modem - komputer?

Modem to raczej nie, bo był pół roku temu wymieniany, pozostaje to co napisałeś wyżej.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-09-2009, 17:55   

Cytat:
Kabel na drodze puszka - modem, czy modem - komputer?

Na drodze jeden ruter operatora, kolejny ruter operatora (najczęściej jest to światłowód więc nie psuje się raczej od tak sam z siebie)
  marekd@jabberpl.org
 
Cappo 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 536
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 22-09-2009, 17:58   

maq616, co to za gra ? może inni użytkownicy z forum przetestują u siebie.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 22-09-2009, 18:14   

Cappo napisał/a:
maq616, co to za gra ? może inni użytkownicy z forum przetestują u siebie.

Gra nosi nazwę WarRock.

Z 1 sekundą to może przesadziłem, opóźnienia najwyraźniej widać przy strzałach "na styk", kiedy wystrzeliwuje się wystarczającą ilość strzałów żeby przeciwnik poległ, wtedy on ginie dopiero po niecałej sekundzie od dostania serii.

W rzeczywistości wyglądałoby to tak:
Koleś dostaje kulkę w łeb i ma zginąć od razu. Natomiast ma laga i ginie po sekundzie.


Marek, chodziło mi o to, jaki to jest kabel. Czy ten, co idzie od puszki na klatce do modemu, czy ten co idzie z modemu do komputera?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-09-2009, 18:37   

Cytat:
Marek, chodziło mi o to, jaki to jest kabel. Czy ten, co idzie od puszki na klatce do modemu, czy ten co idzie z modemu do komputera?
Kabel który jest zazwyczaj bardzo daleko od Twojego domu.
W domu masz tylko instalację antenową (kabel koncentryczny) i modem - a to działa na trochę innej zasadzie - oczywiście jeśli parametry są złe (zakłócenia, zbyt duże tłumienie itp) to też się go naprawia albo wymienia.
  marekd@jabberpl.org
 
Sh4dow99 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Paź 2006
Posty: 21
Wysłany: 23-09-2009, 00:15   

Maq a sproboj tak jak pisalem wczesniej przez vpn polaczyc sie i zdaj relacje czy pomoglo - jesli pomoglo to znaczy ze po drodze jakis ruter serwer upc jest obciazony.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 23-09-2009, 15:15   

Sh4dow99, mógłbyś mi przybliżyć o co chodzi z tym vpn? Chociażby na pw.
Trzeba się zarejestrować na stronie, którą podałeś i co dalej?

[ Dodano: 23-09-2009, 16:45 ]
Heh stary zapoomnij ;PP
Jeszcze większe lagi niż są.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: