Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lagi w grach online! wszystko przez brak prądu
Autor Wiadomość
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 17-09-2009, 19:07   Lagi w grach online! wszystko przez brak prądu

Witam!
Wreszcie znalazłem forum, na którym mogę spodziewać się jakiejś konkretnej odpowiedzi.

Może opiszę w skrócie, co działo się z moim netem od podpisania umowy.

1. Pierwszy rok. Wszystko ładnie pięknie, miałem internet 1Mb/s, który potem podwyższyłem do 2Mb/s, byłem szczęśliwy i zadowolony.
2. Żeby tak fajnie nie było, coś musiało się zepsuć. Padło na prąd. Pewnego dnia w całym Szczecinie (tam mieszkam) nie było prądu. Od tego czasu wszystko się posypało.
3. "Wszystko", czyli nie miałem lagów, lecz od godziny wyłączenia prądu miałem pingi +120 - 180 ms! Ale lagów w grach nie miałem!
4. Dało się żyć bez lagów, lecz pewnego dnia tylko na moim osiedlu nie było prądu. Włączyli, ja włączam grę, pełen entuzjazmu spoglądam na pingi, 20 - 60ms max! Lecz za to teraz mam lagi! tak, pingi na poziomie 20-60 ms ale mam opóźnienia sięgające czasem do jednej sekundy, a co w grach typu MMOFPS jest bardzo dużo.
5. Ponadto chciałem dodać że zmieniłem internet kolejno z 2Mb/s na 10Mb/s, z 10Mb/s na 15Mb/s.

15Mb/s i lagi? czy to nie wydaje się dziwne?

Wykluczone jest:
- lagi przez serwer gry
- lagi przez komputer, mój sprzęt ogólnie
- wirusów na kompie nie mam

Wymieniłem nawet kartę sieciową... wynik? taki sam. Mały ping, sekundowe lagi.

Zwróciłem się więc z pomocą do "expertów", praktycznie 0 pomagających techników upc.

Dostałem wiadomość, że modem pracuje dobrze, a pingi są na niskim poziomie. No zgadza się, ale co z tego że mam lagi.
Napisałem drugi raz. Tym razem ktoś bardziej inteligentny odpisał żebym wykonał testy do serwerów gry. Nie dość że NIE DA SIĘ zdobyć adresu IP, czy hostów serwerów, to jeszcze żaden wymieniony program NIE DZIAŁA, po prostu nie da się wykonywać nim testów, bo się wyłącza.
Pragnąłbym jeszcze raz zaznaczyć, że LAGI PRZEZ SERWER GRY ODPADAJĄ!
Zatem wyników testu nie dostaną, a mnie zostawią na pastwę losu. Niech płaci 90 zł przez 2 lata za coś, co nie działa, a co tam...

Zwracam się więc z prośbą do was. Mam nadzieje że mi pomożecie.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-09-2009, 20:34   

Cytat:
Nie dość że NIE DA SIĘ zdobyć adresu IP,

No to jak w ogóle udało Ci się połączyć z tym serwerem aby choć przez chwilę mieć te lagi ?
Coś tu kręcisz.
Cytat:

15Mb/s i lagi? czy to nie wydaje się dziwne?
to nie ma żadnego związku
Cytat:
to jeszcze żaden wymieniony program NIE DZIAŁA, po prostu nie da się wykonywać nim testów, bo się wyłącza.

w przypadkach podobnych do twojego najlepiej jest skorzystać z programu mtr (ma on też swojego klona pod windows), zadziała zawsze, nawet jeśli konkretny badany serwer nie będzie odpowiadał to odpowiedzą rutery na drodze przed nim.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 17-09-2009, 20:42   

Nic nie kręce.. niby po co i czemu miałbym to robić? ;/
Połączenie z serwerem odbywa się w taki sposób, że klikam np. na serwer Poland i łączę się z polskim serwerem. Nie mam żadnych danych na temat tych serwerów.

Że transfer nie ma związku z lagami to ok, nie wiedziałem.

Z programu mtr nie korzystałem, a przez mój komputer przewinęło się chyba 10 programów tego typu.

Pragnąłbym zaznaczyć iż jestem posiadaczem zmodyfikowanego systemu windows XP, MalcomX MX7, lecz nie ma to związku z lagami. Czy na xp czy na mx7, też mam lagi.

Chciałbym jeszcze się zapytać jak mam wykonać te testy, skoro nie mam żadnych danych o serwerach gry? Gdy wpisuję komendę żeby wyświetliło z kim mam aktualnie połączenie, wyświetlają się adresy. Wpisuje je, i program "ich nie widzi", nie działają. Tak jakbym wpisał w przeglądarce błędny adres strony.

A jednak się okazało że miałem program mtr, tylko nazywał się WinMTR. - NIE DZIAŁA.

Może mi ktoś powiedzieć który to jest adres serwera gry? Bo są 3 i 3 nie działają...
http://img16.imageshack.us/i/cmdr.png/

Gdy chcę wykonać testy, jest napisane
"Unable to resolve hostname", czyli że nici z testów.
Po cholere w ogóle im te testy? Nie może przyjść od nich technik i sprawdzić o co biega?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-09-2009, 22:26   

Cytat:
Nic nie kręce.. niby po co i czemu miałbym to robić? ;/
Połączenie z serwerem odbywa się w taki sposób, że klikam np. na serwer Poland i łączę się z polskim serwerem. Nie mam żadnych danych na temat tych serwerów.
Musisz mieć dokładny adres inaczej byś się nie połączył, jeśli nie wiesz jak odczytać adres z ustawień gry najprostszym sposobem jest pozwolić się grze połączyć i sprawdzić z czym jesteś połączony (widzę że wiesz jak skorzystać z netstata )

Cytat:
Pragnąłbym zaznaczyć iż jestem posiadaczem zmodyfikowanego systemu windows XP, MalcomX MX7

To publiczne forum - ja bym się na twoim miejscu nie chwalił na nim, że mam pirata (nigdy nie wiadomo kto to czyta).
Cytat:
A jednak się okazało że miałem program mtr, tylko nazywał się WinMTR. - NIE DZIAŁA.

a u mnie działa
Kod:
$ mtr --report 212.162.6.204
HOST: siedem                      Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
  1. ruter                         0.0%    10    0.4   0.4   0.4   0.4   0.0
  2. ???                          100.0    10    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
  3. ???                          100.0    10    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
  4. ???                          100.0    10    0.0   0.0   0.0   0.0   0.0
  5. 213.46.178.21                10.0%    10   46.5  24.6  12.2  46.5  12.5
  6. nl-ams02a-rd1-ge-11-1.aorta.  0.0%    10   50.7  39.2  29.2  58.4  10.8
  7. de-fra01a-ri2-xe-0-2-0.aorta  0.0%    10   59.9  40.9  29.3  59.9   9.6
  8. 213.46.179.102.aorta.net      0.0%    10   75.7  51.3  38.2  75.7  13.8
  9. ae-41-99.car1.Frankfurt1.Lev  0.0%    10  149.0  55.7  31.0 149.0  34.3
 10. 212.162.4.186                 0.0%    10   29.7  43.8  29.7  56.8  10.7
 11. 212.162.6.204                 0.0%    10   28.8  45.2  28.8  68.9  14.3


Pierwszym podejrzanym problemów jest program blokujący działania narzędzi diagnostycznych - skoro zakłóca działanie w aż tak dużym stopniu równie dobrze może powodować lagi,
Wyłączaj kolejno wszytko co się da aż podstawowe narzędzia diagnostyczne zaczną działać

Cytat:
Gdy chcę wykonać testy, jest napisane
"Unable to resolve hostname", czyli że nici z testów.

a może jakieś problemy z przepisaniem, stawiasz przecinki zamiast kropek albo coś w tym stylu ?
Gdy podaje się gotowe ip program nie potrzebuje odpytywać o nie dns-ów.
Komunikat w stylu "Unable to resolve hostname" może sie pojawić tylko wtedy gdy podaje sie nazwę zapisaną za pomocą liter i nie udała się zamiana go na adres ip - najwyraźniej zrobiłeś coś co powoduje ze program traktuje to co mu podałeś jako napis a nie jako adres.
Cytat:
Nie może przyjść od nich technik i sprawdzić o co biega?

Technik nie będzie robił porządków w twoim komputerze.
Ale można zacząć diagnozę i od innej strony, odpal sobie system z jakiegoś live cd (np knoppix) i tam sprawdź czy działa będziesz widział czy z łączem wszystko gra a porządkami w systemie zajmiesz się potem.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-09-2009, 14:23   

Marek napisał/a:
Musisz mieć dokładny adres inaczej byś się nie połączył, jeśli nie wiesz jak odczytać adres z ustawień gry najprostszym sposobem jest pozwolić się grze połączyć i sprawdzić z czym jesteś połączony (widzę że wiesz jak skorzystać z netstata )


Tak zrobiłem wcześniej i uzyskałem 3 adresy, które nie działają. Aż taki tępy nie jestem...

Marek napisał/a:
To publiczne forum - ja bym się na twoim miejscu nie chwalił na nim, że mam pirata (nigdy nie wiadomo kto to czyta).

MX7 to w 100% legalna, darmowa odmiana windowsa.



Marek napisał/a:
a u mnie działa

Jak wpiszę adres np. wp.pl to działa, robi testy, ale nie mogę ich zapisać. Głównie chodziło mi o to że nie da się wykonać testów do hostów serwera gry.

Marek napisał/a:
Pierwszym podejrzanym problemów jest program blokujący działania narzędzi diagnostycznych - skoro zakłóca działanie w aż tak dużym stopniu równie dobrze może powodować lagi,
Wyłączaj kolejno wszytko co się da aż podstawowe narzędzia diagnostyczne zaczną działać

Nie wiem co to są narzędzia diagnostyczne, ale domyślam się że to są antywirusy, firewalle itp. Firewall - wyłączony, antywirusa nawet nie posiadam, gdyż sam w każdym momencie sprawdzam czy coś złapałem. Aktualnie jestem na 200% przekonany że nie mam wirusa.
Programów podczas grania nie mam żadnych włączonych.

Marek napisał/a:
a może jakieś problemy z przepisaniem, stawiasz przecinki zamiast kropek albo coś w tym stylu ?
Gdy podaje się gotowe ip program nie potrzebuje odpytywać o nie dns-ów.
Komunikat w stylu "Unable to resolve hostname" może sie pojawić tylko wtedy gdy podaje sie nazwę zapisaną za pomocą liter i nie udała się zamiana go na adres ip - najwyraźniej zrobiłeś coś co powoduje ze program traktuje to co mu podałeś jako napis a nie jako adres.


Wpisałem taki adres jaki uzyskałem w wynikach netstat, oczywiście piszę że źle.

Marek napisał/a:
Technik nie będzie robił porządków w twoim komputerze.
Ale można zacząć diagnozę i od innej strony, odpal sobie system z jakiegoś live cd (np knoppix) i tam sprawdź czy działa będziesz widział czy z łączem wszystko gra a porządkami w systemie zajmiesz się potem.


Technik nie musi robić porządków z moim komputerem, gdyż tego nie potrzeba. To raczej wina internetu upc...
Chodziło mi raczej o przyjście, zbadanie sprawy i rozwiązanie problemu, który leży po ich stronie.
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-09-2009, 15:17   

maq616 napisał/a:


Marek napisał/a:
To publiczne forum - ja bym się na twoim miejscu nie chwalił na nim, że mam pirata (nigdy nie wiadomo kto to czyta).

MX7 to w 100% legalna, darmowa odmiana windowsa.



Co ty bredzisz chłopie MX7 to zmodyfikowany Windows XP PROFESIONAL i legalna ta wersja jest tylko wtedy jeśli masz w domu licencje na XP w wersji Prof i na programy które są zawarte w tej kompilacji.....Boże chłopie rozwaliłeś mnie tą swoją wypowiedzia...... :lol:
:mrgreen:

Ze strony MX7

A oto suche fakty na temat tej modyfikacji:



System na którym modyfikacja bazuje....................................Windows XP PRO SP3 Corporate
Język...........................................................................................Polski
Czas instalacji............................................................................ok. 20 minut
Wymagania sprzętowe..............................................................min. CPU 200Mhz, 128MB RAM, HDD 5GB
Wersja Internet Explorera..........................................................7.0.5730.11
Wersja Windows Media Playera..............................................11.0.5721.5237
Ilość konkurencyjnch połączen TCP/IP.....................................1000
Odświeżanie portu USB.............................................................500ms
Łata UXtheme.............................................................................Tak
Wyłączone SFC..........................................................................Tak
Autologowanie.............................................................................Tak, na konto User. Usługa OOBE została usunieta.
Testy WGA...................................................................................Przechodzi pozytywnie.
Domyślny styl...............................................................................MXSeven by ravi8 (modified AeroBusiness)
Schemat dźwiękowy...................................................................Rhor's Glass Sound Scheme (lekko modyfikowany)


Wiec nie bredz że to jakis nowy system,bo to tylko modyfikacja, nie masz licencji to masz PIRATA!
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-09-2009, 15:23   

ANIOŁ, no dobrze, ale co to wnosi do tematu? Nic, w niczym mi nie pomogłeś tą wypowiedzią.

Haha gdzie ja napisałem że to nowy system? Prosze cie.. Poza tym skąd ty możesz wiedzieć że ja nie mam licencji? Może, a raczej na pewno MAM.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-09-2009, 15:28   

Cytat:
Co ty bredzisz chłopie MX7 to zmodyfikowany Windows XP PROFESIONAL i legalna ta wersja jest tylko wtedy jeśli masz w domu licencje na XP w wersji Prof i na programy które są zawarte w tej kompilacji.....Boże chłopie rozwaliłeś mnie tą swoją wypowiedzia...... :lol:
:mrgreen:

Nawet jak masz licencję na innego windowsa xp prof to nadal jest nielegalna (pewnie nikt nie czytał tej licencji).
Zastanawiać się można najwyżej czy niejaki malcolmx który to zbudował może z niej legalnie korzystać (bo udostpęnił z całą pewnością nielegalnie).
  marekd@jabberpl.org
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-09-2009, 15:33   

Marek napisał/a:
Cytat:
Co ty bredzisz chłopie MX7 to zmodyfikowany Windows XP PROFESIONAL i legalna ta wersja jest tylko wtedy jeśli masz w domu licencje na XP w wersji Prof i na programy które są zawarte w tej kompilacji.....Boże chłopie rozwaliłeś mnie tą swoją wypowiedzia...... :lol:
:mrgreen:

Nawet jak masz licencję na innego windowsa xp prof to nadal jest nielegalna (pewnie nikt nie czytał tej licencji).
Zastanawiać się można najwyżej czy niejaki malcolmx który to zbudował może z niej legalnie korzystać (bo udostpęnił z całą pewnością nielegalnie).


No ja jakis czas temu rozmawiałem z Policjantem zajmujacym sie wlasnie takimi sprawami i powiedział mi a rozmowa własnie była odnoscie MX6(starsza wersja) że wystarczy że mam w domu orginał XP Prof i sie juz nie czepiają w takiej sytuacji.
 
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-09-2009, 15:33   

Super że temat się nazywa JAKI MAM SYSTEM...
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-09-2009, 16:04   

Cytat:
Jak wpiszę adres np. wp.pl to działa, robi testy, ale nie mogę ich zapisać. Głównie chodziło mi o to że nie da się wykonać testów do hostów serwera gry.
a jak zamiast wp.pl podasz ten sam serwer tylko że za pomocą ip ? ( wp.pl has address 212.77.100.101 )
Jak naprawdę nie idzie uruchom komputer z płyty tak jak pisałem wcześniej i wtedy spróbuj.
Cytat:
Nie wiem co to są narzędzia diagnostyczne,
no na przykład męczony przez nas w tej chwili mtr
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-09-2009, 16:31   

JEST! udało się. Nie wpisałem portu (liczby po dwukropku) i działa! Jedyną wadą jest to, że mogę zrobić tylko screena z wynikami, a samych zapisów zrobić nie mogę.

Wyniki wysłane do upc. Napiszę może jeszcze je wam.
Link do zrzutu ekranu:
http://img19.imageshack.us/i/beztytuuzq.png/
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-09-2009, 17:57   

Cytat:
JEST! udało się. Nie wpisałem portu (liczby po dwukropku) i działa!

pisałem przecież że:
Cytat:

a może jakieś problemy z przepisaniem, stawiasz przecinki zamiast kropek albo coś w tym stylu ?
Gdy podaje się gotowe ip program nie potrzebuje odpytywać o nie dns-ów.
Komunikat w stylu "Unable to resolve hostname" może sie pojawić tylko wtedy gdy podaje sie nazwę zapisaną za pomocą liter i nie udała się zamiana go na adres ip - najwyraźniej zrobiłeś coś co powoduje ze program traktuje to co mu podałeś jako napis a nie jako adres.


Zostaw go na dłużej, w tak krótkim czasie nie wystąpiły żadne nieprawidłowości.
Możesz nawet spróbować zagrać w tym samym czasie aby się upewnić, że lagi nadal występują i się złapały przy pomiarze.
  marekd@jabberpl.org
 
maq616 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 76
Wysłany: 18-09-2009, 18:06   

Lagi występują cały czas, chciałbym żeby się stało, abym choć przez 1 mecz nie miał opóźnień.

Zrobiłem tak jak napisałeś, oto dane i wyniki.

- Test wykonany 18 września br, od godziny ok. 17.35 do 17.50 (cały 1 mecz, w którym cały czas występowały opóźnienia, tak jakby strzały docierały po 1.5 sekundach, co jest bardzo dużo w grach typu MMOFPS).

Wyniki:
http://img242.imageshack..../beztytuusf.png
lub
http://i31.tinypic.com/10hilxu.jpg
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-09-2009, 09:27   

Zmierzyć się ładnie udało, program pokazał brak jakichkolwiek opóźnień w komunikacji, czyli lagi to nie wina łącza. Niestety trzeba będzie dalej szukać przyczyny.
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: