Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Neostrada TP przyspieszy do 20 Mb/s
Autor Wiadomość
Niebieski 
light master


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Wysłany: 04-11-2009, 12:52   

Marek: Zasiegu nie bedzie tam gdzie jest zasieg komorkowy, bo bedzie dzialalo to na innych czestotliwosciach. Takze bedzie to zupelnie od siebie niezalezne. Poza tym z tego co wiem bedzie to na bardzo wysokich czestotliwosciach, czyli aby objac duzy obszar, bedzie trzeba stawiac bardzo duzo nadajnikow.
Poza tym - pasma sie zapychaja i to strasznie. Gdyby nie cdma w orange, to nie byloby w ogole mozliwosci uzyskania 1 Mbps poza miastami. Do tego to bedzie inna skala, jak KAZDY z tego bedzie korzystal.

A co do mowienia, ze jakikolwiek bezprzewodowy internet bedzie dzialal lepiej niz neostrada, to to juz jest zwykla bzdura. Na kablu nie ma zadnych opoznien, bezprzewodowo 200 ms to norma (niezaleznie od transferu).

Tu nie chodzi o wychwalanie TP, tylko o to jak to bedzie wygladac. Czyli ten damorwy internet nic nie zmieni. Mnie jednak uspokoja sama TP, bo sie ruszyli ostatnio z miejsca ostro. Pisalem juz tutaj o tym 100 razy, to nie bede sie powtarzal (nowe przepustowosci itp).

A co do zlego UKE, to historia jest dokladnie taka sama jak historia zlej TP.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-11-2009, 14:33   

Cytat:
 
Marek: Zasiegu nie bedzie tam gdzie jest zasieg komorkowy, bo bedzie dzialalo to na innych czestotliwosciach.

KiIkaset MHz wielkiej różnicy w zasięgu nie robi - tymbardziej że rozlokowanie nadajników oraz ich moc będzie dobrze dostosowana do nowych częstotliwości
gsm 900MHz ma bardzo podobny zasięg jak gsm 1800MHz i 1900MHZ więc nie ma powodu przypuszczać że jakieś pośrednie częstotliwości będą działać gorzej.
Cytat:
Takze bedzie to zupelnie od siebie niezalezne.

Przecież telefony tych nowych sieci będą korzystać z dokładnie tych samych nadajników co internet.
Cytat:
Gdyby nie cdma w orange, to nie byloby w ogole mozliwosci uzyskania 1 Mbps poza miastami.
bo orange jest daleko w tyle za większymi operatorami - pamiętaj, że plus ma 2 razy więcej nadajników w tym dużo więcej właśnie tych nowoczesnych (3g) na których da się uzyskiwać wysokie transfery
Nie spodziewaj się cudów na edge (a w orange poza miastem na nic więcej nie można liczyć)

Cytat:
A co do zlego UKE,
Jakiegeo złego UKE ? Pierwsze słyszę. Czy kiedykolwiek ktokolwiek (poza włąśnie tespą) na nich narzekał ?
  marekd@jabberpl.org
 
Niebieski 
light master


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Wysłany: 04-11-2009, 14:50   

Marek napisał/a:
Cytat:
 
Marek: Zasiegu nie bedzie tam gdzie jest zasieg komorkowy, bo bedzie dzialalo to na innych czestotliwosciach.

KiIkaset MHz wielkiej różnicy w zasięgu nie robi - tymbardziej że rozlokowanie nadajników oraz ich moc będzie dobrze dostosowana do nowych częstotliwości
gsm 900MHz ma bardzo podobny zasięg jak gsm 1800MHz i 1900MHZ więc nie ma powodu przypuszczać że jakieś pośrednie częstotliwości będą działać gorzej.
Cytat:
Takze bedzie to zupelnie od siebie niezalezne.

Przecież telefony tych nowych sieci będą korzystać z dokładnie tych samych nadajników co internet.
Cytat:
Gdyby nie cdma w orange, to nie byloby w ogole mozliwosci uzyskania 1 Mbps poza miastami.
bo orange jest daleko w tyle za większymi operatorami - pamiętaj, że plus ma 2 razy więcej nadajników w tym dużo więcej właśnie tych nowoczesnych (3g) na których da się uzyskiwać wysokie transfery
Nie spodziewaj się cudów na edge (a w orange poza miastem na nic więcej nie można liczyć)

Cytat:
A co do zlego UKE,
Jakiegeo złego UKE ? Pierwsze słyszę. Czy kiedykolwiek ktokolwiek (poza włąśnie tespą) na nich narzekał ?


Marku, polecam Ci zorientowac sie troche w temacie mobilnego internetu, bo bladzisz. Polecam artykuly zarowno o wplywie wysokosci czestotliwosci na zasieg, jak i o cdma (nie tylko w orange). a jezeli chodzi o mobilny ineternet o orange akurat jest bezkonurencyjne w tym momencie.
 
 
Peterek 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Gru 2008
Posty: 513
Skąd: miasto J. Himilsbacha
Wysłany: 04-11-2009, 15:53   

Niebieski napisał/a:
Mnie jednak uspokoja sama TP, bo sie ruszyli ostatnio z miejsca ostro. Pisalem juz tutaj o tym 100 razy, to nie bede sie powtarzal (nowe przepustowosci itp).

Ostro ruszyli? Na świecie jest znane i stosowane kilkaset technik dostarczania internetu, tepsa kurczowo uczepiła się jednej, chyba najgorszej - ADSL. A gdzie DSL powszechny, gdzie stałe IP, gdzie łącza na serwery, dodatkowe usługi, gdzie łącza klasy T1 czy T3? Gdzie tak popularne choćby w Japonii i Szwecji tanie łącza symetryczne, kladzione od zera światłowodem (wszystko w jednym; internet, tv, telefon, vod - i co kto tam jeszcze sobie zamówi)?

Zapomniałem - gdzie bezobsługowe centrale telefoniczne po kilka w małych miasteczkach, po jednej w każdym większym skupisku ludzi poza nimi? W Polsce średnia długość lini ADSL jest kilka razy większa niż na zachodzie czy południu Europy. Gdzie DSLAMy instalowana "na zapas", aby termin 48 godzin na instalację był realny w większej części kraju? Czy uważasz, że tak potężne zapóźnienia to wynik dwoch lat dzialań UKE?

Czy wiesz że oni mają w ofercie nadal modemy DialUp, SDI w niezmienionej od dziewięciu lat cenie, bo ponoć "tego nie promują"?
Ostatnio "wysilili się" na nowość - jako pośrednk - i oferują dwustronne lącza satelitarne w paskarskich, zaporowych cenach.
Cytat:
A co do zlego UKE, to historia jest dokladnie taka sama jak historia zlej TP.

W mojej ocenie gdyby nie UKE, a szczególnie p. Strężyńska, odporna na naciski obcych monopolistów dziś płacilibyśmy za kiepski internet niewiele mniej niż na Białorusi :(
Podobno "półki do SDI" zostawili, stoją na centralach obrośnięte kurzem - "na wszelki wypadek"...

Edit: Jeszcze jeden drobiazg o SDI - pamiętam nadal "swój" IP z tej usługi (taka uroda stałego IP), czasami go pingnę. Jest to IP od lat zablokowany nie wiadomo na co, bo nikt z niego nie korzysta. O ile dobre są moje informacje tak samo zablokowane jest około 300 tys. IP, bo tyle było łączy SDI na końcu. Te IP uwolnione mogłyby posłużyć do nowych ofert zamiast bajeczek "zmienne IP jest bezpieczniejsze" w co żaden "stary" internauta nie uwierzy.
Ostatnio zmieniony przez Peterek 04-11-2009, 16:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-11-2009, 16:28   

Tak generalnie to w dużym zakresie częstotliwości różnice w oddziaływaniu fal radiowych z ziemską atmosferą są bardzo duże, ale przy niewielkich różnicach (rzędu kilku - kilkunastu %) różnica w zasięgu tez jest bardzo malutka.

Cytat:
a jezeli chodzi o mobilny ineternet o orange akurat jest bezkonurencyjne w tym momencie.
Tu się zgodzę bo z plusem i erą nie ma co porównywać ze względu na dużo słabszy zasięg orange za to play który ma jeszcze mniejszy zasięg od orange ale za to 100% nowoczesnych nadajników (wiadomo, nowa sieć w fazie budowy) ma ceny o tyle niższe że też nie ma czego porównywać.
  marekd@jabberpl.org
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-2009, 21:00   

A czy play przypadkiem nie ma tylko 1Mb/s? Coś mi się obiło o uszy, że nie wykorzystują potencjału HSDPA...
_________________
  brak
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 04-11-2009, 22:06   

Play ma różne pakiety, jak chcesz mieć bardzo tanio możesz kupić sobie i 512kb/s (jakieś 30zł miesięcznie z groszami) rzeczywiście zdecydowanie najbardziej reklamowany jest pakiet 1Mb/s
Moim zdaniem bardzo zdrowe podejście, masz tyle za ile zapłacisz a nie zobaczymy ile znajdzie się wolnego pasma.
Ostatnio zmieniony przez Marek 05-11-2009, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  
  marekd@jabberpl.org
 
mojehadtv 
light master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 95
Wysłany: 04-11-2009, 23:06   

Miałem okazję testowac Internet od Play w wakacje. Działał bardzo dobrze, nie rwało, stabilne. Pingi jak na mobilny chyba nawet niskie, bo ~ 150 ms, także nie było źle :P

Nie pogniewałbym się, gdyby zwiększyli prędkość tak do 3,2 Mb/s, wyszło by im to właściwie na zdrowie. Ciekawe jakby wyglądała sprawa zajętości pasma. Nie rozumiem dlaczego ludzie tak na nich narzekają...

PS. Nie MB/s a Mb/s :P
_________________
 
 
Niebieski 
light master


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Wysłany: 05-11-2009, 11:07   

peterek: kazdy ma dobre i zle momenty w swojej dzialalnosci. mnie sie wydaje po prostu warte podkreslenia te dobre momenty, bo chyba sam przyznasz, ze ostatnio sporo zmian na plus u nich.

marek: szkoda gadac. link: http://www.bez-kabli.pl/v...der=asc&start=0

ps cdma na 450 MHz uzywa juz innych modemow niz cdma na 410 MHz.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 05-11-2009, 11:36   

Niebieski napisał/a:
peterek: kazdy ma dobre i zle momenty w swojej dzialalnosci.

to kiedy miala tpsa dobre?
wtedy gdy neo mialo smieszne limity
wtedy gdy neo 512(z limitem gb) kosztowalo mnie 75 zl a netia dawala mi 1mbit za 69zl i bez limitow
wtedy gdy tpsa caly ruch netii (bsa) specialne pchala tylko na 2 rutery brzegowe powodujac zator w sieci
wtedy gdy zrywajac umowe idziesz do konkurecji (bsa) po to sama lacze 6mbit to odmawia gdyz jest brak mozliwosci technicznych- a jak do nich chesz wrocic to magicznie znow mozliwosc techniczna jest
_________________
  precel@wtw.im
 
Niebieski 
light master


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Wysłany: 05-11-2009, 12:38   

Moim zdaniem teraz zaczyna miec.

Ale panowie dajcie mi troche luzu, ja nie przyszedlem tutaj sie pojedynkowac, tylko luzno porozmawiac.
 
 
L0b0 
light master


Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 85
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-11-2009, 14:47   

To poczekamy i zobaczymy jak sobie nasza tepsa poradzi. Teraz nie mam pojęcia jak mają, ale cenowo nie są konkurencyjni. Jeśli stracą część klientów z mniejszych miejscowości i wsi to może pójdą po rozum do głowy ;)
_________________
  brak
 
Peterek 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 25 Gru 2008
Posty: 513
Skąd: miasto J. Himilsbacha
Wysłany: 05-11-2009, 15:44   

Cytat:
Ale panowie dajcie mi troche luzu, ja nie przyszedlem tutaj sie pojedynkowac, tylko luzno porozmawiac.

Chyba nie doczytaleś że to co piszę to głównie opinie, i to nie szeregowych pracownikow TP. Oczywiście, w obecnej sytuacji żaden się tych opinii imieniem i nazwiskiem podpisać nie odważy. Kiedy startowali w swych karierach Tepsa była jeszcze "prezesowsko-regionalna", z "instruktorami" (tak nazywało się stanowisko takiego, który ciągał druty po słupach i wracając "żuczkiem" ciągnął "Wino" pod plandeką :) )
To wcale nieodległa przeszłość. Zmieniło się sporo, ale teksty typu "- a co to dla nas za konkurencja 200 tysięcy łączy?" nadal padają w tej firmie.
Staram się nie być napastliwym, jedynie formułuję trudne pytania, ktore także mnie nurtują, jako że ta dziedzina mnie od lat interesuje.

P.S. Nie byłem i nie jestem pracownikiem TP.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: