Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chello, linux i modem
Autor Wiadomość
jagvem 
Klikacz

Dołączył: 18 Maj 2005
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: 19-05-2005, 11:43   chello, linux i modem

Witam wszystkich
Zamierzam (prawie na pewno) zamówić chello light.
Posiadam linuxa (FC2) i chciałbym mieć neta poprzez kartę sieciową a nie USB.
Czy jest/są jakieś (jakie?) modele modemów, które lepiej się sprawują pod linuxem?
Czy mam jakis wybór jesli takich jest kilka?

Chciałbym po prostu świadomie się na coś zdecydować a nie brac to co podadzą

Z góry dzięki za odpowiedzi
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-05-2005, 15:28   

Jeśli masz kartę sieciową modem zupełnie nie obchodzi linuksa. Będzie działało zawsze i wszędzie (o ile tylko karta sieciowa jest sprawna). Tylko przy podłączeniu przez usb bywają problemy bo nie do wszystkich modemów są sterowniki a te sterowniki co są to czasem dziwnie się zachowują.
  marekd@jabberpl.org
 
bodwick 
light master


Dołączył: 02 Maj 2005
Posty: 55
Wysłany: 21-05-2005, 13:26   

Z polaczeniem modemu przez karte sieciowa Linux radzi sobie bez najmniejszego problemu, z USB bywaja problemy wiec lepiej uzywac kernela 2.4 (niz 2.6) w tym przypadku, ale jak wspomnialem w przypadku polaczenia do karty sieciowej wszystko dziala idealnie.
 
 
Anna 
Jr Admin



Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 23 Lis 2004
Posty: 317
Skąd: z dyrekcji
Wysłany: 21-05-2005, 13:29   

Jakby na to nie patrzeć, na naszej stronie znajduje się opis konfiguracji modemu USB pod linuxem.

LadyRoot
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-05-2005, 16:38   

A ja ze swojej strony dodam, że nie wiem czemu 2.6 jest dysktyminowany... Śmiałbym twierdzić, że na kernelu 2.6 modemy USB działają lepiej niż na 2.4 i mniej jest z nimi problemów. Jednak dalej brakuje mu baardzo dużo do sieciówki (i to bez znaczenia jaki system: windows czy linux).

Jacek
_________________
 
 
 
prawdapunk 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-05-2005, 23:27   

tak to prawda, że na jądrze 2.6 usb działa lepiej, dlatego, że jest tam wiele lepszych i nowszych sterowników
Jednak muze stwierdzić, że mimo wszystko zależy to od dystrybucji, np. mandrake 10.2 niby taki łatwy a za vholerę nie mogę skonfigurować połączenia usb, ubuntu 5.xx niby zdecydowanie trudniejszy, ale bez problemu usb działa na nim.

pozdrawiam
 
  prawdapunk@chrome.pl
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-05-2005, 00:42   

prawdapunk, korzystałeś ze skryptu, który kiedyś przygotowałem do linuxa i usb?
Jeśli nie, to uruchom go - powinien ci napisać co i jak, tzn. co już masz, czego brakuje i co powinieneś zrobić aby uruchomić modem.

Skrypt: http://chellopl.one.pl/pliki/chello/usbkernel.sh
Co powinieneś robić (krok po kroku) masz opisane w artykule: http://chellopl.one.pl/artykuly.php?id=3

Pozdrawiam,
Jacek
_________________
 
 
 
prawdapunk 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-05-2005, 10:16   

oczywiście, że korzystałem pod mandrakiem, pod ubuntu nie, gdyż nie było po co ;)
ale skrypt fajny, ale w moim przypadku, specjalnie nic dał w konfiguracji netu, gdyż mandrake jest wyjątkowo toporny :)
Al dziękuję zazaintersowanie i pomoc
 
  prawdapunk@chrome.pl
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-05-2005, 00:07   

prawdapunk, jeśli masz jeszcze tego mdk i chciałbyś wkleić wynik skryptu, to może spróbuje znaleźć co i gdzie jest nie tak i poprawię na przyszłość. Ale jeśli nie masz już tego systemu, to nic się nie stanie.

Jacek
_________________
 
 
 
prawdapunk 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-06-2005, 23:10   

no własnie teraz go zainstalowałem :D
niestety dalej jest ten sam błąd, restartowania się mdoemu :(
Nie wiem czym to spowodowane :)
I zaraz przedstawię wynik testu
 
  prawdapunk@chrome.pl
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-06-2005, 23:59   

prawdapunk, restartowania modemu?
A byłeś na http://instalacja.upc.pl ? ;)
 
 
 
prawdapunk 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-06-2005, 00:07   

może to być dało gdybym chociaż raz miał połączenie z netem pod Mdk 10.2 (mandriva)
i gdybym pamiętał hasło ;)
 
  prawdapunk@chrome.pl
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-06-2005, 00:12   

prawdapunk, zdecyduj się:
1. nie możesz skonfigurować modemu pod linuxem
2. modem się ciągle sam resetuje
3. niepamiętasz hasła do infrastruktury (tak, to takie długie i trudne słowo) ;)

Jak dla mnie, to pkt 1 i 2 się wykluczają. Z 1 może wynikać 3.
Ale w takim razie poczekam na
prawdapunk napisał/a:
wynik testu


Jacek
 
 
 
prawdapunk 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Mar 2005
Posty: 75
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-06-2005, 00:19   

Ad1. modem - pod mandrvią nie ma czego konfigurować ;)
Ad2. Tak przy starcie w najnowszej wersji LE 2005 w Mdk 10.1 i 10.0 bez problemu w Knoppixie, Ubuntu, Slacku również natomiast w red hatowskich również się przy starcie restartuje.
Ad3. Oj nie pamiętam, gdyż nigdy z tego nie korzystałem ;)

Pozdrawiam
W wyniku po tej instalacji nie robiłem, aczkolwiek ostatnio było okey, że jądro obsługuje. usb(gdyż mam przez USB jak pamiętasz :) )
 
  prawdapunk@chrome.pl
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-06-2005, 19:22   

prawdapunk, nie mam już siły.
prawdapunk napisał/a:
mandrake 10.2 niby taki łatwy a za vholerę nie mogę skonfigurować połączenia usb

prawdapunk napisał/a:
Ad1. modem - pod mandrvią nie ma czego konfigurować

Albo ja czegoś nie rozumiem, albo Ty tak tłumaczysz, że podajesz sprzeczne informacje.
Ale skoro nie ma konkretów, to nie ma o czym mówić. Nawet z Twoich wypowiedzi nie jestem w stanie się domyśleć, czy w końcu modem pod USB działa, czy nie.

Jacek
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: